Bylo czy nie? Musialo byc. Na pewno. Toz to podstawa plywania. Mozliwosc zerkniecia dalej, obczajenia czy jakiegos ladu nie widac. Kolumb i Ameryka. "Kapitanie! Lad na prawej burcie!"
Jak bylo to co sie z tym dzieje? Jak nie to czemu?
Jak dla mnie luneta bardziej przdała by sie na ladzie , bo odkad postacie na drodze dalej oddalone nie sa widoczne - luneta stała by sie miłym udogodnieniem .
A co do lunety... moze mozna by jej dzialanie na poczatek uproscic - tzn. mozliwosc "spojrzenia" tylko w 4 podstawowych kierunkach (lub ew. z jednym posrednim - czyli w sumie w . Widocznosc przez lunete np. 5 x wzrok (moze byc wiecej - nie wiem dokladnie jaka taka prosta luneta by mogla miec "moc"). I efekt zerkniecia - wszystkie obiekty lapiace sie w dany wycinek na jaki patrzymy ulozone w kolejnosci odleglosciowej - a jesli jest lad to albo informacja "Lad" albo w zaleznosci od odleglosci wiecej detali (np. miejsca dokowalne).
dwudziestoletni mezczyzna zerka niezrecznie przez luneta
Nie sadze Co on trzyma ja na odwrot?? Ja proponuje ten skill dac raczej do szybkosci statku i dolozyc ze im wiecej ludzi z wioslami to tym wieksza szybkosc statku
Tu o sekstans raczej chodzilo - i z tym sie zgadzam, ze trzeba by go bylo umiec uzyc.
Bo przez lunete to rzeczywiscie ciezko zle popatrzec (chociaz... ;-D )
A wiosla itp... to w innym watku sa dyskutowane... prosze nie rozmywac sprawy LUNETY