Twórzmy nie tylko rzeczy, ale takze ich dusze

Forum dla graczy Cantr II do pozapostaciowego dyskutowania na temat nowych pomysłów dla rozwoju gry Cantr II.

Moderators: Public Relations Department, Players Department, Programming Department, Game Mechanics (RD)

Co ty na to?

Tak
32
70%
Nie
11
24%
Bez róznicy
3
7%

Total votes: 46
Jifer

Twórzmy nie tylko rzeczy, ale takze ich dusze

Postby Jifer » Wed Nov 02, 2005 10:23 am

Jeśli ktoś brał udział w głosowaniu, to jeśli może, niech skomentuje swoją decyzję. Lepiej poznać wszystkie za i przeciw! Może są jakieś ważne sprzeciwy!

Pomyślałem sobie o dość prostej rzeczy do zrealizowania.
Budujemy, konstrułujemy. Sprowadza się to do tego, że widzą to inni w postaci nazwa (przedmiot)
Wydaje mi się, że przyjemnym "urozmaiceniem" była by możliwość (podczas budowy/tworzenia dodawać krótki opis.
Mam na myśli, że jeśli klikniemy na przedmiot (inna osoba) -np. dom- to będzie jego krótki opis, utworzony przez projektanta.
np. zielony domek z okrągłymi okienkami (takie bzdurne mi przyszło na myśl)
W każdym razie dałoby to możliwość tworzenia czegoś swojego. Domek przestaje być już tylko "Domek Ani (cottage)". Stałby się Prawdziwym Domkiem Ani, który mogą "zobaczyć" inni.

Co o tym sądzicie?
Last edited by Jifer on Wed Nov 02, 2005 12:30 pm, edited 1 time in total.
lukaasz

Postby lukaasz » Wed Nov 02, 2005 10:36 am

mi sie podoba!

tak samo jak mozna by identyfikowac narzedzia i maszyny kto je zrobil. czyli byla by doatkowa opcja gdzie mozna by sprawdzic kto zrobil dane narzedzie, powtsaly by znaki firmowe itp :)
w.w.g.d.w

Postby w.w.g.d.w » Wed Nov 02, 2005 11:19 am

mnie tez sie podoba powinno byc to opcjonalne bo nie zawsze komus sie chce dawac opis no i nie powinien zajmowac zbyt duzo miejsca w bazach danych
Diabelek

Postby Diabelek » Wed Nov 02, 2005 11:29 am

I like it ;)
Jifer

Postby Jifer » Wed Nov 02, 2005 12:25 pm

No miło. Nie pomyślałem o "podpisywaniu", ale nadwyraz pożyteczna funkcja. Dla narzędzi może być opcja "podpisania" a dla budynków opcja "opisania" -no nie wiem. Tak ze 150-200 znaków. To w końcu niewiele.
Sami zobaczcie:

"
Prosty domek z jasnego drewna. Ma zielony dach, niewielkie okna z ciemnymi okiennicami, wytarte bukowe schody do rzeźbionych drzwi i ceglany kominek. Obrastają go w koło sosny i krzewy. Nad drzwiami wisi tabliczka: "Leśny Zakamarek"
"

-232znaki wraz ze spacjami - a jednak robi różnicę (no chyba, że komuś wystarczy "cottage")
Tylko sie wie, że to wyświetla się po naciśnięciu nazwy domku.

Ale z narzędziem też jest patent niezły! Hammer -> Made by Świrus & spółka.
-> nawet się zastanawiam, czy nie rozwinąłby się marketing w ten sposób :D

Teraz tylko pytanie... kto jest natyle włądny, żeby wprowadzić to w życie?

