Zlamanie zasad

Publiczny kanał dyskusyjny do zgłaszania możliwych naruszeń najważniejszej zasady i dla publicznego badania podejrzanych spraw. Zwracamy uwagę, że w wielu przypadkach może być preferowane zgłaszanie tych spraw prywatnie na adres players @ cantr.net zamiast na tym forum.

Moderators: Public Relations Department, Players Department

CyboRKg

Postby CyboRKg » Tue Aug 09, 2005 5:58 pm

marol wrote:
Postacie te wykorzystują też wiedzę, której nie zdobyły w grze, tylko z tego forum i z Wiki np. o wytopie stali.
Można wykorzystywać wiedzę z Wiki, po cóż by ono istniało?

Czytam i oczom nie wierze! Az mnie zatkalo :shock: Mam zasade nie odpowiadania na anonimy, ale z wielka przykroscia stwierdzam, ze jego autor ma racje...
Wiki sluzy tylko i wylacznie do zaspokojenia Twojej ciekawosci, a postac nie ma prawa wykorzystywac tej wiedzy w grze. Nie moze byc tak, ze przychodzi dwudziestolatek, ktory nigdy stali nie wytapial do miejsca, gdzie nigdy stali nie wytapiano i struga eksperta w tej dziedzinie rozrzucajac instrukcje na ten temat.
Pomysl: dlaczego starsze postacie w tej lokacji tego nie robia? Bo tego nigdy nie robily, a gracze ktorzy za nimi stoja nie lamia zasad. A Ty najwidoczniej ich nie rozumiesz... Mowia tylko o tym co same robily (z pewnoscia), o tym co slyszaly od innych (z duzym wahaniem i niepewnie). Gdyby wszyscy rozumowali tak jak Ty, kazdy niespawn bylby od razu ekspertem w kazdej dziedzinie i od razu mozna by zaczac pisac FAQ. To lamanie zasad i oszustwo. Mysle ze KeVes, Prut i ... Jos mysla tak samo :?
brunetka wrote:hmmm.... a ty nie jestes taki twardy jak na obrazku, a nicka wybrałes z przekory? :wink:
marol

Postby marol » Tue Aug 09, 2005 7:00 pm

No cóż, dyskusje na ten temat trwają. Wiki powstało po to, aby umożliwić nowym graczom mniej bolesny start w grze. Od zaspakajania własnej ciekawości jest forum. Zauważ, jak bardzo ostrzegany jest gracz przed używaniem wiedzy z forum, a czy na Wiki znajdziesz jakieś ostrzeżenie?

Oczywiście inna sprawa to umiejętność dobrego odgrywania swojej roli. Wiadomo, że przypadki takie, jak opisany przez Ciebie, czyli nadużywające tej wiedzy, powinny być tępione, ale ta granica niestety niejasno określona i płynna. Wiele dyskusji toczyło się i toczyć będzie na ten temat. Osobiście uważam, że postać po tygodniu kręcenia się na wyspie ma prawo wiedzieć o żelazie, i, uwaga, o stali trochę też. Bo na miły Bóg, jeśli będziemy zbyt restrykcyjnie się tego trzymać, to skąd weźniemy taką stal na przykład? Przecież nikt jej jeszcze na oczy nie widział! No i co, nikt nie wytopi stali, bo nie wie o jej istnieniu? A mnóstwo osób mówi o stali - skąd o niej wie?
-----------------------------------------------------
Edit: widzę, że pijesz do pewnej notatki -- była to notatka prywatna, która wyciekła; nikt tu nie rżnął eksperta.
(SRVPRC)
Image
KVZ
Players Dept. Member

Postby KVZ » Tue Aug 09, 2005 8:30 pm

1253-4: Yves mówi: "Nie mozemy czekac, Klemens słabnie z chwili na chwile"

Skąd o tym wie? :shock: Telepatia?

1253-4: Kleofas: "Obawiam się że nie możemy w tym momencie ruszyć gdziekolwiek. Oczywistym jest że Vlyryan i Los Liberos .... (ooc: rz±dzone s± przez pstacie tych samych graczy ) ... porozumiewaj± się telepati±. Jeżeli pójdziemy na LL to w tym samym czasie przyjdzie Vlyryan i wymorduje bezbronnych mieszkańców tej ziemi. W obecnej sytuacji możemy tylko się tutaj budować."

