Bug raport - zglaszanie bledow w grze

Forum dla graczy do pisania ogólnych próśb o pomoc. Zarówno członkowie załogi i doświadczeni gracze mogą na nim pomóc w rozwiązaniu problemów, z jakimi spotkają się gracze. Prosimy nie prowadzić pogawędek na tym forum.

Moderators: Public Relations Department, Players Department

Matix

Postby Matix » Sun Dec 11, 2005 3:18 am

Korzystałem nieświadomie? :roll:
http://www.matix.salon24.pl
KVZ
Players Dept. Member

Postby KVZ » Sun Dec 11, 2005 3:58 am

Najwięcej przestępców tłumaczy swoje złe czyny utratą świadomości lub jej brakiem :P
Corruption born inside. I'm part of dark side / A.F.K. / We'll steal your dreams and control your minds
https://twitter.com/DukeKVZ / http://www.futurerp.net/pages/link.php?id=24880
lukaasz

Postby lukaasz » Sun Dec 11, 2005 10:23 am

Matix wrote:Po co ja mówiłem! A tak fajnie było! :(

Zglosilem to kilka dni temu, a obserwowalem juz od dawna tylko ciagle zapominalem sprawdzic.
Powiem tylko ze mialem taki jeden projekt ktyro rozpoczynalem kilkanascie razy az nie doszedlem do jakiejs przyzwoitej ilosci jaka zbieram, a roznica w ilosci od tego co bylo najmniej do tego teraz jest spora.

Najwięcej przestępców tłumaczy swoje złe czyny utratą świadomości lub jej brakiem Razz

ja korzystalem swiadomie...myslalem ze tak ma byc.
Raist

Postby Raist » Sun Dec 11, 2005 12:45 pm

Mialem to dawno zglosic, ale zapomnialem. Wewnatrz pomieszczen dalej nie widac kto kogo przeciaga. Opcja zostala zaimplementowana jedynie na zewnatrz budynkow.
WojD

Postby WojD » Sun Dec 11, 2005 1:42 pm

Nie bardzo rozumiem...

XXXX-X: Wchodzisz do Xxxxxx opuszając Magazyn (widzisz 14 osób).

XXXX-X: Widzisz że Xxxx, Xxxx Xxxxx przeciągnęli dwudziestoletni mężczyzna z Magazyn do Xxxxxx.

XXXX-X: Wchodzisz z centalnego obszaru Xxxxx do Magazyn, gdzie widzisz 2 osób.

Postac byla w srodku i widziala...
==============
Raist

Postby Raist » Sun Dec 11, 2005 6:24 pm

1.Jestes teraz w Magazynie
2.opuszczasz magazyn wychodzac na zewnatrz:XXXX-X: Wchodzisz do Xxxxxx opuszając Magazyn (widzisz 14 osób).
3.widzisz jak ktos przeciaga z glownego placu kogos do magazynu
XXXX-X: Widzisz że Xxxx, Xxxx Xxxxx przeciągnęli dwudziestoletni mężczyzna z Magazyn do Xxxxxx.
4.wchodzisz do magazynu
XXXX-X: Wchodzisz z centalnego obszaru Xxxxx do Magazyn, gdzie widzisz 2 osób.

Czyli? Przeczytaj i odpoiwedz sobie na to gdzie byla Twoja postac w momenecie przeciagania.
WojD

Postby WojD » Sun Dec 11, 2005 7:00 pm

W srodku, a gdzie?

-> 0. Ktos prosi o pomoc w przeciagnięciu z Magazynu na zewnątrz

1. XXXX-X: Wchodzisz z centalnego obszaru Xxxxx do Magazyn, gdzie widzisz 2 osób.

-> 1a. Pomagasz przy przeciaganiu będąc w Magazynie

2. XXXX-X: Widzisz że Xxxx, Xxxx Xxxxx przeciągnęli dwudziestoletni mężczyzna z Magazyn do Xxxxxx.

3. XXXX-X: Wchodzisz do Xxxxxx opuszając Magazyn (widzisz 14 osób).
==============
Cantryjczyk

Postby Cantryjczyk » Sun Dec 11, 2005 7:03 pm

bez komentarza...
Raist

Postby Raist » Sun Dec 11, 2005 7:22 pm

Z kolejnosci w jakiej wkleiles wynikalo co innego. Widac wklejanie jak popadnie dalej jest praktykowane.

A zupelnei obok tego co wkleiles ... ja jeszcze nigdy przy przeciaganiu wewnatrz budynkow nie mialem podanych sprawcow.
KVZ
Players Dept. Member

Postby KVZ » Sun Dec 11, 2005 10:51 pm

Dobrze wkleił. Logi czyta się od dołu do góry.
Corruption born inside. I'm part of dark side / A.F.K. / We'll steal your dreams and control your minds
https://twitter.com/DukeKVZ / http://www.futurerp.net/pages/link.php?id=24880
Guest

Postby Guest » Wed Jan 04, 2006 8:00 pm

Piszę niezalogowany aby nie sugerować do kogo należy postać.

