resety / przeliczenia / czas / odswierzenie / tury
Moderators: Public Relations Department, Players Department
-
-
-
NiKnight wrote:Zgadzam się ale jedno w istniejącym systemie mnie trochę irytuje, ustawiam projekt na przykład zbierania 300 gram marchewki, tak by na wieczór mieć coś do jedzenia no i o godzinie 19.00 okazuje się, że projekt jest wykonany w 98%, przez trzy kolejne godziny moja postać zbiera 6 gram marchewki
Tak - tylko, ze to zbieranie jest tez uzaleznione od Twoich umiejetnosci. Wiec lepiej w takim wypadku ustawic poprzeczke odrobine nizej.
- Raist
Jifer wrote:Eee... czy ja dobrze zrozumiałem? Czyli mogę sobie zacząć projekt, pujść sobie robić cuś i wrócić w odpowiednim czasie? Efekt będzie taki sam jakbym siedział w jednym miejscu i robił coś bez oderwania się?
Zgadza sie, ale z doswiadczenia wiem, ze czesto sie nie wyrabia na czas z powrotem

- NiKnight
...o problemie 99 procent i krótki przykład...
belin wrote:Tak - tylko, ze to zbieranie jest tez uzaleznione od Twoich umiejetnosci. Wiec lepiej w takim wypadku ustawic poprzeczke odrobine nizej.
Wiem o tym i niestety to jest ryzyko czy mi się uda. Jeszcze się uczę ale widać efekty (skoro tak blisko jestem

Często zdarza się, że projekty wykonane są w 99%(*) i następne trzy godziny postać praktycznie nic nie robi. Gorzej, jedna z moich postaci dzisiaj miała dokładnie 100% wykonania projektu (zarówno w menu wyboru postaci jak i w szczegółach projektu), czyli jedna tura stracona (ale nie martwię się, i tak musi dłużej zostać w osadzie - projekt z powtórzeniami).
Ale tak jest gra skonstruowana i należy to zaakceptować na stan dzisiejszy. Jednego to mnie nauczyło, warto tworzyć większe projekty a jeśli to możliwe dogadywać się tak by jedna osoba zajmowała się jedną konkretną rzeczą, wtedy "strata" w postaci 99% wykonania projektu jest o wiele mniejsza.
Przykład:
3 osoby mają do zebrania ryż, kamień i błoto
a) każda wykonuje trzy projekty dla siebie
b) każda postać bierze się za jedna z trzech prac
Po krótszej analizie widać, że strata (99%) w przypadku 'a' będzie wynosiła 3 prace x 3 postacie, w przypadku 'b' 1 praca x 3 postacie. Wniosek? Warto dogadywać się w grze z innymi postaciami, bo oprócz więzi z nimi szybciej uzyskuje się zamierzony cel gospodarczy.
PS. Jak myślicie, czy powoływanie się na tury w grze jest złamaniem lub naciąganiem zasad czy nie?
(*) 99% to skrót myślowy - chodzi mi o projekty, które kończą się i w ciągu trzech godzin ich kończenia postać więcej czasu "obija się" zamiast pracować nad nimi.
Ni Ni Ni Ni!
- WojD
Re: ...o problemie 99 procent i krótki przykład...
NiKnight wrote:PS. Jak myślicie, czy powoływanie się na tury w grze jest złamaniem lub naciąganiem zasad czy nie?
Na tury owszem - ale ponieważ tura = godzina, korzystajmy z jednostek czasu.
A procenty - cóż - niektórzy ich nie lubią- aj staram się operować ułamkami - jedna dziesiąta, odrobina ponad połowę i tak dalej...
==============
- NiKnight
o anomaliach czasowych w aspekcie wydobycia ( ;) )
Masz rację, lepiej używać jednostek czasu czyli godzin. Tylko godziny mogą mylić. Na przykład:
"By wydobyć 200 gram hematytu potrzeba czterech godzin"(*) nie jest równoznaczne z "by wydobyć 200 gram hematytu potrzeba dwóch tur". Wiadomo o co chodzi, potrzeba dwóch przeliczeń projektu by go skończyć. Jedynym wyjściem jakie widze to po prostu przedziały ilościowe:
"W trzy godziny wydobędziesz do 100 gram hematytu
W sześć godzin od 100 do 200 gram
W dziewięć od 200 do 300 gram
.. itd"
Taka specyfika gry, trzeba się dostosować
* wartości podane jedynie przykładowo
"By wydobyć 200 gram hematytu potrzeba czterech godzin"(*) nie jest równoznaczne z "by wydobyć 200 gram hematytu potrzeba dwóch tur". Wiadomo o co chodzi, potrzeba dwóch przeliczeń projektu by go skończyć. Jedynym wyjściem jakie widze to po prostu przedziały ilościowe:
"W trzy godziny wydobędziesz do 100 gram hematytu
W sześć godzin od 100 do 200 gram
W dziewięć od 200 do 300 gram
.. itd"
Taka specyfika gry, trzeba się dostosować

