Wiesci z frontu (ProgD & RD) - dyskusje i komentarze
Moderators: Public Relations Department, Players Department
- BZR
A mnie szczerze mówiąc nudzą wojny poduszkowe. Zazwyczaj jak widzę takie "akcje" katuję kółko myszy aż znajdę coś ciekawego.
Stwierdzenie, że Cantr się "stacza" jest trochę nadużyciem. Ostatnia poważna zmiana nastąpiła chyba w 2006 roku. Od tego czasu nie było większej zmiany z wyjątkiem nowych spodni lub innego badziewia, aż do wprowadzenia paliwa.
Dodam jeszcze, że mnie jako gracza, nie męczy to, że postacie pracują. Wole kliknąć raz wydobywanie wody w studni na 40 dni i potem poświęcić się na przykład rozmowom, zamiast zamęczać się projektami na durny teleskop, radio czy inny badziew, wymagający kilkunastu różnych projektów i surowców, a który gracze sobie tak upodobali że jak jest tylko jakaś propozycja uproszczenia to zaraz podnosi się lament.
edit: Wydaje mi się jednak, że zużycie paliwa jest trochę zbyt duże powinno być zmiejszone o jakieś 30-50%. Na pytanie ile auta spalają nikt nie raczył odpowiedzieć, więc musiałem sam ruszyć moją postać i sprawdzić;)
ach, jeszcze jedno - wprowadzenie paliwa ma pewien negatywny efekt na Cantra - dodatkowo promuje miasta portowe gdyż statki... nie zużywają paliwa;)
Stwierdzenie, że Cantr się "stacza" jest trochę nadużyciem. Ostatnia poważna zmiana nastąpiła chyba w 2006 roku. Od tego czasu nie było większej zmiany z wyjątkiem nowych spodni lub innego badziewia, aż do wprowadzenia paliwa.
Dodam jeszcze, że mnie jako gracza, nie męczy to, że postacie pracują. Wole kliknąć raz wydobywanie wody w studni na 40 dni i potem poświęcić się na przykład rozmowom, zamiast zamęczać się projektami na durny teleskop, radio czy inny badziew, wymagający kilkunastu różnych projektów i surowców, a który gracze sobie tak upodobali że jak jest tylko jakaś propozycja uproszczenia to zaraz podnosi się lament.
edit: Wydaje mi się jednak, że zużycie paliwa jest trochę zbyt duże powinno być zmiejszone o jakieś 30-50%. Na pytanie ile auta spalają nikt nie raczył odpowiedzieć, więc musiałem sam ruszyć moją postać i sprawdzić;)
ach, jeszcze jedno - wprowadzenie paliwa ma pewien negatywny efekt na Cantra - dodatkowo promuje miasta portowe gdyż statki... nie zużywają paliwa;)
Last edited by BZR on Thu Jan 07, 2010 12:09 am, edited 1 time in total.
- KVZ
- Players Dept. Member
Elm0 wrote:Wyobraziłem sobie właśnie zakon Zygurda toczący poduszkową wojnę z siostrami z Los Liberos.
Corruption born inside. I'm part of dark side / A.F.K. / We'll steal your dreams and control your minds
https://x.com/MindKiLLERx2088

- Shaunri
Dodam jeszcze, że mnie jako gracza, nie męczy to, że postacie pracują. Wole kliknąć raz wydobywanie wody w studni na 40 dni i potem poświęcić się na przykład rozmowom
40 osób w mieście, przez tydzień słowa nie zamienia : )
To jest ten odwieczny problem cantra, ludzie grający w niego jak w jakieś badziewne gierki na facebooku. Wejść, sprawdzić czy się zrobiło, zmienić projekt, wyjść.
40 osób w mieście, przez tydzień słowa nie zamienia : )
To jest ten odwieczny problem cantra, ludzie grający w niego jak w jakieś badziewne gierki na facebooku. Wejść, sprawdzić czy się zrobiło, zmienić projekt, wyjść.
