Podlokacje w lokacjach?
Moderators: Public Relations Department, Players Department, Programming Department, Game Mechanics (RD)
- domeq
Podlokacje w lokacjach?
Z tego co zauwazylem, mamy kilka mozliwych lokacji:
Plaża, Równina, Las, Pustynia, i Góry.
Bedzie bardzo ciekawie, jesli zroznicuje sie ten teren bezposrednio w lokacjach. Kazda postac bezposrednio w lokacji, bedzie mogla zajac miejsce w poszczegolnych fragmentach okolicy, i bedzie to widoczne na zakladce "ludzie". I tak:
Rozwiazanie I:
Plaża: brzeg morza/jeziora, piasek, porosty (skąpa roślinność niedaleko plaży), sawanna
Równina: uprawy, łąki, sawanna, kamienie
Las: Polana, Gęsty las iglasty, Gesty las lisciaty, Rzadki las iglasty, Rzadki las lisciasty, Rzadki las mieszany, Gesty las mieszany, Zagajnik
Pustynia: Skały, wydma, sawanna
Góry: dolina, skalna półka, szczyty
Kazda z takich podlokacji moze miec okreslenie, w potaci "pobliska", "odlegla", i "bardzo odlegla". Ponadto kazda lokacja bedzie posiadala takze tzw. "Plac glowny" (wlasciwa osade), do ktorej trafiac bedzie kazdy przybysz.
To, do jakiego fragmentu podlokacji uda sie postac, bedzie zalezalo od nas samych. Widoczne podlokacje do ktorych mozna sie udac, odnajdziemy w zakladce Miejsce. Nie wplynie to w zaden sposob na mozliwosc zbierania surowcow, rozmowy z innymi, walke, polowania, a takze prace. Ulatwi za to orientacje poszczegolnych ludzi w przypadku przedstawiania ich, zamiast pokazywania palcem (A ten starszy mezczyzna w zagajniku to nasz przywódca).
Oprócz tego, wprowadzi to mozliwosc nadawania pozczegolnych podlokacji w lenna, i posiadlosci. Nie bedzie to mialo zadnego wplywu na zbieranie surowcow i tym podobne, ale da wieksze wyobrazenie na temat swiata Cantr...
Rozwiazanie II.
Podzial podlokacji ze wzgledu na wystepujace surowce (A ten mlody mezczyzna na torfowisku z błotem to Benjamin). Przejscie do wybranych podlokacji bedzie zalezalo od nas samych, a takze od prac ktore bedziemy wykonywac. Montowanie urzadzen, budowanie maszyn czy domow, bedzie oznaczalo automatyczne przejscie do Placu glownego.
Przejscia pomiedzy podlokacjami moga byc widoczne dla wszystkich.
Podczas pracy w lokacji nie bedziemy musieli w ogole przechodzic nigdzie, bo postac bedzie robila to automatycznie. Jesli ktos zbuduje wedzarnie w zagajniku, bedzie to tylko widoczne na stronie obiekty (Wędzarnia [zagajnik]). Podczas budowania maszyn czy domow bedzie mozna wybrac za to podlokacje, w ktorej chcemy postawic np. dom.
Problem z istniejacymi juz obiektami i budynkami mozna rozwiazac poprzez losowe umiejscowienie wszystkich tych rzeczy w nowo dodanych podlokacjach.
Jak wyobrazam sobie taka przykladowa osade, np. w lesie?
Miejsce:
Drewno
Orzechy
Polowania
[sciezki]
Podlokacje:
Plac glowny. (tu jestes)
Pobliska polana. (przejdz)
Zagajnik (przejdz)
Odlegla polana. (przejdz)
Bardzo odlegla polana. (przejdz)
Gesty las. (przejdz)
(aby nie bylo zbyt duzo namieszane, bedzie sie to rozdzielalo losowo, a kazde miejsce bedzie posiadalo limit np. maksymalnie 7 podlokacji, a minimalnie 3).
