Cud?

Publiczny kanał dyskusyjny do zgłaszania możliwych naruszeń najważniejszej zasady i dla publicznego badania podejrzanych spraw. Zwracamy uwagę, że w wielu przypadkach może być preferowane zgłaszanie tych spraw prywatnie na adres players @ cantr.net zamiast na tym forum.

Moderators: Public Relations Department, Players Department

OktawiaN :)

Postby OktawiaN :) » Sat Jan 14, 2006 5:37 am

Mozna by jeszcze skarby pourywac na nie odkrytych terenach dac :P
Pobudzilo by to wyobraznie wielu graczy
[url=http://pajacyk.pl][img]http://www.stoczek.net.pl/gmina/files/baner_pajacyk%5B1%5D.jpg[/img][/url]Pajacyk.pl
WojD

Postby WojD » Sat Jan 14, 2006 6:05 am

Co innego 'cud' w postaci 5 czy 50 kg jakiegoś surowca, co innego astronomiczna ilość. Cuda by się rzeczywiście przydały od czasu do czasu - jednak należy pamiętać, że o ile w swiece rzeczywistym pewności nie mamy, to w Cantr niestety z całą pewnością nie ma naturalnych bogów ani mocy nadprzyrodzonych...

W sumie szkoda, bowiem ze względów fabularnych byłoby to wskazane...
==============
lukaasz

Postby lukaasz » Sat Jan 14, 2006 9:37 am

oj przydali by sie. gadalem o tym z Kevesem kiedys, ale stwierdzil ze kategorycznie pomysl jest na NIE!
belin

Postby belin » Sat Jan 14, 2006 10:35 am

Cuda nie moga byc z gory ustalone... one po prostu musza sie brac "same z siebie".
WojD

Postby WojD » Sat Jan 14, 2006 10:52 am

W realnym świecie cuda robi Bóg. W wirtualnym musi zaimplementować je najpierw człowiek.

A swoją droga ciekawe czy zdarzył się już jakiś cud 'wirtualny', którego siłą sprawczą nie mógł być ktokolwiek inny niz Bóg?
==============
Cantryjczyk

Postby Cantryjczyk » Sat Jan 14, 2006 11:03 am

Rozmowa o cudach? Cudnie. A przy okazji Wojdzie, dobrze piszesz po angielsku, napisz im tam na forum zeby dali Marolowi funkcje moderatora u nas. Przydaloby mu sie. :) CHocby do dzielenia topicow.

A cuda w cantr sie zdazaja, a przynajmniej mozna niektore zdazenia tak interpretowac. Tajemnicze wydarzenia, malo prawdopodobne, ktore mialy wielki wplyw na dalszy przebieg spraw. Pewnie sa postacie, ktore uwazaja, ze zawdzieczaja zycie cudom, na przyklad opiece sil wyzszych chroniacych ich przed smiertelnymi ciosami. Bardzo wiele rzeczy, ktorymi rzadzi przypadek, postacie na wlasne potrzeby moga zinterpretowac jako cuda, opatrznosc lub przeznaczenie.

A prawdziwe cuda? Cudem okazalo sie pojawienie sie zwierzat swego czasu. Jedna grupa, wyznajaca roznych bogow nimi wytlumaczyla radosne dla nich wydarzenie. Cudem mozna tez nazwac pojawanie sie nowych surowcow.
Raist

Postby Raist » Sat Jan 14, 2006 11:15 am

Bog jest wytworem ludzkiej wyobrazni wiec nie trzeba go implementowac do gry. Jezeli ktos bedzie chcial wierzyc w swojego boga to bedzie to robil i dla niego on zaistnieje :)
w.w.g.d.w

Postby w.w.g.d.w » Sat Jan 14, 2006 1:18 pm

W normalnym swiecie mamy Boga a w Cantr mamy Buga :twisted:
Dalej sadze ze marol troche zbyt mocno ukaral postacie za bledy programistow jakby sie nie tlumaczyl.
I zgadzam sie ze za wymyslanie nazw i kryteriow zjawisk nadprzyrodzonych odpowiedzialne sa postacie a nie ze ktos odgornie stworzy niewiadomo co.
Raist

Postby Raist » Sat Jan 14, 2006 2:19 pm

w.w.g.d.w wrote:W normalnym swiecie mamy Boga a w Cantr mamy Buga :twisted:
Dalej sadze ze marol troche zbyt mocno ukaral postacie za bledy programistow jakby sie nie tlumaczyl.
I zgadzam sie ze za wymyslanie nazw i kryteriow zjawisk nadprzyrodzonych odpowiedzialne sa postacie a nie ze ktos odgornie stworzy niewiadomo co.

