Pomysły na dodanie nowych rzeczy lub zmian w Cantr

Forum dla graczy Cantr II do pozapostaciowego dyskutowania na temat nowych pomysłów dla rozwoju gry Cantr II.

Moderators: Public Relations Department, Players Department, Programming Department, Game Mechanics (RD)

Mars

Postby Mars » Thu Jul 05, 2007 5:38 pm

edytowano: Zle zrozumialem Twoja wypowiedz, kasuje post jako niepotrzebny. Przepraszam.
Last edited by Mars on Thu Jul 05, 2007 5:59 pm, edited 1 time in total.
Eresan

Postby Eresan » Thu Jul 05, 2007 5:51 pm

Dlatego jako tako jestem w stanie strawić pomysł z opisem, ale i tak uważam, że o ile ktoś chce, to powinien to ODGRYWAĆ!

PS. Swoje zdanie wypowiedziałem i nie ma się co więcej rozwodzić. Jak dla mnie to EOT.

Pozdrawiam.
Leming

Postby Leming » Thu Jul 05, 2007 6:00 pm

*podchodzi chwiejnie do Eresana, otrząsając resztki kogla-mogla z futerka, i wyciąga do niego łapkę jako wyraz poparcia i zgody*
Eresan

Postby Eresan » Thu Jul 05, 2007 6:07 pm

Widzicie?*wskazuje Leminga* a Wy chcieliście dywany z futra robić...

*chwilę głaszcze Leminga po futerku po czym oblizuje palce doszukując się resztek pysznego kogla-mogla* :)

Pozdrawiam.
gawi

Postby gawi » Thu Jul 05, 2007 6:34 pm

ale przeciez to ze jest opis w grze wcale nie zabrania Ci tego dodatkowo odegrac...mi akurat na budynkach zbytnio nie zalezy czy sa fioletoe czy zolte.. ale sam opis postaci .. sa ograniczenia minutowe i jesli mam w ciagu dnia grajac aktywnie 7 postaciami i kazda z nich 10 razy w dniu podkreslac dla kazdej nowopoznaej postaci to ogranicza mi inne odgrywanie lekko nie sądzisz.. co innego jest sesja rpg kiedy masz 6 ludzi a co inego gdy jest mnostwo postaci... i dlatego chodzi mi o krotki opis wymyslony .. podkreslam wymyslony i mogacy byc zmieniany w ciagu gry .. opis postaci jakie wlosy oczy twarz , czy ma jakies widoczne blizny zmiany na skorze ..brak jakis czlonkow.. i tak to bede odgrywal i tak ale nie bede musial kazdej nowo poznanej postaci na nowo sie opisywac... o to mi chodzi
[img]http://img338.imageshack.us/img338/3060/swiniajj0.gif[/img]

http://gawi.posadzdrzewo.pl
Leming

Postby Leming » Thu Jul 05, 2007 6:46 pm

*z błyskiem w oku wyciąga z kieszonki na brzuszku karton i flamastry i bardzo starannie pisze*
WYNAJEM DYWANIKÓW
Cantryjczyku! Marzysz o dywanie?
Za niewielką opłatą w naturze (najchętniej marchewka) śliczny leming o puszystym futerku może poleżeć przed twoim kominkiem.
Stawka do uzgodnienia. Nadgodziny i praca w nocy płatne podwójnie.
Mars

Postby Mars » Thu Jul 05, 2007 7:08 pm

Mala zmiana w opisie:

Code: Select all

Widzisz jak Jaś po amatorsku rani Wacek używając miotła

Dlaczego rani? Czasami wcale nie rani sie przy atakowaniu, nawet, jesli atakuje sie bronia. A czesto "atak" jest w rzeczywistosci tylko odegraniem lekkiego zartobliwego "uderzenia". Moze zamienic slowo "rani", na "uderza", "trafia", badz "atakuje"? Okreslenie "rani" jest zbyt dosadne, czasami niezgodne z prawda.
Eresan

Postby Eresan » Thu Jul 05, 2007 7:18 pm

kosmetyka... Ale za jeśli nie sprawi to kłopotu ProgD.