Mozna tez polaczyc oba warianty, decydujac sie na polaczenie podlokacji z surowcami. Orzechy bedzie mozna zbierac tylko w lesie lisciastym (i tam automatycznie przejdzie nasza postac gdy zacznie je zbierac), a drewno tylko w gestym lesie (obojetnie jakim).
Same podlokacje nie beda posiadaly swojej wlasnej zwierzyny, swoich wlasnych obiektow, ani swoich wlasnych ludzi czy surowcow, albo zdarzen. Beda sluzyly tylko wiekszej zabawie i poglebieniu wyobrazni, mozna na przyklad bedzie uczynic z lesnej pobliskiej polany plac rytualow, budujac tam lawke, drewniany znak, i palenisko, i zbierac sie tam w czasie narad albo swiat czy obrzedow.
Plaża, Równina, Las, Pustynia, i Góry.
Bedzie bardzo ciekawie, jesli zroznicuje sie ten teren bezposrednio w lokacjach. Kazda postac bezposrednio w lokacji, bedzie mogla zajac miejsce w poszczegolnych fragmentach okolicy, i bedzie to widoczne na zakladce "ludzie". I tak:
Rozwiazanie I:
Plaża: brzeg morza/jeziora, piasek, porosty (skąpa roślinność niedaleko plaży), sawanna
Równina: uprawy, łąki, sawanna, kamienie
Las: Polana, Gęsty las iglasty, Gesty las lisciaty, Rzadki las iglasty, Rzadki las lisciasty, Rzadki las mieszany, Gesty las mieszany, Zagajnik
Pustynia: Skały, wydma, sawanna
Góry: dolina, skalna półka, szczyty
Kazda z takich podlokacji moze miec okreslenie, w potaci "pobliska", "odlegla", i "bardzo odlegla". Ponadto kazda lokacja bedzie posiadala takze tzw. "Plac glowny" (wlasciwa osade), do ktorej trafiac bedzie kazdy przybysz.
To, do jakiego fragmentu podlokacji uda sie postac, bedzie zalezalo od nas samych. Widoczne podlokacje do ktorych mozna sie udac, odnajdziemy w zakladce Miejsce. Nie wplynie to w zaden sposob na mozliwosc zbierania surowcow, rozmowy z innymi, walke, polowania, a takze prace. Ulatwi za to orientacje poszczegolnych ludzi w przypadku przedstawiania ich, zamiast pokazywania palcem (A ten starszy mezczyzna w zagajniku to nasz przywódca).
Oprócz tego, wprowadzi to mozliwosc nadawania pozczegolnych podlokacji w lenna, i posiadlosci. Nie bedzie to mialo zadnego wplywu na zbieranie surowcow i tym podobne, ale da wieksze wyobrazenie na temat swiata Cantr...
Rozwiazanie II.
Podzial podlokacji ze wzgledu na wystepujace surowce (A ten mlody mezczyzna na torfowisku z błotem to Benjamin). Przejscie do wybranych podlokacji bedzie zalezalo od nas samych, a takze od prac ktore bedziemy wykonywac. Montowanie urzadzen, budowanie maszyn czy domow, bedzie oznaczalo automatyczne przejscie do Placu glownego.
Przejscia pomiedzy podlokacjami moga byc widoczne dla wszystkich.
Podczas pracy w lokacji nie bedziemy musieli w ogole przechodzic nigdzie, bo postac bedzie robila to automatycznie. Jesli ktos zbuduje wedzarnie w zagajniku, bedzie to tylko widoczne na stronie obiekty (Wędzarnia [zagajnik]). Podczas budowania maszyn czy domow bedzie mozna wybrac za to podlokacje, w ktorej chcemy postawic np. dom.
Problem z istniejacymi juz obiektami i budynkami mozna rozwiazac poprzez losowe umiejscowienie wszystkich tych rzeczy w nowo dodanych podlokacjach.