Przed chwilą wydarzyła sie przy mojej postaci następująca:

1. Inna postać umarła
2. Wypadł z niej m.in klucz
3. Chciałem o sobie wziąść ale w tym samym momencie sięgo po niego ina postać i tak wyglądają logi:

{oczywiście czytać od dołu}

14??-?: Widzisz jak dwudziestoletni mężczyzna bierze klucz.
14??-?: Bierzesz Klucz nr 1???????.

I okazuje sie że ja nie mam tego klucza w plecaku, więc domyślam sie ze ma go ta druga postać :( Ewidentnie coś tu nie gra :/
marol

Postby marol » Wed Jan 04, 2006 8:24 pm

To dość częste błędy w Cantr, spowodowane brakiem transakcyjnej bazy danych. Żeby zrozumieć ich przyczynę, trzeba uświadomić sobie, że wykonywanie każdej czynności jest podzielone na drobne etapy. Przykładowo podnoszenie klucza może wyglądać tak:

1. Sprawdzenie, czy klucz jest jeszcze na ziemi.
2. Sprawdzenie, czy jest miejsce w inwentarzu.
3. Dodanie zdarzenia do logów.
4. Ustawienie miejca pobytu klucza na inwentarz gracza.

W rzeczywistości tych etapów jest znacznie więcej. I teraz tajemnica błędu tkwi w tym, że dwóch graczy może jednocześnie wykonywać swoje czynności.

W twoim wypadku pewnie było tak: wydałeś polecenie podniesienia klucza. Silnik Cantr przeszedł punkt 1, punkt 2 i np. w momencie gdy byłeś na punkcie 3 inny gracz też zaczął podnosić ten sam klucz. Tak więc silnik gry sprawdził punkt 1. dla tamtego gracza - klucz jeszcze leżał na ziemi, bo ty nie doszedłeś do punktu 4!

Tak więc tamten gracz przeszedł punkt 1. i powiedzmy, że weszedł do punktu 2. Tymczasem ty kontynuujesz swoją czynność, przechodzisz punkt 4 i klucz trafia do twojego inwentarza.

Niestety czynność tamtego gracza trwa dalej, przechodzi on przez cały proces, dochodzi do punktu 4. i... klucz trafia do jego inwentarza.

Reasumując błąd powstał na skutek nałożenia się czynności podnoszenia klucza przez dwóch graczy. Twoja postać może to interpretować w ten sposób, że schyliła się po klucz, ale tamta ją ubiegła (ew. to, że tamta postać również się po niego schyliła spowodowało to, że klucz ci wypadł z ręki). Sorry, life is brutal ;)
Raist

Postby Raist » Wed Jan 04, 2006 9:25 pm

A nie lepiej zeby dodac na koniec instrukcje sprawdzajaca czy przedmiot lezy jeszce w tym samym miejscu w ktorym lezal gdy byl sprawdzany przez 1 instrukcje? Na moje oko to tylko drobna korekta choc nie wiem jak wyglada kod gry.
marol

Postby marol » Wed Jan 04, 2006 9:41 pm

No cóż, w rzeczywistości jest to znacznie bardziej skomplikowane. Owszem, można pójść tym tropem, ale odstępu między sprawdzeniem, a przeniesieniem się nie zlikwiduje, będzie on jedynie znacznie krótszy. Poza tym istnieje wiele skryptów znacznie bardziej skomplikowanych, nie tylko od podnoszenia przedmiotów, i w nich już nie jest tak prosto.

Póki co problem nie jest duży, bo zdarza się to bardzo rzadko i dodatkowo nic strasznego się nie dzieje, tylko trochę dziwnie log wygląda. A są poważniejsze sprawy do zrobienia.
WojD

Postby WojD » Wed Jan 04, 2006 10:04 pm

Dla kogos może miec ogromne znaczenie czy on, czy ktoś inny dorwał kluczyk ;)

Ale zgadza się - to wymagałoby blokady podniesienia przedmiotu juz w momencie gdy się po niego sięgnie. Pozornie trwa to krótko - jednak przy obciążeniach serwera w niektórych godzinach pomiędzy kolejnymi poleceniami upływa trochę czasu... Zastanawiam się tylko, czy nie można by przenieść punktu ze sprawdzeniem miejsca w inwentarzu na koniec - i jeśli brak miejsca - to przedmiot 'zablokowany' wypada z powrotem na ziemię - a log to pokazuje... Wtedy szansa na takie zdarzenie byłaby mniejsza...
==============

Return to “Ogólna pomoc”