-
AUTO
Moim zdaniem za mało jest postaci nienastawionych na zysk. Większość moich obecnych postaci nie jest chciwa, często zachowuje się nieracjonalnie, rozrzutnie. Mnie się podoba gdy praca ma jakiś cel, np. dziewczyna marzy o nowej kiecce, a nie o własnym statku i magazynie pełnym gumy, stali, wapienia i innego badziewia. Lubię postacie niestandardowe które potrafią się cieszyć życiem zamiast kombinować jakby się tu wzbogacić czy zdobyć władzę. Nie można tej gry traktować jak jakieś ogame czy tibię, to zabija jej klimat. Ja oceniam napotkane postacie nie po wieku, ubiorze, bogactwie czy posiadanej władzy ale po tym jak są odgrywane. Podstawa to jakiś pomysł na grę, a nie tylko gromadzenie wszystkiego co się da. Nie znaczy to oczywiście, że nie mozna stworzyć świetnej postaci rządnej bogactwa czy władzy lub opryskliwego i małomównego pracoholika. To wszystko kwestia dobrego odgrywania i konsekwencji w odgrywaniu postaci.
- Shaunri
- Elm0
Oczywiste to chyba. Różnorodność celów i zamierzeń postaci jest podstawą dobrej gry, przecież nikt chyba nie tworzy 15 podopiecznych o takim samym charakterze, planach, zachowaniu i te de... Na chwilę obecną z moich postaci tylko jedna dąży do materialnych zysków. Jest kilku osobników żądnych władzy, a są osobistości ciche i potulne.
Wojny poduszkowe to, tak jak zresztą napisałem, moja metafora infantylizmu w odgrywaniu. Przykładów jest wiele i coś jest na rzeczy, bo za dawnych czasów nie rzucały się tak w oczy. Życie nie jest wieczną zabawą i naprawdę odgrywanie zachowań w gwiazdkach nie musi się ograniczać do nudziarskich humoresek. Można i wymiany handlowe odgrywać, można odgrywać krwawe bitwy, można odgrywać kulturalne dyskusje przyjaciół w podeszłym wieku (właśnie, nigdy w Cantrze nie widziałem przekonująco odgrywanego... starca! Tak samo, jak rzadko spotyka się postaci z widocznym defektem fizycznym... ale to dygresja). Pretekstów do rozwoju RP są setki, dosyć różowego hedonizmu. Trochę tak, jakby był limit roczny limit odgrywania do wyrobienia i niektórzy gracze poświęcali się jedynie rzeczonym zabawom, jednak w odmiennej sytuacji wymuszonej działaniem innych graczy, zrzucali wszelkie pozory niezależnej osobowości i kompletnie porzucali odgrywanie postaci. To jest śmieszne. Dla mnie te wojny poduszkowe to po prostu mało oryginalne RP, wprowadzone na odczepnego, tak by jakaś tam gwiazdka gdziekolwiek jednak się zjawiła. I nie twórzcie antagonizmów w stylu: albo to, albo cicha ekonomia - jeśli tak, to wybieram to drugie, przynajmniej nie zaznacza znacznika na biało, a wartość ma podobną.
@BMT - Na szczęście nie.
@Gawi - zacznij używać interpunkcji i czytaj przed wysłaniem to, co napisałeś (aś?), bo Twoje posty są wyjątkowo odpychające do odbioru. Bez obrazy.
Wojny poduszkowe to, tak jak zresztą napisałem, moja metafora infantylizmu w odgrywaniu. Przykładów jest wiele i coś jest na rzeczy, bo za dawnych czasów nie rzucały się tak w oczy. Życie nie jest wieczną zabawą i naprawdę odgrywanie zachowań w gwiazdkach nie musi się ograniczać do nudziarskich humoresek. Można i wymiany handlowe odgrywać, można odgrywać krwawe bitwy, można odgrywać kulturalne dyskusje przyjaciół w podeszłym wieku (właśnie, nigdy w Cantrze nie widziałem przekonująco odgrywanego... starca! Tak samo, jak rzadko spotyka się postaci z widocznym defektem fizycznym... ale to dygresja). Pretekstów do rozwoju RP są setki, dosyć różowego hedonizmu. Trochę tak, jakby był limit roczny limit odgrywania do wyrobienia i niektórzy gracze poświęcali się jedynie rzeczonym zabawom, jednak w odmiennej sytuacji wymuszonej działaniem innych graczy, zrzucali wszelkie pozory niezależnej osobowości i kompletnie porzucali odgrywanie postaci. To jest śmieszne. Dla mnie te wojny poduszkowe to po prostu mało oryginalne RP, wprowadzone na odczepnego, tak by jakaś tam gwiazdka gdziekolwiek jednak się zjawiła. I nie twórzcie antagonizmów w stylu: albo to, albo cicha ekonomia - jeśli tak, to wybieram to drugie, przynajmniej nie zaznacza znacznika na biało, a wartość ma podobną.