Ale tu nie chodzi cud sam w sobie. Wszyscy wiedzieli ze jest to bug, bo taka ilosc drewna nie mogla pojawic sie w ramach niespodzianki. Wiedzieli o tym gracze kierujacy postaciami i postanowili to wykozystac. Nabrali do plecakow, narobili projektow i po cichu mieli nadzieje ze ktos sie pomyli i cos zdolaja zachowac.
w.w.g.d.w

Postby w.w.g.d.w » Sat Jan 14, 2006 2:26 pm

Ja zdaje sobie z tego sprawe ale no coz gdybys na ziemi znalazl torbe pelna pieniedzy (same banknoty 200 euro) to bys nie wzial????

Postacie mialy dumac nad tym drewnem czy co?
belin

Postby belin » Sat Jan 14, 2006 2:31 pm

Raist wrote:Ale tu nie chodzi cud sam w sobie. Wszyscy wiedzieli ze jest to bug, bo taka ilosc drewna nie mogla pojawic sie w ramach niespodzianki. Wiedzieli o tym gracze kierujacy postaciami i postanowili to wykozystac. Nabrali do plecakow, narobili projektow i po cichu mieli nadzieje ze ktos sie pomyli i cos zdolaja zachowac.

No i znowu - komus tutaj sie wyraznie cos knoci ;-) - w grze sa postacie - i tyle. To ze gracz moze sie domyslac buga to nie powinno miec wplywu na postac w grze. Proste i logiczne.
A widze, ze tu duza czesc osob w jednych sytuacjach jest za wiedza OOC a w innych przeciw. No... nalezaloby sie zdecydowac. I naprawde skala problemu nie ma tu nic do rzeczy - postac moze takie cos interpretowac tylko w nadprzyrodzony sposob raczej. A gracz powinien najwyzej zglosic to jako bug (niezaleznie od dzialania postaci).
I wtedy mozna tych co byli "sprytni" ewidentnie w nadprzyrodzony sposob ukarac a innych tylko upomniec. Albo karac usera a nie postac w grze (czasowa blokada konta itp...).
WojD

Postby WojD » Sat Jan 14, 2006 3:19 pm

w.w.g.d.w wrote:Ja zdaje sobie z tego sprawe ale no coz gdybys na ziemi znalazl torbe pelna pieniedzy (same banknoty 200 euro) to bys nie wzial????

Wiele lat temu - 1988 to był albo 89 znalazłem w Ogrodzie Saskim kopertę, a w kopercie 8500 dolarów. Kto pamięta tamte czasy ten wie, że była to duuuża kasa. Nie powiem, łatwo nie było ;) ale na kopercie niestety był adres znanej dosyć kancelarii prawniczej (nb. należącej do ojca kolegi). Więc najpierw sobie pomarzyłem, ile Jasiów Wedrowniczków by za to można kupić - a potem zaniosłem do kancelarii, przedstawiłem się, delikatnie podpytałem, czy coś im nie zginęło - a gdy dosyć dokładnie mi odpowiedział pan mecenas, że i owszem, koperta z wypłatą spadku dla jakichś krewnych kogoś z USA, to im oddałem.

Wyobraźcie sobie, że mecenas wziąl kopertę, zamknął w kasie - ale najpierw zapytał 'znaleźne w dolarach czy złotówkach'... I tu mi szczęka opadła :) Dostałem uczciwe 10%.
==============
w.w.g.d.w

Postby w.w.g.d.w » Sun Jan 15, 2006 4:31 pm

No ja bym chcial dostac "znalezne" za te drewno :x
WojD

Postby WojD » Sun Jan 15, 2006 5:23 pm

Ty wiesz ile Ty byś czasu musiał te 10% podnosić z ziemi i przekładać gdzie indziej?!
==============
belin

Postby belin » Sun Jan 15, 2006 5:52 pm

:-D

Ale swoja droga to hmm... roznice klasy widac - w sensie zalatwiania sprawy ;-D he he he

Return to “Naruszenia Najważniejszej Zasady”