Czy strefy jezykowe sa polaczone ?

Forum dla graczy do pisania ogólnych próśb o pomoc. Zarówno członkowie załogi i doświadczeni gracze mogą na nim pomóc w rozwiązaniu problemów, z jakimi spotkają się gracze. Prosimy nie prowadzić pogawędek na tym forum.

Moderators: Public Relations Department, Players Department

NiKnight

Postby NiKnight » Sat May 27, 2006 8:48 pm

Alek, wiem, że samoloty, samochody i motocykle potrzebują paliwa ale w Cantr tak nie jest. Motor sam jeździ, samochód też, dlatego sterowiec też powinien, zwłaszcza, że sterowiec bez paliwa utrzyma się w powietrzu.

Możnaby wprowadzić paliwo, chociaż uważam to jedna za za duże utrudnienie, no i są ciekawsze rzeczy do implementacji. Ale jak już wprowadzać to późniejszy koń na którym postacie będą mogły podróżować musi coś jeść, owies na przykład :)

Jestem za sterowcami, wolnymi, drogimi z ograniczonym dostępem do terenów (nie mogą lądować w lasach, górach i bagnach).
Ni Ni Ni Ni!
magicek

Postby magicek » Sat May 27, 2006 10:23 pm

Ja chce konia !!
belin

Postby belin » Sat May 27, 2006 10:34 pm

A ja prosze o edycje tematu tego watku bo mnie oczy bola nawet jak wypilem ;-(

kurde... moderatorzy... ;-D
Mapokl

Postby Mapokl » Fri Jul 14, 2006 9:27 pm

Sterowiec nie może być też za wolny(bo po co go wtedy budować?)

Powiedzmy prędkość roweru, większa ładownośc i możliwość latania nad morzem i lądem. (w sumie można by nim było sterować tak jak statkiem na morzu)

Lądowanie na łąkach i płaskich terenach - bez infrastruktury. Pozostałe tereny wymoagały by specjalnych lotnisk.

Koń - wymagałby do budowy dużej ilości kości, skóry,surowego mięsa oraz silnika do helikoptera (po coś on w końcu jest).

Jego dodatkowym atutem byłoby to, że atakuje osobę wskazaną przez jeźdźca.
Midas

Postby Midas » Fri Jul 14, 2006 9:58 pm

Mapokl wrote:....

Koń - wymagałby do budowy dużej ilości kości, skóry,surowego mięsa oraz silnika do helikoptera (po coś on w końcu jest).

Jego dodatkowym atutem byłoby to, że atakuje osobę wskazaną przez jeźdźca.

Budowa konia ??? :lol: :lol: a czy mozna by go rozebrac na czesci jakby mieska zabraklo w osadzie? :)
Elm0

Postby Elm0 » Sat Jul 15, 2006 10:04 am

To może zabawmy się w robienie zombi ze skóry mięsa i kości :lol:
I don't know but I've been told,
Deirdre's got a Network Node.
Likes to press the on-off switch,
Dig that crazy Gaian witch!
w.w.g.d.w

Postby w.w.g.d.w » Sat Jul 15, 2006 12:51 pm

Nie zapominajcie ze ma byc wprowadzone paliwo wiec zycie wielu postaci moze sie lekko skomplikowac.
Lena Katina

Język

Postby Lena Katina » Sat Oct 07, 2006 10:13 am

A co jeśli chodzi o język?? Boi niby jak nasza postać miałaby się nauczyć angielskiego?? To zalezy od gracza a nie od postaci... wiec normalne jest ze jesli postac trafia do miejsca z innym jezykiem na poczatku moze tylko wskazywac przedmioty.
Vincelli Perbelli - Zwycięstwo Poprzez Zniszczenie
Elm0

Re: Język

Postby Elm0 » Sat Oct 07, 2006 11:08 am

Lena Katina wrote:A co jeśli chodzi o język?? Boi niby jak nasza postać miałaby się nauczyć angielskiego?? To zalezy od gracza a nie od postaci... wiec normalne jest ze jesli postac trafia do miejsca z innym jezykiem na poczatku moze tylko wskazywac przedmioty.