@BMT - Na szczęście nie.
@Gawi - zacznij używać interpunkcji i czytaj przed wysłaniem to, co napisałeś (aś?), bo Twoje posty są wyjątkowo odpychające do odbioru. Bez obrazy.
I don't know but I've been told,
Deirdre's got a Network Node.
Likes to press the on-off switch,
Dig that crazy Gaian witch!
Deirdre's got a Network Node.
Likes to press the on-off switch,
Dig that crazy Gaian witch!
- BZR
- Greek
- Programming Dept. Member/Translator-Polish
AUTO wrote:Moim zdaniem za mało jest postaci nienastawionych na zysk. Większość moich obecnych postaci nie jest chciwa, często zachowuje się nieracjonalnie, rozrzutnie. Mnie się podoba gdy praca ma jakiś cel, np. dziewczyna marzy o nowej kiecce, a nie o własnym statku i magazynie pełnym gumy, stali, wapienia i innego badziewia. Lubię postacie niestandardowe które potrafią się cieszyć życiem zamiast kombinować jakby się tu wzbogacić czy zdobyć władzę.
A jak moja postać (dziewiąta na liście wszystkich) jako pierwsza została zrobiona z zamiarem zarobienia dużej ilości żelaza i zdobycia władzy to myślałem, że jest to choć trochę oryginalne w natłoku tych wszystkich bezinteresownych dobroczyńców.
Mnie się aspekt ekonomiczny w cantrze bardzo podoba. Wiem, że nie odgrywam swoich postaci tak jak powinienem, bo często brakuje czasu lub pomysłu, ale moim zdaniem lepiej już nie odgrywać nic niż robić to sztucznie i na siłę. No, chyba, że ktoś się stara i tylko mu to nie wychodzi...
Zadam tutaj przy okazji takie pytanie: ile postaci byłby w stanie bez większych problemów uciągnąć cantr? (z wyglądu strony głównej widać, że przy obecnej nie daje rady
‘Never! Run before you walk! Fly before you crawl! Keep moving forward! You think we should try to get a decent mail service in the city. I think we should try to send letters anywhere in the world! Because if we fail, I’d rather fail really hugely’
- marol
- KVZ
- Players Dept. Member
B.M.T. wrote:Wiemy i nie kryjemy się z tym, że mało nas to obchodzi.
Mów sam za siebie.
Corruption born inside. I'm part of dark side / A.F.K. / We'll steal your dreams and control your minds

- koliberek
- Mars
Sugestia:
Przyciski -
| Zdarzenia | Inwentarz | Miejsce | Budynki i pojazdy | Ludzie | Obiekty | Projekty |
Ustawic jako wyswietlane na stale rowniez po kliknieciu w:
-nazwe postaci (strona z jej opisem itd)
-nazwe budynku lub pojazdu, albo miejsca
-informacje o projekcie
-menu sterowania statkiem (kurs, predkosc, tury)
-podgladzie notatki, edytowaniu jej, tworzeniu koperty, zarzadzania wieloma notatkami
Umozliwi to szybsza nawigacje po stronie, bez potrzeby klikania wstecz aby dojsc do interesujacej nas strony jako kolejna.
Zastanawiam sie rowniez, czy dobra opcja nie byloby cos takiego jak "powiedz na szybko" - na samym dole kazdej innej strony niz "zdarzenia", byloby krotkie miejsce na wpisanie szybkiego komunikatu do wszystkich. Jego wyslanie nie powodowaloby przeladowania strony.