1253-4: Nicolai mówi: "(ooc: je¶li Kleofas ma jakie¶ dowody że władzę LL/vlyryan łami± pierwsz± zasadę gry mozna ich zakablować... i adieu)"

Bezpodstawne oskarżenia! Spotkałem się już z bezpodstawnym donosem na mnie. Przeczytajcie sobie wątek "Zdecydowalismy sie ;) - projekt"

1253-4: Kleofas mówi: "Nie bedzie mediacji. Bedzie wojna... a kto zginie niech pamieta ze najdzielniejszych czeka reinkarnacja. Smierc nie jest koncem niczego."

Reinkarnacja? To brzmi groźnie... Poza tym, to chyba wbrew Najważniejszej Zasadzie?
Corruption born inside. I'm part of dark side / A.F.K. / We'll steal your dreams and control your minds
https://twitter.com/DukeKVZ / http://www.futurerp.net/pages/link.php?id=24880
Averus Wolfmaster

Postby Averus Wolfmaster » Tue Aug 09, 2005 8:38 pm

Cóż co do Yves'a. Zastanawiałem się nad tym. Widocznie ma tam postac albo sam jest Klemensem. Musiał zamieszać się we własnych informacjach, albo złamał Zasadę z premedytacją. Mam nadzieje, że to ta pierwsza opcja. ( Edit: Właściwie miał prawo przypuszczac, ze Klemens słabnie, miał w koncu informacje o planowanym napadzie i o tym, że właściwie sie właśnie odbywa )

Nie nazwał bym tego oskarżeniami, a przypuszczeniami. No, ale takie oskarżenia nie moga byc rzucane na wiatr.

Myślę, że słowo reinkarnacja, nie zostało użyte w kontekscie: Jak twoja postac zginie, zawsze możesz ją wskrzesić.

Pozatym to wszystko było dzisiaj więc chyba dyskusja o tym nie jest wskazana.

Edit: Może źle rozumiem twój podpis, ale jakaś twoja postac chyba też przeżyła reinkarnację...
CyboRKg

Postby CyboRKg » Tue Aug 09, 2005 9:10 pm

Averus Wolfmaster wrote:Cóż co do Yves'a. Zastanawiałem się nad tym. Widocznie ma tam postac albo sam jest Klemensem. Musiał zamieszać się we własnych informacjach, albo złamał Zasadę z premedytacją

O czym ty chrzanisz :evil: Masz ludzi za glupszych od siebie? Przeciez Yves Yon to twoja postac! Chwaliles sie na tym forum, ze ta postac zrobila to zlosliwie :evil: Myslisz, ze KeVes tego nie pamieta? Tak jest! Lamiesz zasady z premedytacja i bezczelnie klamiesz! Bezpodstawny donos na KeVesa to tez twoja sprawka?
brunetka wrote:hmmm.... a ty nie jestes taki twardy jak na obrazku, a nicka wybrałes z przekory? :wink:
Averus Wolfmaster

Postby Averus Wolfmaster » Tue Aug 09, 2005 9:27 pm

CyboRKg wrote:
Averus Wolfmaster wrote:Cóż co do Yves'a. Zastanawiałem się nad tym. Widocznie ma tam postac albo sam jest Klemensem. Musiał zamieszać się we własnych informacjach, albo złamał Zasadę z premedytacją

O czym ty chrzanisz :evil: Masz ludzi za glupszych od siebie? Przeciez Yves Yon to twoja postac! Chwaliles sie na tym forum, ze ta postac zrobila to zlosliwie :evil: Myslisz, ze KeVes tego nie pamieta? Tak jest! Lamiesz zasady z premedytacja i bezczelnie klamiesz! Bezpodstawny donos na KeVesa to tez twoja sprawka?

Nie wszyscy wiedzą, że Yves to moja postać, nie trzeba tego tak obnosic.

Nie złamałem Zasady z premedytacją, wiedziałem po prostu, że Klemens został zaatakowany. Jakoś tak powiedziałem, nawet sie nad tym nie zastanwiałem. Przeżyłem szok kiedy zobaczyłem co powiedziałem.

Nigdy na nikogo nie doniosłem, a KeVeSa szanuje jako kogos kto zrobił wiele dla Cantr i polskiej w nim społeczności.

Mam też do Ciebie CyboRKg takie małe pytanko:
Czy ty sie na mnie uwziąłęś?! Za każdy błąd których jako młody człowiek popełniam wiele, mam od Ciebie 2-3 PM o tym, jaki jestem zły i jak to śmiecę na forum! Opanuj się!
PRUT

Postby PRUT » Tue Aug 09, 2005 9:44 pm

CyboRKg wrote:Wiki sluzy tylko i wylacznie do zaspokojenia Twojej ciekawosci, a postac nie ma prawa wykorzystywac tej wiedzy w grze. Nie moze byc tak, ze przychodzi dwudziestolatek, ktory nigdy stali nie wytapial do miejsca, gdzie nigdy stali nie wytapiano i struga eksperta w tej dziedzinie rozrzucajac instrukcje na ten temat.

