Zlamanie zasad

Publiczny kanał dyskusyjny do zgłaszania możliwych naruszeń najważniejszej zasady i dla publicznego badania podejrzanych spraw. Zwracamy uwagę, że w wielu przypadkach może być preferowane zgłaszanie tych spraw prywatnie na adres players @ cantr.net zamiast na tym forum.

Moderators: Public Relations Department, Players Department

PRUT

Postby PRUT » Thu Aug 11, 2005 8:03 pm

marol wrote:Podpisuję się pod tym "obiema ręcami". To już dawno wymknęło się spod kontroli. Powinno się najpierw zagadać na priv (ooc szeptem) i wyjaśnić, a nie walić od razu na forum. Przydałby się też jakiś nasz lokalny rozjemca czy dwóch, który by starał się rozstrzygać sprawy przed PD, dopiero gdyby to nie przyniosło efektu, można by ładować na forum albo do PD. Ja na przykład proponowałbym PRUT-a.

Oh dzieki! :lol:
KVZ
Players Dept. Member

Postby KVZ » Thu Aug 11, 2005 8:50 pm

PRUT Mediator ;) A co do mapy to sprawę już została wyjaśniona z marolem na PM. Wszystko jest OK.
Corruption born inside. I'm part of dark side / A.F.K. / We'll steal your dreams and control your minds
https://twitter.com/DukeKVZ / http://www.futurerp.net/pages/link.php?id=24880
KVZ
Players Dept. Member

Postby KVZ » Fri Aug 12, 2005 5:21 am

Skarbniq wrote:Gorzej ? Ja mysle ze kazdy kto zrobi cos zlego jest dopisywany do listy "sekciarze". I jak sie uda wszystkich przypisac do Zakonu to taki jeden pisze na forum o licznych krzywdach, co gracze traktuja jako pewnik i w grze przypisuja wszystko zakonowi i sie zapetlamy :wink: Ciekawe czy na angielskiej wyspie kiedys doszlo do tak zmasowanych aktow nienawisci, i do tak spontanicznie skoordynowanej kampani pomowien.

Na angielskiej wyspie to raczej związki religijne to zazwyczaj potulne baranki a i tak często spotykały się z ostrym potępieniem i sprzeciwem (może nie poza grą, ale w samej grze, zresztą nie śledzę angielskiego forum aż tak dobrze, ale pamiętaj, że łamanie zasad jest zawsze piętnowane, poczytaj sobie forum CRB). Nie było tam takiego interesującego Zakonu wypełnionego na dodatek telepatami z bliźniaczymi osobowościami - nie napiszę o jakie postacie mi chodzi, wszyscy zapewne już w okolicach LL i Zakonu wiedzą albo wkrótce się dowiedzą o kogo chodzi). Albo wkleję, co mi tam (nie będę poruszał spraw związanych z telepatią w samej grze):

-"Zawróćcie, Kapłan [xxx] opu¶cił już lasy i idzie do domu. Chciał zostać i ponie¶ć męczeńsk± ¶mierć, ale zrozumiał że oznaczałoby to natychmiastow± konfrontację. Uszanujcie jego wolę i zawróćcie."

-"Kim jestes? I skad wiesz to wiesz?"

-"Jestem [zzz]... i po prostu WIEM.""

Przykład używania telepatycznej wiedzy OCC do zmiany biegu wydarzeń :? Dodam jeszcze, że jeden potrafił telepatycznie odszukać drugiego nie znając jego miejsca pobytu... Sam się do tego przyznał. (to jedyne co jest na jego obronę)

Teraz pewnie niektórzy będą próbowali się domyślać kim jest moja postać, ale co mi tam :P Na dodatek ten gracz, ma/miał zamiar specjalnie uśmiercić swoją postać tylko dlatego, bo uznał, że namieszała... co jest kompletnym psuciem atmosfery gry... Czy nie lepiej poprostu zaniechać takich praktyk i zacząć nią grać normalnie?

