Rozbudowa drog
Moderators: Public Relations Department, Players Department
- Loc
- docent
- Forien
- in vitro...
ja sobie wyobrażam, że drewno to gałezie i obalone drzewa, tarcica to drzewa, które trzeba samemu ściąć, kamienie i wapień leżą luzem (nie pisząc już o hematycie, który jest rudą i można go zbierać garściami, łopatą lub kubkiem do kawy szefa). Co do drewnianych budynków - można je zbudować bez gwoździ, ale nie z gałezi i obalonych drzew...
cantr się posypał
- Mapokl
Z wywiadu środowiskowego wsi polskich (lubelskich) dowiedziałem się, że tarcica to są właśnie bardzo długie kłody. Używa się ich do robienia belek na suficie, obramowania dachu(za Chiny nie wiem jak się to nazywa).
Nic dziwnego, że tarcica to głównie sosny czy inne drzewa iglaste(są szczupłe a szybko rosną). Choć spotyka się rózne gatunki
Więc ta nasza nieszczęsna drewutnia(Log Cabin) to dom zbudowany z bali
A tu przykładowa tarcica
:
http://www.drewexport.com/katalog/pozos ... o/d_30.jpg
Ps Ale to chyba nie temat o tarcicy.
PPS. W świetle istnienia tarcicy zwykłe drewno moze byc rozumiane jako gałęzie, patyki ewentualnie coś na kształt desek...
Nic dziwnego, że tarcica to głównie sosny czy inne drzewa iglaste(są szczupłe a szybko rosną). Choć spotyka się rózne gatunki
Więc ta nasza nieszczęsna drewutnia(Log Cabin) to dom zbudowany z bali
A tu przykładowa tarcica

http://www.drewexport.com/katalog/pozos ... o/d_30.jpg
Ps Ale to chyba nie temat o tarcicy.
PPS. W świetle istnienia tarcicy zwykłe drewno moze byc rozumiane jako gałęzie, patyki ewentualnie coś na kształt desek...