Alez moze. Na tym własnie polgała zmiana Najwazniejszej Zasady. Postac moze wykorzystywac wiedze zdobyta ooc odnosnie mechanizmów gry, z zastrzezeniem map, nazw, nazwisk itp. ( http://www.cantr.net/mwiki/index.php/Polish_Version )
A wiec poradnik nawet jesli zywcem jest przepisany z Wiki, nie łamie zasady, a na przykład mapa lokacji o których postac nie wiedziała z doswiadczeń własnych czy cudzych - tak.
Zmiana ta podyktowana była nierównomiernym doswiadczeniem graczy. Starsi gracze mieli duza wiedze ooc, która mogli i wykorzystywali w grze nowymi postaciami czyniac je lepiej przygotowanymi niz postacie graczy zupełnie nowych. To oczywiste.

Wiki słuzy wiec przede wszystkim zupełnie nowym graczom i oszczedza ich czas.

Jak kogos interesuje przebieg dyskusji na ten temat, odsyłam do watku http://www.cantr.net/forum/viewtopic.php?p=97766#97766
CyboRKg

Postby CyboRKg » Tue Aug 09, 2005 9:46 pm

Dziecko... Ja jestem bardzo opanowany, reaguje tylko na co setny twoj wybryk, a wiadomosci na PM dostales gora 5. I powinienes to decenic, ze nie ochrzaniam cie przy wszystkich za kazdym razem. Nie tepie ciebie, tylko przejawy glupoty; a to kolosalna roznica 8)
Wracajac do tematu :arrow: postac o imieniu Yves Yon nie miala prawa wiedziec co sie dzieje z Klemensem EOT
Dobra rada: czasem czytaj to co sam napisales przed wyslaniem, bo czesto nie sa rozumiane tak jakbys sobie tego zyczyl. Masz widac taki dar ;)
PRUT

Postby PRUT » Tue Aug 09, 2005 9:52 pm

@Averus nawet jesli postacie Yvesa i Klemensa sa twoimi postaciami, nie synchronizuj ich działan jezeli nie maja ze soba kontaktu.
I nie ma zadnej spiskowej teorii, jakoby telepatycznie połaczone władze LL i Vlyryan działy jednoczesnie na czyjas szkode, np. Zakonu. Jezeli tak by sie stało, byłbym pierwszym, który to zgłosi.

I jeszcze jedna uwaga dla wszystkich :!: :!:

Przestańcie sie zastanawiac kto gra jaka postacia i kto z kim wspolpracuje na szkode kogo? :!:

To bez sensu. Mnie nigdy to nie obchodziło. Gram kazda postacia z jej punktu widzenia najlepiej jak mozna. W przeciwnym wypadku wasza paranoja moze osiagnac jakies dziwne rozmiary. Badzcie ucziwi i ufajcie ze inni tez tacy sa...
NiKnight

Postby NiKnight » Tue Aug 09, 2005 9:53 pm

Dorzucę parę słów odnośnie wiedzy z Wiki i Forum.

Nawet gdyby nie istniało Wiki lub forum to czy myślicie, że nie wiedzielibyście jak robić stal? Przecież świat Cantr opiera się na świecie rzeczywistym i siłą rzeczy każdy z nas wie jak uzyskać stal, może nie dokładnie ale na pewno nie wydobywałby/uprawiał do tego celu na przykład ziemniaków. Samo też nazewnictwo surowców, półproduktów i produktów działa również na niekorzyść, bo sugeruje sam proces wytopu i składniki do niego potrzebne.

Teraz już za późno ale gdyby na początku ponazywać dziwnie surowce, tak by gracz nie wiedział po ich nazwie do czego służą. Dodając krótki opis tego co się wydobyło, na przykład "wydobyłeś 500g czarnego kamienia" (domyślnie węgiel) ), wtedy gracz musiałby eksperymentować z procesami produkcji i składnikami. Podobnie można było zrobić z nazwami maszyn... ale niestety, teraz za późno.

Sami też mamy wiedzę, której tak naprawdę nie zdefiniowaliśmy. Dam przykład: wiemy, że węgiel i ruda żelaza stworzy nam żelazo, to równie dobrze możemy wpaść na pomysł użycia w piecu na przykład węgla z rudą złota, po właściwościach empirycznych rudy złota (podobnej do rudy żelaza) możemy przecież wnioskować, iż uzyskamy jakiś inny ale podobny produkt.