Wiem, napiszesz znów, że w każdym stadzie zdarzają się czarne owce (który to już raz?)... Ale ile tych czarnych owiec w tym stadzie :?:

Kolejna sprawa związana z Zakonem. Ktoś z nimi handluje po bardzo bardzo dumpingowych cenach, a z innymi po całkiem normalnych... Na dodatek tego otwarcie nie głosi, że jest jakimś ich sprzymierzeńcem. Czyżby Zakon budował sobie ciche zaplecze gospodarcze? Czy to uczciwe wobec innych graczy? Mam podejrzenia, że są w tym powiązane postacie tego samego gracza, albo poprosutu postacie kolegów poza grą... :?
Corruption born inside. I'm part of dark side / A.F.K. / We'll steal your dreams and control your minds
Averus Wolfmaster

Postby Averus Wolfmaster » Fri Aug 12, 2005 7:36 am

Niestety co do Zakonu musze przyznac, ze sprawa wymknela sie z pos kontroli, jest sporo ludzi w nim ktorych przyjecie bylo wg. mnie błędem.
Mam nadzieje, ze nowa ustawa ureguluje niektóre rzeczy. Nie wprowadzono jej 4 dni temu, ale tytułem wyjaśnienia: Kazdy kto glosi tresci ktorych nie nabyl cialem fizycznym zostanie ukarany ( poniewaz jest to zbrodnia przeciwko Zygurdowi i światu ).

@KeVeS
Właśnie dlatego napisałem nad moim postem: ( a może nie? )
Skarbniq

Postby Skarbniq » Fri Aug 12, 2005 8:01 am

Jak wiesz ( widzisz na Fields ) staramy się pewne patologie zwalczyć. Skończyło się już bicie zombie. Teraz przyszedł czas na zwalczenie telepatii którą niektórzy chwalą się otwarcie tak jakby to był jakiś skill.

Merlak ( znowu Merlak ) i drugi mieszkaniec ZZ poszli na handel z 14 kg kamienia i okolo 4 kg marchewki, a marchewka w lesie jest cenniejsza od kazdego innego surowca. Handel ma to do siebie ze kazdy kupuje to czego bardzo potrzebuje, a sprzedaje to czego mu zbywa - zaleznie jak duza jest potrzeba i zbytek, kursy wymiany moga byc zdecydowanie rozne. Z reszta po co ZZ mialby oszczedzac na kamieniu skoro juz 50 kg lezy na placu budowy, a i kolejne kopczyk zaczyna sie skladac. Twoja postac wie skad Merlak przyniosl drewno, podobnie jak wszyscy w ZZ. Nawet padlo konketne imie. Oczywiscie nie namawiam do wykorzystania informacji w grze i sprawdzenia tego, ale przeciez Vlyryan tez potrzebuje drewna i predzej czy pozniej jakas szanowana postac trafi tam.

Sam widze ze sporo osob na polach ma po 2 postacie. Moge takich par wymienic przynajmniej 4, albo 5 - choc raz sie pomylilem. Ale Kleofas o tym nie wie i nie moze "zamknac sklepiku", a jedynie w walce o dobre imie zakonu dokrecac srube. Chociaz nie ma tak zeby jedna postac byla niewolnikiem drugiej. Jezeli obie postacie danego gracza sa na stale a nie tylko przejazdem ( a tak tez sie zdarza ) to w 100% dbaja o swoje interesy ( glownie o swoj ekwipunek ).

TELEPATII STANOWCZE NIE

To naprawde widac po synchronizacji rozmów czy też wzajemnej pomocniczosci. A jak ktos szeptem robi ooc: "to tez jest moja postac" to juz w ogole jest idiotą - i Trybunał się takimi zajmie.
PRUT

Postby PRUT » Fri Aug 12, 2005 9:02 am

Swietnie! dobre postanowienia. Proponuję trochę zejśc z tego zakonu, bo faktycznie na razie nie jest tylko odpowiedzialny za "gradobicie, trzęsienie ziemi i koklusz". A czarne owce zdarzaja się wszędzie. Ostatnio w angielskiej lokacji przyszło dwóch manów in their twenties i jeden przedstawił się Arthur a drugi jakos inaczej. Jakie było moje zdziwienie, gdy wpisałem imię pierwszego i okazało się, że tylko jeden mówił za dwóch w pierwszej osobie :lol: :lol: :lol: :lol: Myślałem że posikam się ze smiechu.

