Jak zaczac ? Jestes NOWY - przeczytaj to koniecznie!
Moderators: Public Relations Department, Players Department
- Drax
Najlepiej powiedz glosno ze nie masz jedzenia i glodujesz, a ktos zyczliwy na pewno ci odstapi. Wtedy mozesz zaczac robic cos innego i jesli bedziesz pracowal na rzecz osady to jedzenia pewnie ci juz zapewnia. Jesli tak nie bedzie to radze sie przeniesc.
Najpierw przeczytaj prawo danej osady. Jesli nic w nim nie jest napisane o przedmiotach lezacych na ziemi to mozesz podniesc. Moze sie jednak okazac ze znajdzie sie wlasciciel tego surowca, a wtedy powinines oddac to co podniosles (chyba ze chcesz sie narazac ludziom). A kiedy konczysz projekt ktory ty zaczales to surowce pojawiaja sie w twoim inventory. Jesli dokanczasz czyjs projekt a tego kogos nie ma w lokacji to surowce upadaja na ziemie. Jesli natomiast wykonujesz czyjs projekt przy czym ta osoba jest w danej lokacji to surowce laduja u niego.
Rozmowa nie przerywa projektow, a zeby wejsc do budynku to i tak musisz przerwac swoj projektm bo inaczej nie bedzie ikonki do wejscia.
Jesli nie wykonasz projektu do konca to nie dostajesz surowcow wogole. Mozesz jednak przerwac projekt w kazdej chwili i wrocic do niego kiedy bedziesz mial ochote, a postep pracy bedzie taki sam.
Najpierw przeczytaj prawo danej osady. Jesli nic w nim nie jest napisane o przedmiotach lezacych na ziemi to mozesz podniesc. Moze sie jednak okazac ze znajdzie sie wlasciciel tego surowca, a wtedy powinines oddac to co podniosles (chyba ze chcesz sie narazac ludziom). A kiedy konczysz projekt ktory ty zaczales to surowce pojawiaja sie w twoim inventory. Jesli dokanczasz czyjs projekt a tego kogos nie ma w lokacji to surowce upadaja na ziemie. Jesli natomiast wykonujesz czyjs projekt przy czym ta osoba jest w danej lokacji to surowce laduja u niego.
Rozmowa nie przerywa projektow, a zeby wejsc do budynku to i tak musisz przerwac swoj projektm bo inaczej nie bedzie ikonki do wejscia.
Jesli nie wykonasz projektu do konca to nie dostajesz surowcow wogole. Mozesz jednak przerwac projekt w kazdej chwili i wrocic do niego kiedy bedziesz mial ochote, a postep pracy bedzie taki sam.
no to kolejne pytania:
1) czy jeśli przerwe projekt, i np . na 5 minut wejde do domku zeby z kims pogadac itp, potem wroce, wznowie projekt to czy 1 tura projektu jest zmarnowana, czy też przerwa ta nie bedzie miała wpływu na czas wykonania projektu?
2)
z tego co zauważyłem, można mieć rózne poziomy róznych umiejetnosci, wpływajace na to co jak szybko i z jaką efektywnością robimy.
otóż, gdzie wogole są te skile wypisane (zeby wiedziec z czym jak sobie radzimy) i jak mozna je podwyzszac? (pewnie tylko poprzez czeste uzywanie
)
3) czy jesli rozpoczne pewien projekt , np wydobycie czegos, albo stworzenie jakiego przedmiotu, narzedzia itp. to czy gra poinformuje mnie o tym ze nie mam potrzebnych surowcow do wykonanaia projektu, czy tez bede stal ciagle z 0% projektu?
no i jeszcze mała uwaga, przydalyby sie w grze systemy monetarne, handel wymienny jest dosc prymitywny. to najwieksza dla mnie wada gry, oprocz zbyt powolneeego tempa
1) czy jeśli przerwe projekt, i np . na 5 minut wejde do domku zeby z kims pogadac itp, potem wroce, wznowie projekt to czy 1 tura projektu jest zmarnowana, czy też przerwa ta nie bedzie miała wpływu na czas wykonania projektu?
2)
z tego co zauważyłem, można mieć rózne poziomy róznych umiejetnosci, wpływajace na to co jak szybko i z jaką efektywnością robimy.
otóż, gdzie wogole są te skile wypisane (zeby wiedziec z czym jak sobie radzimy) i jak mozna je podwyzszac? (pewnie tylko poprzez czeste uzywanie

3) czy jesli rozpoczne pewien projekt , np wydobycie czegos, albo stworzenie jakiego przedmiotu, narzedzia itp. to czy gra poinformuje mnie o tym ze nie mam potrzebnych surowcow do wykonanaia projektu, czy tez bede stal ciagle z 0% projektu?
no i jeszcze mała uwaga, przydalyby sie w grze systemy monetarne, handel wymienny jest dosc prymitywny. to najwieksza dla mnie wada gry, oprocz zbyt powolneeego tempa

