Przeszlosc

Forum dla graczy do pisania ogólnych próśb o pomoc. Zarówno członkowie załogi i doświadczeni gracze mogą na nim pomóc w rozwiązaniu problemów, z jakimi spotkają się gracze. Prosimy nie prowadzić pogawędek na tym forum.

Moderators: Public Relations Department, Players Department

Skuttter

Przeszlosc

Postby Skuttter » Fri Jul 21, 2006 6:49 pm

Mam takie pytanie związane z NZ. Postacie w Cantr rodzą sie mając dwadzieścia lat. Czy jest dopuszczalne aby postać miała jakieś wspomnienia, lub chociaż przebłyski wspomnień z tych zaginionych 20 lat? Oczywiście takie wspomnienia które nie miałyby wpływu na obecne życie a dodały tylko ralizmu danej postaci i pomogly w odgrywaniu jej?
WojD

Postby WojD » Fri Jul 21, 2006 7:24 pm

Generalnie postać ma 20 lat dlatego, by jakoś uzasadnić jej fizyyczną i psychiczna samodzielność - oficjalnie jednak wspomnień nie ma - całkowita amnezja...

Niejednokrotnie jednak spotykałem się z mniej lub bardziej udanymi 'wspomnieniami'. A to wyrzucony na brzeg rozbitek, który w katastrofie utracił rodzinę i majątek, a to porwana i maltretowana przez rozbójników dzieweczka, a to mag pokonany przez czarnoksięznika w innym (sic!) wymiarze...

Moja opinia jest taka, że jeśli historia jeśt ładnie odegrana, trzyma się kupy, jest osadzona w realiach Cantr i nie narusza w żaden sposób NZ, to chyba można spróbować.

Naśladowanie 'maga' jest raczej niewskazane. 'Rozbitek' miał chyba w oparciu o domniemane 'wysokie pochodzenie' zabawne żądania i marnie skończył. Natomiast 'dzieweczka' została przyjęta życzliwie, z wielką troską i stała się barwną postacią, która mogła 'dawne urazy' wykorzystać w kreowaniu postaci. I coś takiego ma sens.
==============
Skuttter

Postby Skuttter » Fri Jul 21, 2006 7:30 pm

Dziękuje za odpowiedż. właśnie o coś takiego mi chodzilo. A nasladowac nikogo nie mam zamiaru *smieje sie*, jezeli twożyć przeszlość dla swojej postaci to samemu.
WojD

Postby WojD » Fri Jul 21, 2006 7:38 pm

...i jeszcze dla porządku: naruszeniem NZ - i to poważnym - jest stworzenie postaci, której 'wspomnienia' dotyczą innych postaci z gry. Na przykład nie należy tworzyć postaci, która jest 'potomkiem' lub 'rodziną' jakiejś własnej lub cudzej postaci i pod tym pozorem chce dokonac zemsty lub kontynuować jakieś przedsięwzięcie (tego NIE WOLNO robić pod żadnym pozorem).
==============
Skuttter

Postby Skuttter » Fri Jul 21, 2006 7:42 pm

rozumiem, jeszcze raz dziękuje za szybka i wyczrpujaca odpowiedz *kłania sie nisko*
Sasza

Postby Sasza » Sat Jul 22, 2006 10:39 am

"'Rozbitek' miał chyba w oparciu o domniemane 'wysokie pochodzenie' zabawne żądania i marnie skończył." - Chyba chodzi tobie o moją postać (nieżyjącą oczywiście) :P
Najlepsze forum ezoteryczne na świecie.
Artur

Postby Artur » Sat Jul 22, 2006 6:45 pm

a jak powiem ze w mlodosci tata upier****l mi noge i odgrywajac postac bede chodzil na 50% szybkosci, to mozna tak? :twisted:
Elm0

