Wiesci z frontu (ProgD & RD) - dyskusje i komentarze
Moderators: Public Relations Department, Players Department
- psychowico
Re: Wiesci z frontu (ProgD & RD) - dyskusje i komentarze
Więszkość nie cierpi zmian. Natura ludzka. Ludzie boją się nawet zmian na lepsze.
"Please give us a simple answer, so that we don't have to think, because if we think, we might find answers that don't fit the way we want the world to be."
https://www.kinkykitty.pl
-
Od dłuższego czasu myślę jak rozwiązać problem radia, aby pasował do dynamiki.
Ze znajomym doszliśmy do wniosku, że najprostszym sposobem jest opóźnienie sygnału. i to w zakresie globalnym. Niech radio potrzebuje czasu na wysłanie wiadomości.
Dalekopis to proste rozwiązanie.
Przemianowanie nazwy to żaden problem, a wtedy stanie się to skrzynką na której się pisze, a tekst jest przekazywany dopiero po np jednym dniu.
Ze znajomym doszliśmy do wniosku, że najprostszym sposobem jest opóźnienie sygnału. i to w zakresie globalnym. Niech radio potrzebuje czasu na wysłanie wiadomości.
Przemianowanie nazwy to żaden problem, a wtedy stanie się to skrzynką na której się pisze, a tekst jest przekazywany dopiero po np jednym dniu.
Vincelli Perbelli - Zwycięstwo Poprzez Zniszczenie
- Mars
Lena Katina wrote:Od dłuższego czasu myślę jak rozwiązać problem radia, aby pasował do dynamiki.
Dalekopis to dobry pomysł, ale wtedy trzeba rozstawiać linie telegraficzne albo rozciągać podwodne kable. I opóźnienie sygnału dłuższe niż np. kilkunasto-minutowe jest niewytłumaczalne w żaden sposób, tymbardziej, jeśli sygnał leci falą radiową. Za to wprowadzenie tego kilku-minutowego opóźnienia to pomysł niegłupi, ale niewiele to w praktyce zmieni.
-
To konieczność rozstawiania stacji przesyłowych "co lokację" Mogłoby to symulować kable. A łączność między wyspami dla mnie może zniknąć.
Vincelli Perbelli - Zwycięstwo Poprzez Zniszczenie
- Leinades

Proponuję złożyć oficjalną propozycję, a nie robić tego - o czym wspomniałem w swoim poprzednim poście.
-
Cantr nigdy nie zdobędzie dużej popularności, ponieważ wymaga poświęcenia zbyt dużej ilości czasu
Straszne uogólnienie
Zależy, kim i jak chcesz grać, co chcesz osiągnąć poprzez swój RP.
Straszne uogólnienie

Zależy, kim i jak chcesz grać, co chcesz osiągnąć poprzez swój RP.
-
psychowico wrote:Brak magii to nie idea gry. Akurat, że jej w czystej postaci nie ma to jedno z jej założeń. Równie dobrze możesz powiedzieć, że ideą gry jest nieśmiertelność(z wiekiem) postaci, albo nieskończoność zasobów. To jedne z zasad, ale nie "idea". Ideą jest symulacja społeczeństwa i wolne tempo gry - umożliwiające odgrywanie postaci, symulację życia bez porzucania naszych obowiązków codziennych.
http://wiki.cantr.net/index.php/Dynamika_Gry
A te problemy z elektroniką bez elektryczności - to równie dobrze narzekajcie na budowę bez zaprawy, robienie kościanego noża gołymi rękami itp. To nie ma być kopia rzeczywistości. To ma być Cantr.
Tak, ideą gry jest symulacja społeczeństwa, wolne tempo gry przy czym (jak sam wskazałeś link z którego to wynika) świat cantr jest "dosyć" realistyczny" a poziom technologiczny jest "dziwny". Cantr wyraźnie odcina się również od magii.
Skoro Zielony ma być "dosyć" realistyczny stąd też pomysły które mają spowodować aby był możliwie realistyczny.
No i jednak jest spora różnica pomiędzy brakiem zaprawy a rozmową przez radio pomiędzy oddalonymi od siebie wyspami. Znacznie dla RP i systemu gry jest kolosalne.
Budowę bez zaprawy można jeszcze uznać za "dosyć" realistyczne. Gadanie przez fale radiowe w takich warunkach jakie w cantr istnieją to już jakaś magia

- poziomek90
Wprowadzić prędkość fali radiowej 50 jednostek/h i git 

Racja jest jak dupa. Każdy ma swoją... / Reason is like ass. Everybody have their.
Józef Piłsudski
Józef Piłsudski
- psychowico
Raki wrote:Budowę bez zaprawy można jeszcze uznać za "dosyć" realistyczne. Gadanie przez fale radiowe w takich warunkach jakie w cantr istnieją to już jakaś magia
Nie widze tej wielkiej różnicy.
Uważam, że się wszyscy spinają nadmiernie. Zwłaszcza, że to co sobie tutaj pogadamy nic ma do gry. Jeśli chcecie coś przepchać, piszcie na forum sugestii. Ja tam nie będę narzekał, bo go nie czytam.
"Please give us a simple answer, so that we don't have to think, because if we think, we might find answers that don't fit the way we want the world to be."
- Leinades
http://forum.cantr.org/viewtopic.php?f=43&t=17863&start=60
GreeK na prezydenta!
- MrMizuichi
Pytanie odnośnie udomowienia zwierząt, wszystko bardzo fajnie i już nie mogę się tego doczekać. Pozostaje jeszcze jedna kwestia na którą odpowiedzi doszukać się nie mogłem. Czy po udomowieniu konia, będzie można na nim jeździć?
- Sopel_1
MrMizuichi wrote:Pytanie odnośnie udomowienia zwierząt, wszystko bardzo fajnie i już nie mogę się tego doczekać. Pozostaje jeszcze jedna kwestia na którą odpowiedzi doszukać się nie mogłem. Czy po udomowieniu konia, będzie można na nim jeździć?
Może kiedyś.
Póki co nic takiego się niestety nie szykuje.
- MrMizuichi
Szkoda, wielka szkoda, na te opcję czekan najbardziej. Większość moich postaci zapewne przesiadłaby się z pojazdów na konie. Cóż pozostaje mieć nadzieję.
Jak sprawa będzie się miała z ewentualnym transportem zwierząt już udomowionych do innych osad?
Jak sprawa będzie się miała z ewentualnym transportem zwierząt już udomowionych do innych osad?
- Leinades
MrMizuichi wrote:Szkoda, wielka szkoda, na te opcję czekan najbardziej. Większość moich postaci zapewne przesiadłaby się z pojazdów na konie. Cóż pozostaje mieć nadzieję.
Ja bym się na takie coś zgodził tylko pod względem odgrywania... O ile max. prędkość bazowa takiego konia będzie wynosiła max 0,05 (dla porównania - 0,07 to Pb drewnianego wózka)
- MrMizuichi
Ja bym się na takie coś zgodził tylko pod względem odgrywania... O ile max. prędkość bazowa takiego konia będzie wynosiła max 0,05 (dla porównania - 0,07 to Pb drewnianego wózka)
Nie za bardzo rozumiem czemu koń miałby być wolniejszy od drewnianego wózka, zgadzam się że taki koń praktycznie w ogóle nie miałby ładowności, pomieści jedną w pełni załadowaną postać i dajmy na to 10 kilogramów. Jednak powinien być szybszy od wszystkich pojazdów bezsilnikowych (nie licząc oczywiście statków) Skoro Cantr dąży do jak największego realizmu to chyba normalne że koń byłby szybszy od roweru