koleje i komputery

Forum dla graczy Cantr II do pozapostaciowego dyskutowania na temat nowych pomysłów dla rozwoju gry Cantr II.

Moderators: Public Relations Department, Players Department, Programming Department, Game Mechanics (RD)

Elkarish

koleje i komputery

Postby Elkarish » Fri Aug 11, 2006 7:10 pm

Od jakiegoś czasu gram w Cantr i zauważyłem jedną niedogodność... ludzie przeważnie budują pojazdy w swoim zakresie.. w sumie racja, bo jakie kożyści może przynosić szybki transport.. ale to bardzo utrudnia grę.. ciekawe czy kiedyś będzie taki zawód jak kierowca autobusu, który będzie przewoził cantryjczyków za pare gram marchewek? niesądze.. przez co Cantryjczycy zdani są tylko na siebie w zakresie podróży, podróże trają nawet lata tym bardziej jeżeli chodzi duże odległości na kontynentach ...

Chodzi o to by istaniała możliwść budowy torów kolejowych i pociągów poruszających się z bardzo dużą prędkością 100 albo 150 pikseli tyle żeby budowa pociągów jak i torów była bardzo droga przykładowo tory do sąsiedniej lokacji 20kg żelaza i 30kg drewna a sam pociąg: 15kg żelaza 30kg stali 1kg szyb i jakiś nowy silnik np. parowy, którego budowa będzie też troche kosztowała.. no i droga by była równierz budowa stacji kolejowych przykładowo : 20kg drewna 20kg żelaza 10kg kamienia

Co by dał nam taki pociąg otóż wiadomo, że nikt niezabardzo chciał by non stop siedzieć w pociągu i kierować dlatego warto by było wprowadzić komputery :) nie jako komputery do gier, ale mające o wiele bardziej praktyczne zastosowanie między innymi planowanie trasy pociągu gdzie jedzie o której się zatrzymuje ile czeka etc. Komputery mogły by pełnić równierz dużą bazę danych można by było wprowadzić małe sieci komputerowe ułatiwające komunikacje pomiędzy odległymi miejscowościami odleglejszymi niż pozwalał by na to nadajnik radiowy o największym zasięgu...

Co sądzicie o moim pomyśle? ( to mój 1 post:D)
Bziur

Postby Bziur » Fri Aug 11, 2006 7:14 pm

Tory - za
Komputery - muszą poczekać
Narazie jeszcze nawet krzemu niema nawet wprowadzonego do cantr, a bez tego komputerów niema. Pozatym najnowocześniejszym na razie przedmiotem jest radio. Nawet Komórek niema. A ty komputery chcesz
Image
CzerwonyMag

Postby CzerwonyMag » Fri Aug 11, 2006 7:18 pm

Tory są dobre tylko wnoszę o zmianę avatara ;) Możemy się komuś pomylić. A tak w ogóle to witamy na forum :)
"ImageCzlonek Federacji RP - odgrywaj z nami"

Image
OktawiaN :)

Postby OktawiaN :) » Fri Aug 11, 2006 7:39 pm

Pociagi z komputerami to NPC z czego Cantr sie skladac nie moze.

Pociagi juz z reszta byly nie tylko n naszym forum zerknij w czasie albo po prostu wpisz w wyszukiwarce.

EDIT: A jednak u nas na forum nie bylo tylko na angielskim :P
Elkarish

Postby Elkarish » Fri Aug 11, 2006 7:48 pm

hmm co do pociągów to wiem że nie było przejrzałem wszystkie sugestnie zanim tą napisałem .. a co do NPC.. czy to napewno był by 100% NPC? skoro tak to zwierzęta to też NPC.. oj coś nie tak.. więc nie uważam by pociąg był NPC pozatym jak sama nazwa wskazuje Non player Character a jaki to character? raczej machine ... a co do komputerów to warto je też rozważyć oddzielnie
AUTO

Postby AUTO » Fri Aug 11, 2006 8:04 pm

Pociągi mają jedną wielką zaletę. Każdy mógłby nimi jeździć bo nie dało by sie ich ukraść (przynajmniej do czasu jak sieć połączeń kolejowych nie będzie bardzo rozbudowana. Dlatego nie obawiano by się złodziei i chętnie pozwalano na podróżowanie pociągami nawet podejżanym typkom.
kemesO

Postby kemesO » Fri Aug 11, 2006 8:49 pm

ale co chcecie, praca maszynisty nie byłaby taka zła, sam chętnie bym się podjął :D
dstankiewicz

Postby dstankiewicz » Fri Aug 11, 2006 8:57 pm

Elkarish wrote:hmm co do pociągów to wiem że nie było przejrzałem wszystkie sugestnie zanim tą napisałem .. a co do NPC.. czy to napewno był by 100% NPC? skoro tak to zwierzęta to też NPC.. oj coś nie tak.. więc nie uważam by pociąg był NPC pozatym jak sama nazwa wskazuje Non player Character a jaki to character? raczej machine ... a co do komputerów to warto je też rozważyć oddzielnie

NPC bylby to w tym sensie, ze sam automatycznie wykonuje pewne czynnosci. Jak dla mnie w Cantr nie chce zeby pojawily sie komputery i tego typu rzeczy. Zmierzaloby to do automatyzacji zycia. Zaraz ludzie buntowaliby sie zeby wprowadzic programowanie itd. Po jakims czasie doszlyby jakies roboty itd. One zaczelyby robic wszystko za nas. A wtedy Cantr stalby sie nudny. W takim razie pociagi moglyby byc, ale wynajmowanoby ludzi, ktorzy prowadziliby takie pociagi. Pelniliby role kierowcow pociagu, moze pobieraliby oplate za przejazd, ktora potem musieliby przekazac swojemy 'dyrektorowi'. Moim zdaniem takie rozwiazaniwe byloby lepsze