- KilDar
witam klanowicza
jeżeli w międzyczasie przeskoczy tura to stracisz, jeżeli nie to spokojnie wracasz do projektu i naliczy jakbyś pracował cały czas
podwyższamy przez powtarzanie, czyli swojego rodzaju trening umiejętności... żeby sprawdzić w czy jesteś dobry na przykład w wydobyciu kamienia, musisz zacząć go wydobywać, inaczej tego nie sprawdzisz...
zgadza sie, gra poinformuje Cię o tym że nie mozesz czegoś wykonywać... nie od razu, bodajże po każdej następnej turze.
a co do systemu monetarnego to jestem za....

Kain wrote:no to kolejne pytania:
1) czy jeśli przerwe projekt...
jeżeli w międzyczasie przeskoczy tura to stracisz, jeżeli nie to spokojnie wracasz do projektu i naliczy jakbyś pracował cały czas
Kain wrote:2)
z tego co zauważyłem, można mieć rózne poziomy róznych umiejetnosci...
podwyższamy przez powtarzanie, czyli swojego rodzaju trening umiejętności... żeby sprawdzić w czy jesteś dobry na przykład w wydobyciu kamienia, musisz zacząć go wydobywać, inaczej tego nie sprawdzisz...
Kain wrote:
3) czy jesli rozpoczne pewien projekt ...
zgadza sie, gra poinformuje Cię o tym że nie mozesz czegoś wykonywać... nie od razu, bodajże po każdej następnej turze.
a co do systemu monetarnego to jestem za....
Matix wrote:Nie grałem w Cantra przez najbliższe pięć minut
- Shaunri
- CyboRKg
Kain wrote:czy jesli rozpoczne pewien projekt , np wydobycie czegos, albo stworzenie jakiego przedmiotu, narzedzia itp. to czy gra poinformuje mnie o tym ze nie mam potrzebnych surowcow do wykonanaia projektu, czy tez bede stal ciagle z 0% projektu?
Materialy musisz przetransferowac do projektu, a narzedzia miec w inwentarzu. Zaczynajac projekt masz podane ile materialow i jakich narzedzi wymaga. Nie majac materialow lub narzedzi - nie zaczynaj projektu, cofaj strone wstecz. Gra informuje, ze robisz cos zle, ale dopiero po pewnym czasie.
brunetka wrote:hmmm.... a ty nie jestes taki twardy jak na obrazku, a nicka wybrałes z przekory?
-
Trwa 3 godziny czasu realnego i dzień dzieli się na 8 tur (czyli dzień ma taką samą długość w Cantr jak i dzień w realnym życiu de facto).
Czy coś się zmieniło w tym temacie? Wczoraj zacząłem grać i na górze ekranu widzę, że tura trwa 36 minut, a dzień 8h. Czy to znaczy, że Cantr przyspieszył 3 krotnie?
- CyboRKg
-
- Zimt
-
- CyboRKg
- KVZ
- Players Dept. Member
Shaunri wrote:Na system monetarny trzeba poczekać. Może kiedyś Jos wprowadzi, ale teraz Polska ma inne problemy. Brak zwierzat, metalu...
Z góry narzuconego systemu monetarnego w grze nie będzie, wszystko zależy jedynie od inwencji graczy. Gra może najwyżej zagwarantować odpowiednie przedmioty by wprowadzać doskonalsze systemy monetarne. Z tego co wiem, to jest chyba możliwość produkcji monet, ale mało kto z tego korzysta, bo monety pochłaniają surowce na produkcje i czas. Większość postaci wierzy w to co posiada, a nie w coś co może być nazwane pieniędzmi i ciężko będzie komukolwiek przekonać dużą ilość postaci do korzystania z jakiegokolwiek systemu monetarnego, co nie znaczy, że nie można próbować. Jos mi pisał kiedyś wbrew temu co mówi Marol, że jest możliwość oznaczania notatek stemplem (jest takie narzędzie), ale potrzeba do tego wosku i maszyn do jego produkcji, a surowców potrzebnych do produkcji wosku nie widziałem na starej wyspie i nie wiem czy na innych wyspach są. Można by też wprowadzić np. papier i maszyny drukarskie do produkcji banknotów i innych ważnych dokumentów, ale wiązało by się to też pewnie z utrudnieniem powstawania normalnych notatek. Np. trzeba by było mieć papier i ołówek z gumką by robić edytowalne notatki, a by robić nieedytowalne trzeba by było mieć długopis. Oba typy notatek można by było nawet spalać w piecu albo nawet podrzeć. Nie wiem tylko czy Jos by się na to zgodził, bo on jest za tym by niektóre notki w grze pozostawały dla wartości historycznej, dlatego jest możliwość robienia notatek nieedytowalnych. A np. by wstawiać w notatce obrazki trzeba by było mieć kredki albo farby

