Pojazdy latajace
Moderators: Public Relations Department, Players Department, Programming Department, Game Mechanics (RD)
-
Pojazdy latajace
Co myślicie o wprowadzeniu do gry pojazdów latających?
Oto moje propozycje:
1. Balon:
duży - mieściłyby się w nim max 4 osoby, a ładowność wynosiłaby
40000 g.
mały - mieściłyby się w nim max 2 osoby, a ładowność wynosiłaby
20000 g.
Balon do startu i lądowania nie potrzebowałby żadnej infrastruktury.
Kierunek jego lotu byłby losowy (zależnie jak wiatr powieje). Gdy balon zbliżałby się do jakiejś miejscowości pojawiałaby się wiadomość:
"Widzisz miejsce nadające się do lądowania" i opcja "ląduj" (tak jak dla statków istnieje opcja "dokuj"). Z racji swojej nieprzewidywalności
balon nie nadawałby się do handlu, byłby za to świetnym pojazdem dla
podróżników poszukujących przygód i nie dbających gdzie ich wiatr
zagna. Z racji dosyć dużej szybkości lotu oraz bezpieczeństwa (brak
obaw, że nagle zadokują do nas jacyś piraci) pojazd taki mógłby
cieszyć się dużą popularnością wśród obieżyświatów i ludzi
poszukujących odpowiedniej osady do założenia nowej kolonii.
2. Samolot:
duży - mieściłyby się w nim max 6 osoby, a ładowność wynosiłaby
80000 g.
30000 g.
Samolot wymagałby zbudowania dla niego odpowiedniej infrastruktury
(lotnisko) potrzebnej zarówno do startu jak i do lądowania. W przeciwieństwie do balonu samolot byłby znacznie szybszy (mały samolot byłby też szybszy od dużego). Samoloty byłyby więc idealnymi pojazdami do handlu (duże samoloty) i komunikacji (małe samoloty) pomiędzy największymi miastami (tylko większe i bogatsze osady mogłyby sobie pozwolić na budowę lotniska) z racji swojej szybkości i bezpieczeństwa podróży. Przewóz towarów, poczty oraz ważnych osobistości (polityków chcących nawiązać współpracę z innymi miastami, biznesmenów pragnących założyć filię swojej firmy w danym mieście oraz turystów wywodzących się z najbogatszych warstw społecznych, chcących pozwiedzać sobie inne miasta).
Wiem, że samoloty mogą budzić kontrowersje, szczególnie jeśli popatrzy się na średniowieczne uzbrojenie naszych postaci, ale z drugiej strony skoro mamy radia i samochody, to czemu nie samoloty?
Co o tym sądzicie (przypuszczam, że na angielskim forum był już ten temat przerabiany, ale go nie znalazłem)?
PS: Za jakiś czas przedstawię inny mój pomysł: kolej.
Oto moje propozycje:
1. Balon:
duży - mieściłyby się w nim max 4 osoby, a ładowność wynosiłaby
40000 g.
20000 g.
Balon do startu i lądowania nie potrzebowałby żadnej infrastruktury.
Kierunek jego lotu byłby losowy (zależnie jak wiatr powieje). Gdy balon zbliżałby się do jakiejś miejscowości pojawiałaby się wiadomość:
"Widzisz miejsce nadające się do lądowania" i opcja "ląduj" (tak jak dla statków istnieje opcja "dokuj"). Z racji swojej nieprzewidywalności
balon nie nadawałby się do handlu, byłby za to świetnym pojazdem dla
podróżników poszukujących przygód i nie dbających gdzie ich wiatr
zagna. Z racji dosyć dużej szybkości lotu oraz bezpieczeństwa (brak
obaw, że nagle zadokują do nas jacyś piraci) pojazd taki mógłby
cieszyć się dużą popularnością wśród obieżyświatów i ludzi
poszukujących odpowiedniej osady do założenia nowej kolonii.
2. Samolot:
duży - mieściłyby się w nim max 6 osoby, a ładowność wynosiłaby
80000 g.
30000 g.
Samolot wymagałby zbudowania dla niego odpowiedniej infrastruktury
(lotnisko) potrzebnej zarówno do startu jak i do lądowania. W przeciwieństwie do balonu samolot byłby znacznie szybszy (mały samolot byłby też szybszy od dużego). Samoloty byłyby więc idealnymi pojazdami do handlu (duże samoloty) i komunikacji (małe samoloty) pomiędzy największymi miastami (tylko większe i bogatsze osady mogłyby sobie pozwolić na budowę lotniska) z racji swojej szybkości i bezpieczeństwa podróży. Przewóz towarów, poczty oraz ważnych osobistości (polityków chcących nawiązać współpracę z innymi miastami, biznesmenów pragnących założyć filię swojej firmy w danym mieście oraz turystów wywodzących się z najbogatszych warstw społecznych, chcących pozwiedzać sobie inne miasta).
Wiem, że samoloty mogą budzić kontrowersje, szczególnie jeśli popatrzy się na średniowieczne uzbrojenie naszych postaci, ale z drugiej strony skoro mamy radia i samochody, to czemu nie samoloty?
Co o tym sądzicie (przypuszczam, że na angielskim forum był już ten temat przerabiany, ale go nie znalazłem)?
PS: Za jakiś czas przedstawię inny mój pomysł: kolej.
- WojD
- Yossarian
- Zimt
-
Poczytałem trochę angielskie forum i widzę, że trudno wymyślić coś nowego
Nawet jeśli pojazdy latające albo kolej się pojawią, to trzeba będzie na to jeszcze trochę poczekać. Na razie zaproponowałem więc amfibię (myślę, że łatwo będzie taki pojazd wprowadzić i że będzie on bardzo użyteczny wśród kupców). Takiego pomysłu chyba jeszcze nie było
A po co wogóle jest ten silnik helikopterowy. Powiedzmy, że moja postać go zbuduje i co dalej?
Poleci na samym silniku, przyczepi sobie silnik do budynku i będzie mieć latający domek czy może okaże się, że cała praca poszła na marne i silnik będzie się jedynie nadawał do wystawienia w muzeum techniki jako ciekawostka inżynierska