Pozdrawiam.
Arucard

Postby Arucard » Thu Jul 05, 2007 7:27 pm

Lepiej zamienić na "uderza"bo nie zawsze się trafia.(ale jestem za bo by troche lepiej to wszystko wyglądało)
Kto chce stringi w cantr(walić na PM):
Miaua,Arucard,Chimaira,Frogutka,Quijo,Sayuri,Stuff(kto na ircu bywa ten go zna),Sztywna,Isis,Luke,Averus,Jinchuuriki,Miri
Danio

Postby Danio » Thu Jul 05, 2007 9:16 pm

Eresan wrote:
Mars wrote:Jesli chcesz by gra odgrywala za Ciebie, i sama poustawiala Ci dach, okna, parapety, progi, drzwi, klamki, tynki, plytki, framugi, fugi, to nie jest to nigdzie powiazane z odgrywaniem.

Cudowne zdanie i doskonale uwidacznia to o czym mówiłem w poprzednim poście :)

Uwidaczniam:
"Jesli chcesz by gra odgrywala za Ciebie, i sama poustawiala Ci dach, okna, parapety, progi, drzwi, klamki, tynki, plytki, framugi, fugi, to nie jest to nigdzie powiazane z odgrywaniem."

Tak zupełnie się zgadzam i nie chcę by gra odgrywała za mnie. Sam chcę to robić! I brak możliwości odgrywania JEST związany z odgrywaniem. Własnie dlatego nie potrzeba mi kolorowych drzwi i dachów bo sam to widzę i sam mogę to innym przekazać.

Pozdrawiam.

A gdzie ja mówiłem o kolorowych dachach? Nie obchodzi mnie kolor, ale ogólne cechy drzwi takie jak rodzaj (prymitywne drewniane drzwi), czy wartość (wyzłacane duże drzwi). To dodaje trochę smaczku gry, nie wątpisz w to chyba. Poza tym przesadzasz. Jeśli nie przesadzasz to Cantr jest strasznie prymitywną grą z wieloma utrudnieniami w odgrywaniu np. zaimplementowanymi ubiorami (przecież my sami powinniśmy je odegrać!). Ale ja się nie upieram - jak się wam nie podoba to mogę powiedzieć "trudno" i wziąć się za opis budynku w szyldach. Zresztą tylko to mi pozostało oprócz uciążliwego marnowania życiorysu na opisy, które i tak nie zostaną przedstawione wszystkim zainteresowanym.
lacki2000

Postby lacki2000 » Fri Jul 06, 2007 12:23 am

Ja myślałem że odgrywanie polega na opisie zachowania, gestów, mowy i innych czynności dotyczących postaci. Jak ktoś uważa że należy jeszcze odgrywać wygląd budynków to dla mnie jest lekko nie ten tego. Tak jak zauważył Danio a ja to podkreślę: skoro fajne jest takie hardkorowe odgrywanie wszystkiego do te wszystkie przedmioty w Cantrze są niepotrzebne bo można je odegrać. I tłumaczyć każdemu co pojawi się w danej lokacji że tu po lewej ma sobie wyobrazić zamek, dalej chaty kryte strzechą pod małym laskiem. Opodal na wyimaginowanych polach rosnie kapusta którą może sobie wyobrazić, zerwać i udawać, że zjada. W takim wypadku każda lokacja byłaby prostym czat roomem z jednym albo kilkoma MG którzy pilnowaliby mechaniki gry.
Reasumując systemowy opis przedmiotów i postaci wzbogaci grę i pozwoli skupić się na prawdziwym odgrywaniu postaci a nie całego świata.
Te audire no possum. Musa sapientum fixa est in aure. Grasz w zielone? GRAM! Żądamy 24-godzinnego dnia cantryjskiego dla lepszej płynności działań!
Eresan

Postby Eresan » Fri Jul 06, 2007 6:54 am

Miałem zakończyć ale napiszę jeszcze jeden post.