CyboRKg wrote:Tylko prywatne wychodzace sa pogrubione. Wypowiedzi publiczne nie. A chcialbym zeby pogrubione byly wszystkie prywatne: wychodzace i przychodzace.
Przecież oba typy wiadomości prywatnych są pogrubione. Moim zdaniem wystarczyły by przychodzące, ale może być tak jak jest. A Tobie chodziło pewnie o to by wychodzące publiczne były także pogrubione, też niepotrzebne moim zdaniem. Lepiej jakby dodano jeszcze pogróbienie wiadomości w których ktoś coś Tobie podaje (np. surowiec, przedmiot, notatka) oraz zakończenia projektów. A może jeszcze wprowadzić pogrubienie wiadomości publicznych w których pada imie Twojej postaci? Ale pewnie to by było trochę bardziej skomplikowane...
- CyboRKg
- NiKnight
Wprowadzenia ołówka, kredek itp. to chyba niepotrzebne komplikowanie gry. Samo też istnienie notek jest trochę dziwne, bo jeśli ktoś zostawia jakąś i inna osoba pojawia się w tej lokacji na przykład po 10 dniach to od razu znajduje wiadomość. Na równinach jeszcze to można zrozumieć ale wątpię czy w lesie, postać od razu musiałaby przeprowadzić "polowanie na lisa". Lepszym rozwiązaniem według mnie jest tablica informacyjna, zbudowana z drewna i każdy może na niej umieszczać notki (coś na wzór landmarków ale edytowalnych). Wątpię jednak czy to zostanie wprowadzone.
Faktem jest to, że po wyspach walają się dziesiątki notek i trzeba coś z nimi zrobić, zwłaszcza z tymi nieedytowalnymi. Jedyne wyjście to trzymanie ich w jednym miejscu w jakimś budynku ("Wielka Biblioteka"?
) by nie było tak jak w lokacjach angielskich, że na ziemii leży dziesięć kopert i każda wypchana dziesiątkami wiadomości.
A może wprowadzić niszczenie się notatek? Tzn. niszczone byłyby gdyby leżały na ziemii.... ale to tym bardziej nie przejdzie bo jak wszyscy wiemy Jos nie pozwoli na utratę notatek. Czemu nie dziwię się, w nich jest naprawdę sporo wiedzy
(czasem zbędnej)
Faktem jest to, że po wyspach walają się dziesiątki notek i trzeba coś z nimi zrobić, zwłaszcza z tymi nieedytowalnymi. Jedyne wyjście to trzymanie ich w jednym miejscu w jakimś budynku ("Wielka Biblioteka"?

A może wprowadzić niszczenie się notatek? Tzn. niszczone byłyby gdyby leżały na ziemii.... ale to tym bardziej nie przejdzie bo jak wszyscy wiemy Jos nie pozwoli na utratę notatek. Czemu nie dziwię się, w nich jest naprawdę sporo wiedzy

Ni Ni Ni Ni!
- CyboRKg
Pomysl z olowkiem i dlugopisem jest swietny. Od dawna uwazam, ze powinna by opcja niszczenia notek.
Poki co powinien byc zakaz tworzenia nieedytowalnych kopii tej samej notki :!: Przykladowo gazeta: niech sobie bedzie jeden egzemplarz nieedytowalny w bibliotece, czy u wydawcy - a wszystkie kopie powinny byc rozpowszechniane edytowalne! Z czasem kazdy moze notke wykorzystac ponownie, jesli uzna ze jest juz nieaktualna i niepotrzebna. To samo tyczy map graficznych. A wala sie takich pelno w grze i to nielegalnych, nie pobierajacych grafiki z serwera Cantr
Poki co powinien byc zakaz tworzenia nieedytowalnych kopii tej samej notki :!: Przykladowo gazeta: niech sobie bedzie jeden egzemplarz nieedytowalny w bibliotece, czy u wydawcy - a wszystkie kopie powinny byc rozpowszechniane edytowalne! Z czasem kazdy moze notke wykorzystac ponownie, jesli uzna ze jest juz nieaktualna i niepotrzebna. To samo tyczy map graficznych. A wala sie takich pelno w grze i to nielegalnych, nie pobierajacych grafiki z serwera Cantr

brunetka wrote:hmmm.... a ty nie jestes taki twardy jak na obrazku, a nicka wybrałes z przekory?