Jak wyobrazam sobie taka przykladowa osade, np. w lesie?
Miejsce:
Drewno
Orzechy
Polowania
[sciezki]
Podlokacje:
Plac glowny. (tu jestes)
Pobliska polana. (przejdz)
Zagajnik (przejdz)
Odlegla polana. (przejdz)
Bardzo odlegla polana. (przejdz)
Gesty las. (przejdz)
(aby nie bylo zbyt duzo namieszane, bedzie sie to rozdzielalo losowo, a kazde miejsce bedzie posiadalo limit np. maksymalnie 7 podlokacji, a minimalnie 3).
Mozna tez polaczyc oba warianty, decydujac sie na polaczenie podlokacji z surowcami. Orzechy bedzie mozna zbierac tylko w lesie lisciastym (i tam automatycznie przejdzie nasza postac gdy zacznie je zbierac), a drewno tylko w gestym lesie (obojetnie jakim).
Same podlokacje nie beda posiadaly swojej wlasnej zwierzyny, swoich wlasnych obiektow, ani swoich wlasnych ludzi czy surowcow, albo zdarzen. Beda sluzyly tylko wiekszej zabawie i poglebieniu wyobrazni, mozna na przyklad bedzie uczynic z lesnej pobliskiej polany plac rytualow, budujac tam lawke, drewniany znak, i palenisko, i zbierac sie tam w czasie narad albo swiat czy obrzedow.
- ActionMutante
- Yossarian
-
Pomysł fajny. I najprościej chyba go zaimplementować traktując każdą klokację jako budynek i utworzyć w nim pomieszczenia, tylko jak wtedy bede widziała czy ktoś jest jeszcze w pobliżu? Ale byłoby to dobre również na natrętów koczujących przy swoich wieloletnich projektach - jak nie ma w lokacji budynku to nie da rady takiego odciągnąć :/
Pozdrawiam - miska
Pozdrawiam - miska
- domeq
miska wrote:Pomysł fajny. I najprościej chyba go zaimplementować traktując każdą klokację jako budynek i utworzyć w nim pomieszczenia, tylko jak wtedy bede widziała czy ktoś jest jeszcze w pobliżu? Ale byłoby to dobre również na natrętów koczujących przy swoich wieloletnich projektach - jak nie ma w lokacji budynku to nie da rady takiego odciągnąć :/
Pozdrawiam - miska
wlasnie temu ja jestem przeciwny - podlokacje nie moga miec wplywu na komunikacje postaci, w zaden sposób. powinny sluzyc tylko za punkty orientacyjne.
- Susel
- Loc
- domeq
Loc wrote:To bedzie naprawde dobre. Teraz bedzie mozna zrobic takie cos:
1593-1.32:Widzisz jak dwudziestoletni mezczyzna wskakuje do krzakow, za uciekajaca dziewica![]()
![]()
Fajne

Albo, ciekawie gdyby mozna bylo jeszcze robic okreslone podlokacje na dziedzincu, typu parkan, aleja, albo molo (dla miast nad morzem albo jeziorem).
Najlepiej jednak wybrac mozliwie najprostsza formule tego pomyslu, najmniej skomplikowaną, a najbardziej korzystna

- NiKnight
Pomysł ciekawy ale jestem na nie, dlaczego? Góra myślała o wprowadzeniu swobodnej kolonizacji, czyli by po lądach podróżować jak po morzach. Konsekwentnie wiąże się to z budową domów w dowolnym miejscu.
Nie wiem czy jest sens wprowadzać pośrednie rozwiązanie. Jeśli jednak pomysł o swobodnym podróżowaniu nie zostanie zaimplementowany to nie mam nic przeciw temu pomysłowi
Nie wiem czy jest sens wprowadzać pośrednie rozwiązanie. Jeśli jednak pomysł o swobodnym podróżowaniu nie zostanie zaimplementowany to nie mam nic przeciw temu pomysłowi

Ni Ni Ni Ni!
