Nieprzepisowa notatka

Publiczny kanał dyskusyjny do zgłaszania możliwych naruszeń najważniejszej zasady i dla publicznego badania podejrzanych spraw. Zwracamy uwagę, że w wielu przypadkach może być preferowane zgłaszanie tych spraw prywatnie na adres players @ cantr.net zamiast na tym forum.

Moderators: Public Relations Department, Players Department

xim

Postby xim » Fri Nov 18, 2005 1:44 pm

KeVes wrote:A co do pamięci podręcznej to mogło by coś takiego istnieć, ale powinno mieć ograniczoną pojemność tak samo jak każda kartka papieru. [...] Więc jak dla mnie pomysł z pamięcią podręczną odpada.

No zaraz... jak zlikwiduje się notatki i nie będzie można pewnych rzeczy zapisac, to gra staje się bezsensowna... musi istnieć możliwość zapisania chociązby jakie umiejętności się posiada. Przecież kazdy wie co potrafi robić a czego nie, więc uniemożliwienie zachowania tej informacji komplikuje niepotrzebnie grę i zmniejsza jej grywalność.

Najlepszym wyjściem jest, aby w opisie postaci pojawiał się poziom umiejętności pracy nad daną rzeczą po jej wykonaniu, wtedy istnienie notatek dla tego celu byłoby niepotrzebne.

Kolejna sprawa. Po likidacji notatek, zanim można by wytwarzać papier (a proces ten jest skomplikowany) jak spisać np. prawa, rozporządzenia?
Trzeba by rozwinąć duży wachlarz przedmiotów na których można pisać. Np. kamienne tabliczki + kamienne dłuta/ drewniane tabliczki/gliniane tabliczki/ skóry/ itp.

Bez tego mówienie o likiwidacji karteczek jest krótkowzrocznością.
KVZ
Players Dept. Member

Postby KVZ » Fri Nov 18, 2005 1:48 pm

W sumie to już jest coś takiego jak "pamięć podręczna". Możesz zmienić sobie imie postaci zapisując po nim np. jak Twoja postać wygląda albo jakie ma umiejętności, albo coś innego ważnego czego nie powinna zapomnieć, a niechcesz by było w notatce. Wystarczy tylko zmienić imie swojej postaci. Wiesz jak to się robi? Tak samo jak zmieniasz imie kogoś innego, tylko musisz wejśc w zakładkę ludzie i kliknąć na -> :) przy imieniu swojej postaci i zmienić jej imie. Imiona Twoich własnych postaci nie są zapamiętywane na stałe, a zapieczętowane koperty to nie jest dobre zabezpieczenie bo każdy może podrobić stempel.
Last edited by KVZ on Fri Nov 18, 2005 1:49 pm, edited 1 time in total.
Corruption born inside. I'm part of dark side / A.F.K. / We'll steal your dreams and control your minds
https://twitter.com/DukeKVZ / http://www.futurerp.net/pages/link.php?id=24880
Cantryjczyk

Postby Cantryjczyk » Fri Nov 18, 2005 1:48 pm

Use of event logs to record events IC
http://www.cantr.net/forum/viewtopic.ph ... es&start=0

copy/paste conversation (this is just a rant)
http://www.cantr.net/forum/viewtopic.php?t=3783

Information Line Documenting
http://www.cantr.net/forum/viewtopic.php?t=3408

Ogolnie zgadzam sie ze notki z wklejonym zapisem wydarzen nie sa mile dla o ka, czytelne ani ciekawe. Swiadcza one o lenistwie gracza i braku wyobrazni. Jednak sa dozwolone, a nie zawsze jest czas by tego typu notki przeredagowac, opisac i ogolnie rzecz biorac dopiescic. Zdarzalo mi sie robic takie notki, najczesciej staralem sie wycinac niepotrzebne zdarzenia typu "widzisz, mowisz, gloduszesz" I gdy robilem takie notki robilem je edytowalne, by dalo sie je przerobic.

