Klucze, zamki etc.

Forum dla graczy Cantr II do pozapostaciowego dyskutowania na temat nowych pomysłów dla rozwoju gry Cantr II.

Moderators: Public Relations Department, Players Department, Programming Department, Game Mechanics (RD)

Raist

Klucze, zamki etc.

Postby Raist » Sun Oct 09, 2005 9:39 am

Przydalaby sie mozliwosc nadawania klucza nazw, albo zeby otrzymywaly sygnature budynku ktory otwieraja. Przy duzej ilosci mozna sie pogubic. Przydalaby sie takze mozliwosc zobaczenia kto chce sie wlamac i do jakiego budynku.
Khe

Postby Khe » Sun Oct 09, 2005 11:19 am

Tak, to byloby dobre, np. "Klucz do Willa na wrzosowisku" a nie "Klucz nr 123123414234712" ;) przy kilku kluczach od razu byloby wiadomo ktory klucz podac w razie takiej potrzeby.
Popieram ten pomysl w 100% ;)
Diabelek

Postby Diabelek » Sun Oct 09, 2005 11:27 am

A ja jescze z klucza nigdy nie korzystalem :). Ale, z tego co widze, to pomysl imo dobry.
marol

Postby marol » Sun Oct 09, 2005 11:58 am

Nie popieram. W rzeczywistym świecie klucz charakteryzuje się jedynie wyglądem (układ wycięć). Nikt o zdrowych zmysłach nie opisuje np. swojego klucza do mieszkania adresem "Mickiewicza 14/8". Jeśli w Cantr znalazłbyś taki klucz, to od razu wiedziałbyś gdzie z niego skorzystać, a nie o to chodzi, prawda?
KVZ
Players Dept. Member

Postby KVZ » Sun Oct 09, 2005 12:02 pm

Popieram Marola. Nie powinno być stałej nazwy. Ale jest rozwiązanie pośrednie zadawalające obie strony. Nazwa klucza mogła by być dynamiczna. Zapamiętywana przez każdą postać indywidualnie. Tak jak w przypadku zmiany nazwy postaci, budynku, pojazdu czy lokacji.
Corruption born inside. I'm part of dark side / A.F.K. / We'll steal your dreams and control your minds
https://twitter.com/DukeKVZ / http://www.futurerp.net/pages/link.php?id=24880
Khe

Postby Khe » Sun Oct 09, 2005 1:13 pm

no ok :)
ale ta nazwa ktora kazdy sobie nadaje to juz by bylo cos ;)
...w ostatecznosci moge sobie zapisac na kartce co bylo od czego zeby w razie smierci (tfu tfu) taka informacja nie dotarla do niepowolanych osob ;)
KVZ
Players Dept. Member

Postby KVZ » Sun Oct 09, 2005 1:30 pm

Hmm.. nie wiem czy czytałeś FAQ, ale Ci zacytuję:

FAQ wrote:Am I allowed to keep notes in real life?
Yes, and no. You`re allowed to keep the notes, but your character must have the note as well if it`s something that can be compromised.
An example: Say the character is the owner of the warehouse and stores things for other players, the note can be kept by you, the player, in real life - But the character must also have the note so that others can get it and see it (either by you giving it to them, dropping it, or your character`s demise).
However, if you`re keeping notes about characters, say, you met a new person and you wanted to write down their history - logically your character would memorize this, but since you might have 15 characters to babysit, you are welcome to write down information on these characters.

Mam nadzieje, że rozumiesz. Ale napiszę dla tych co nie rozumieją. Tak, można trzymać notatki poza grą, ale muszą mieć one swoje odzwierciedlenie w grze. Np. musi być kopia w inwentarzu Twojej postaci.
Corruption born inside. I'm part of dark side / A.F.K. / We'll steal your dreams and control your minds
https://twitter.com/DukeKVZ / http://www.futurerp.net/pages/link.php?id=24880
Khe