-
Oczywiście jeżeli będzie można wszystkich obok widzieć, słyszeć nietrzeba.
Bo jeżeli będzie się szukać złodziei czy kogokolwiek to niewyobrażam sobie, by w kazdej lokalizacji przejść każde polanki czy co tam wymyślacie.
A za podróżowaniem po lądzie jak po morze, zdecydowanie jestem na NIE
Bo jeżeli będzie się szukać złodziei czy kogokolwiek to niewyobrażam sobie, by w kazdej lokalizacji przejść każde polanki czy co tam wymyślacie.
A za podróżowaniem po lądzie jak po morze, zdecydowanie jestem na NIE
Najlepsze forum ezoteryczne na świecie.
- Agent 0007
-
A ja bym zrobił takie coś, ale np. żeby można było odejśc na bok, porozmawiać, by inni nieusłyszeli, ale też żeby nieprzerywać projektu. to by było dobre:D
Najlepsze forum ezoteryczne na świecie.
- domeq
Agent 0007 wrote:Jestem na Nie. Mozna odgrywac takie "podlokacje" bez takiego opisu, jaki dano tu za przyklad. Glowny plac, plaza... to wszystko da sie odegrac, trzeba tylko umiec.
Mozna, ale wędzarnia dla ciebie jest wedzarnia, i choc wyobrazisz sobie ze budujesz ja na polanie dla kogos innego bedzie zwykla wedzarnia. To fakt, ze da sie odgrywac role takich podlokacji i bez nich, ale jest to bardzo trudne, i nie bedzie tak samym bodzcem dla wyobrazni jak ich stworzenie
Widzisz jak dwudziestoletni mężczyzna udaje sie z dziedziniec do gęsty las, i zaczyna projekt zbieranie drewna.
Widzisz jak dwudziestoletni mężczyzna przychodzi z Nienznane Miejsce do Twoja osada, na dziedziniec.
Mówisz: No to jestesmy w komplecie, mozna rozpoczac obrady *smieje sie*
Widzisz jak dwudziestoletni mezczyzna udaje sie z pobliska łąka do zagajnik.
Widzisz jak trzydziestoletni mezczyzna udaje sie z pobliska polana do zagajnik.
Widzisz jak dwudziestoletnia kobieta udaje sie z dziedziniec do zagajnik.
-
Czyżby jakieś trio w zagajniku pracowało nad jakimiś nowymi graczami? Hihihi!
Podróżowaniu swobodnemu jestem na nie - jak wtedy znajdę cokolwiek? Będę szukała osady jakiejś i przecież mogę przejść tuż obok niej nie wiedząc nawet o tym.
Może lepszym pomysłem byłaby możliwość stawiania landmarków? I z danego miejsca gdzie aktualnie jestem mogę wybrać okoliczne landmarki i automatycznie tam pójdę. Dobre by to było w połączeniu ze swobodnym podróżowaniem - jakiś wędrowiec zwiedzałby świat i w ciekawych miejscach ustawiał takie znaczniki, żeby inni też mogli tam łatwo trafić. No i wtedy w końcu możnaby widzieć gdzie się idzie dokładnie i którędy

Podróżowaniu swobodnemu jestem na nie - jak wtedy znajdę cokolwiek? Będę szukała osady jakiejś i przecież mogę przejść tuż obok niej nie wiedząc nawet o tym.
Może lepszym pomysłem byłaby możliwość stawiania landmarków? I z danego miejsca gdzie aktualnie jestem mogę wybrać okoliczne landmarki i automatycznie tam pójdę. Dobre by to było w połączeniu ze swobodnym podróżowaniem - jakiś wędrowiec zwiedzałby świat i w ciekawych miejscach ustawiał takie znaczniki, żeby inni też mogli tam łatwo trafić. No i wtedy w końcu możnaby widzieć gdzie się idzie dokładnie i którędy

- Elm0