Ja do zakonu niec nie mam, pietnuje tylko konkretnych graczy :!:
KVZ
Players Dept. Member

Postby KVZ » Fri Aug 12, 2005 9:06 am

Skarbniq wrote:Merlak ( znowu Merlak ) i drugi mieszkaniec ZZ poszli na handel z 14 kg kamienia i okolo 4 kg marchewki, a marchewka w lesie jest cenniejsza od kazdego innego surowca. Handel ma to do siebie ze kazdy kupuje to czego bardzo potrzebuje, a sprzedaje to czego mu zbywa - zaleznie jak duza jest potrzeba i zbytek, kursy wymiany moga byc zdecydowanie rozne. Z reszta po co ZZ mialby oszczedzac na kamieniu skoro juz 50 kg lezy na placu budowy, a i kolejne kopczyk zaczyna sie skladac. Twoja postac wie skad Merlak przyniosl drewno, podobnie jak wszyscy w ZZ. Nawet padlo konketne imie. Oczywiscie nie namawiam do wykorzystania informacji w grze i sprawdzenia tego, ale przeciez Vlyryan tez potrzebuje drewna i predzej czy pozniej jakas szanowana postac trafi tam.

Merlak mówił coś o 3,5kg kamienia i 1kg marchwi za 7kg drewna. A nie o 14kg kamienia i 4kg marchwi, dlatego mnie to bardzo zaskoczyło. A kursy jakie osoby z tego lasu podawali w pewnym miejscu (nie powiem gdzie i z jakiego lasu - kto ma tam postać zapewne i tak się domyśli) były zupełnie inne. Nie wiem, może coś sie Merlakowi pokręciło...

Skarbniq wrote:To naprawde widac po synchronizacji rozmów czy też wzajemnej pomocniczosci. A jak ktos szeptem robi ooc: "to tez jest moja postac" to juz w ogole jest idiotą - i Trybunał się takimi zajmie.

Jak ktoś szeptem napisze coś z "occ:" na początku wypowiedzi to nie widzę sensu karać w grze jego postać za to, jeżeli powie coś takiego bez "occ:", co jest telepatia, to wtedy co innego, postać może uznać go za szaleńca i potraktować jako takiego.... Jeżeli ktoś napisze coś szeptem z "occ", a inna postać na to zareaguje jakby to nie było "occ", to ta postać łamie zasady gry. A za pisanie "occ" o tym co się dzieje gdzie indziej bo ma się tam postać powinno się karać gracza za złamanie zasady 4 dni. Za wszelkie naruszenia zasad powinny być upomnienia i punkty karne w zależności od wagi problemu. Jeżeli ktoś by nazbierał ileś tam punktów karnych to wylatywał by z gry.
Skarbniq

Postby Skarbniq » Fri Aug 12, 2005 9:18 am

KeVes wrote:
Jak ktoś szeptem napisze coś z "occ:" na początku wypowiedzi to nie widzę sensu karać w grze jego postać za to, jeżeli powie coś takiego bez "occ:", co jest telepatia, to wtedy co innego, postać może uznać go za szaleńca i potraktować jako takiego....

