zamaskowany mezczyzna podnosi troche stali (steel)

Forum dla graczy Cantr II do pozapostaciowego dyskutowania na temat nowych pomysłów dla rozwoju gry Cantr II.

Moderators: Public Relations Department, Players Department, Programming Department, Game Mechanics (RD)

Gnom

zamaskowany mezczyzna podnosi troche stali (steel)

Postby Gnom » Tue Feb 14, 2006 11:18 pm

No wlasnie. A moze by tak sie zastanowic nad jakims "strojem maskujacym dla postaci". Nie wiem, kominiarka po prostu lub cos bardziej zaawansowanego. Tak, zeby nie dalo sie danej postaci rozpoznac jesli ja znamy ani nazwac. Co myslicie o tym?
Yossarian

Postby Yossarian » Tue Feb 14, 2006 11:23 pm

Bez sensu. Przecież widac, że nosi machę... ;-)
Everything I build I destroy
Everything I love always hurts
Everything I hate I'd rather love
Everything I am is everything I'm not
Raist

Postby Raist » Tue Feb 14, 2006 11:33 pm

Maski sa tylko czy dzialaja w ten sposob ? Raczej chyba sluza za ozdoby :)
Wariat...
Gnom

Postby Gnom » Tue Feb 14, 2006 11:51 pm

Yossarian wrote:Bez sensu. Przecież widac, że nosi machę... ;-)

A czy ja wiem, To w niczym nie przeszkadza. A stawarza mase nowych mozliwosci. Anonimowe podroze (mniej prawdopodobne, bo zamaskowany osobnik budzilby sensacje), zlodzieje z prawdziwego zdarzenia (zamaskowani, nie do rozpoznania). Wyobraz sobie duze miasto z kuznia. Nagle ktos zaklada na placu na siebie maske (bez komunikatu w grze), wbiega do kuzni (wszyscy widza go jako "zamaskowany mezczyzna"), w kuzni kradnie na przyklad stal (wszysccy widza: "zamaskowany mezczyzna podnosi troche stali (steel)") po czym wychodzi i zdejmuje maske (znowu bez komunikatu w grze). Ciekawe pole do manewru. Bo latwe do wykrycia (zamiast najstarszego w wiosce np. Zenka widac "zamaskowanego mezczyzne"), ale wymaga refleksu zarowno ze strony zlodzieji, jak i uczciwych obywateli. Kto ma lepszy refleks?

A to przeciez tylko jedna z wielu mozliwosci. I to jedna z trudniejszych i bardizej wyszukanych chyba...

Raist wrote:Maski sa tylko czy dzialaja w ten sposob ? Raczej chyba sluza za ozdoby :)

Wlasnie, dobre pytanie. Ktos to wie na 100%?

EDIT: literowki. I to masa...
Last edited by Gnom on Tue Feb 14, 2006 11:59 pm, edited 1 time in total.
Yossarian

Postby Yossarian » Tue Feb 14, 2006 11:59 pm

Hmm, a rzeczywiście... przydałby się motyw szpiegowski w grze...
Everything I build I destroy

Everything I love always hurts

Everything I hate I'd rather love

Everything I am is everything I'm not
Gnom

Postby Gnom » Wed Feb 15, 2006 12:00 am

Yossarian wrote:Hmm, a rzeczywiście... przydałby się motyw szpiegowski w grze...

