Pomysły na dodanie nowych rzeczy lub zmian w Cantr

Forum dla graczy Cantr II do pozapostaciowego dyskutowania na temat nowych pomysłów dla rozwoju gry Cantr II.

Moderators: Public Relations Department, Players Department, Programming Department, Game Mechanics (RD)

robin_waw

Postby robin_waw » Tue Jun 12, 2007 10:35 am

lacki2000 wrote:Nie wiem czy już było bo niełatwo znaleźć w takim gąszczu notek:

Czy można usunąć ze zdarzeń przyrostek "Widzisz jak" ?
Strasznie to wkurzające.

pozdro
lacki2000

Kwestia przyzwyczajenia
lacki2000

Postby lacki2000 » Tue Jun 12, 2007 11:16 am

robin_waw wrote:Kwestia przyzwyczajenia

A wg mnie błąd - to może przyzwyczaimy się do przyrostków "Słyszysz jak" (ktoś mówi), "Czujesz jak", "Czytasz że".

Co brzmi lepiej:
"Widzisz jak Kate podnosi młot."
czy
"Kate podnosi młot." - wiadomo że to widzisz skoro masz w zdarzeniach.

I aktualnie nie ma:
"Słyszysz jak Kate mówi: blabla"
jest
"Kate mówi: blabla"

lacki2000
Te audire no possum. Musa sapientum fixa est in aure. Grasz w zielone? GRAM! Żądamy 24-godzinnego dnia cantryjskiego dla lepszej płynności działań!
matt_

Postby matt_ » Tue Jun 12, 2007 11:37 am

nawet się w odpowiednim temacie nie przywitał a juz miesza...
2rf

Postby 2rf » Tue Jun 12, 2007 12:27 pm

lacki2000 wrote:Czy można usunąć ze zdarzeń przyrostek "Widzisz jak" ?
Strasznie to wkurzające.

Popieram. Choć może nie tyle wkurzające, co by się mniej tekstu produkowało po prostu. Myślę, że to dobry pomysł.
"We're alone inside - that'll never change" / Riverside
Gap

Postby Gap » Tue Jun 12, 2007 1:00 pm

Czujesz, że zaatakował Cię jeleń :wink:
lacki2000

Postby lacki2000 » Wed Jun 13, 2007 10:46 pm

Widzisz że ktoś przeciągnął nowy młotek z centalnego obszaru fff do Domek Orangutana. To Kate.

Zdecydowanie lepiej, sensowniej, poprawniej i krócej byłoby tak:
Kate przeciąga nowy młotek z centalnego obszaru fff do Domek Orangutana.

Ale ja o czym innym chciałem. Fajnie by było gdyby istniał jakiś system odkryć naukowych, wynalazczości i uczenia się od innych. Jak wykumałem z interfejsu gry teraz każdy wszedzie moze sobie zrobić dowolną rzecz jak ma wymagane surowce i narzędzia (chyba że jest inaczej) - czyż to nie lekka przesada że nasza postać w wieku 20 lat umie wszystko zrobić i jak coś nowego się na świecie pojawi to też nagle będzie to umiała wykonać?
Powinno być tak że na początku umiemy tylko kilka czynności a resztę musi nam ktoś pokazać lub musimy samemu się nauczyć (odkryć). W celu nauczenia wystarczyłoby odpalić projekt badawczy w danej dziedzinie, przeznaczyć konkretne surowce, narzędzia i po określonym czasie coś mogłoby z tego wyjść lub nie. Jak wszystko podane jest od początku na tacy to jakoś tak mało rozwojowo jest...

lacki2000
Te audire no possum. Musa sapientum fixa est in aure. Grasz w zielone? GRAM! Żądamy 24-godzinnego dnia cantryjskiego dla lepszej płynności działań!
Artur

Postby Artur » Thu Jun 14, 2007 12:08 pm

byly juz o tym rozne dyskusje, poszperaj na forum... chyba raczej to zostanie bez zmian, za duzo by trzeba grzebac w grze...
2rf

