tarza a tarcza

Ogólna pozapostaciowa dyskusja pomiędzy graczami Cantr II.

Moderators: Public Relations Department, Players Department

Guest

tarza a tarcza

Postby Guest » Thu Dec 29, 2005 6:30 pm

warto inwestowac w tarże, czy moze jest ona tak samo skuteczna w obronie jak żelazna? (wiem ze tarżą mozna atakowac)
WojD

Postby WojD » Thu Dec 29, 2005 6:35 pm

Nie wiem na ile jest skuteczna w obronie - ale zdaje sie, ze bardziej niż drewniana a mniej niż duża drewniana. Co do ataku - plasuje sie za biczem lub kościana pałką ale przed młotem kowalskim...
==============
Sierak

Postby Sierak » Thu Dec 29, 2005 6:37 pm

jednym słowem lipa
ImageImage<-- Kliknij proszę w oba, z góry dziękuję :)
momorty

Postby momorty » Thu Dec 29, 2005 7:40 pm

jaka tarża oco chodi :wink:
nowy kamienny mlotek

Postby nowy kamienny mlotek » Thu Dec 29, 2005 7:52 pm

Wiec ktora tarcz najbardziej chroni?
Nie pytaj mnie kim jestem.
Image
Sierak

Postby Sierak » Thu Dec 29, 2005 8:12 pm

nowy kamienny mlotek wrote:Wiec ktora tarcz najbardziej chroni?

Żelazna i lepszej nie ma. Żelazna chroni mniej więcej przed broniami z drewna, kości, żelaza(może nie całkowicie, tego nie wiem), przed zwierzętami(być może nie przed wszystkimi, ale przed większością) i nie chroni przez stalową bronią(przepuszcza).
WojD

Postby WojD » Thu Dec 29, 2005 8:44 pm

Tarcza zwiększa szanse, że się obronisz blokując część lub całość uderzenia. Nie oznacza to jednak, że zawsze i wszędzie ;) Osoba posiadająca ŻELAZNĄ tarczę może zostać zraniona nawet wasterem (ćwiczebnym, drewnianym mieczem) lub pięścią... To zależy od szczęścia, umiejętności posługiwania się tarczą oraz umiejętności przeciwnika.
==============
KVZ
Players Dept. Member

Postby KVZ » Thu Dec 29, 2005 9:08 pm

Jeżeli masz szczęście i zablokujesz cios, to nawet drewniana tarcza kontra stalowa broń pomoże Ci... trochę... :P
Corruption born inside. I'm part of dark side / A.F.K. / We'll steal your dreams and control your minds
https://twitter.com/DukeKVZ / http://www.futurerp.net/pages/link.php?id=24880
Guest

Postby Guest » Thu Dec 29, 2005 9:09 pm

jak to przepuszcza stalowa bron? to przed stalowym toporem nie ma zadnej obrony?
Sierak

Postby Sierak » Thu Dec 29, 2005 9:14 pm

Żelazna tarcza oferuje najlepszą ochronę w Cantr. Tylko największe zwierzęta, i najsilniejsze bronie mogą ją przełamać.

Według mnie to nie działa aż tak frywolnie w druga stronę i np. drewnianym mieczem i pięścią nigdy nie zranisz osoby z żelazną tarczą. Wydaje mi się, że tarczą nie da się "nie ochronić" i jej skuteczność zależy od tego ile procent udało nam się akurat przy danym ciosie uratować. To najwyżej jest mniej lub więcej procent, ale zawsze coś. Może KeVes mnie skoryguje? Wersja WojD'a wydaje mi się zła :roll:
WojD

Postby WojD » Thu Dec 29, 2005 10:22 pm

Wiesz kto pisze Wiki? Gracze - na podstawie własnych doświadczeń z gry... Na przykład ja ;)

Wszystko jest oparte nie na jakichś danych zesłanych z góry - chociaż czasem tak bywa - ale na informacjach uzyskanych w grze... Inaczej Wiki byłaby TOTALNYM naruszeniem NZ - a tak tylko troszkę.

Do niedawna również sądziłem, że żelazna tarcza jest pewna ochroną - ale nie jest. Doświadczenie wykonane w jednej z osad pozwoliło na zestawienie rankingu broni a ćwiczenia z bronią - z narażeniem życia i zdrowia kilku postaci (Dzięki!) - pozwoliły na wysnucie pewnych wniosków na temat m.in. skuteczności obrony.

Dlatego nie wierz Wiki - ale własnym i innych postaci doświadczeniom - zresztą zajrzyj do Wiki teraz ;)
==============
Sierak

Postby Sierak » Thu Dec 29, 2005 10:26 pm

A tak w ogóle to co napisałem to powiedziała mi dosyć wysoko postawiona postać w grze, więc myslałem, że wie najlepiej. :roll: Muszę zajrzeć do Wiki.
marol

Postby marol » Thu Dec 29, 2005 10:48 pm

Heh, nie dajcie się zwieść plotkom... krąży ich trochę w grze i czasami się uśmiecham, jak niektóre rzeczy czytam. Dla przykładu ktoś wymyślił, że zwierzęta nie rozmnażają się w lokacjach, w których nie ma ludzi. Polegajcie na swoich doświadczeniach, choć plotki nadają smaczku...
Sierak

Postby Sierak » Thu Dec 29, 2005 11:01 pm

No to się uśmiejecie, bo ja słyszałem, że SZTURCHANE (uderzane 0%) zwierzęta szybciej się rozmnażają.
Raist

Postby Raist » Thu Dec 29, 2005 11:22 pm

Michal wrote:No to się uśmiejecie, bo ja słyszałem, że SZTURCHANE (uderzane 0%) zwierzęta szybciej się rozmnażają.

Hah! Leze na ziemi :)

Return to “Ogólne dyskusje”