Smierc

Forum dla graczy do pisania ogólnych próśb o pomoc. Zarówno członkowie załogi i doświadczeni gracze mogą na nim pomóc w rozwiązaniu problemów, z jakimi spotkają się gracze. Prosimy nie prowadzić pogawędek na tym forum.

Moderators: Public Relations Department, Players Department

witia1

Postby witia1 » Tue Apr 14, 2009 10:55 pm

1) Dla mnie to trochę kicha. Postać jeśli przyrównać ją do człowieka może umrzeć z wielu powodów jeśli o zawał chodzi:
- jak straci kogoś bardzo bliskiego i serducho nie wytrzyma ( nitrogliceryny i karetek reanimacyjnych nie widziałem w zielonym )
- wkurzona ( skok ciśnienia i bach w piach )
- ze strachu
- ze starości (organizm się w końcu zużywa )
- wada wrodzona
-.....

2) Śmieszne gdy łatwiej jest wysłać w niebyt całe konto niż jedną postać i jest to nazwane ochroną gracza przed pochopną decyzją.

3) Śmierć przez głodówkę no ok niby rozwiązanie ale jak osada jest "uczynna" i jedzenia nie żałuje to cholernie kłopotliwe.

4) Wymuszenie zabicia postaci
a) kradzież- nie każdego za to zabiją. W bogatej osadzie gdzie się mieszka od dawna może nawet nikt uwagi nie zwrócić a co dopiero próbować zabić wieloletniego przyjaciela/przyjaciółkę
b) ataki na innych- w niektórych warunkach się sprawdzi, ale jakoś nie widzę tego by np zrozpaczona postać nie mająca już siły żyć rzucała się z żelastwem na wszystko w około.

5) Czasem taka śmierć to godne zakończenie życia danej postaci i jednocześnie mniej kłopotliwe dla otoczenia. Jedna z moich postaci uparcie karmiła pewnego samobójcę bo tak jej wypadało jeśli jako gracz chcę być w pewnych kwestiach konsekwentny. Gracz logował się bardzo rzadko wyrzucał żarcie w końcu zapchał sobie plecak a reszta przez kolejne 20 dni go próbowała od tego odwieźć i zamartwiała się "co to będzie". Jednym słowem wyszedł z tego niezły idiotyzm. Nie tak to się powinno kończyć, szczególnie że wpływa to na to jak taka postać zostanie zapamiętana.
Rest In Pieces.
Cantryjczyk

Postby Cantryjczyk » Tue Apr 14, 2009 11:23 pm

6) Przebicie sie wlasnym mieczem/nozem/szabla/dzida itp. Kilka dni i kolejnych atakow, i po sprawie. Nikt broni nie odbierze, nikt sila lekow nie wmusi. Mozna tez to robic bardzo teatralnie gdy ktos lubi, lub w zaciszu bydynku czy drogi. Taka smierc jest nie do zapobiegniecia przez swiadkow w zaden inny sposob niz poprzez dyplomacje. Ta opcja, z poprawiona specjalnie w tym celu skutecznoscia przy atakach samego siebie mimo ciezkich ran jest dostepna od kilku (prawdziwych) lat.
Last edited by Cantryjczyk on Wed Apr 15, 2009 12:40 am, edited 4 times in total.
Każdy ma swój punkt widzenia, ale nie każdy z niego coś widzi.
suchy
Location: Under your bed, waiting for you to turn off the light

Postby suchy » Tue Apr 14, 2009 11:36 pm

Zamia wrote:
Budzisz je pewnego dnia, odgrywasz piękną i wzruszającą scenę zasłabnięcia, uronienia kilku łezek i na koniec padnięcia na ziemię trzymając się ręką za pierś?
Czy naprawdę tak to sobie wyobrażacie?

Napisałam już wyżej, że moja wyobraźnia jest inna od.....

Ależ nie o to mi chodziło.
Gdybym ja miał coś takiego odegrać, właśnie tak bym to zrobił.