Przyciski -
| Zdarzenia | Inwentarz | Miejsce | Budynki i pojazdy | Ludzie | Obiekty | Projekty |
Ustawic jako wyswietlane na stale rowniez po kliknieciu w:
-nazwe postaci (strona z jej opisem itd)
-nazwe budynku lub pojazdu, albo miejsca
-informacje o projekcie
-menu sterowania statkiem (kurs, predkosc, tury)
-podgladzie notatki, edytowaniu jej, tworzeniu koperty, zarzadzania wieloma notatkami
Umozliwi to szybsza nawigacje po stronie, bez potrzeby klikania wstecz aby dojsc do interesujacej nas strony jako kolejna.
Zastanawiam sie rowniez, czy dobra opcja nie byloby cos takiego jak "powiedz na szybko" - na samym dole kazdej innej strony niz "zdarzenia", byloby krotkie miejsce na wpisanie szybkiego komunikatu do wszystkich. Jego wyslanie nie powodowaloby przeladowania strony.
- BZR
Re: Wiesci z frontu (ProgD & RD)
BZR wrote:15. Pojazdy zużywają paliwo.
Trochę spóźniony wpis, ale warto dodać tutaj kilka informacji na temat zużycia. Zależy ono głównie od silnika i typu paliwa. Im wolniej się jedzie tym mniej się spala. Ciężki pojazd efektywnie spala więcej na tym samym odcinku, gdyż wolniej jedzie.
Warto jeszcze dodać, że niedługo (tzn po sesji itd) zostaną prawdopodobnie wprowadzone nowe silniki, oszczędne dla konkretnego rodzaju paliwa (będzie można przerabiać obecne).
pipok wrote:To wygląda na dwa sprzeczne zdania.Im wolniej się jedzie tym mniej się spala. Ciężki pojazd efektywnie spala więcej na tym samym odcinku, gdyż wolniej jedzie.
robin_waw wrote:Zapewne chodzi o to ze dwa pojazdy o tej samej wadze jadące z różnymi prędkościami, spalają różne ilości paliwa.
pipok wrote:Ale zdania, które zacytowałem odnoszą się do relacji pomiędzy samą prędkością a zużyciem paliwa, bez względu na to, z jakiego powodu prędkość jest taka a nie inna (ręczne ustawienie prędkości na mniej niż 100%, gorszy silnik, obciążenie pojazdu ładunkiem).
Natomiast BZR napisał, że:
"Im wolniej się jedzie tym mniej się spala."
czyli
wolniej jedzie => MNIEJ spala
oraz
"Ciężki pojazd efektywnie spala więcej na tym samym odcinku, gdyż wolniej jedzie."
czytaj:
"WIĘCEJ spala <= bo wolniej jedzie".
Te dwa zdania (p. niebieskie) są sprzeczne.
Z pierwszego wynika, że wolniejsza jazda powoduje mniejsze zużycie paliwa, a z drugiego, że jednak większe. Jak jest naprawdę?
Mój post przemyślałem zanim go wysłałem i sprzeczność jest tylko pozorna;) Pierwsze zdanie które przytoczyłeś odnosi się do szybkości jaką ustawiłeś ręcznie (domyślnie 100%). W drugim dość istotne jest słowo "efektywnie"
- lacki2000
A wiecie już że są nowe bajery w Cantr? 
- Rozmontowanie małego paleniska
- Nazwy rzeczy noszone przez postacie jak się na nie patrzy.
Moje postacie oraz ja jesteśmy zadowoleni z tych zmian. Proponuję rozszerzyć rozmontowywanie na więcej a może nawet wszystkie urządzenia i dać możliwość barwienia ubrań.
Czy rozmontowanie daje jakieś surowce z paleniska?
- Rozmontowanie małego paleniska
- Nazwy rzeczy noszone przez postacie jak się na nie patrzy.
Moje postacie oraz ja jesteśmy zadowoleni z tych zmian. Proponuję rozszerzyć rozmontowywanie na więcej a może nawet wszystkie urządzenia i dać możliwość barwienia ubrań.
Czy rozmontowanie daje jakieś surowce z paleniska?
Te audire no possum. Musa sapientum fixa est in aure. Grasz w zielone? GRAM! Żądamy 24-godzinnego dnia cantryjskiego dla lepszej płynności działań!
- KVZ
- Players Dept. Member
lacki2000 wrote:Czy rozmontowanie daje jakieś surowce z paleniska?
Chwilowo to przycisk atrapa. Podobno za pare dni powinno działać, a w jaki sposób to trudno mi powiedzieć.