Czesciowa automatyzacja (industralizm)
Moderators: Public Relations Department, Players Department, Programming Department, Game Mechanics (RD)
- NiKnight
Czesciowa automatyzacja (industralizm)
Co sądzicie o częściowej automatyzacji niektórych projektów "przemysłowych"? Czyli na przykład tworzenie maszyny do produkcji prostych narzędzi: młotków (stalowych), noży, śrubokrętów.
Maszyna pracowałaby "sama" w tempie np.: dwukrotnie mniejszym niż przeciętny człowiek albo wymagałaby operatora (ta opcja bardziej mi się podoba), wtedy produkcja byłaby o wiele szybsza i większa (na przykład można byłoby robić pięć młotków). Samo urządzenie musiałoby znajdować się w budynkach no i być odpowiednio drogie w budowie.
Mówiąc krócej: chodzi o maszyny, których zadaniem nie byłoby zwiększanie wydobycia/upraw a produkcja dóbr.
PS. W tym temacie bardziej chodzi mi o rewolucje przemysłową a nie o konkretne urządzenia.
Maszyna pracowałaby "sama" w tempie np.: dwukrotnie mniejszym niż przeciętny człowiek albo wymagałaby operatora (ta opcja bardziej mi się podoba), wtedy produkcja byłaby o wiele szybsza i większa (na przykład można byłoby robić pięć młotków). Samo urządzenie musiałoby znajdować się w budynkach no i być odpowiednio drogie w budowie.
Mówiąc krócej: chodzi o maszyny, których zadaniem nie byłoby zwiększanie wydobycia/upraw a produkcja dóbr.
PS. W tym temacie bardziej chodzi mi o rewolucje przemysłową a nie o konkretne urządzenia.
Ni Ni Ni Ni!
- Agent 0007
- Artur
-
Ponieważ Cantr jest symulatorem społecznym a rewolucja przemysłowa z pewnością spowoduje wzrost napieć społecznych -jestem za. Może ona spowodować bardzo ciekawe zjawiska - na przykład migrację z silnych miast gdzie zabraknie pracy do mniejszych osad. Maszyny powinny być bardzo drogie i trudne do zbudowania - tak żeby tylko nieliczne, naprawdę potężne ośrodki było na nie stać. Bo dzisiaj różnica miedzy np. Vlotryan a Pipidówką Dolną jest raczej ilościowa niż jakościowa. I jeszcze jedno - w wyniku rewolucji przemysłowej powinna powstać możliwość masowego produkowania nie tylko prostych narzędzi ale także innych maszyn - świdrów, pojazdów itp.
- Agent 0007
- Lamper
- Forien
- Snake
- marshall
-
- ActionMutante
-
Agent 0007 napisal:
Dokladnie. Pojawia sie kalasyczny problem industrializacji, ludzie traca prace, przechodza na zasilki, powstaja zwiazki robotnicze...
A tak serio trzeba sie zastanowic, czy takie piec mlotkow w dwa dni mialo by rece, zeby je uzywac... nie wiem jaka jest czestotliwosc przebudzania lub przybywania chetnych do danej lokacji, ale taka maszyna po prostu moze sie nie oplacac.
Niby tak, ale w wiekszych miastach juz i tak nie ma pracy
Dokladnie. Pojawia sie kalasyczny problem industrializacji, ludzie traca prace, przechodza na zasilki, powstaja zwiazki robotnicze...

A tak serio trzeba sie zastanowic, czy takie piec mlotkow w dwa dni mialo by rece, zeby je uzywac... nie wiem jaka jest czestotliwosc przebudzania lub przybywania chetnych do danej lokacji, ale taka maszyna po prostu moze sie nie oplacac.
- ActionMutante
alek wrote:Dokladnie. Pojawia sie kalasyczny problem industrializacji, ludzie traca prace, przechodza na zasilki, powstaja zwiazki robotnicze...![]()
Zostawali tylko wykwalifikowani robotnicy, rozwarstwienie itd. To troche nie pasuje do Cantr, bo kazdy umie obslugiwac wszystko lepiej lub gorzej, nie ma edukacji jako takiej, nie pasuje po prostu... To fajny pomysl, ale troche nierealny...
All my friends are dead.
You got dragged outta bed,
Now they're buried and they're dead.
You got dragged outta bed,
Now they're buried and they're dead.
- Rusalka
To się wszystko nieco kłóci z ideą Cantra, bo np. wędzenie też powinno być w zasadzie automatyczne, albo produkcja sera... Natomiast pomysł był u angoli na nie tyle samodziałającą maszynę, ale taką, która produkuje np. narzędzia taśmowo, dając lepsze rezultaty niż by się to robiło oddzielnie. Jednym słowem - produkcja taśmowa! Chyba mimo wszystko, mało to użyteczne, bo po co komu 200 młotków?
Artur wrote:ja chce miec fabryke i czarnuchow w niej a nie dom z ogrodkiem kurna i nie zycze sobie zeby mnie ktos pouczal o graniu w cantr qrka
- Elkarish