Postby Khe » Sun Oct 09, 2005 1:42 pm

wiem co to oznacza, ja jedynie sobie zapisuje to co moje postacie sobie pamietaja ...ale ja moge zapomniec bo mam tych postaci kilka ;)
nic takiego waznego tak nie zapisuje tylko np. w czym kto jest dobry (normalnie nie trzeba sobie tego zapisywac, postac pamieta co umie robic ;) ) wiec w tym przypadku tez by bylo to, co postacie po prostu wiedza (tak jak w rzeczywistosci wiem ktory klucz co otwiera i nie musze sobie tego zapisywac ;) )
inne rzeczy moje postacie sobie zapisuja ;)
Diabelek

Postby Diabelek » Sun Oct 09, 2005 2:58 pm

Khe wrote:(tak jak w rzeczywistosci wiem ktory klucz co otwiera i nie musze sobie tego zapisywac ;) )
inne rzeczy moje postacie sobie zapisuja ;)

Hmm, z tym to nie jestem peiwen do konca.. w rzeczywistosci klucze rozna sie wizualnie (np. jeden zolty, inny bialy), ale zawsze tez mamy mozliwosc zrobienia np. breloczka, czy jakiejs innej rzeczy identyfikujacej klucz. wiec moze cos takiego?? np. z kilku dramow drewna mozna zrobic tabliczne i przyczepic ja do klucza...
Robert_

Postby Robert_ » Sun Oct 09, 2005 4:12 pm

Mi sie podoba pomysl dynamicznego przypisywania nazwy tak jak jast z miejscami. Wtedy wyeliminuje sie problem zgubionych kluczy, o ktorych wspominal marol a wlasciciel bedzie wiedzial do czego jest konkretny klucz. W rzeczywistosci klucz oznaczamy sobie np pomaranczowa nakladka i wiemy od razu do czego sluzy. nie musimy pamietac tak skomplikowanych numerow:)
Cantryjczyk

Postby Cantryjczyk » Thu Oct 13, 2005 8:41 am

Mi pomysl z wlasnorecznym nazywaniem kluczy tez sie bardzo podoba. Ulatwi gre, jest chyba nie taki trudny do wprowadzenia i na dodatek jest sensowny fabularnie. Same zalety :)

Jak ktos ma klucz do domku X, przyjrzy mu sie, to potem moze go bez problemu rozpoznac, ze to jest wlasnie klucz do domku X. A jak ktos znajdzie klucz na ulicy lub przy zwlokach, to nie wie gdzie ten klucz pasuje i musi dopiero sprawdzac okoliczne zamki czy to moze do jednego z nich.

Przy wiekszej ilosci kluczy to ma duze znaczenie zeby je latwo rozrozniac. Podpisuje sie pod ta sugestia oboma rekoma :)
Skarbniq

Postby Skarbniq » Sun Oct 16, 2005 12:45 pm

Z punktu widzenia niemal laika baz danych... Dynamiczne nazywanie chyba zajmuje sporo miejsca w bazie danych ? Jak to jest, tak ogolnie zorganizowane ? Kazda postac ma wolne miejsce w swojej tabeli na nazwe kazdej postaci i miejsca ( a wiec baza by sie znacznie rozrosla ) ? Czy tez miejsce to pojawia sie dopiero gdy cos juz nazwiemy a wczesniej nie zajmuje to w ogole miejsca w bazie ( wtedy dynamicznie nazywac powinnismy moc wszystko ) ?
Quijo

Postby Quijo » Tue Aug 22, 2006 10:07 am

Mi sie rowniez bardzo podoba pomysł z dynamiczna nazwa klucza, bo jak w niektorych lokacjach stoi naprzyklad okolo 10 budynkow dotego dochodza jeszcze pojazdy, a wszystkie klucze do nich posiada jedna osoba zarzadzajaca tym miastem to niesposob jest zapamietac, ktory klucz do czego sluzy, jezeli ktos ja o niego poprosi
http://www.gks-murcki.com
Loc

Postby Loc » Tue Aug 22, 2006 10:32 am

Czy mi sie zdaje czy ten temat juz byl ??
raist wrote: Jesli nie mowisz po chinsku to nie wypowiadaj sie u nich na forum. Chyba, ze chcesz podzielic los Saszy.

Pozdrawiam,

GyGy 6471298
Quijo

Postby Quijo » Tue Aug 22, 2006 10:40 am

No to jest wlasnie jakis bardzo stary temat
http://www.gks-murcki.com

Return to “Sugestie”