P.S. -> poszyły 2 głosy za NIE. Chociaż prosze o wyjaśnienie DLACZEGO? Może jest powód wart rozpatrzenia, a nie po prostu NIE.
Last edited by Jifer on Wed Nov 02, 2005 2:19 pm, edited 1 time in total.
Robert_

Postby Robert_ » Wed Nov 02, 2005 1:28 pm

A moze faktycznie wprowadzic zamiast samych opisow mozliwosc malowania domkow. trzebaby oczywiscie zrobic farbe z odpowiednich surowcow, ale za to po kliknieciu bylby wlasnie opis ze domek ma czerwony dach brazowe okienka(jak juz bedzie mozna je wstawic) itp. Informacja, kto wykonal narzedzie bardzo mi sie podoba:)

Zaglosowalem na TAK :)
Jifer

Postby Jifer » Wed Nov 02, 2005 1:50 pm

Nie. Malowanie zdecydowanie nie. Dlaczego? Dość proste. Gra ma konwencję "textówki" Niech taką pozostanie. Mamy działać naszą wyobraźnią. To cenię w tej grze. Musimy myśleć, a nie tylko się gapić i klikać.

Kolejny głos na NIE (3ci) a wytłumaczenie żadnego... rany... dlaczego? Bo tak! Dlaczego? BO NIE! Rany! Uzasadnijcie chociaż!
Bandito

Postby Bandito » Wed Nov 02, 2005 2:00 pm

Mnie sie to bardzo podoba.
lukaasz

Postby lukaasz » Wed Nov 02, 2005 3:11 pm

Bandito wrote:Mnie sie to bardzo podoba.

wzruszyla mnie twoja historia
Cantryjczyk

Postby Cantryjczyk » Wed Nov 02, 2005 4:15 pm

Boje się że pojawią sie opisy w stylu:

Gżybek Papa Smerfa (cottage)

Jest to ogromniasty wielki gżyb ktury goruje nad cala okolica. Inne domy i budynki wygladaja przy nim jak zabafkii ogulnie sie umywaja. Ma kulisste otforki sluzace za okienka oraz zajefajne drzficzki. Z komina siagle saczy sie niebieski dymek. A wokolo czuc zapaszek zgnilizny i mocnych trunkóf.
Wlascicielem jest Papa Smerf i jego kamraci. Zapukajcie do srrdoka to sprzedamy wam jedzonko najtaniej w okolicy. Nie kupujcie u Klakiera bo to skapiec. Acha, na dachu jest namalofany wielki znak, glowa Klakiera przekreslona na czerwono i napis "precz z Klakierem"
Jifer

Postby Jifer » Wed Nov 02, 2005 4:22 pm

O żesz ty w życiu! Poryczałem się ze śmiechu! Buahahahaha!
Wiesz.... trochę w tym racji, ale w tej grze jest tyle możliwości zepsucia zabawy innym, że jedna w te, czy wefte, to już wszystko jedno.
Chciałbym zwrócić uwagę na jeszcze jedno.
By się dorobić chałupy, trzeba tej grze poświęcić mase czasu! Podkreślam słowo MASĘ.
Wszyscy "dowcipnisie" któzy spodziewają się po tej grze OGamea, lub fajerwerków 3D, to puźniej musimy chować ich niedożywione cielska. Jednymi słowy: wszyscy "dowcipnisie" odpadają z tej gry w miarę szybko, a zostają tylko Ci, którzy chcą się dobrze bawić i szanują zasady panujące w Cantr. Czyli raczej mało prawdopodobne, że kolreś po miesiącu gry zrobi opis domku w rodzaju: "różowy domek - wypożyczalnia panienek każdego rodzaju."

Przekonałem? Kto się nie zgadza, ręka w górę :]
Cantryjczyk

Postby Cantryjczyk » Wed Nov 02, 2005 10:09 pm

Mnie nie przekonales.

Spotkalem sie w grze z sytuacja, ze jedna z postaci namalowala obraz. Wizerunek lokacji, z uwzglednieniem budynkow, surowcow i ludzi. Udalo sie tego dokonac z dostepnymi mozliwosciami oferowanymi przez gre. I efekt byl dosc ciekawy.