No i juz masz kolejne zastosowanie. :) Moze nie wymyslajmy wiecej gotowych pomyslow do gry, tylko tlumaczmy i wrzucajmy na angielskie forum! :)
WojD

Postby WojD » Wed Feb 15, 2006 6:27 am

Można by się zastanowić nad umiejętnością 'skradanie się' ;) Mogłoby to działać tak, że mistrz skradania się, gdy ma założoną maskę jest prawie niewidoczny dla otoczenia. Może się przemieszczać, podnosić rzeczy - ale w logu pokazuje się np. tylko losowo 10% komunikatów z tym związanych. Partacz byłby widoczny w 50% - więc łatwiejszy do złapania. I zabicia ;)

Sadzę, że to by się dało zrobić programistycznie - a byłoby niesłym urozmaiceniem.
==============
Exor

Postby Exor » Wed Feb 15, 2006 9:04 am

Jak ktoś grał w Baldurs Gate lub Icewind Dale i tym podobne to wie że tam były umiejętności: krycie się w cieniu, kradzież, otwieranie zamków towarzyszące umiejętnościom walki.
Tylko skąd w Cantr mam wiedzieć z której strony słońce :)
nic do dodania poza tym co napisane
Gnom

Postby Gnom » Wed Feb 15, 2006 1:00 pm

wojd wrote:Można by się zastanowić nad umiejętnością 'skradanie się' ;) Mogłoby to działać tak, że mistrz skradania się, gdy ma założoną maskę jest prawie niewidoczny dla otoczenia. Może się przemieszczać, podnosić rzeczy - ale w logu pokazuje się np. tylko losowo 10% komunikatów z tym związanych. Partacz byłby widoczny w 50% - więc łatwiejszy do złapania. I zabicia ;)

Sadzę, że to by się dało zrobić programistycznie - a byłoby niesłym urozmaiceniem.

No spokojnie, nie przesadzajmy juz z tym... Nie robmy z tego ani "skradanki", ani Baludurs Gate'a. Ja po prostu zastanawiam sie nad opcja zamaskowania postaci. Tak by nie dalo sie ich nazwac po prostu. Natomiast jestem raczej przeciwny umiejetnosciom "skradanie sie", "krycie sie w cieniu" i tym podobnym. Nawet jesli zostanie to zawarte w formie jednego wspolczynnika.
WojD

Postby WojD » Wed Feb 15, 2006 2:16 pm

To tyko ogólny pomysł - zlodziejstwo jest niezwykle trudnym fachem w Cantr :( przydałoby sie troche ulatwic...
==============
Hal

Postby Hal » Wed Feb 15, 2006 2:22 pm

wojd wrote:To tyko ogólny pomysł - zlodziejstwo jest niezwykle trudnym fachem w Cantr :( przydałoby sie troche ulatwic...

Chowanie sie w skillu TAK ale dodac tez skill wykrywania ludzi bedacych w ukryciu.
Gnom

Postby Gnom » Wed Feb 15, 2006 2:26 pm

No nie, ja osobiscie jestem przeciw skillom w tej kwestii. Po prostu maska i tyle. Ulatwilaby zlodziejstwo bardzo jak by ktos pokombinowal. A wykrycie tez trudne nie jest bardzo. Nie komplikowalbym za bardzo sprawy skillami...
Denis B

Postby Denis B » Wed Feb 15, 2006 2:48 pm

jezeli maska dawał by opis "zamaskowany mezczyzna " to uwazam ze powinno sie dana maske moc zapamietac - czyli mozna było by nazwac "zamaskowanego mezczynze " -a jak zdejmie maske powracał by do swojego opisu ( np Zenek ) inaczej wyobrzam sobie miasto gdzie wszycy chodzili by w maskach ( bo czemu nie ).
Matix

Postby Matix » Fri Feb 17, 2006 7:47 am

M1 5i3 p0d0b4! Skradanie, maski i krycie się. P0p13r4m! Kto wrzuci?
http://www.matix.salon24.pl
docent

Postby docent » Fri Feb 17, 2006 11:16 am

Maski dobra idea. Skradanie się chyba też by się przydało.
Denis maska "złodziejska" ma zapewniać anonimowość postaci. Jak zaczniemy je opisywać to kasuje całą idee. Co innego maski karnawałowe, balowe. Ale ja narazie niebardzo widzę, żeby nam się jakieś balety szykowały w grze. (A szkoda)

Return to “Sugestie”