BZR wrote:Hasłą są hashowane, a to oznacza że są nie do odganięcia.
No aż tak dobrze to nie ma, na labkach z Kryptografii szukaliśmy i z sukcesem znajdowaliśmy kolizję dla funkcji skrótu (tj. hasha).

Moderators: Public Relations Department, Players Department
BZR wrote:Hasłą są hashowane, a to oznacza że są nie do odganięcia.
Już dawno zauważono, że wystarczy sobie stworzyć słownik zahashowanych słów i porównywać hashe, co czyni hashowanie bezużytecznym w przypadku haseł słownikowych (czyli typu "pies", "Renata", "francja" itp.). Później wymyślono tablice tęczowe (rainbow tables), co umożliwiło odhashowanie 90% haseł.BZR wrote:Hasłą są hashowane, a to oznacza że są nie do odganięcia. Hashowane nierówna się szyfrowane.
marol wrote:Panaceum na te wszystkie triki jest sól, która z tego co pamiętam w Cantr jest.
Zamia wrote:Nie mam pojęcia czy to zawodowy haker czy zwykły wandal, ale z pewnością ktoś o poważnie zaburzonej osobowości. Z powodu nienawiści do mnie/mojej postaci?/ pozbawił przyjemności grania tyle osób. Nie zrobił tego zwykły laik...
Because for years nobody reads Jargon File.robin_waw wrote:Nie wiem czemu wszyscy nazywają tego złośliwego typka co nam popsuł grę hakerem.
Marcia wrote:To ciekawe, ze wszyscy maja takie same skojarzenia...
Wierzę, że sprawa się wyjaśni i wtedy poznamy nick gracza.
marol wrote:Już dawno zauważono, że wystarczy sobie stworzyć słownik zahashowanych słów i porównywać hashe, co czyni hashowanie bezużytecznym w przypadku haseł słownikowych (czyli typu "pies", "Renata", "francja" itp.). Później wymyślono tablice tęczowe (rainbow tables), co umożliwiło odhashowanie 90% haseł.BZR wrote:Hasłą są hashowane, a to oznacza że są nie do odganięcia. Hashowane nierówna się szyfrowane.
Panaceum na te wszystkie triki jest sól, która z tego co pamiętam w Cantr jest.
Users browsing this forum: No registered users and 1 guest