Ja od zarania piszę uzywając ISO, jak kiedyś zmianiłem na unikody, to szybko zmieniłem ponownie, bo wszyscy i tak pisali w ISO. Używam polskich znakow, bo posługuję się językiem polskim i guzik mnie obchodzi to że kiedyś programiści nie pomysleli, że są inne litery niż litery alfabetu łacińskiego.
A wszyscy, którzy czepiają się polskich znaków mają szczęscie, że nie posługują się cyrilicą - twedy mieliby trudny orzech do zgryzienia - jak tu zapisać słowo uzywając innego alfabetu i jakich konkretnie słow użyć
(podobnych w wymowie np. вчера - wciera, czy podobnych w pisowni np. вчера - bczepa)
Krzaki zamiast liter
Moderators: Public Relations Department, Players Department
- Raist
Ale chyba wielkich zmian w grze nie potrzeba zeby wprowadzic jednolite kodowanie ... wszystko sie przeciez rozbija o to w jaki sposob zapisywane sa znaki w bazie. Co za problem zmienic? Z tego co sie orientuje w mysql mozna narzucic kodowanie znakow. Potem tylko znacznik meta wrzucic i bedzie cacy
I to bez klotni i dogryzan sobie nawzajem.

-
Posłuchaj Raist, ja chcę zrobić, tak, żeby było dobrze, to znaczy pisać ze znakami i tak, by inni mogli to odczytać. Nie robię tego złośliwie. Czasem też mam krzaki od kogoś, ale zazwyczaj nie ma krzaków i wszytko widać ą,ę itd.
Czy jest możliwość, bym coś zrobił(zmienił kodowanie), by wszyscy mogli to odczytać, czy nie?
Czy jest możliwość zmienić kodowanie, na takie, by chociaż większa część graczy nie miała krzaków?
Czy mogę coś teraz zrobić, by było lepiej?
Mam to ISO Środkowoeuropejskie, czy mam teraz coś zmienić, czy to nie ma sensu, proszę o odpowiedź!
Czy jest możliwość, bym coś zrobił(zmienił kodowanie), by wszyscy mogli to odczytać, czy nie?
Czy jest możliwość zmienić kodowanie, na takie, by chociaż większa część graczy nie miała krzaków?
Czy mogę coś teraz zrobić, by było lepiej?
Mam to ISO Środkowoeuropejskie, czy mam teraz coś zmienić, czy to nie ma sensu, proszę o odpowiedź!
- Matix
- Yossarian
-
- Gnom
- WojD
Problem polskich znaków będzie wkrótce rozwiązany. Niestety wynika on przede wszystkim z wielojęzyczności Cantr - są w użyciu trzy alfabety i kilka stron kodowych. Diakrytyki są różnie kodowane w bazie i w tekstach na stronie - w efekcie by wprowadzić jednolite kodowanie - a musi to być UTF-8 w tej sytuacji - trzeba przekowertować CAŁĄ bazę danych, teksty stron, tłumaczenia i tak dalej... To poważne zadanie, wymagające nie tylko wielu godzin pracy dla kilku osób, ale być może również wyłączenia Cantr na kilka godzin. Dlatego musi to chwile jeszcze zaczekać... Niech kazdy pisze jak chce... To nie taki w końcu straszny problem.
==============
- Gnom
No czy ja wiem... Jetsem w pewnym miescie, gdzi enajwyzsza wladza ma niemila tendencje do uzywania polskich znakow. Jak sie musze przez kilkaset polskich znakow dziennie przekopac, to sprawa jest powazna. Trace na tym sporo czasu... No ale jak bedzie rozwiazany, to nie ma problemu.
Jedna moja postac nawet zastanawiala sie nad wprowadzeniem prawa, ktore zabranialoby pewnego typu wymowy niektorych slow.
Czyli polskich znakow. 
Jedna moja postac nawet zastanawiala sie nad wprowadzeniem prawa, ktore zabranialoby pewnego typu wymowy niektorych slow.

- Yossarian
Diabelek wrote:Yossarian wrote:No, może poza 'ć', bo nie działa mi alt+c, nie wiedziec czemu. A może Wy wiecie?
Slyszalem, ze stery od jakiejs kary graficznej maja wbudowany klawisz skrotu. Ale nie pamietam, czy to bylo alt+c. A chodzi chyba o kary z rodziny ATI...
Osz Ty. To musi byc to. Czy ktoś może mi pomóc?
EDIT: Ok, sprawa załatwiona. Dzięki za naprowadzenie na przyczynę niedoskonałości.