EDIT

@up - No wlasnie, juz mamy pierwszego chetnego na maszyniste ;) A nie jakies komputery :P
Elkarish

Postby Elkarish » Fri Aug 11, 2006 9:14 pm

dobrze.. to z tą wizją komputerów to może i się pomyliłem.. są chętni ale prosze bardzo dostajesz grafik na tę godzinę masz być tu czekasz tyle i tyle potem jedziesz dalej... będziesz wchodził do Cantr o 2 w nocy żeby tylko zrobić rundke? wiesz... chodzi mi o ciągłe powtarzające się w kółko czynności takie monotonne że aż do obrzydzenia.. w sumie można rozwiązać to w inny sposób komputer działa - pod warunkiem że jest maszynista w środku... uruchamia on projekt - program jazdy pociągiem.. i projekt jest realizowany - 1 raz = 1 kółko koleś ustawia że projekt ma być wykonany X razy i jeździ w kółko a na kompie są informacje o której pociąg rusza, gdzie jedzie i ile ma stać.. tak by maszynista nie musiał wchodzić o 2 w nocy do Cantr... logiczne nie??
przykładowo na kompie są informacje jedź w strone X czekaj 15 minut jedź w strone Y czekaj 15 minut ... i tak wygląda projekt .. a maszynista tylko wykonuje projekt .. takie rozwiązanie chyba jest lepsze czyż nie?
Anthea :)

Postby Anthea :) » Fri Aug 11, 2006 9:20 pm

Bez przesady... Przeciez Cantr jest grą o wolnym tempie... Zamiast godziny przyjazdu wystarczyłby dzień.
np. Pociag kursuje z lokacji A do Lokacji B w dniach: 1610, 1613, 1616... itd. Planowany postój pociągu 1 dzien...
:D
Jak dla mnie świetna możliwość
Legalus

Postby Legalus » Fri Aug 11, 2006 9:31 pm

To jest ciekawa koncepcja, ale nie sądzę żeby w świecie gdzie dość trudno o motor możnaby stworzyć koleje. To jeszcze nie ten poziom rozwinięcia moim zdaniem, jednak opcję wartoby wprowadzić.
Lepiej spłonąć niż dać się rozwiać przez wiatr...
Elkarish

Postby Elkarish » Fri Aug 11, 2006 9:41 pm

Bez przesady... Przeciez Cantr jest grą o wolnym tempie... Zamiast godziny przyjazdu wystarczyłby dzień.
np. Pociag kursuje z lokacji A do Lokacji B w dniach: 1610, 1613, 1616... itd. Planowany postój pociągu 1 dzien...

tak a na piechote mam 4 dni... bardzo pocieszająca wizja.. właśnie chodzi o to by było szybko....gdyby pociąg przejechał 10 lokacji i na każdej się zatrzymał.. to przecież tak samo jak bym szedł na piechotę.. gdzie tu sens.. chodzi o to by było szybko.. naprawde szybko
dstankiewicz

Postby dstankiewicz » Fri Aug 11, 2006 9:42 pm

Anthea dobrze to ujela. A poza tym jak komus sie nie chce wstawac o 2 rano (mi by sie nei chcialo) to poprostu ustala z bossem/mowi pasazerom, ze nie odjezdza o 2 rano czasu zwyklego (OOC ;) ) tylko np. o 15 , +-30min. poslizgu
Elkarish

Postby Elkarish » Fri Aug 11, 2006 9:48 pm

tak tak .. a jakiś koleś się frustruje czeka na pociąg nagle wchodzi do domu na chwile, wychodzi i dowiaduje się, że pociąg był, ale odjechał... a potem bierze swój dwuręczny miecz i tym razem czeka do upadłego żeby zabić wrednego maszynistę....

Chiał bym uniknąć takiej sytuacji.. zresztą można zrobić tak że pociąg działa bez komputera i z komputerem a komputer jest trudny w produkcji
Scorup

Postby Scorup » Fri Aug 11, 2006 10:05 pm

Nie wprowadzą komputera, ponieważ w Cantrze nie przewidziano automatyzacji. Nie będzie jej i już, było wiele podobnych pomysłów i jak się zapewne domyślasz - nie przeszły. Co do autobusu... kierowca pewnie jeździłby z jednego końca wyspy na drugi, a nie z lokacji do lokacji obok i spowrotem.
Problemem w czymś takim byłoby bezpieczeństwo - zorganizowana grupa bez problemu mogłaby przejąć autobus i nim uciec (choć daleko by im się to pewnie nie udało... chyba, że miejsce by miało na dużej wyspie z dobrymi drogami).
Alternatywą dla autobusu jest oczywiście kolej, jeżdżaca stała trasą. Taki pomysł mógłby zdać egzamin, pamiętajcie jednak - kolei nie wprowadzono... i nie wydaje mi się, by były takie zamiary.
Jeśli ktoś wymyśli jakiś ciekawy pomysł - RD go może zaakceptuje. Najpierw trzeba go jednak wymyślić. ;)

Pozdrawiam
Image

Return to “Sugestie”