Jest to dozwolone, swiadczy o lenistwie i braku wyobrazni, ale nie mozna tego zakazac. To juz kwestia postaci i graczy jak beda traktowac takie notki, dla mnie wiarygodniejszy jest opis sytuacji proza niz logami. A logi bardzo latwo podrobic. Latwiej niz napisac ozukanczy list.

I nie oszukujmy sie. Majac kilka postaci gdyby nie logi trudno byloby sie polapac co ktora pamieta. Tak to dziala i anglicy sobie z tym radza i nie narzekaja.
KVZ
Players Dept. Member

Postby KVZ » Fri Nov 18, 2005 1:55 pm

Niby narazie można używać ale nikomu tego nie polecam. Będę się starał podnosić każdą taką notatkę z ziemi znajdując błachy powód by to zrobić z uzasadnienem w grze. Żadna z moich postaci nie jest tak łatwowierna by uwierzyć na słowo w całą treść notatki. Wystraczy, że moja postać podniesie notke i powie "Nie wierzę, że tak nie było, to zdanie ktoś dopisał specjalnie." I każdego zachęcam to tego. Czy Wasze postacie są tak łatwowierne? To troche dziwne... Bo moje nie... Takie zachowanie zmusi też by niestosować takich notatek.

A to, że Anglicy nie narzekają, to dlatego, że nie mają powodów. Mam jedną postać w angielskiej strefie i jeszcze na oczy nie widziała by ktoś używał LOGÓW!

U nas dochodzi do tego, że te notatki są nadużywane w okrutny sposób i wykorzystywane do łamania zasad gry! I zrobie z tym porządek :!: Dochodzi do tego, że ktoś podaje sobie takie notatki między własnymi postaciami by automatycznie o wszystkim wiedziały, wierzyły, i na dodatek popierały w dyskusji! Nie pozwolę na takie łamanie zasad gry :!:

Skończy się na tym, że będzie bardzo dużo zablokowanych kont w grze, ja Was ostrzegam. Mam uprawnienia by to zrobić i nie zawacham się z nich skorzystać!

I proszę tu nie dyskutować ze mną i się spierać, to nie jest dział do pogawędek, tylko dotyczy poważnej sprawy.
Cantryjczyk

Postby Cantryjczyk » Fri Nov 18, 2005 2:18 pm

Trzeba bylo zaczac edukacje graczy gdy wyspe obiegaly notatki o tresciach "dowody przeciwko sekcie" bedace ewidentnymi logami ze zdarzen na polach. Nie tylko te notki zreszta.

Jakos obiegly swiat, przechodzily z rak do rak i ludzie bez mruniecia okiem we wszystko wierzyli, a zla slawa zakonu trwa do dzis. Skad ta zmiana pogladow na notki z logami? Wczesniej to dopiero byl problem na skale swiatowa. A ostatnio widze coraz wiecej recznie pisanych historii, wylewnych rozmow i zmyslnie tworzonych ksiag czy pamietnikow. Swiat zmierza ku lepszemu :)

Trudno sie dziwic ze ktos moze nie uwazac tego za cos zlego, skoro sie notorycznie na to natykal i zadnych negatywnych reakcji nie bylo.

A to jest forum dysjusyne, sluzy do dyskutowania.
KVZ
Players Dept. Member

Postby KVZ » Fri Nov 18, 2005 2:34 pm

Dokładnie Cantryjczyku... Świat zmierza w dobrą stronę jeżeli chodzi o przesztrzeganie Najważniejszej. Ale to zasługa takich dobrych graczy jak my :) Jednak nadal trzeba wyedukować dużą rzeszę polskich graczy...
Corruption born inside. I'm part of dark side / A.F.K. / We'll steal your dreams and control your minds
Sierak

Postby Sierak » Fri Nov 18, 2005 2:54 pm

No i jeszcze ta no T.P sprawa ciekawa(nic więcej nie mówię),ale chamskie logi wklejone...Można by z tego zrobić ladne opowiadanie z cytatami, albo pamiętnik...Ja bardzo często staram się jak mogę robiąc coś co jest nie do końca realistyczne w świecie Cantr, tak by ubrac to w słowa Cantrowe,takich logów bym nigdy nie wkleił,ale jak już są to ja i moja postać czytamy...
KVZ
Players Dept. Member

Postby KVZ » Fri Nov 18, 2005 3:02 pm

No mam nadzieje, że mnie nie zawiedziesz w tym temacie Michał. Zwłasza, że masz już 3 postacie jak powiedziałeś :)
Cantryjczyk

Postby Cantryjczyk » Fri Nov 18, 2005 3:13 pm

Zasada 4 dni...