Jezeli ktos pisze ooc: to jest moja druga postac, przyniosla xxxx, a potem pojdzie po yyyy dla nas - to juz jest pomieszanie ooc i gry. Wiadomo ze nie od razu bic, tylko szeptane ooc - raz, dwa razy. A jak nie pomoze to na przymusowe leczenie za opętanie, do szpitala Zygurda :wink:
lukaasz

Postby lukaasz » Tue Aug 16, 2005 5:30 pm

A ja ostatnio zauwazylem wysyp ludzi atakujacych zwierzeta a potem uciekajacych :(
Jestem w lokacji gdziejest 1 dzik, i przez ostatnie 2 dni trafilo sie 5 osob ktore zaatakowaly dzika i uciekly od razu.
a zeby bylo weselej to chodza gruoami, najpierw 3 osoby potem 2.
nazwalem ich odpowiednio, moze ich jeszcze gdzies znajde.
Sierak

Postby Sierak » Tue Aug 16, 2005 5:33 pm

lukaasz wrote:A ja ostatnio zauwazylem wysyp ludzi atakujacych zwierzeta a potem uciekajacych :(
Jestem w lokacji gdziejest 1 dzik, i przez ostatnie 2 dni trafilo sie 5 osob ktore zaatakowaly dzika i uciekly od razu.
a zeby bylo weselej to chodza gruoami, najpierw 3 osoby potem 2.
nazwalem ich odpowiednio, moze ich jeszcze gdzies znajde.

Ja też zaobserwowałem grupy i wpadają,pierwsza osoba pokazuję drogę i powoli ruszają(ale nie od razu),nie wiem,czy ma to coś wspólnego ze zwierzętami,ale ogólnie coś się dzieje taka"przestępczość zorganizowana".
lukaasz

Postby lukaasz » Tue Aug 16, 2005 7:17 pm

Ja też zaobserwowałem grupy i wpadają,pierwsza osoba pokazuję drogę i powoli ruszają(ale nie od razu),nie wiem,czy ma to coś wspólnego ze zwierzętami,ale ogólnie coś się dzieje taka"przestępczość zorganizowana".

a to przynajmniej u ciebie droge pokazuja,
u mnie wpadaja, atakuja i wulatuja dalej, prakrycznie w ciagu kilkunastu sekund - akurat bylem zalogowany i to widzialem.
Sierak

Postby Sierak » Tue Aug 16, 2005 8:38 pm

Czy jak ktoś kogoś bije grupką bez powodu(nie chce go podać),to złamanie zasad?
Skarbniq

Postby Skarbniq » Wed Aug 17, 2005 4:42 am

[cenzura]
Treść reportarzu z Pól Vlyryan opierala się na poszlakach i nie należy go traktować poważnie :D
[/cenzura]

Nie. Bicie nie jest złamaniem zasad jeżeli nie bijesz paroma swoimi postaciami. Bicie moze byc ewentualnie zlamaniem lokalnego prawa - ale nie koniecznie. Tak na prawde to nie spotkalem sie z biciem bez powodu. Zawsze bijacy sobie jakis powod wymysli :lol:
Last edited by Skarbniq on Wed Aug 17, 2005 11:34 am, edited 2 times in total.
Sierak

Postby Sierak » Wed Aug 17, 2005 7:24 am

Skarbniq wrote:Nie. Bicie nie jest złamaniem zasad jeżeli nie bijesz paroma swoimi postaciami. Bicie moze byc ewentualnie zlamaniem lokalnego prawa - ale nie koniecznie. Tak na prawde to nie spotkalem sie z biciem bez powodu. Zawsze bijacy sobie jakis powod wymysli :lol:

Tieeeeee już jest powód,marny,ale jest,ach ludzie to mają.

PS.Myślałem,że tu nie ma 12-latków,ale jednak są spójrzcie na ortografię niektórych.
Animowany Anonim

Postby Animowany Anonim » Wed Aug 17, 2005 8:08 am

Michal
rozrozniaj swiat gry od swiata rzeczywistego! ludzi od postaci, ktore kreuja!
domyslam sie, gdzie Cie bija... i powiedzmy, ze dwie z moich postaci rowniez by Cie uderzyly, za to, co robisz.
reszta moich postaci - od "raczej" do "zdecydowanie" nie.

Return to “Naruszenia Najważniejszej Zasady”