Jak widzisz jest taka mozliwosc, czy ja wykorzystales? Czy widziales duzo ludzi ktorzy by to praktykowali? Sposob proponowany przez Ciebie to swego rodzaju narzucenie czegos, oraz wprowadzenie do gry elementu ktory utrudni zycie osobom nadzorujacym gre.

A jak ktos ma bujna wyobraznie i checi, to i tak sobie poradzi bez sugerowanych zmian w grze. Po takiej zmianie byloby wiecej opisow, gra bylaby bogatsza w tresc, to prawda. Ale nic nie stoi na przeszkodzie, by teraz tez sie o to nie starac w grze. A ja malo widze takiej aktywnosci.
Robert_

Postby Robert_ » Thu Nov 03, 2005 7:20 am

Nie wydaje mi sie, aby lepszym sposobem bylo proste opisywanie od zdobycia surowcow , zrobienia maszyn do produkcji farby, zrobienia pedzla i praca przez kilka dni w celu pomalowania. Zdecydowanie bardziej wole sie napracowac w celu pomalowania domku.
To tak, jak jest z ubraniami. Przeciez zamiast ubran, ktore niczego nie daja poza opisem moznaby wtedy wprowadzic opis wlasny. Ubrany jestem w gacie w kratke itd. Nic na latwizne. Jesli mam wybierac pomiedzy malowaniem z uwzglednieniem calej pracy potrzebnej do wyprodukowania farby a opisem wedlug wlasnego widzi mi sie. wybieram malowanie. Jesli mam wybierac pomiedzy opisem a jego brakiem, wtedy dopiero wybieram opis. Dlatego zaglosowalem na tak, sugerujac jednoczesnie, ze zwykly opis jest zbyt prosty :)
Jifer

Postby Jifer » Thu Nov 03, 2005 8:31 am

.....podoba mi się argumentacja Roberta. Przyjmuje ją i zgadzam się. Jednak dlaej nie rozumiem toku myślenia Cantryjczyka.
1.Jasne, można zostawić notatkę, tylko po co śmiecić.
2.Opis własnej postaci, to kiepski pomysł. Dlaczego? Bo gra daje możliwość stworzenia go samemu, poprzez ubrania.
3.Mówicie o "narzucaniu" czegoś w grze. Nie zgodzę się. Gra jest "symulacją prawdziwego życia".
-Jeśli stoją koło siebie dwie nieznające się osoby, to czy karzda z nich widzi ten dom inaczej? (no chyba, że jedna ma problemy z psychiką) Nie. -to przykład OOC. W przypadku IC mamy sytłacje, że nikt nie zna wyglądu budowli/statku.

4."POMALUJMY DOM"-narobic się? Dlaczego nie. Jestem za. Tylko że:
-postaw komin - ktoś dał radę?
-zrób wytarte bukowe schody i rzeźbione drzwi- program chyba jeszcze za ubogi na to.
-etc.
---mówię przez to, że puki co, mamy tylko możliwość wystrajania samego siebie. Dom dalej zostaje cottage.

5."NAMALUJMY DOM"-jasne. Tylko tu już narzucamy całość. Dostajemy gotowca. Nie trzeba nad tym myśleć. Widzimy obrazek i jest ok. Czy nie lepiej utrzymać konwencję textową? Czy jeśli czytasz książkę, to widzisz rysunki na każddym kroku zamiast opisu? Ja chyba wolałbym text, by mieć własne (przyblizone do wizji autora) wyobrażenie.

6."200 ZNAKÓW" - jak sam się przekonałem, to nie wiele. Nad moim opisem ślęczałęm chyba z 10min żeby wyszedł ładny. Trzeba być niezłym, zeby w 200znakach wystawić pożądny, ładny zamek...

