Jak zaczac ? Jestes NOWY - przeczytaj to koniecznie!
Moderators: Public Relations Department, Players Department
-
cobra
- KVZ
- Players Dept. Member
CyboRKg wrote:Szybciej chodzi sie ulepszona droga i pewnie majac buty na nogach. Najlepiej miec jakis pojazd
A ja słyszałem, że ulepszone drogi zwiększają tylko prędkość poruszania tylko pojazdów, ale jakoś nie jestem przekonany, bo myślę, że zwiększają prędkość pieszych także.
krzysztof wrote:To skąd mam wiedzieć ile zabrać pożywienia??
Z intuicji
Corruption born inside. I'm part of dark side / A.F.K. / We'll steal your dreams and control your minds
https://x.com/MindKiLLERx2088

- PRUT
-
Nowy:(
Właśnie dostałem maila aktywującego od CANTR i pierwszy raz się zalogowałem. Nie wyszedłem mimo, że nie rozumiem o co w tym chodzi. Mam gdzieś iść, jeść? Bo ja wiem... to wszedłem na forum. Nie obraźcie się, ale ta gra jak jest reklamowana to TAK DOBRZE, że spodziewałem się jakiegoś konkretnego poradnika, opisu "interfejsu" gry... pod tym względem się zawiodłem... jest pełno różnych tematów, ten jest "jak zacząć" jednak nazwa nie pasuje do postów z dwóch pierwszych stron topicu... nie znalazłem tutaj nic konkretnego typu: "na początku musisz iść *gdzieś tam* żeby *coś tam*" - brak żadnych poradników dla początkujących, nic... bajzel 
-
Zapomniałem dodać... jedyne co w tej grze znalazłem, to miejsce, w którym mogę zbierać jakieś marchewki, kamienie czy co tam.. jednak nie wiem czy zbierać (patrz. wcześniejszy post
). Nie zarejestrowałem się, gdyż nie mam pewności czy zostanę w tej grze. Lubię gry tego typu używające przeglądarki, jednak zawsze jest jakiś poradnik krok po kroku co zrobić albo co można/powinno się robić na początku ;| pozdrawiam.
- CyboRKg
I Ty narzekasz? To lepiej daj sobie z gra spokoj!
Kiedy ja zaczynalem na forum byl zaledwie ulamek tego co teraz, o wielu sprawach mowic nie bylo wolno i nie bylo Wiki...
http://www.cantr.net/mwiki/index.php/Main_Page
Teraz nowi maja luksus
http://www.cantr.net/mwiki/index.php/Main_Page
Teraz nowi maja luksus
brunetka wrote:hmmm.... a ty nie jestes taki twardy jak na obrazku, a nicka wybrałes z przekory?
-
Połowa jest do "edycji", 25% jest angielskie ~~ a reszta polska... ale nic nie ma tam mowy o tym, jak zacząć... no chyba, że angielski opis przycisków jest przydatny komuś (wystarczy w grze nakierować i się wie tyle co tam jest opisane ;p). Nie ma tam opisówco robić na starcie, czy gdzieś iść, jakie rozwiązania 
- Khe
gdzie isc? a gdzie chcesz
- wlasnie dlatego tu nie ma nic krok po kroku bo tu nie ma niczego co "musisz" zrobic ...no dobra, jedyne co musisz to zaopatrzyc sie w zywnosc
te marchewki o ktorych pisales swietnie sie do tego nadaja
tu nie ma nic w stylu - idz tam zeby costam ...mozesz zostac na miejscu i odgrywac zebraka jesli tylko chcesz
pogadaj z ludzmi ktorzy tam sa (ale jako postac a nie tak jak mozna tu na forum) poprzegladaj menu budowy pod katem co mozna z czego zbudowac ...jesli trafisz do jakiegos miasta to mozesz sie popytac czy mozesz sie do czegos przydac
no i cos co Ci sie przyda - kontroluj pozostaly czas (u gory) bo jest ograniczenie 200 minut/dzien
)
tu nie ma nic w stylu - idz tam zeby costam ...mozesz zostac na miejscu i odgrywac zebraka jesli tylko chcesz
no i cos co Ci sie przyda - kontroluj pozostaly czas (u gory) bo jest ograniczenie 200 minut/dzien
- PRUT
Poza tym, nie ma tutaj FAQa w stylu:
1. zrób to...
2. zrób tamto...
3. zniszcz tego... itd...
Bo tutaj sie nie wygrywa. W Cantr wygrana jest satysfakcja że udało ci sie cos zrobić, że doszedłes tam dokad chciałeś, przezyłeś zycie tak jak chciałeś lub wreszcie odkryłeś jakąs bardzo istotna rzecz i może opowiadać o niej innym. Możesz robić co tylko chcesz, ale rozumiem cię w pierwszej chwili jak mozna zrobic cokolwiek człowiek głupieje, bo nie wie co najpierw
Zdobądź pozywienie, zbuduj sobie sledgehammer na wypadek bitki (ostatnio przemocy jest wiecej) i zaczynaj...
1. zrób to...
2. zrób tamto...
3. zniszcz tego... itd...