Chodziło mi raczej o taką pewną subtelną różnicę.
Cantr w pewnych kwestiach stara się być bardzo podobny do życia realnego. Śmierć jest zdecydowanie jedną z tych kwestii.
A powiedz mi, czy mogłabyś wywołać u siebie zawał serca siłą woli...? Tak jak chcecie, żeby to było możliwe do zrobienia w cantrze?
Bo ja bym tak raczej nie potrafił ;>

I to jak dla mnie jest najważniejsze. I szczerze mówiąc, guzik mnie obchodzi, czy śmierć przez zawał byłaby w pewnych sytuacjach ładniejszym, lepszym czy godniejszym rozwiązaniem. Godna może być i smierć głodowa. Wystarczy jedynie wysilić tę swoją wyobraźnię i odpowiednio wytłumaczyć decyzję swojej postaci. Da się, naprawdę. Śmierć przez zawał byłaby rozwiązaniem nierealnym, ponieważ wywołanym z woli gracza.
A że człowiek jest istotą z natury złą, więc możliwość 'instant killa' swojej postaci wykorzystywana by była najczęściej w celach wymienionych przez Luka. Jestem tego pewien w 100%.

A tak na marginesie:
Zamia wrote:Suchy...chodziło mi dokładnie o zawał w wyniku zdenerwowania.
Czy spokojna postać nie może się zdenerwować?
Musi być złośliwa i arogancka?

No więc teraz odpowiedz mi na jedno pytanie. DLACZEGO w chwili zdenerwowania spokojna postać miałaby nagle umrzeć na zawał? Bo według mnie wszelkie możliwe powody takiego zachowania wymienił Cantryjczyk w swoim poście. (Polecam szczególnie fragment "Ewentualnie proba wymuszenia na kims poczucia winy, podkreslenie wlasnej krzywdy itp itd.")
You still stood there screaming
No one caring about these words you tell
My friend, before your voice is gone
One man's fun is another's hell!

Wyjdź z domu. Może pod twoim blokiem napierdalają się magowie.
Zamia

Postby Zamia » Wed Apr 15, 2009 6:13 am

Cantr w pewnych kwestiach stara się być bardzo podobny do życia realnego. Śmierć jest zdecydowanie jedną z tych kwestii.

Ile znasz w realnym życiu osób, które zagłodziły się na śmierć w wyniku zdenerwowania? Bo ja akurat ani jednej.
Zawałowców natomiast sporo...niestety :cry:

Śmierć przez zawał byłaby rozwiązaniem nierealnym, ponieważ wywołanym z woli gracza.

Natomiast śmierć głodowa jest z woli postaci?

Teraz to mnie już zatkało. :shock: :shock: :shock:
Fieger

Postby Fieger » Wed Apr 15, 2009 7:00 am

Zamia wrote:

Ile znasz w realnym życiu osób, które zagłodziły się na śmierć w wyniku zdenerwowania? Bo ja akurat ani jednej.
Zawałowców natomiast sporo...niestety :cry:

Śmierć przez zawał byłaby rozwiązaniem nierealnym, ponieważ wywołanym z woli gracza.

Natomiast śmierć głodowa jest z woli postaci?

Medycyna i gorsze przypadki zna. Patrz bulimia i anoreksja. Też głodzenie powiązane z psychiką.

Z mojego punktu widzenia wynika, że spokojny człowiek, który się nagle zdenerwuje ma niewielkie szanse na dostanie zawału. Większe prawdopodobieństwo zawału jest przy wysiłku i to tym graniczącym z maksymalnym + wysoki cholesterol + niekorzystne warunki pogodowe.
Dodam jeszcze fakt, że zawały u osób poniżej 40 lat występują przede wszystkim w fastfood landzie (czyt. USA). W Polsce czy Europie Środkowej OZW u osób młodych wynikające ze stresu są z reguły wynikiem stresu przewlekłego, a nie jednorazowego skoku ciśnienia, bo ktoś człowieka od s*****ów wyzwał.

Sama mechanika Cantra, w której widzimy, że ktoś padł na serce jest trochę nierealistyczna. O ile śmierć głodową da się rozpoznać to z zawałem już tak łatwo nie jest.