A zreszta jesli chodzi o to co mi sie wydaje ze chodzi, to glupio oceniac postac, ktora napisala bardzo duzo najrozniejszych notatek, a mowi sie o jednej notce powstalej pod presja chwili i z zamieszaniu.

Powstawaly tez inne notki, dlugie, przemyslane lub zawierajace dyskusje na poziomie. Czy nie one sa wazniejsze?
Sierak

Postby Sierak » Fri Nov 18, 2005 3:57 pm

Cantryjczyk wrote:Zasada 4 dni...

4 dni już minęły,a nie powiedziałem nic oprócz dwóch literek i tego,że sprawa jest ciekawa ;)

Cantryjczyk wrote:A zreszta jeśli chodzi o to,to mi sie wydaje że chodzi, to glupio oceniac postac, ktora napisala bardzo duzo najrozniejszych notatek, a mowi sie o jednej notce powstalej pod presja chwili i z zamieszaniu.

Z tym się chyba nie zgodzę.Osoba,która wcześniej robila wspaniałe notatki powinna najlepiej wiedzieć,jaką one mają wartość,a poza tym zamieszanie to raczej może być w grze,ale nie przed komputerem.To naprawdę nie zabiera tyle czasu,a jak ktoś chce na odwal się to szczerze niech lepiej nic nie robi.

Cantryjczyk wrote:Powstawaly tez inne notki, dlugie, przemyslane lub zawierajace dyskusje na poziomie. Czy nie one sa wazniejsze?

Ważne sa wszystkie,bo wszystkie są czytane i wszystkie widzimy.

Ps.Ostatnio taką notkę zacząłem czytać od góry i zorientowałem się w połowie...żenada... moja postać nie umie czytać od dołu :D
KVZ
Players Dept. Member

Postby KVZ » Fri Nov 18, 2005 4:10 pm

Michał, a skąd Ty to wiesz, skoro nie masz tam postaci?
CyboRKg

Postby CyboRKg » Fri Nov 18, 2005 4:14 pm

Uzywanie logow stalo sie nagminne! Doszlo juz do tego, ze przychodzi jakas postac i cos opowiada - a miejscowi na to: udowodnij, pokaz loga :o Tak nie powinno byc! W swiecie Cantr nie ma (przynajmniej na razie) dyktafonow, ani innych urzadzen do zapisywania slowo w slowo. Widzieliscie poslugiwanie sie logami w angielskich lokacjach? Tam nawet za uzywanie emoticonek, a nie opisywanie uczuc slowami - mozna dostac OPR. Logi powinny byc calkowicie zakazane, chyba ze wylacznie do prywatnego uzytku postaci. A wszelkie notki rozpowszechniane w grze - powinny byc pisane wylacznie wlasnymi slowami. Logi i tak nie sa zadnym dowodem, a kazdy je przerabia jak mu pasuje...
brunetka wrote:hmmm.... a ty nie jestes taki twardy jak na obrazku, a nicka wybrałes z przekory? :wink:
KVZ
Players Dept. Member

Postby KVZ » Fri Nov 18, 2005 4:18 pm

Masz 100% racji CyboRKg w tym temacie.
Sierak

Postby Sierak » Fri Nov 18, 2005 4:28 pm

KeVes wrote:Michał, a skąd Ty to wiesz, skoro nie masz tam postaci?

Nie rozumiem?Moja postać ma notkę o T.P to wszystko.
KVZ
Players Dept. Member

Postby KVZ » Fri Nov 18, 2005 4:47 pm

OK, myślałem o tym co stalo się jeszcze mniej niż 4 dni temu i daleko od miejsca gdzie masz postać na wyspie V. *milczy*

Return to “Naruszenia Najważniejszej Zasady”