1. Wyobraźcie sobie osadę w której jest ze 30-40 pojazdów i ze 20 budynków. Wyobraźcie sobie teraz że każdy w menu budowy ma krótki opis tak z 3-5 linijek i każdy jest innego koloru - prawda że cudowny pomysł?

2. Wszystkim , którym nie starcza Cantr z jego niedomówieniami i potrzebują gry z pełnym spektrum opisowo-kolorowom polecam gry typu Oblivion czy Gotik III - swoją drogą całkiem przyjemne - a nie gry polegające na użyciu wyobraźni.

3. Jak juz opiszecie swój dom, ilość na nim kominów, okiennic firanki i samych siebie to znaczy pomalowane paznokcie, kolor i styl fryzury i inne takie rzeczy to zastanówcie się kto to będzie czytał?! Ja nie mam ochoty ani czasu.

4. Ile będzie się wczytywało menu budowy i pojazdów kiedy będzie na kilkanaście stron a może i więcej?

itd., itp., etc...

Naprawde chcecie by cantr polegał na kopiowaniu tekstów z niego do pliku tekstowego i godzinne czytanie co gdzie i jak wygląda? To chyba poważnie gracie w złą grę! Jeśli lubicie tyle czytać mogę polecić kilka ciekawych książek - jeśli lubicie tyle pisać może jakąś napiszecie ale nie zmieniajcie Cantra w Wasz prywatny folwark!

Każdy rozsądny Cantrowicz może sobie wyobrazić że Ratusz o którym mówią z dumą mieszkańcy danej osady jest budowlą niezwykłą i wygląda inaczej niż byle kuźnia! Lepiej wymusić na "autochtonach" :) by Wam opisali swoje budynki i coś o nich powiedzieli niż przez x minut szukać wśród kolorków i opisów klamek i okiennic odpowiedniego budynku. Trochę więcej własnej inwencji i fantazji! Niech gra zajmie sie mechaniką a my odgrywaniem nie odwrotnie!

PRZYKŁAD. Moja postać pewnego dużego chłopa jakimś cudem zdobyła w miejscu w którym nie ma zwierząt kawałek skóry i zrobiła sobie rękawiczki skórzane! Świetnie! Nosiłem je z dumą dopóki nie przeczytałem ich opisu. Wówczas postać wku... rzona oddała pierwszej napotkanej osobie z trudem zdobyte rękawiczki...

Lacki - odgrywanie to odgrywanie nie dotyczy ani gestów ani opisów domów -> dotyczy wszystkiego! Trochę wyobraźni chłopie! Nie traktuj tego pojęcia wybiórczo tak jak Ci akurat wygodnie. Odgrywanie opisowe jest bardzo ważną częścią RPG. Polecam Ci kilka sesji pRPG takie tylko z kartką i kostką. Może wówczas będziesz w stanie zrozumieć parę rzeczy.

Danio - wytłumacz mi proszę jak to ma wyglądać? Gdzie ma być ten opis? Ja nie mam nic przeciwko pozłacanym drzwiom jeśli jest to efekt włożenia surowca i wykonania tego ale powiedz mi czy w tedy opis budynków w dużym mieście nie będzie zawierał kilkunastu stron tekstu?!

Edycja do postu poniżej ARU! Tam już jest kilka ikonek a myślę że warto zostawić miejsce na coś co naprawdę się przyda. Taki opis może powstać jak mówi Mars na notatce którą każdy jak będzie chciał przeczyta. Można tez o niego spytać się budowniczego czy użytkowników. Z resztą pomysł już i tak wkleiliście w Angielskie forum (zbyt pośpiesznie moim zdaniem i zobaczymy co powiedzą o nim Anglicy.

