Wikipedia Cantr - kopalnia wiedzy o grze
Moderators: Public Relations Department, Players Department
- Rydygier
- Forien
- Forien
- Mapokl
Włócznia kojarzy mi się z bronią kłującą. Oszczep natomiast się rzuca(patrz tegoroczne zawody lekkoatletyczne).
Coby więc nie mówić pilum(a dokładniej 3 sztuki) posiadane przezrzymian były rzucane we wroga. Do walki z bliska używali krótkich mieczy zwanych gladiusami. Zresztą trudno jednocześnie dźgać pilum i trzymać ichnią tarczę. Więc pilum można nazwać oszczepem, cięzkim gdyż odpowiednio rzucony przebijał pancerz. Proponuje zająć się żywnością a nie bzdetnymi pilumami...
Coby więc nie mówić pilum(a dokładniej 3 sztuki) posiadane przezrzymian były rzucane we wroga. Do walki z bliska używali krótkich mieczy zwanych gladiusami. Zresztą trudno jednocześnie dźgać pilum i trzymać ichnią tarczę. Więc pilum można nazwać oszczepem, cięzkim gdyż odpowiednio rzucony przebijał pancerz. Proponuje zająć się żywnością a nie bzdetnymi pilumami...
- Gulczak
Gulczak wrote:EDIT: A spójrzcie na głownie młota bitewnegoAle nie jestem pewny czy lepiej pisać " [[narzędzie o nazwie a z a]] lub [[narzędzie o nazwie a z b|z b]]"
czy lepiej może "narzędzie o nazwie a [[narzędzie o nazwie a z x|z x]] lub [[narzędzie o nazwie a z b|z b]]"
Przypominam o moim pytaniu. Już od dawna czekam na odpowiedź!

Acha, i pilum to lekki oszczep!

Super abstrakcyjna mózgownica Gulczaka, napisała a nie wrote:Pilum to włócznia!!! A każdy kto powie inaczej dostanie włócznią w .... eeee, oko!
Strona 666, werset 6
teraz chyba każdy uwierzy!

Bo mnie na uśmiech zawsze stać
Nie lubię życia brać
Zbyt serio, serio zbyt
Bo ja na przekór wszystkim tym
Co zasmucają świat, uśmiecham się przez łzy!
Nie lubię życia brać
Zbyt serio, serio zbyt
Bo ja na przekór wszystkim tym
Co zasmucają świat, uśmiecham się przez łzy!
- Forien
Mapokl wrote:Włócznia kojarzy mi się z bronią kłującą. Oszczep natomiast się rzuca(patrz tegoroczne zawody lekkoatletyczne).
nie trzy lecz dwa... jeden ciezki jeden lekki i krótki miecz... najpierw rzucali lekkimi (na wiekszy dystans)*, potem ciezkimi (na krotszy)* po czym przechodzili do walki wrecz...
*właśnie nie pamietam ktorym na jakii dystans, ale chyba tak jak napisałem

"Opinia publiczna powinna być zaalarmowana swoim nieistnieniem." (Lec)
- Elm0
- Artur
- Forien
- ActionMutante
Ekhm... moze sie myle, ale pilum to wg mojej wiedzy wlocznia ktora poslugiwali sie hoplici i inni falangici... To nawet nie brzmi z lacinska...
EDIT: Sorki moj blad... Ale jak w takim razie nazywaly sie wlocznie hoplitow..?

EDIT: Sorki moj blad... Ale jak w takim razie nazywaly sie wlocznie hoplitow..?
All my friends are dead.
You got dragged outta bed,
Now they're buried and they're dead.
You got dragged outta bed,
Now they're buried and they're dead.
- Forien
Falanga to była (perska, albo turecka... albo jeszcze inna nie pamietam) piechota, ORAZ szyk bojowy wojsk greckich...
a hoplici... to wojska greckie... nie mogli mieć pilum... używali raczej mieczy, lub zwykłych włóczni.. po prostu włóczni... chyba ze mowimy o falandze macedońskiej, to bawili się sarissami (fajnie wygląda taki jeżyk z sarissów)
coś jeszcze?
a hoplici... to wojska greckie... nie mogli mieć pilum... używali raczej mieczy, lub zwykłych włóczni.. po prostu włóczni... chyba ze mowimy o falandze macedońskiej, to bawili się sarissami (fajnie wygląda taki jeżyk z sarissów)
coś jeszcze?

"Opinia publiczna powinna być zaalarmowana swoim nieistnieniem." (Lec)
- Quijo
- Loc
- Forien