7."NARZĘDZIA"-mamy 2 kwestie. Budynki/statki i narzędzia. Jeśli chodzi o narzędzia, to zaczęła byc trochę inna sprawa. Pomysł jest tylko na podpis. Robiony przez gracza, lub ałtomatycznie dodawany przez system. (MADE BY JIFER)

8. Cztery ostatnie punkty, to jednocześnie moja wizja i powody dla których wpadłem na ten pomysł. Istotnie. Gdyby było więcej możliwości związanych z FIZYCZNYM (nie w notatkach lub "obrazach") Dorabianiem przedmiotów do budynków i statków, to byłbym tego samego zdania co Cantryjczyk.
Swoją drogą. Ile czasu potrzeba, by wybudować pożądny dom z dwoma pokoikami? Myślę, że dzięki temu opisowi przestanie to być Surowy dom z cegieł.

-a tak na marginesie. Mówię o zewnętrznym wyglądzie, bo przecież w środku można się zabawić :] Mamy meble! i nie tylko.
Cantryjczyk

Postby Cantryjczyk » Thu Nov 03, 2005 9:24 am

Piszac o malowaniu obrazu nie oddalem pelni tego co mialo miejsce.

Powstala notatka bedaca obrazem, a skladala sie z samego opisu obrazka ktory rzekomo sie na niej znajduje. Byl to ciekawy, niedlugi opis calej lokacji. Opisane tez byly w nim budynki. O ludziach wspomniano tylko ze sa i pracuja. Cos tam jeszcze bylo o jakiejsc kobiecie w sukience, nie pamietam dokladnie. Ale ona naprawde miala sukienke.

1. Jasne, zostawianie jednej notki to smiecenie. Stosowanie notek powinno byc zabronione :)
2. Nic nie wspominalem o opisywaniu wlasnej postaci
3. Gra jest symulacja. W przypadku gdy kazdy bedzie opisywal swoje budynki, bedzie chcial by byly wieksze, ladniejsze i ciekawsze od innych. Dlaczego masz mic przykladowo w opisie kamienny kominek, rzezbione zdobienia i rozne luksusy, jak jedyne co zrobiles to zebrales drewno w lesie i mlotkiem skleciles chatke? Juz ten jeden opis to naduzycie, a opisy bylyby znacznie gorsze, jak ten "Gżyb"
4. Jest to jakas opcja z malowaniem, juz predzej zgodzil bym sie na cos takego. Ale nie spodziewam sie by sie udalo wprowadzic.
5. Wlasnie tu zle sie wyrazilem. Obraz domu moze byc notatka z jego OPISEM. NIe trzeba do tego koniecznie opcji w budynkach, notka wystarczy.
6. Poswieciles 10 minut na sklecenie kilku linijek. Cudownie. Teraz trzeba jeszcze zmienic gre by opis na cos sie zdal. Bo innych mozliwosci nie ma :lol:

Jest jeszcze jedno. W cantr postacie buduja z podobnych surowcow korzystajac z podobnych narzedzi podobne budynki. Style architektoniczne sa przeziez ograniczone przez kulture oraz techniczne mozliwosci. Zarowno pod wzgledem uzytych materialow, jak i znajomosci budownictwa. Chatki z drewna z racji swojej funkcji i uzytej techniki sa zbudowane na podobnej zasadzie. Ty sugerujesz, by postac ograniczala jedynie wyobraznia przy robieniu opisow. I na dodatek te opisy bylyby wlasnie NARZUCONE reszcie postaci. Przewiduje mase klopotow, a niewielki zysk w tej metodzie.

Juz nie wspominam, ze aby to sensownie dzialalo trzeba by napisac mase zasad ktorymi trzeba sie kierowac przy robieniu opisu. ZasAD, ktorych potem trzeba by przestrzegac i pilnowac.

A co z starzeniem sie i zmiana funkcji budynkow? Przykladowo zginiesz, a twoj domek zostanie zagarniety i przerobiony w wiezienie, gdzie ludzie beda gnic i glodowac. Chatka jak chatka, nadaje sie. Nadal bedzie wygladala tak samo? Albo wprowadzi sie ktos nowy i bedzie chcial zmienic kolor? Do konca swiata domek bedzie wygladal tak samo?

Return to “Sugestie”