Postby Elm0 » Sat Jul 22, 2006 7:04 pm

Lepiej powiedz, że w młodości dostał twardym przedmiotem w głowę... i pisz notatki od tyłu...
I don't know but I've been told,
Deirdre's got a Network Node.
Likes to press the on-off switch,
Dig that crazy Gaian witch!
Agent 0007

Postby Agent 0007 » Sat Jul 22, 2006 8:42 pm

A ja sie z Wojdem nie zgadzam czesciowo w kwestii pierwszem ostatniego akapitu :lol: ( z innymi... Bogowie... wymiarami sie zgadzam ;) )
domeq

Postby domeq » Sun Jul 23, 2006 8:25 am

Naśladowanie 'maga' jest raczej niewskazane.

Wedlug mnie - wcale nie :)

Cantr to odgrywanie spoleczenstwa. Malo to u nas na swiecie bylo sztukmistrzow? Sekciarzy? Tych, ktorzy uwazali ze magia istnieje (bo istnieje :P)? I balamucili tym ludzi? :)

Jesli ktos uzna, ze jest czarnoksieznikiem, niech tak mysli i tak gra swoja postac. Najwyzej zostanie wysmiany, gdy inni udowdnia mu, ze swoja moca nie moze zrobic NIC (bo nie moze :P).

To takie moje zdanie...
Agent 0007

Postby Agent 0007 » Sun Jul 23, 2006 5:58 pm

Narvego wrote:Naśladowanie 'maga' jest raczej niewskazane.

Jesli ktos uzna, ze jest czarnoksieznikiem, niech tak mysli i tak gra swoja postac. Najwyzej zostanie wysmiany, gdy inni udowdnia mu, ze swoja moca nie moze zrobic NIC (bo nie moze :P).

To takie moje zdanie...

A zalozymy sie, ze moze? ;P I to bardzo wiele ;P Wystarczy, ze ktos w niego wierzy.
ActionMutante

Postby ActionMutante » Sun Jul 23, 2006 7:17 pm

Ja se wymyslalem rozne historie za co inni gracze mnie opieprzali... Musialem pozniej OOC tlumaczyc, ze to sciema... Ale zdarzalo sie, ze przyjmowali historyjki ze zrozumieniem, tak jak bylo w przypadku osobki, ktora uciekla piratom i ocknela sie na plazy... Milo mnie przyjeto i jest gitara :D (w koncu nie mozna plywac wplaw)
All my friends are dead.
You got dragged outta bed,
Now they're buried and they're dead.
Loc

Postby Loc » Sun Jul 23, 2006 7:20 pm

A tu kolego lamiesz NZ... :evil: Moja postac tam byla, co prawda ladnie historia opowiedziana, ale na poczatku myslalem ze to prawda i ze gdzies w poblizu sa piraci... Lecz to nie bylo 4 dni temu... A zasada 4 dni obowiazuje.
ActionMutante

Postby ActionMutante » Sun Jul 23, 2006 7:28 pm

To mi sie 3 razy zdarzylo. Choc mozliwe, ze to o ostatni przypadek chodzilo (piraci)... Myslalem, ze jesli nie bedzie nic o moim przybyciu, to zaczaicie, ze sie urodzilem... Ale juz stulam pysk :P Bylem zlym chlopcem i zasluzylem na klapsa :twisted:
Zapomnialem o Wielkiej Zasadzi :O
All my friends are dead.

You got dragged outta bed,

Now they're buried and they're dead.
Artur

Postby Artur » Mon Jul 24, 2006 7:58 am

zasada 4 dni to chodzi o to ze nie mozesz opisywac na forum wydarzen ktore zdarzyly sie mniej niz 4 dni temu... a jezeli opowiedasz jakas historie nowonarodzona postacia, i jest bez wiedzy ooc, to jest chyba ok, takze opowiastka o piratach moze byc ciekawym wprowadzeniem w zycie, moze nawet beda cie traktowac jak weterana jakiegos;)

Return to “Ogólna pomoc”