Osobiście za dużo ważniejsze uważałbym wprowadzenie "zaznaczania" przekazywanych, podnoszonych itp w dużej liczbie przedmiotów i surowców.

Pozdrawiam.
Last edited by Eresan on Fri Jul 06, 2007 8:50 am, edited 1 time in total.
Arucard

Postby Arucard » Fri Jul 06, 2007 8:24 am

Widze ze nie zrozumiales ty sobie wyobrazasz ze bedzie w menu budynkow narabane niewiadomo ile tekstu a tu wystarczy przy budynku w formie ikonki jak "wejscie do budynku","wskaz budynek" wstawic ikone po ktorej kliknieciu bedzie mozna zobaczyc opis budynku.Jak bedziesz chcial przeczytasz jak nie to nie przeczytasz i swiat sie nie zawali.
Kto chce stringi w cantr(walić na PM):

Miaua,Arucard,Chimaira,Frogutka,Quijo,Sayuri,Stuff(kto na ircu bywa ten go zna),Sztywna,Isis,Luke,Averus,Jinchuuriki,Miri
Mars

Postby Mars » Fri Jul 06, 2007 8:30 am

Arucard wrote:Widze ze nie zrozumiales ty sobie wyobrazasz ze bedzie w menu budynkow narabane niewiadomo ile tekstu a tu wystarczy przy budynku w formie ikonki jak "wejscie do budynku","wskaz budynek" wstawic ikone po ktorej kliknieciu bedzie mozna zobaczyc opis budynku.Jak bedziesz chcial przeczytasz jak nie to nie przeczytasz i swiat sie nie zawali.

Opis ten czytac bedzie chyba tylko jego autor, i nikt wiecej. Jesli ktos bedzie ciekaw wygladu tego budynku, to zapyta sie jego budowniczego, lub sam sobie wyobrazi ten budynek.

Najlepsze rozwiazania to najprostsze rozwiazania. Stworz notatke, narysuj w niej swoja budowle lub opisz. Widzialem wiele takich notatek w grze, wszystkie ciekawe i moim zdaniem warte obejrzenia lub nawet skopiowania.
lacki2000

Postby lacki2000 » Fri Jul 06, 2007 11:32 am

Mars wrote:
Arucard wrote:Widze ze nie zrozumiales ty sobie wyobrazasz ze bedzie w menu budynkow narabane niewiadomo ile tekstu a tu wystarczy przy budynku w formie ikonki jak "wejscie do budynku","wskaz budynek" wstawic ikone po ktorej kliknieciu bedzie mozna zobaczyc opis budynku.Jak bedziesz chcial przeczytasz jak nie to nie przeczytasz i swiat sie nie zawali.

Opis ten czytac bedzie chyba tylko jego autor, i nikt wiecej. Jesli ktos bedzie ciekaw wygladu tego budynku, to zapyta sie jego budowniczego, lub sam sobie wyobrazi ten budynek.

Jak ja jestem ciekawy wyglądu budynku to patrzę na budynek a nie szukam jakichś notatek na ziemi ani nie zawracam głowy nie wiadomo komu pytaniami o wygląd tego co tu zbudowano i kto zbudował i gdzie go szukać by zapytać jak mam to sobie wyobrazić.
Mars wrote:Najlepsze rozwiazania to najprostsze rozwiazania. Stworz notatke, narysuj w niej swoja budowle lub opisz. Widzialem wiele takich notatek w grze, wszystkie ciekawe i moim zdaniem warte obejrzenia lub nawet skopiowania.
Najlepsze rozwiązania to sensowne rozwiązania. Na to też można odpowiedzieć: Opis ten czytac bedzie chyba tylko jego autor, postacie Marsa i nikt wiecej.
Te audire no possum. Musa sapientum fixa est in aure. Grasz w zielone? GRAM! Żądamy 24-godzinnego dnia cantryjskiego dla lepszej płynności działań!

Return to “Sugestie”