Przeszlosc
Moderators: Public Relations Department, Players Department
- Skuttter
Przeszlosc
Mam takie pytanie związane z NZ. Postacie w Cantr rodzą sie mając dwadzieścia lat. Czy jest dopuszczalne aby postać miała jakieś wspomnienia, lub chociaż przebłyski wspomnień z tych zaginionych 20 lat? Oczywiście takie wspomnienia które nie miałyby wpływu na obecne życie a dodały tylko ralizmu danej postaci i pomogly w odgrywaniu jej?
- WojD
Generalnie postać ma 20 lat dlatego, by jakoś uzasadnić jej fizyyczną i psychiczna samodzielność - oficjalnie jednak wspomnień nie ma - całkowita amnezja...
Niejednokrotnie jednak spotykałem się z mniej lub bardziej udanymi 'wspomnieniami'. A to wyrzucony na brzeg rozbitek, który w katastrofie utracił rodzinę i majątek, a to porwana i maltretowana przez rozbójników dzieweczka, a to mag pokonany przez czarnoksięznika w innym (sic!) wymiarze...
Moja opinia jest taka, że jeśli historia jeśt ładnie odegrana, trzyma się kupy, jest osadzona w realiach Cantr i nie narusza w żaden sposób NZ, to chyba można spróbować.
Naśladowanie 'maga' jest raczej niewskazane. 'Rozbitek' miał chyba w oparciu o domniemane 'wysokie pochodzenie' zabawne żądania i marnie skończył. Natomiast 'dzieweczka' została przyjęta życzliwie, z wielką troską i stała się barwną postacią, która mogła 'dawne urazy' wykorzystać w kreowaniu postaci. I coś takiego ma sens.
Niejednokrotnie jednak spotykałem się z mniej lub bardziej udanymi 'wspomnieniami'. A to wyrzucony na brzeg rozbitek, który w katastrofie utracił rodzinę i majątek, a to porwana i maltretowana przez rozbójników dzieweczka, a to mag pokonany przez czarnoksięznika w innym (sic!) wymiarze...
Moja opinia jest taka, że jeśli historia jeśt ładnie odegrana, trzyma się kupy, jest osadzona w realiach Cantr i nie narusza w żaden sposób NZ, to chyba można spróbować.
Naśladowanie 'maga' jest raczej niewskazane. 'Rozbitek' miał chyba w oparciu o domniemane 'wysokie pochodzenie' zabawne żądania i marnie skończył. Natomiast 'dzieweczka' została przyjęta życzliwie, z wielką troską i stała się barwną postacią, która mogła 'dawne urazy' wykorzystać w kreowaniu postaci. I coś takiego ma sens.
==============
- Skuttter
- WojD
...i jeszcze dla porządku: naruszeniem NZ - i to poważnym - jest stworzenie postaci, której 'wspomnienia' dotyczą innych postaci z gry. Na przykład nie należy tworzyć postaci, która jest 'potomkiem' lub 'rodziną' jakiejś własnej lub cudzej postaci i pod tym pozorem chce dokonac zemsty lub kontynuować jakieś przedsięwzięcie (tego NIE WOLNO robić pod żadnym pozorem).
==============
- Skuttter
-
"'Rozbitek' miał chyba w oparciu o domniemane 'wysokie pochodzenie' zabawne żądania i marnie skończył." - Chyba chodzi tobie o moją postać (nieżyjącą oczywiście) 

Najlepsze forum ezoteryczne na świecie.
- Artur
- Elm0
- Agent 0007
- domeq
Naśladowanie 'maga' jest raczej niewskazane.
Wedlug mnie - wcale nie
Cantr to odgrywanie spoleczenstwa. Malo to u nas na swiecie bylo sztukmistrzow? Sekciarzy? Tych, ktorzy uwazali ze magia istnieje (bo istnieje
)? I balamucili tym ludzi?
Jesli ktos uzna, ze jest czarnoksieznikiem, niech tak mysli i tak gra swoja postac. Najwyzej zostanie wysmiany, gdy inni udowdnia mu, ze swoja moca nie moze zrobic NIC (bo nie moze
).
To takie moje zdanie...
Wedlug mnie - wcale nie

Cantr to odgrywanie spoleczenstwa. Malo to u nas na swiecie bylo sztukmistrzow? Sekciarzy? Tych, ktorzy uwazali ze magia istnieje (bo istnieje

Jesli ktos uzna, ze jest czarnoksieznikiem, niech tak mysli i tak gra swoja postac. Najwyzej zostanie wysmiany, gdy inni udowdnia mu, ze swoja moca nie moze zrobic NIC (bo nie moze

To takie moje zdanie...
- Agent 0007
Narvego wrote:Naśladowanie 'maga' jest raczej niewskazane.
Jesli ktos uzna, ze jest czarnoksieznikiem, niech tak mysli i tak gra swoja postac. Najwyzej zostanie wysmiany, gdy inni udowdnia mu, ze swoja moca nie moze zrobic NIC (bo nie moze).
To takie moje zdanie...
A zalozymy sie, ze moze? ;P I to bardzo wiele ;P Wystarczy, ze ktos w niego wierzy.
- ActionMutante
Ja se wymyslalem rozne historie za co inni gracze mnie opieprzali... Musialem pozniej OOC tlumaczyc, ze to sciema... Ale zdarzalo sie, ze przyjmowali historyjki ze zrozumieniem, tak jak bylo w przypadku osobki, ktora uciekla piratom i ocknela sie na plazy... Milo mnie przyjeto i jest gitara
(w koncu nie mozna plywac wplaw)

All my friends are dead.
You got dragged outta bed,
Now they're buried and they're dead.
- Loc
- ActionMutante
To mi sie 3 razy zdarzylo. Choc mozliwe, ze to o ostatni przypadek chodzilo (piraci)... Myslalem, ze jesli nie bedzie nic o moim przybyciu, to zaczaicie, ze sie urodzilem... Ale juz stulam pysk
Bylem zlym chlopcem i zasluzylem na klapsa
Zapomnialem o Wielkiej Zasadzi :O

Zapomnialem o Wielkiej Zasadzi :O
All my friends are dead.
- Artur
zasada 4 dni to chodzi o to ze nie mozesz opisywac na forum wydarzen ktore zdarzyly sie mniej niz 4 dni temu... a jezeli opowiedasz jakas historie nowonarodzona postacia, i jest bez wiedzy ooc, to jest chyba ok, takze opowiastka o piratach moze byc ciekawym wprowadzeniem w zycie, moze nawet beda cie traktowac jak weterana jakiegos;)