Bo tutaj sie nie wygrywa. W Cantr wygrana jest satysfakcja że udało ci sie cos zrobić, że doszedłes tam dokad chciałeś, przezyłeś zycie tak jak chciałeś lub wreszcie odkryłeś jakąs bardzo istotna rzecz i może opowiadać o niej innym. Możesz robić co tylko chcesz, ale rozumiem cię w pierwszej chwili jak mozna zrobic cokolwiek człowiek głupieje, bo nie wie co najpierw
Zdobądź pozywienie, zbuduj sobie sledgehammer na wypadek bitki (ostatnio przemocy jest wiecej) i zaczynaj...
- KVZ
- Players Dept. Member
PRUT wrote:Jos wrote:Paths only affect vehicles - not walking - and most regions in Cantr have very few vehicles. I don't think the Polish are in serious
trouble there, more than other groups.
A wiec tylko pojazdy korzystaja z ulepszeń dróg
A o co chodziło Josowi w tej wypowiedzi z tymi poważnymi problemami? Mam jeszcze taką małą uwagę odnośnie dróg na polskiej wyspie. Otóż w przeciwieństwie do angielskich lokacji drogi na polskiej wyspie nie mają nazw! I gdy są rozpoczęte projekty ulepszenia dróg, to nie sposób stwierdzić której drogi dany projekt dotyczy. No chyba, że po długości drogi, ale niektóre drogi mają taką samą długość. Może ktoś to zgłosi żeby nazwy na polskiej wyspie miały wreszcie nazwy? Jak zaczniemy budować rowery to lepsze drogi mogą się przydać.
Nowy:( wrote:nie znalazłem tutaj nic konkretnego typu: "na początku musisz iść *gdzieś tam* żeby *coś tam*" - brak żadnych poradników dla początkujących, nic... bajzel
Nie można udzielać informacji gdzie iść po co i żeby coś tam poza grą. Do tego Twoja postać (lub postacie) musi dojść w grze, czytając notatki, rozmawiając z innymi, lub z własnej intuicji... A co do tego tematu, to nie jest on szczegółowym FAQ, tylko podstawowymi informacjami i odpowiedziami na pojawiające się pytania, takie jak np. Twoje. Nie może być jednak w nim odpowiedzi które by łamały najważniejszą zasadę. Większość rzeczy nadal musisz się dowiedzieć w grze, a nie poza nią, i tak jest dużo lepiej niż było kiedyś bo zasady co do informacji udzielanych poza grą o mechanice gry były bardziej surowe.
Nowy:( wrote:Połowa jest do "edycji", 25% jest angielskie ~~ a reszta polska... ale nic nie ma tam mowy o tym, jak zacząć... no chyba, że angielski opis przycisków jest przydatny komuś (wystarczy w grze nakierować i się wie tyle co tam jest opisane ;p). Nie ma tam opisówco robić na starcie, czy gdzieś iść, jakie rozwiązania
No niestety duża część informacji wymaga dopracowania, ale pamiętaj, że Cantr działa dzięki ochotnikom którzy czasem nie mają zbyt wiele czasu by wszystko dopracować. Angielski opis przycisków może się przydać niektórym, zresztą sam dopracowałem jego angielską wersję bo była zupełnie nie przystosowana do Wiki, ale jeszcze nie znalazłem czasu by go przetłumaczyć do końca na polski.
Corruption born inside. I'm part of dark side / A.F.K. / We'll steal your dreams and control your minds

- PRUT
-
Shaunri
- CyboRKg
Przekonalabys sie sama klikajac na przycisk "I" (info) obok projektow. Tymi szarymi nikt sie nie zajmuje, te jasno podswietlone sa zajete. Zaobserwowalem rozne poziomy tej "jasnosci", ale nie wiem dokladnie od czego to zalezy...
"Wywalic"
mozna tylko te, ktore sa starsze niz 2 dni, nikt nie wlozyl w nie pracy, ani surowcow. Nie mozna usunac projektu pochowku i ulepszenia drogi.
"Wywalic"
brunetka wrote:hmmm.... a ty nie jestes taki twardy jak na obrazku, a nicka wybrałes z przekory?
- Skarbniq
CyboRKg wrote:Przekonalabys sie sama klikajac na przycisk "I" (info) obok projektow. Tymi szarymi nikt sie nie zajmuje, te jasno podswietlone sa zajete. Zaobserwowalem rozne poziomy tej "jasnosci", ale nie wiem dokladnie od czego to zalezy...
Moje oczy rozrozniaja dwa stopnie jasnosci. Ten jasny to jest ten nad ktorym pracuje sie osobiscie. A lekko podswietlone to te na ktorych pracuje ktokoliwek. Czasem sie zdarza ze wszystkie sa na bardzo jasno.. ale to chyba blad.
- marol
Napiszę, bo chyba nie wszyscy wiedzą. Wbrew napisowi na każdej stronie nie jest konieczne wylogowywanie się. Ja od wielu tygodni ani razu się nie wylogowałem. Twój czas jest odejmowany w momencie gdy coś zrobisz. Jeśli zaś otworzysz baardzo długą notatkę, to jak już skończysz czytać wystarczy zalogować się jeszcze raz, bez wylogowania. Czas poświęcony na czynność przez zalogowaniem nie jest odejmowany.