Nawet jeśli pojazdy latające albo kolej się pojawią, to trzeba będzie na to jeszcze trochę poczekać. Na razie zaproponowałem więc amfibię (myślę, że łatwo będzie taki pojazd wprowadzić i że będzie on bardzo użyteczny wśród kupców). Takiego pomysłu chyba jeszcze nie było

A po co wogóle jest ten silnik helikopterowy. Powiedzmy, że moja postać go zbuduje i co dalej?
Poleci na samym silniku, przyczepi sobie silnik do budynku i będzie mieć latający domek czy może okaże się, że cała praca poszła na marne i silnik będzie się jedynie nadawał do wystawienia w muzeum techniki jako ciekawostka inżynierska

- Yossarian
- WojD
- Zimt
- WojD
Generalnie tendencja jest taka, by nie wprowadzać zbyt szybkich i uniwersalnych środków transportu, gdyż jesli zrobimy samoloty, to nikt nie będzie chciał pływać, jeździć czy wędrować... W kazdym razie jeszcze nie teraz.
Z pomysłów, które mają duże szanse
- stosunkowo powolne sterowce, z ograniczeniami co do lądowania w różych terenach i niewielka ladownoscia
- kolej - mniej lub bardziej zautomatyzowany srodek transportu pomiedzy rozwinietymi lokacjami

Z pomysłów, które mają duże szanse
- stosunkowo powolne sterowce, z ograniczeniami co do lądowania w różych terenach i niewielka ladownoscia
- kolej - mniej lub bardziej zautomatyzowany srodek transportu pomiedzy rozwinietymi lokacjami

==============
-
Zgadzam się, że nie może być tak, by transport lotniczy wyparł inne środki transportu. Ale jest na to prosta rada - wysokie koszty produkcji. Wtedy tylko najbogatsze lokacje będzie stać na budowę 1, 2 lub góra 3 pojazdów latających, a spotkanie pojazdu latającego jako własności prywatnej konkretnej osoby będzie niemal niemożliwe (nie mówię tu o złodziejach, choć uważam, że pojazdy latające będą dla nich bardzo atrakcyjnym celem, zatem pojazdy te powinny posiadać lepsze zabezpieczenia - np. dwa oddzielne zamki).
Zauważcie, że pomimo iż pojazdy naziemne są znacznie szybsze od pieszych, to na drogach wciąż dominują ci drudzy. Barierą jest bowiem wysoka cena tych pojazdów. Podobnie będzie z pojazdami latającymi.
Zauważcie, że pomimo iż pojazdy naziemne są znacznie szybsze od pieszych, to na drogach wciąż dominują ci drudzy. Barierą jest bowiem wysoka cena tych pojazdów. Podobnie będzie z pojazdami latającymi.
- lukaasz
Dobrze by bylo zeby na taki samolot czy kolej bylo stac tylko nielicznych. A nawet nie "nielicznych" tylko nieliczne miasta. I niechodzi mi tu o to zeby projekt budowy zajmowal 100dni (chociaz moze) ale zeby zgromadzenie materialow na taki samolot trwalo bardzo duzo. Zeby zebranie materialow na samolot duzemu miastu zajmowalo kilka ladnych lat ostrego zbierania. Wtedy takie samoloty by bylu totalnie unikalne i nabraly by prawdziwej wartosci.
Dodatkowo budowa lotniaka powinna zabierac ogramnoa ilosc czasu i surowcow.
No i to wszystko powinno byc co jakis czas naprawiane.
Dodatkowo budowa lotniaka powinna zabierac ogramnoa ilosc czasu i surowcow.
No i to wszystko powinno byc co jakis czas naprawiane.
gg:403145
http://www.osobnicy.pl
http://www.osobnicy.pl
- Raist
- lukaasz