Postby 2rf » Thu Jun 14, 2007 1:09 pm

Spowolniłoby to strasznie grę. Niektóre rzeczy trzeba przyjąć z góry bez racjonalizowania, inaczej każda postać musiałaby się pojawiać nie w wieku 20 lat, ale jako noworodek i musiałaby uczyć się mówić. Może trochę tu przesadzam, ale myślę, że wiecie o co mi chodzi.
"We're alone inside - that'll never change" / Riverside
Danio

Postby Danio » Thu Jun 14, 2007 2:02 pm

Lacki2000 wrote:Ale ja o czym innym chciałem. Fajnie by było gdyby istniał jakiś system odkryć naukowych, wynalazczości i uczenia się od innych. Jak wykumałem z interfejsu gry teraz każdy wszedzie moze sobie zrobić dowolną rzecz jak ma wymagane surowce i narzędzia (chyba że jest inaczej) - czyż to nie lekka przesada że nasza postać w wieku 20 lat umie wszystko zrobić i jak coś nowego się na świecie pojawi to też nagle będzie to umiała wykonać?
Powinno być tak że na początku umiemy tylko kilka czynności a resztę musi nam ktoś pokazać lub musimy samemu się nauczyć (odkryć). W celu nauczenia wystarczyłoby odpalić projekt badawczy w danej dziedzinie, przeznaczyć konkretne surowce, narzędzia i po określonym czasie coś mogłoby z tego wyjść lub nie. Jak wszystko podane jest od początku na tacy to jakoś tak mało rozwojowo jest...

Nie jesteś pierwszym, który wpadł na taki pomysł. Raczej nie wypada urealniać gry na siłę. Zresztą i tak zrobienie wielu przedmiotów, budynków, lub maszyn nie jest takie łatwe. A niewiedzę o pewnych rzeczach można odegrać. Ewentualnie byłbym za uniemożliwienia wykonywania pewnych projektów bez odpowiednich umiejętności np. ktoś, kto chce skonstruować samochód powinien mieć umiejętność budowy maszyn na poziomie mistrzowskim.
w.w.g.d.w

Postby w.w.g.d.w » Thu Jun 14, 2007 4:05 pm

Można na przykład zrobić takie drzewko umiejętności.Na przykład nie wytopisz stali póki nie sprawdzisz jak ci idzie z żelazem.
Cantryjczyk

Postby Cantryjczyk » Thu Jun 14, 2007 7:39 pm

w.w.g.d.w wrote:Można na przykład zrobić takie drzewko umiejętności.Na przykład nie wytopisz stali póki nie sprawdzisz jak ci idzie z żelazem.

Po co?
Każdy ma swój punkt widzenia, ale nie każdy z niego coś widzi.
Marz

Postby Marz » Thu Jun 14, 2007 7:50 pm

To było by tylko głupie udziwnienie jeszcze bardziej zwiększające trudność gry i jeszcze bardziej zmniejszające ilość nowych graczy :/
Azer

Postby Azer » Thu Jun 14, 2007 8:56 pm

Też tak sądzę. Bardziej podobał mi się pomysł z uczeniem się od innych. To by podniosło poziom relacji miedzy graczami...zresztą fajnie by było zapytać się kogoś jak sie kruszy hematyt :roll:
Eresan

Postby Eresan » Thu Jun 14, 2007 9:07 pm

Tym , którzy myślą o uczeniu się od innych, przypominam:

http://www.cantr.net/forum/viewtopic.php?t=12845

Pozdrawiam
Danio

Postby Danio » Thu Jun 14, 2007 9:29 pm

Marz wrote:To było by tylko głupie udziwnienie jeszcze bardziej zwiększające trudność gry i jeszcze bardziej zmniejszające ilość nowych graczy :/

O jakich graczach mówisz? Jeśli chodzi ci o tych śpiochów, które powiedzą raz na ruski rok "macie żelazo, bo robię miecz" ( jeszcze będzie dobrze jak nie narobią przy tym "błąduw" ortograficznych), to nie widzę żadnych przeszkód by to wprowadzić.

Return to “Sugestie”