Podsumowując. Taki zawał na życzenie to już zabawa w boga, a nie RolePlay. Radzę pomyśleć nad inną metodą odgrywania niż gra w rosyjską ruletkę.
I have a cunning plan...
Zamia

Postby Zamia » Wed Apr 15, 2009 7:09 am

Podsumowując. Taki zawał na życzenie to już zabawa w boga, a nie RolePlay. Radzę pomyśleć nad inną metodą odgrywania niż gra w rosyjską ruletkę.

A zagłodzenie czy zadźganie się nożem nie jest?
Każdy rodzaj śmierci, o którym my decydujemy nim jest.
O czym Wy wogóle mówicie?
Czyżby Wasze postaci głodziły się wbrew Waszej /gracza/ woli??? :shock: :shock: :shock:
witia1

Postby witia1 » Wed Apr 15, 2009 7:27 am

Cantryjczyk wrote:6) Przebicie sie wlasnym mieczem/nozem/szabla/dzida itp. Kilka dni i kolejnych atakow, i po sprawie. Nikt broni nie odbierze, nikt sila lekow nie wmusi. Mozna tez to robic bardzo teatralnie gdy ktos lubi, lub w zaciszu bydynku czy drogi. Taka smierc jest nie do zapobiegniecia przez swiadkow w zaden inny sposob niz poprzez dyplomacje. Ta opcja, z poprawiona specjalnie w tym celu skutecznoscia przy atakach samego siebie mimo ciezkich ran jest dostepna od kilku (prawdziwych) lat.

Nawet najbardziej nieudolny samobójca bez udzielenia pomocy nie umierał by kilku dni...

Oczywiście w wielu wypadkach śmierć samobójcza mogła by być głupia, pod wpływem chwili ale to właśnie tak odbywa się część samobójstw pod wpływem emocji i chwilowej niepoczytalności :P I zapewne część samobójców żałowałaby/żałuje już po fakcie ale ludzie już tak mają.

Oczywiście rozumiem argumenty przeciw, szczególnie, że jeśli chodzi o dobór cech postaci w Cantrze jest to losowe co część graczy próbowała by obejść. Jednak coś takiego jest łatwo wykrywalne lub do ograniczenia jakimś limitem zabójstw w jednostce czasu :) Sam jakiś czas zajmowałem się się nadzorem nad graczami w MMO i wiem że zawsze się znajdą osoby naginające zasady czy wykorzystujące otrzymane możliwości w niezbyt uczciwy sposób na to niestety wiele nie da się poradzić.
Rest In Pieces.
Fieger

Postby Fieger » Wed Apr 15, 2009 7:43 am

Weźże w końcu zrozum, że zagłodzenie, podcięcie sobie żył czy poderżnięcie gardła występuje w realnym świecie. A nikt nie da rady wywołać u siebie zawału.

Rozumiem, że chcesz się pozbyć postaci tak żeby zachować twarz jako gracz. Bo zawał oznacza, że gracz już nie gra. Trudno. Skończył z Cantrem. A zagłodzenie jakby wymagało współudziału gracza, który świadomie katuje swoją postać...jeez...sam nie wierzę, że to napisałem.. Jak się bawisz w boga to przyjmuj to z całym dobrodziejstwem inwentarza łącznie z wyrzutami sumienia.

O to tu od początku chodzi. Gracz może załatwić postać na kilka sposobów, ale zawał nie wchodzi tu w grę. Jak chcesz zrobić z swoich postaci szczurka doświadczalnego, który po przeżyciu swojego ma skręcany kark to proszę bardzo. Ale nie sądź, że ktoś będzie ci w tym pomagał albo ułatwiał tą sprawę wprowadzając zawał na kliknięcie.

Paniał?

