Jones Abrahams wrote:Każdy kto chce coś stworzyć. Coś związanego z mechaniką. Nie twierdzę, że, jak to ująłeś 'gra dla statów' bo to oczywista bzdura, ale zwraca na nie uwagę. W sumie sporo osób woli robić coś na statach od przeciętnego w górę (zwłaszcza przy niemiłościwie nam panującym systemie dnówkowym w handlu). Gracze grający od wielu lat, niewątpliwie widzą to inaczej, ale w Cantr grają też osoby z mniejszym stażem.
Jones, długo grasz? Często występującym problemem jest za duży dobrobyt w Cantrze. Jak masz nową postać, to ona często rzeczywiście jest goła, biedna i chce ubrania, statek, topór itd. Problem w tym, że postać bez problemu wszystko to realizuje w ciągu 20-30 lat i masz już z głowy - bo te rzeczy praktycznie się nie zużywają, sukienka sprzed 50 lat jest cały czas doskonała. Statek nie staje się wolniejszy, a topór najwyżej od czasu do czasu naostrzysz.
Także pod względem posiadania, to na dłuższą metę mało kto gra. Można jeszcze maksować staty - ale to nie wierzę, by ludzie robili, ponieważ to się dzieje w cantrze zbyt wolno. Ja jednej postaci wymaksowałem gotowanie z kiepskiego, ale nawet nie zauważyłem kiedy to się stało i nie mam pojęcia czy to zajęło 20 lat czy 50.