Niekoniecznie. Może się zdarzyć że twoja postać wejdzie w posiadanie jakiegoś słownika stworzonego przez inną postać. Poza tym opisy w gwiazdkach ** można pisać w dowolnym języku.
I don't know but I've been told,
Deirdre's got a Network Node.
Likes to press the on-off switch,
Dig that crazy Gaian witch!
w.w.g.d.w

Postby w.w.g.d.w » Sat Oct 07, 2006 6:23 pm

WojD wrote:Wydawało mi się, że już chyba wszędzie w PL strefie dotarły informacje o co najmniej jednym kontakcie międzystrefowym... Tam gdzie dotarły, postaci mogą wiedzieć, że świat jest wiekszy i mieszkają w nim obcy, którzy mówią innym językiem.

Moje postaci sumarycznie wiedzą o co najmniej 5 takich kontaktach - tak wiec to chyba nie jest juz problem.

Kilka moich postaci zobaczylo angoli na wyspie ktora powszechnie uwaza sie za taka w polskiej strefie.Nawet z nimi rozmawialo i sa sporzadzone slowniki angielsko-poskie.Mowie o calych osadach angoli wiec jesli ktos chce to moze z nimi sie spotkac i wcale nie tak daleko isc/plynac,oni juz dawno dotarli do nas.
NiKnight

Postby NiKnight » Wed Nov 01, 2006 7:54 pm

Odświeżam w związku z dość luźnym pytanie:

Czy cantryjczycy mówią? Jeśli tak to czemu rozumieją liczby i np.: mapy (gdzie są zaznaczone stopnie itd.)?

A może nie rozumieją i wymiana handlowa gdzie padają konkretne liczby podchodzi pod łamanie zasad? (...)
Ni Ni Ni Ni!
Forien

Postby Forien » Wed Nov 01, 2006 8:06 pm

moze jeszcze nie umieja pisac i czytac? chyba zly topic :?
Image
"Opinia publiczna powinna być zaalarmowana swoim nieistnieniem." (Lec)
CzerwonyMag

Postby CzerwonyMag » Wed Nov 01, 2006 8:08 pm

Generalnie to było już wałkowane (jak wszystko na tym forum z resztą ;P ). Cantryjczycy mają niektóre liczby, znaki i inne rzeczy narzucone odgórnie (ze świata realnego,OOC) po to by graczom było łatwiej. Narzucony jest np. język polski w polskich strefach, czy wspomniane stopnie i choćby jednostka masy jaką jest gram lub cyfry arabskie i ich znaczenie. Jednak generalnie wszystko co w cantr jest nowatorsko wprowadzane (jak choćby ilość wydobycia danego surowca dziennie czy koszt surowcowy narzędzi itp.), a co niekoniecznie jest takie samo jak w rl (generalnie człowiekowi np. nie wystarczy 166 gram ryżu by nie umrzeć z głodu) jest rzeczą której cantryjczycy albo się uczą albo posiadają jej część od urodzenia... Te wszystkie przeliczniki (wydobycie surowców, koszty, ilość sporzywanego pokarmu itd.) poznawane są w grze lub można kilka ich znać dzięki wiki jednak należy uważać by z tą wiedzą nie przesadzić. (postać w której dopiero zaczęto robić stal nie powinna od razu wiedzieć jak zbudować samochód)... Chyba się rozpędziłęm...

Więcej nie mogę Ci powiedzieć bo nie bardzo znam kontekst Twojego pytania i nie wiem do czego mam się odnieść.

MODERATORZY PROŚBA O PRZENIESIENIE>>> JA JESZCZE NIE MOGĘ :P
"ImageCzlonek Federacji RP - odgrywaj z nami"

Image
NiKnight

Postby NiKnight » Wed Nov 01, 2006 11:28 pm

Forien, Mag chodzi mi o coś innego.

Sytuacja: moja postać przypływa do jakiegoś portu angielskiego i chce im sprzedać na przykład miedź. Widzi, że oferują za to węgiel (*points at coal* etc.) ... i piszą:

"5000 grams of coal for 2000 grams of copper will be ok?"

Oczywiście korzystając ze słownika (tego w grze) wiem co to copper i coal ale czy mam prawo wiedzieć co oznacza 5000 i 2000? Przecież w rzeczywistości jakbym spotkał np.: Szweda i ten powiedziałby jakąś liczbę w swoim języku to nie zrozumiałbym, prawda? :wink:

Wiem, że to trochę na siłę, stąd zaznaczyłem, że to "luźne pytanie" :wink:
Ni Ni Ni Ni!
tehanu

Postby tehanu » Thu Nov 02, 2006 12:18 am

to wtedy pokazujesz mu na paluszkach... :wink:

Return to “Ogólna pomoc”