Pytania.

Ogólna pozapostaciowa dyskusja pomiędzy graczami Cantr II.

Moderators: Public Relations Department, Players Department

Skarbniq

Re: noc

Postby Skarbniq » Thu Oct 06, 2005 10:08 pm

gosc wrote:kiedy w Cantr jest noc 7-8 godzina ?
kiedy to wypada naszego czasu ?

Nie ma czegos takiego jak noc :)
OktawiaN :)

Postby OktawiaN :) » Sun Oct 09, 2005 1:33 pm

Czy kiedy będzie się miaŁo cegŁy można coś z nich zrobić?? Bo na razie nie widze rodzaju budynku który jest z cegŁy
Bandito

Postby Bandito » Sun Oct 09, 2005 3:20 pm

OktawiaN wrote:Czy kiedy będzie się miaŁo cegŁy można coś z nich zrobić?? Bo na razie nie widze rodzaju budynku który jest z cegŁy

Na razie są budynki z kamienia, a chyba nie ma czegoś takiego jak cegła.
Czarnawy

Postby Czarnawy » Sun Oct 09, 2005 4:07 pm

Cegły chyba można robic bo jest cos takiego jak kilin-piec do wytopu szkła i są formy do cegieł z tego co wychytałem w Wiki i w piecu tym też można wypalać cegły ale co z cegieł robic to niewiem bo chyba niema jeszcze takiego budynku.
Drax

Postby Drax » Sun Oct 09, 2005 4:16 pm

Ja nie wiem w jakim piecu robi się cegły, ale na pewno nie w piecu [Kiln], bo to służy tylko do wytwarzania węgla drzewnego [charcoal] i szkła okiennego [window glass].
OktawiaN :)

Postby OktawiaN :) » Wed Oct 12, 2005 12:42 pm

A teraz pytanie na zapas. Jak bedziemy sie komunikowac z graczami innych narodowosci?? Jesli to anglicy to czy mozemy uzywac angielskiego?? Czy jak??
lukaasz

Postby lukaasz » Wed Oct 12, 2005 12:50 pm

ja proponuje przyjac za oczywiste...ze polskie postacie Cantr poprostu potrafia od zawsze mowic po angielsku...a przynajmniej czesc z nich.
KVZ
Players Dept. Member

Postby KVZ » Wed Oct 12, 2005 1:10 pm

lukaasz wrote:ja proponuje przyjac za oczywiste...ze polskie postacie Cantr poprostu potrafia od zawsze mowic po angielsku...a przynajmniej czesc z nich.

To by było za duże ułatwienie. Było by to niezgodnie z N.Z. i mało realne. Można co najwyżej komunikować się na migi. A języka nauczyć się dopiero po długich zmaganiach. Był już temat o tym na forum.
Corruption born inside. I'm part of dark side / A.F.K. / We'll steal your dreams and control your minds
https://x.com/MindKiLLERx2088
Image
KilDar

Postby KilDar » Wed Oct 12, 2005 1:17 pm

skoro w samej grze tyle jest angielskiego nazewnictwa to nie rozumiem czemu moja postac ma tych nazw nie rozumiec...
przeciez chcac zrobic adze, musi wiedziec co to jest... a adze to chyba nie polska nazwa... przykładów można by mnożyć...
oczywiscie jezeli ktos przemówi do mojej postaci po angielsku ma prawo tego nie rozumieć ale wielu rzeczy może się domyśleć jezęli rozmówca używa nazewnictwa znanego wszystkim nacjom...
Matix wrote:Nie grałem w Cantra przez najbliższe pięć minut
marol

Postby marol » Wed Oct 12, 2005 1:24 pm

Owszem - Ty znasz angielskie nazwy, słownictwo i język, możesz ich używać, bo codziennie oglądasz je na monitorze komputera. Ale Twoja postać nie może znać angielskiego, bo się nigdy z nim nie zetknęła.
KilDar

Postby KilDar » Wed Oct 12, 2005 3:00 pm

zgadza sie, postacie nie wiedza ze to angielski język używany w nazewnictwie, ale same nazwy znają i wiedzą do czego służą te przedmioty... wszyscy (albo prawie wszyscy) posługują się nazwami typu dinghy, sloop, adze, itp...

wszystkie moje postacie znają język cantryjski (zbudowany na polskim), który zawiera nazwy miescowości, nazwy przedmiotów w języku dostępnym w grze (czyli w większości angielskim)
KVZ
Players Dept. Member