Na koniec rozsądna dawka złośliwości:
jeżeli ty chcesz taki sposób kończenia z postacią to ja chcę defibrylator żeby i tak ciebie zmusić do skończenia z niechcianą postacią w mniej "honorowy" sposób.
I have a cunning plan...
witia1

Postby witia1 » Wed Apr 15, 2009 8:42 am

To zrozum, że mi nie chodzi o mój komfort psychiczny a innych graczy. Sposób śmierci postaci mogę wybrać sobie sam i jest ich nie mało jednak istotne jest dla mnie także co taka postać zostawi po swojej śmierci. Postać która umiera na zawał to coś czemu nie można było zapobiec a po śmierciach tych z głodu sam nie raz miałem żal do samego siebie i jak wynika z forum nie tylko ja, że taką postać można było przecież nakarmić. Tak samo jest z machaniem bronią, nie da się tego wykonać szybko ( a jak się będzie próbować nożem czy dzidą to już jakiś masochista się robi z tego ). Nie chodzi mi o możliwość hurtowego zabijania postaci a zakończenia pewnej przygody w sposób sensowny, który nie będzie przeczył temu jaka ta postać była przez całe jej "życie". Oczywiście bez tej możliwości nie będę czuł jakiegoś specjalnego niedosytu. Znajdę sposób by to rozwiązać i uzyskać podobny efekt ale skoro prowadzimy dyskusję to używamy argumentów i to, że wpisuję kolejne posty wcale nie znaczy, iż nie rozumiem czy nie chcę zrozumieć argumentów osób przeciw a jedynie przedstawiam swój punkt widzenia- na tym polega dyskusja.
Weźże w końcu zrozum, że zagłodzenie, podcięcie sobie żył czy poderżnięcie gardła występuje w realnym świecie. A nikt nie da rady wywołać u siebie zawału.

Tylko między moją postacią a mną jest pewna różnica, zbliżona troszkę do stanu bóg i twór boga, gdyż mimo dążenia do indywidualizacji postaci i tworzenia im jako takiego własnego życia to są w pełni od mojego widzi mi się uzależnione i ja owszem jestem w stanie wywołać zawał u takiej postaci jeden przycisk i mam- voila . To jest gra i jak każda ma koniec który także wpływa na komfort zabawy.

A co do umierania z powodu takiej woli to wiele przypadków jest takich, że pacjent umiera bo nie miał woli życia- nie tylko w filmach. Siła ludzkiej psychiki jest cholernie wielka czego choćby dowodem jest efekt placebo.
Rest In Pieces.
Fieger

Postby Fieger » Wed Apr 15, 2009 9:12 am

1. Wcześniejszy post był do Zamii :)

2.
A co do umierania z powodu takiej woli to wiele przypadków jest takich, że pacjent umiera bo nie miał woli życia- nie tylko w filmach. Siła ludzkiej psychiki jest cholernie wielka czego choćby dowodem jest efekt placebo.

To akurat jest kazuistyka. Takie przypadki występują przy nieuleczalnych chorobach czy stracie kogoś bliskiego, a nie wtedy gdy się człowiek zdenerwuje. Poza tym różnią się fizjologią od zgonu w wyniku zespołu wieńcowego.

Zresztą nawet jeżeli tych kilku sprawiedliwych będzie wykorzystywać wywoływanie zawału do dobrze popartego argumentami pozbycia się postaci to reszta będzie robiła akcje w stylu...a postać do bani, gdzieś na zadupiu, nic nie potrafi i na dodatek jest słabeuszem. I nic z tego, że ktoś będzie na forum biadolił, że on chce skasować tą postać. Albo nikt albo wszyscy...a że wszystkim nie można dać takich możliwości do łapek....
I have a cunning plan...
witia1

Postby witia1 » Wed Apr 15, 2009 9:27 am

Fieger wrote:
To akurat jest kazuistyka. Takie przypadki występują przy nieuleczalnych chorobach czy stracie kogoś bliskiego, a nie wtedy gdy się człowiek zdenerwuje. Poza tym różnią się fizjologią od zgonu w wyniku zespołu wieńcowego.

Ale przecież zawał o którym mówimy to pewne uproszczenie, gdyż śmierć o jakiej rozmawiamy jest opisana jako "zmarła na atak serca lub coś w tym rodzaju" co traktuję jako przyczynę niezbyt jasną więc zwalaną na karby serducha.