* wartości podane jedynie przykładowo
Ni Ni Ni Ni!
-
u mnie to samo Wojd. Też mówie, że już kończę, dopiero zacząłem, połowa za mną etc.
Też jakoś nie lubię tych procentów... ale z logicznego faktu lepiej żeby były.
W zasadzioe w Cantr nie ma tur. Moim zdaniem jednak lepszym słowem jest "przeliczenie", a to z racji, że server odświerza pewne informacje co określony czas.
Kto siedział na grach na silniku Vallheru, lub grał na OGame to wie o co mi chodzi. Przeliczenia statów, dodanie punktów co konkretny czas.
Też jakoś nie lubię tych procentów... ale z logicznego faktu lepiej żeby były.
W zasadzioe w Cantr nie ma tur. Moim zdaniem jednak lepszym słowem jest "przeliczenie", a to z racji, że server odświerza pewne informacje co określony czas.
Kto siedział na grach na silniku Vallheru, lub grał na OGame to wie o co mi chodzi. Przeliczenia statów, dodanie punktów co konkretny czas.
- WojD
Nie, nie... W 8 godzin - czyli w 1 dzień - wydobywa się 300g drewna, 750g hematytu i tak dalej...
Jedna godzina = tura. Postaci nie znają 24godzinnej doby tylko ośmiogodzinną!
Dla naszych postaci rok ma 20 dni, godzina 36 minut.
Dlaczego tak się tego czepiam? Bo się ucze grać lepiej i chcę Was tez zmusić do myślenia podczas gry kategoriami Cantr. Dlaczego? Dlatego, że po przestawieniu się człowiek przestaje mysleć o NZ - po prostu jej nie łamie. A przejscie na system 8 godzin i 20 dni - jest pierwszym krokierm do utożsamienia się z postaciami i oderwania od myślenia w (przy)ziemskich realiach
Jedna godzina = tura. Postaci nie znają 24godzinnej doby tylko ośmiogodzinną!
Dla naszych postaci rok ma 20 dni, godzina 36 minut.
Dlaczego tak się tego czepiam? Bo się ucze grać lepiej i chcę Was tez zmusić do myślenia podczas gry kategoriami Cantr. Dlaczego? Dlatego, że po przestawieniu się człowiek przestaje mysleć o NZ - po prostu jej nie łamie. A przejscie na system 8 godzin i 20 dni - jest pierwszym krokierm do utożsamienia się z postaciami i oderwania od myślenia w (przy)ziemskich realiach

==============
- NiKnight
godzina cantrowska, godzina realna.. ehh..szczę&
Zgodzę się z Tobą Wojd, tak będzie łatwiej fabularnie, mam tylko nadzieję, że uda się tak myśleć. No i nie będzie mieć to wpływu na świat rzeczywisty, już teraz inaczej patrzę na marchewki, nie mówiąc o myślach przed snem: "ta postać za dwa dni wyruszy na zachód, będzie płynąć przez pięć dni, jak nie zobaczy lądu to zmieni kurs na południowy-zachód"
PS. Kiedyś byłem w Krakowie (ponad cztery godziny jazdy pociągiem w jedną stronę) i w wolnym czasie zamiast pochodzić po mieście itp. Szukałem kawiarenki by sprawdzić co się dzieje w grze. Ehhh... jak dobrze, że jest limit czasowy

PS. Kiedyś byłem w Krakowie (ponad cztery godziny jazdy pociągiem w jedną stronę) i w wolnym czasie zamiast pochodzić po mieście itp. Szukałem kawiarenki by sprawdzić co się dzieje w grze. Ehhh... jak dobrze, że jest limit czasowy

Ni Ni Ni Ni!
-
Słuchajcie... a jak już jesteśmy przy temacie czasowym... ile przeciętnie żyje Cantryjczyk?
No bo jeśli dla niego 1 dzień to nasz 1 dzień, a rok to 20 dni...
Czyli gdyby Cantryjczyk żył np. 50lat czyl 1000dni
--> czyli na nasze ok. 25miesięcy -> jakby nie patrzeć 2 lata gry.
Ale to tylko założenie, bo jeśli czas w Cantr jest odrębny od naszego, to wcale nie jest powiedziane, że średnia wieku Cantryjczyka wynosi tyle, co nasza.
To ile (bo zapewne każdy inaczej) wynosi średnia życia Cantryjczyka?
No chyba, że jeszcze nie wiadomo, bo najstarszy Cantryjczyk dziś miałby prawie 71 lat -> 1416 / 20 = 70,8
No bo jeśli dla niego 1 dzień to nasz 1 dzień, a rok to 20 dni...
Czyli gdyby Cantryjczyk żył np. 50lat czyl 1000dni
--> czyli na nasze ok. 25miesięcy -> jakby nie patrzeć 2 lata gry.
Ale to tylko założenie, bo jeśli czas w Cantr jest odrębny od naszego, to wcale nie jest powiedziane, że średnia wieku Cantryjczyka wynosi tyle, co nasza.
To ile (bo zapewne każdy inaczej) wynosi średnia życia Cantryjczyka?
No chyba, że jeszcze nie wiadomo, bo najstarszy Cantryjczyk dziś miałby prawie 71 lat -> 1416 / 20 = 70,8
- w.w.g.d.w
- WojD
- Raist
- w.w.g.d.w