Pomysły na dodanie nowych rzeczy lub zmian w Cantr

Forum dla graczy Cantr II do pozapostaciowego dyskutowania na temat nowych pomysłów dla rozwoju gry Cantr II.

Moderators: Public Relations Department, Players Department, Programming Department, Game Mechanics (RD)

in vitro...

Postby in vitro... » Thu Mar 01, 2007 7:51 pm

domeq wrote:
in vitro... wrote:A tworzenie stopów? Wyobrażasz sobie chociaż jakby to wyglądało?

Wrzucam 200 gram zelaza, i 800 gram miedzi, i otrzmuje 100 monet po 20% zelaza, 80% miedzi kazda ;)

Wiem ze logicznie to wyglada dziwnie, ale radio z 3 kabelkow wcale lepsze nie jest, nie mowiac o silniku perpetum-mobile opartym na magnezie (no - zmieni sie to wprowadzeniu paliwa).
ehhh...

ok, świetny pomysł. ale teraz to zaprogramuj.
cantr się posypał
domeq

Postby domeq » Thu Mar 01, 2007 9:01 pm

in vitro... wrote:ok, świetny pomysł. ale teraz to zaprogramuj.

Fakty wynikajace z trudnosci w osiagnieciu celu nie powinny przewyzszac korzysci bioracych sie z jego osiagniecia...
Elm0

Postby Elm0 » Thu Mar 01, 2007 9:42 pm

Ekhm. Bełkot. Po prostu pomysł jest zły, bo niepotrzebny i trudny do wprowadzenia.
I don't know but I've been told,
Deirdre's got a Network Node.
Likes to press the on-off switch,
Dig that crazy Gaian witch!
Mattan

Postby Mattan » Thu Mar 01, 2007 9:43 pm

domeq wrote:
in vitro... wrote:ok, świetny pomysł. ale teraz to zaprogramuj.

Fakty wynikajace z trudnosci w osiagnieciu celu nie powinny przewyzszac korzysci bioracych sie z jego osiagniecia...

Nie filozofuj tylko klawiaturkę w ręce i heja.

Jak tak samo jak OktawiaN:).
OktawiaN :)

Postby OktawiaN :) » Sat Mar 10, 2007 3:54 pm

Jak pomysle o przyszlosci w Cantr to az.... Nie zabardzo chce mi sie grac... a to dlatego ze tak duzo zejdzie na glowe cantryjczyka... Czyli glowe gracza... Dlatego uwazam ze w Cantrze powinny pojawic sie Komputery :roll:

To znaczy bazy danych w ktorych beda przechowywane informacje i beda ogolno dostepne lub dostepne tylko dla tych ktorzy je zabezpiecza haslem. Nie chcialbym zeby taki komputer byl bomba graficzna, plikow ktore zasmiecilby serwery Cantra. Dlatego powinny to byc zwykle arkusze ktore moglyby cos podliczyc. Mozna by w latwy i przejrzysty sposob prowadzic tabele bankowe itd. Zeby cos sie samo liczylo po wprowadzeniu formuly, i bylo ogolno dostepne w obieckcie "komputer"...

Wem ze to futurystyczne marzenia :P
Avx

Postby Avx » Sat Mar 10, 2007 4:00 pm

OktawiaN, "komputery" to przesada. Wiadomo, że samochody już są... Ale wolałbym, żeby Cantr nie wchodził w dalszą epokę niż nasze lata '20, '30 XX wieku (samochody, benzyna, powinny pozostać najbardziej skomplikowanymi rzeczami jakie da się zrobić). Za dużo współczesności nie jest nam potrzebne.

Komputery to już psująca klimat przesada. O wiele bardziej parowce by się przydały - ale ten pomysł niestety przepadł i był już "wałkowany" wiele razy.
domeq

Postby domeq » Sat Mar 10, 2007 4:02 pm

OktawiaN :) wrote:Jak pomysle o przyszlosci w Cantr to az.... Nie zabardzo chce mi sie grac... a to dlatego ze tak duzo zejdzie na glowe cantryjczyka... Czyli glowe gracza... Dlatego uwazam ze w Cantrze powinny pojawic sie Komputery :roll:

To znaczy bazy danych w ktorych beda przechowywane informacje i beda ogolno dostepne lub dostepne tylko dla tych ktorzy je zabezpiecza haslem. Nie chcialbym zeby taki komputer byl bomba graficzna, plikow ktore zasmiecilby serwery Cantra. Dlatego powinny to byc zwykle arkusze ktore moglyby cos podliczyc. Mozna by w latwy i przejrzysty sposob prowadzic tabele bankowe itd. Zeby cos sie samo liczylo po wprowadzeniu formuly, i bylo ogolno dostepne w obieckcie "komputer"...

Wem ze to futurystyczne marzenia :P

Dobre.

+ generatory szyfrow. Wprowadzamy tekst, i wyskakuje zakodowany wedlug danego wzoru. Operacje mozna odwrocic. Teraz kodowanie audycji radiowych jest... niemozliwe :? chyba, ze na OOC wyjasnie jak odkodowywac informacje, ale to przeciez lamie reguly. A chyba nikomu nie bedzie chcialo sie recznie dekodowac tekstu literka po literce :/ program jest niezbedny do tego procesu.
OktawiaN :)

Postby OktawiaN :) » Sat Mar 10, 2007 4:37 pm

Avx wrote:OktawiaN, "komputery" to przesada. Wiadomo, że samochody już są... Ale wolałbym, żeby Cantr nie wchodził w dalszą epokę niż nasze lata '20, '30 XX wieku (samochody, benzyna, powinny pozostać najbardziej skomplikowanymi rzeczami jakie da się zrobić). Za dużo współczesności nie jest nam potrzebne.