Zresztą nawet jeżeli tych kilku sprawiedliwych będzie wykorzystywać wywoływanie zawału do dobrze popartego argumentami pozbycia się postaci to reszta będzie robiła akcje w stylu...a postać do bani, gdzieś na zadupiu, nic nie potrafi i na dodatek jest słabeuszem. I nic z tego, że ktoś będzie na forum biadolił, że on chce skasować tą postać. Albo nikt albo wszyscy...a że wszystkim nie można dać takich możliwości do łapek....

I to jest niestety argument, który przekreśla wprowadzenie pomysłu w życie, lub wymusza zastosowanie sporych restrykcji co do stosowania tego typu uśmiercania postaci.
Rest In Pieces.
suchy

Postby suchy » Wed Apr 15, 2009 9:35 am

Zamia wrote:Natomiast śmierć głodowa jest z woli postaci?

Tak, dokładnie.
Śmierć głodowa czy zarżnięcie się toporem to śmierć z woli postaci.
Tak to można przynajmniej tłumaczyć z punktu widzenia Najważniejszej Zasady. Natomiast zawału serca ni cholery nie można wytłumaczyć działaniami postaci, a jedynie zachciewajką gracza.

I tu popieram Fiegera. Będą zawały na zawołanie - trzeba będzie wprowadzić defibrylator ;>

Zamia

Postby Zamia » Wed Apr 15, 2009 4:24 pm

Albo nikt albo wszyscy..

No właśnie...od tego się zaczęło.
Gdybym nie posiadała informacji /być może wyssanych przez innych graczy z palca/ że PD usuwa postać na prośbę gracza, nie byłoby tej dyskusji.

robin_waw wrote:Z takim nieplanowanym zgonem to zazwyczaj jest tak ktoś chce ograniczyć ilość postaci pisze do PD o skasowanie postaci. Gra dalej i nie wie kiedy ktoś z PD weźmie się za kasowanie postaci. I zawał może trafić się takiej postaci w połowie konwersacji.

Jak widać nie tylko ja byłam w błędzie.

Edit.
Przed chwilą rozmawiałam z jednym z graczy, którego wszystkie prośby o uśmiercenie postaci były załatwiane pozytywnie i szybko.

PS. Na złośliwości nie odpowiadam.
To już nie jest dyskusja.
suchy

Postby suchy » Wed Apr 15, 2009 5:03 pm

Zamia wrote:Edit.
Przed chwilą rozmawiałam z jednym z graczy, którego wszystkie prośby o uśmiercenie postaci były załatwiane pozytywnie i szybko.

No i?
Właśnie napisałem maila odmownego do gracza, który chciał usunąć postaci, NIE PODAJĄC ŻADNEGO SENSOWNEGO POWODU.
What's your point, że tak spytam?

gawi

Postby gawi » Wed Apr 15, 2009 5:04 pm

robin_waw wrote:Z takim nieplanowanym zgonem to zazwyczaj jest tak ktoś chce ograniczyć ilość postaci pisze do PD o skasowanie postaci. Gra dalej i nie wie kiedy ktoś z PD weźmie się za kasowanie postaci. I zawał może trafić się takiej postaci w połowie konwersacji.

Jak widać nie tylko ja byłam w błędzie.

Edit.

PS. Na złośliwości nie odpowiadam.
To już nie jest dyskusja.[/quote]

tak jak ktoś napisał wyżej kasowiali .. jeśli sie podało odpowiednią prośbę... a nie kaprys w stylu zabij mi postac bo chce ja ladnie uśmiercic... sam kiedys pisalem o usuniecie dwoch postaci .. spytasz czy odegralem ? tak odegralem .. smierc na 2 dni przed faktycznym zgonem.. ale to jest rp.. ten kto widzial to odgrywanie .. zrozumial co to ma znaczyc.. nie jestes wstanie tak usunac postaci zebys sie idealnie zgrala.. w czasie .. a po drugie co za problem napisac ... skasuj mi postac .. bo mi sie juz znudzila nie czuje weny .. nie mam na nia sily ... trace przez nia tylko czas i nerwy .. a moje życie realne popada przez to w ruine ...
[img]http://img338.imageshack.us/img338/3060/swiniajj0.gif[/img]

http://gawi.posadzdrzewo.pl

Return to “Ogólna pomoc”