Postby KVZ » Wed Oct 12, 2005 7:06 pm

To za duże uproszczenie i nie powinno być wykorzystywane. Nie ma czegoś takiego jak uniwersalny język cantryjski z pomieszania polskiego i angielskich nazw obiektów. Ja będę z tym walczył, ale to jak walka z wiatrakami :evil: Może, gdy wreszcie całe menu budowy obiektów będzie po polsku i będzie można wyeliminować całkowicie angielskie nazwy z nawiasów w nazwach urządzeń i maszyn wtedy może ta walka stanie się łatwiejsza.
Corruption born inside. I'm part of dark side / A.F.K. / We'll steal your dreams and control your minds
https://x.com/MindKiLLERx2088
Image
KilDar

Postby KilDar » Thu Oct 13, 2005 6:40 am

KeVes wrote: Nie ma czegoś takiego jak uniwersalny język cantryjski z pomieszania polskiego i angielskich nazw obiektów.

przykro mi, że to nie po Twojej myśli ale jest...

KeVes wrote:Może, gdy wreszcie całe menu budowy obiektów będzie po polsku i będzie można wyeliminować całkowicie angielskie nazwy

trzeba było tak od razu, a teraz moje postacie mogły się przyzwyczaić do nazw które sa od początku i jak im mam wytłumaczyć, że maja je nazywac inaczej?
marol

Postby marol » Thu Oct 13, 2005 6:59 am

Nie, KilDar, tak nie jest. Twoje postacie nie mogą znać angielskiego, jeśli będziesz go używał w ich wypowiedziach to będzie naruszenie zasad.

Odgrywanie swoich postaci wymaga wyobraźni, dobrze by było, gdybyś nie utożsamiał tego co widzisz na ekranie monitora ze światem Cantr. Postaraj się wyobrazić świat w grze w oddzieleniu od wszystkich technicznych detali z tym związanych. Wyobraź sobie wszystkie krainy, miasta, wszystkie postacie które tam są, kupców, rzemieślników, podróżników i wiele innych osób, każda zajęta innymi sprawami. Żyją sobie w tym świecie krócej lub dłużej i znają to, co widziały. I wyobraź sobie, że nagle do tej krainy przybywają obcy przybysze na potężnym statku, którzy władają obcym językiem. Musicie znaleźć jakieś sposoby porozumiewania się, przekazywania informacji. Jedna z postaci upuszcza gram jakiejś substancji i mówi "żelazo". I przybysze wiedzą już, że to właśnie jest żelazo, a w odpowiedzi mówią "iron"...

I nagle wkracza do gry postać KilDara, która jakimś sposobem zaczyna rozmawiać swobodnie w języku obcych, bo KilDar jako gracz widzi w menu angielskie napisy, to mu wolno... Atmosfera gry zrujnowana... Zastanów się choć przez chwilę, użyj swojej wyobraźni... Potrafisz?

Jeśli nie - ja dopilnuje żebyś potrafił. I żeby nie było nieścisłości - to jest oficjalne stanowisko "władz" Cantr.
KilDar

Postby KilDar » Thu Oct 13, 2005 9:10 am

możesz mi nie grozić z łaski swojej? to że nie rozumiesz o co mi chodzi to nie wszystko...
wyobraźnia wyobraźnią, ja ją mam wystarczającą... od postaci nie muszę jej wymagać... któraś robi adze, wie do czego sluży to narzędzie ale tylko taką nazwę zna, zresztą osoby obok też tak mówią na tą rzecz... w czym więc problem? widzę sloop, wszyscy mówią o przypłynął sloop, albo zbudujmy sloop... bo jak mają inaczej go nazwać, będziesz wszystkim groził po kolei? albo kasował im konta? nie tędy droga...
czy takim wielkim problemem jest przetłumaczenie nazw przedmiotów jeżeli używanie tych które są psuje klimat według Ciebie?
niektórzy czepiają się drobiazgów szukając na siłę realności, dopasowując świat Cantr do świata naszego, a to zupełnie różne światy i praktycznie żadnej rzeczy czy czynności nie da się logicznie wytłumaczyć biorąc pod uwagę naszą, realną znajomość świata...
gramy tak, jak gra wygląda, a zasad się trzymam

Return to “Ogólne dyskusje”