Komputery to już psująca klimat przesada. O wiele bardziej parowce by się przydały - ale ten pomysł niestety przepadł i był już "wałkowany" wiele razy.

Rozwoju Cantra nie mozna zatrzymac do takiej daty, trzeba tylko kontrolowac ten rozwoj. Bo wtedy kiedy gracze osiagna juz wszystko, przestana grac...

Wiem ze komputery sa troche futurystyczne, ale trudno bedzie bez nich utrzymac jakikolwiek system walutowy...
Rzadko ktoremu graczowi bedzie sie chcialo pilnowac swojego stanowiska, jezeli wymaga to zbyt duzego nakladu w liczeniu sprawdzaniu itd.

domeq wrote:[
+ generatory szyfrow. Wprowadzamy tekst, i wyskakuje zakodowany wedlug danego wzoru. Operacje mozna odwrocic. Teraz kodowanie audycji radiowych jest... niemozliwe :? chyba, ze na OOC wyjasnie jak odkodowywac informacje, ale to przeciez lamie reguly. A chyba nikomu nie bedzie chcialo sie recznie dekodowac tekstu literka po literce :/ program jest niezbedny do tego procesu.

No akurat z tym mozna sobie poradzic bez komputerow i bez OOC ;) No ale komputery moglyby to upraszczac. Ale nie chce zeby komputery byly jakies skompliwane, tylko zeby spelnialy role baz danych w tabeli...
Avx

Postby Avx » Sat Mar 10, 2007 5:03 pm

OktawiaN :) wrote:Rozwoju Cantra nie mozna zatrzymac do takiej daty, trzeba tylko kontrolowac ten rozwoj. Bo wtedy kiedy gracze osiagna juz wszystko, przestana grac...

Ależ można wprowadzić jeszcze wiele ciekawych, nie za bardzo "fururystycznych" i pasujących do klimatu rzeczy. Choćby takie sterowce czy samoloty. Komputery nie są potrzebne.
Mattan

Postby Mattan » Wed Mar 14, 2007 10:25 am

Ostatnio zastanawiałem się co by zrobić z dużych kości i doszedłem do wniosku że może można by produkować wapień z kości. :D
Do głowy przyszły mi dwa procesy:
1) kruszenie kości przy pomocy młotka lub młota kowalskiego na stole kamiennym,
2) wypalanie na małym palenisku, narzędzia to młotek a paliwo drewno lub suszone łajno.
Ja jestem za tym drugim.
Oczywiście uzyskiwałoby się wapień w ilości 50-70% wagi kości.
marol

Postby marol » Wed Mar 14, 2007 11:00 am

OktawiaN :) wrote:No akurat z tym mozna sobie poradzic bez komputerow i bez OOC ;) No ale komputery moglyby to upraszczac. Ale nie chce zeby komputery byly jakies skompliwane, tylko zeby spelnialy role baz danych w tabeli...
Choćby szyfr "gaderypoluki", którym bawiłem się będąc dzieckiem. Zamieniało się liery parami: g-a, d-e, r-y, p-o, l-u, k-i. I setki innych wynalazków... komputera nie trzeba.
domeq

Postby domeq » Wed Mar 14, 2007 12:06 pm

Jedno zdanie, rozumiem.

Ale przy calej stronie tekstu przekazanego przez radio, bedziesz siedzial pol godziny z kartka i kodowal/dekodowal? :wink:
marol

Postby marol » Wed Mar 14, 2007 12:29 pm

Myślę, że jeżeli postać mogłaby coś zdekodować samodzielnie (tak, jak na przykład ten prosty szyfr), to PD nie oponowałoby, gdyby gracz wspomógł sie komputerem, co by nie tracić tyle czasu, co postać.
domeq

Postby domeq » Wed Mar 14, 2007 1:12 pm

marol wrote:Myślę, że jeżeli postać mogłaby coś zdekodować samodzielnie (tak, jak na przykład ten prosty szyfr), to PD nie oponowałoby, gdyby gracz wspomógł sie komputerem, co by nie tracić tyle czasu, co postać.

Nie kazdy potrafi programowac, i napisac program szyfrujacy.

Jesli wiec nie potrafi, musi wspomoc sie programem z zewnatrz. Ale jakim? Przeciez nie moge na OOC powiedziec komus, ze ma sobie ten program sciagnac ze strony takiej a takiej :wink:

W tym lezy glowny problem.
Danio

Postby Danio » Wed Mar 14, 2007 8:40 pm

Avx wrote:OktawiaN, "komputery" to przesada. Wiadomo, że samochody już są... Ale wolałbym, żeby Cantr nie wchodził w dalszą epokę niż nasze lata '20, '30 XX wieku (samochody, benzyna, powinny pozostać najbardziej skomplikowanymi rzeczami jakie da się zrobić). Za dużo współczesności nie jest nam potrzebne.

Człowieku! Tu chodzi o maszyny zajmujące przynajmniej pół pokoju przy których Paskal to sf (trochę przesadzam). Czy myślisz że radio w Cantr to też jakieś małe "empetrójkowate" cacko? Nie czepiam się, ale komputery powinny być, ale będą bardzo trudne do stworzenia. Poza tym będą musiały znajdować się w budynku. I nie miej pretensji że się trochę oburzyłem bo złych zamiarów nie miałem :wink: .

A tak w ogóle to czekam aż pojawi się w Cantr najlepsza rzecz do rozstrzegania sporów, grania w gry niekomputerowe i najnowocześniejszy wynalazek człowieka... kość do gry! Wystarczy kilkanaście gram drewna, użycie jej i w wydarzeniach powinien pojawić się komunikat "widzisz jak x rzuca kostką. Wypada 6 oczek".

Return to “Sugestie”