Czesciowa automatyzacja (industralizm)

Forum dla graczy Cantr II do pozapostaciowego dyskutowania na temat nowych pomysłów dla rozwoju gry Cantr II.

Moderators: Public Relations Department, Players Department, Programming Department, Game Mechanics (RD)

NiKnight

Czesciowa automatyzacja (industralizm)

Postby NiKnight » Fri Jul 21, 2006 3:08 pm

Co sądzicie o częściowej automatyzacji niektórych projektów "przemysłowych"? Czyli na przykład tworzenie maszyny do produkcji prostych narzędzi: młotków (stalowych), noży, śrubokrętów.

Maszyna pracowałaby "sama" w tempie np.: dwukrotnie mniejszym niż przeciętny człowiek albo wymagałaby operatora (ta opcja bardziej mi się podoba), wtedy produkcja byłaby o wiele szybsza i większa (na przykład można byłoby robić pięć młotków). Samo urządzenie musiałoby znajdować się w budynkach no i być odpowiednio drogie w budowie.

Mówiąc krócej: chodzi o maszyny, których zadaniem nie byłoby zwiększanie wydobycia/upraw a produkcja dóbr.

PS. W tym temacie bardziej chodzi mi o rewolucje przemysłową a nie o konkretne urządzenia.
Ni Ni Ni Ni!
Agent 0007

Postby Agent 0007 » Fri Jul 21, 2006 3:28 pm

Raczej przeciw. Nie lubie rewolucji przemyslowych ;)
Artur

Postby Artur » Fri Jul 21, 2006 3:39 pm

jestem za tasmowa produkcja samochodow i motorow :twisted: ladujemy do maszynki zelazo, stal, gume, magnez i szklo, i wychodza po paru dniach samochody i motory, oczywiscie wczesniej lapiemy w siatke chinczykow do obslugi tej magicznej maszynki made in china...
nemo49

Postby nemo49 » Fri Jul 21, 2006 4:26 pm

Ponieważ Cantr jest symulatorem społecznym a rewolucja przemysłowa z pewnością spowoduje wzrost napieć społecznych -jestem za. Może ona spowodować bardzo ciekawe zjawiska - na przykład migrację z silnych miast gdzie zabraknie pracy do mniejszych osad. Maszyny powinny być bardzo drogie i trudne do zbudowania - tak żeby tylko nieliczne, naprawdę potężne ośrodki było na nie stać. Bo dzisiaj różnica miedzy np. Vlotryan a Pipidówką Dolną jest raczej ilościowa niż jakościowa. I jeszcze jedno - w wyniku rewolucji przemysłowej powinna powstać możliwość masowego produkowania nie tylko prostych narzędzi ale także innych maszyn - świdrów, pojazdów itp.
Agent 0007

Postby Agent 0007 » Fri Jul 21, 2006 4:31 pm

Niby tak, ale w wiekszych miastach juz i tak nie ma pracy.
Lamper

Postby Lamper » Fri Jul 21, 2006 5:01 pm

Ja również za.
Jest to świetny pomysł pozwalający przyśpieszyć rozwój osady.
Takowy człowiek może zbierać hematyt a młotki się produkują *marzy*
Forien

Postby Forien » Fri Jul 21, 2006 5:14 pm

a co z pradem, ktory jest do tego potrzebny??
Image
"Opinia publiczna powinna być zaalarmowana swoim nieistnieniem." (Lec)
Snake

Postby Snake » Fri Jul 21, 2006 5:23 pm

radia dzialaja bez pradu :D
<snake> that means Cantr on christmas xD
<EchoMan> Well. I would like to think so. ;)
marshall

Postby marshall » Fri Jul 21, 2006 5:24 pm

a radio jest na dynamo :P

mi osobiście się ten pomysł niepodoba
\m/,
nemo49

Postby nemo49 » Fri Jul 21, 2006 5:52 pm

Maszyny moga być na początek napędzane parą wodną .A w przyszłości może i elektrownie- węgiel jest, gaz jest... w czym problem? A potem ?- potem będzie "władza rad + elektryfikacja = socjalizm" :D
ActionMutante

Postby ActionMutante » Sat Jul 22, 2006 9:04 am

TAK! TAK! TAK! czy raczej bardziej na czasie jest:
YES! YES! YES!
All my friends are dead.
You got dragged outta bed,
Now they're buried and they're dead.
alek

Postby alek » Mon Jul 24, 2006 10:37 am

Agent 0007 napisal:
Niby tak, ale w wiekszych miastach juz i tak nie ma pracy

Dokladnie. Pojawia sie kalasyczny problem industrializacji, ludzie traca prace, przechodza na zasilki, powstaja zwiazki robotnicze... ;)

A tak serio trzeba sie zastanowic, czy takie piec mlotkow w dwa dni mialo by rece, zeby je uzywac... nie wiem jaka jest czestotliwosc przebudzania lub przybywania chetnych do danej lokacji, ale taka maszyna po prostu moze sie nie oplacac.
ActionMutante

Postby ActionMutante » Mon Jul 24, 2006 11:18 am

alek wrote:Dokladnie. Pojawia sie kalasyczny problem industrializacji, ludzie traca prace, przechodza na zasilki, powstaja zwiazki robotnicze... ;)

Zostawali tylko wykwalifikowani robotnicy, rozwarstwienie itd. To troche nie pasuje do Cantr, bo kazdy umie obslugiwac wszystko lepiej lub gorzej, nie ma edukacji jako takiej, nie pasuje po prostu... To fajny pomysl, ale troche nierealny...
All my friends are dead.

You got dragged outta bed,

Now they're buried and they're dead.
Rusalka

Postby Rusalka » Tue Aug 15, 2006 2:23 am

To się wszystko nieco kłóci z ideą Cantra, bo np. wędzenie też powinno być w zasadzie automatyczne, albo produkcja sera... Natomiast pomysł był u angoli na nie tyle samodziałającą maszynę, ale taką, która produkuje np. narzędzia taśmowo, dając lepsze rezultaty niż by się to robiło oddzielnie. Jednym słowem - produkcja taśmowa! Chyba mimo wszystko, mało to użyteczne, bo po co komu 200 młotków?
Artur wrote:ja chce miec fabryke i czarnuchow w niej a nie dom z ogrodkiem kurna i nie zycze sobie zeby mnie ktos pouczal o graniu w cantr qrka
Elkarish

Postby Elkarish » Tue Aug 15, 2006 7:21 am

taśmowo można robić też jedzenie.. to bardziej użyteczne wrzucasz ziemniaki i wychodzą chipsy

Return to “Sugestie”