Cantr II - drugi serwer
Moderators: Public Relations Department, Players Department
- BZR
- Veser
- cald dashew
Grałem kiedyś w taką grę tekstową w której było niewielu graczy, mniej aktywnych nawet niz w Cantrze. Gra działała na jednym tylko serwerze od 7 lat (ja grałem z 2), gracze, ktorzy zaczeli gre na poczatku byli najlepsi i nikt z nimi nie mial szans, co bardzo zniechecalo wszystkich nowych. Ci ostatni właśnie dostawali jedynie cęgi, więc aby rozwiązać ten problem i zachęcić nowych graczy twórcy gry kombinowali, kombinowanie skończyło się na odpaleniu nowego serwera. Efekt tego był taki iż na starym serwerze grali juz tylko ludzie z top 20, ktorzy tez powoli juz rezygnowali z gry nie zaczynajac jej na nowym serwerze. Na drugim serwerze zas wszyscy nowi ktorych było mniej niż zirytowanych starych graczy, ktorzy odeszli. Stary serwer nie miał już sensu, powoli sie rozpadal. Wydaje mi się ze cos podobnego może się przytrafić Cantrowi.
Jestem raczej za resetem, byloby ciekawie.
Jestem raczej za resetem, byloby ciekawie.
- Miri
Tyle, że problemem Cantra nie jest to, że nowi nie mogą się wybić przez starych, bo nikt tu młodych (chyba) nie blokuje. W Cantra nie gra się po to, by 'wygrać' (mieć najbardziej wypasioną postać w top20 itp) ale dla przyjemności płynącej z RP.
Problemem jest to, że jedyne czego postaci potrzebują do życia to jedzenie, które aż za łatwo zdobyć. Wszystko inne raz wybudowane/wydobyte zostaje na zawsze i zawala magazyn. Starym brakuje nowych wyzwań, a nowym aż za łatwo zaspokoić swoje potrzeby, jeśli na dzień dobry dostają żelazną tarczę, stalową broń i komplet odziezy jedwabnej.
Jestem przeciw resetowi i nowmu serwerowi.
Nie narzekać, tylko brać się do roboty na tym, co jest
Co z tego, że magazyny leżą zawalone, jak nikt z tego użytku nie robi?
-> nowe wyzwania dla 'starych'! (może by popchnąć trochę rozwój technologiczny / wprowadzić psucie i niszczenie / jakieś nowe, bardzo drogie, ale FUNKCJONALNE przedmioty...)
Problemem jest to, że jedyne czego postaci potrzebują do życia to jedzenie, które aż za łatwo zdobyć. Wszystko inne raz wybudowane/wydobyte zostaje na zawsze i zawala magazyn. Starym brakuje nowych wyzwań, a nowym aż za łatwo zaspokoić swoje potrzeby, jeśli na dzień dobry dostają żelazną tarczę, stalową broń i komplet odziezy jedwabnej.
Jestem przeciw resetowi i nowmu serwerowi.
Nie narzekać, tylko brać się do roboty na tym, co jest

-> nowe wyzwania dla 'starych'! (może by popchnąć trochę rozwój technologiczny / wprowadzić psucie i niszczenie / jakieś nowe, bardzo drogie, ale FUNKCJONALNE przedmioty...)
- cald dashew
Miri wrote:Tyle, że problemem Cantra nie jest to, że nowi nie mogą się wybić przez starych, bo nikt tu młodych (chyba) nie blokuje. W Cantra nie gra się po to, by 'wygrać' (mieć najbardziej wypasioną postać w top20 itp) ale dla przyjemności płynącej z RP.
wiem, ale to nie byl mój punkt. Punktem bylo ze w tamtej grze ludzie tez byli znudzeni i po prostu nie mieli juz zadnej checi grac, ani od nowa na serwerze drugim, ani sami ze soba na starym. Bo na starym serwerze wcześniej trzymal ich jeszcze staż. Drugi serwer po prostu by niczego nie rozwiązał, tylko by pogorszył sytuację wg. mnie.
Miri wrote:Problemem jest to, że jedyne czego postaci potrzebują do życia to jedzenie, które aż za łatwo zdobyć. Wszystko inne raz wybudowane/wydobyte zostaje na zawsze i zawala magazyn. Starym brakuje nowych wyzwań, a nowym aż za łatwo zaspokoić swoje potrzeby, jeśli na dzień dobry dostają żelazną tarczę, stalową broń i komplet odziezy jedwabnej.
woda pitna by była ciekawa

- B.M.T.
- lacki2000
Lepiej dla moich 75% postaci by padły na początku z pragnienia niż później na atak serca czyli z nudów.B.M.T. wrote:75% Postaci by umarło z pragnienia.
Jak wiadomo by był rozwój muszą też być lata chude, kryzysy, bessy, zapaści itp. Spójrzcie sobie na wykresy statystyk cantryjski. Wykresy surowców, pojazdów, towarów wciąż pną się w górę a na wykresie ilosci postaci jedynie zdrowe lecz niepokojące trendy.
Wiadomo, że jestem w sekcie zwolenników psucia, starzenia się wszystkiego i wyczerpywalnych surowców oraz odkryć naukowych dokonywanych przez postacie - to najsensowniejszy sposób ożywienia świata.
Te audire no possum. Musa sapientum fixa est in aure. Grasz w zielone? GRAM! Żądamy 24-godzinnego dnia cantryjskiego dla lepszej płynności działań!
- BZR
- B.M.T.
- Elm0
- Sztywna
- marshall
- Veser
- BZR
-