Poza tym trzeba wziąć pod uwagę brak rozwiniętego systemu eksperymentów oraz naturalnych obserwacji. Możemy przecież iść dalej i powiedzieć, że postacie w grze nie wiedzą, że mozna gotować mięso. Ale myślę, że nasi praprzodkowie (homo sapiens, neandertalczycy) tą wiedzę zawdzięczają jedynie zbiegowi okoliczności (spalone zwierze) a nie własnym eksperymentom (na przykład był pożar równiny na której żyli, schowali się w pobliskich jaskiniach i gdy już ugasło wyszli po coś do jedzenia no i znaleźli nadpaloną padlinę i ją zjedli). Być może wrzucili do ogniska ale czy przypadkiem ognia nie poznali później? Tego nie wiadomo.

Trudno oczekiwać od graczy by nie posługiwali się wiedzą z Wiki lub forum a tym bardziej z obserwacji i wiedzy na temat świata rzeczywistego, to działa również podświadomie, sam język też przecież jest przeniesiony z rzeczywistości (o tym wspominaliście :) ). Hmmm... gdyby każda postać miała własny język, własne słowa (u jednej hematyt to hematyt a u drugiej to np.: fadal) lub gracz musiał sam ponazywać surowce, maszyny itp. wtedy problem wykorzystywania informacji z poza gry byłby znacznie utrudniony. .... to tylko pomysły, nierealne do spełnienia.

Cantr jest po prostu zbyt realistyczny, by pozbyć się wiedzy ze świata zewnętrznego. Jedynym rozwiązaniem i pewnym stopniem akceptowania tej wiedzy jest tzw. wiedza wrodzona i.... sny. W końcu tak też można wpaść na jakiś pomysł ;)

Co do telepatii i wymiany informacji pomiędzy postaciami gracza to problem jest bardziej skomplikowany, jedynym dobrym rozwiązaniem jakie widzę jest ograniczenie ilości postaci graczy do jednej na wyspę (na dzisiaj mało realne do zaimplementowania).
Ni Ni Ni Ni!
Averus Wolfmaster

Postby Averus Wolfmaster » Tue Aug 09, 2005 9:58 pm

@ Cyborkg
Nadal obstaje przy tym, ze sie na mnie uwziąłeś. Nie sądze żeby ktokolwiek dostawał od Ciebie jakieś PM, a zdaje mi sie, że jest ludzi sporo na to zasługujacych. I nie nazywaj mnie dziecko, proszę, jestem nim, ale jestem także forumowiczem i chciałbym być równy, a to mnie od tego oddala.

@ KeVeS
Za Yves'a moge jedynie przeprosić, tak wyszło.

@ PRUT
Klemens nie jest moją postacią.
Last edited by Averus Wolfmaster on Tue Aug 09, 2005 10:01 pm, edited 1 time in total.
Hal

Postby Hal » Tue Aug 09, 2005 10:00 pm

PRUT wrote:I jeszcze jedna uwaga dla wszystkich :!: :!:

Przestańcie sie zastanawiac kto gra jaka postacia i kto z kim wspolpracuje na szkode kogo? :!:

Podpisuje sie pod tym zdaniem obydwoma rękami i prawa noga.
NiKnight

Postby NiKnight » Tue Aug 09, 2005 10:05 pm

A co z lewą nogą? :>

PS. Ja też się pod tym podpisuje ;)
Ni Ni Ni Ni!
PRUT

Postby PRUT » Tue Aug 09, 2005 10:08 pm

Averus Wolfmaster wrote:@ Cyborkg
Nadal obstaje przy tym, ze sie na mnie uwziąłeś. Nie sądze żeby ktokolwiek dostawał od Ciebie jakieś PM, a zdaje mi sie, że jest ludzi sporo na to zasługujacych. I nie nazywaj mnie dziecko, proszę, jestem nim, ale jestem także forumowiczem i chciałbym być równy, a to mnie od tego oddala.

Nie przejmuj sie tak, ja tez byłem kilkakrotnie upominany prze innych graczy na PM. Zarówno przez Cybrorga, Aihala i innych ;) - czesto uznawałem swoje błedy np. cenzurujac niedawne posty. Wyluzuj :wink:
Hal

Postby Hal » Tue Aug 09, 2005 10:12 pm

NiKnight wrote:

A co z lewą nogą? :>

PS. Ja też się pod tym podpisuje ;)

Pomyslalem, ze skoro jestem praworeczny to pewnie jestem i prawonozny a wiec lewa noga musi mi sluzyc do utrzymania rownowagi w momencie skladania tego podpisu ;-)

Return to “Naruszenia Najważniejszej Zasady”