Przeprojektowanie pewnej wyspy

Forum dla graczy Cantr II do pozapostaciowego dyskutowania na temat nowych pomysłów dla rozwoju gry Cantr II.

Moderators: Public Relations Department, Players Department, Programming Department, Game Mechanics (RD)

Mars

Przeprojektowanie pewnej wyspy

Postby Mars » Sat Jul 27, 2013 10:21 am

Największa wyspa Cantr (megakontynent) jaka jest każdy widzi. Jej rozmiary można chyba jeszcze zaakceptować, ale nie jest to wyspa szczególnie udana. To, że wyspa już istnieje i jest zamieszkana oraz miejscami rozwinięta wcale moim zdaniem nie przeszkadza, aby ją udoskonalić. I mam kilka pomysłów, które generalnie nie wymagają konieczności usuwania istniejących osad:

a). Poprawienie linii brzegowej. Obecne brzegi wyspy wyglądają jak nieudane pociągnięcia pędzlem w programie graficznym. Wyspa posiada kilka przylądków, ale są one wielkości całych kontynentów, w porównaniu do innych wysp. Moim zdaniem dobrze byłoby przerysować jej linię brzegową, dodając nowe zatoki oraz półwyspy a nawet małe wysepki (z 1-2 lokacjami). Przy czym, nie trzeba wcale istniejących miast usuwać ani zabierać im dostępu do morza. Niektóre dostaną też dostęp, wcześniej go nie posiadając. Oczywiście wymaga to pracy. W zamian będzie ciekawiej.

b). Większy dostęp do morza dla osad w głębi wyspy. Jest kilka jezior, i może połaczyć niektóre z nich z oceanem, pozostawiając "wyspę" jednocześnie całą? Wymaga to wycięcia terenu. Być może, kilka górskich osad trzeba by wtedy usunąć, ale, jeśli nie są wcale zamieszkane... umożliwi to większy dostęp i szybszą eksplorację.

c). Alternatywnie: Rozpad "wyspy" na mniejsze kawałki. Ale nie po to zrobiłem półciężarówkę aby nie móc teraz nią zjeździć tych kilkunastu tysięcy lokacji ;-)

Ps.
Cały proces przemian nasze postacie mogą obserwować na wyspie poprzez odczuwanie jakichś np. wstrząsów tektonicznych :)
wadko

Re: Przeprojektowanie pewnej wyspy

Postby wadko » Sat Jul 27, 2013 12:25 pm

Idź ponarzekać do ONZ, że Eurazja jest za duża. Dostałeś taką wyspę to albo dostosuj się do niej, albo omijaj ją.
Greek
Programming Dept. Member/Translator-Polish

Postby Greek » Sat Jul 27, 2013 12:36 pm

Nie wiem kto to zrobi. Obrazki map są nieruszalne (tzn. nikt nie umie tego zrobić)
‘Never! Run before you walk! Fly before you crawl! Keep moving forward! You think we should try to get a decent mail service in the city. I think we should try to send letters anywhere in the world! Because if we fail, I’d rather fail really hugely’
adamo199412

Postby adamo199412 » Sat Jul 27, 2013 3:44 pm

Ja bym chciał żeby coś z "tym" dziadostwem zrobiono. Ja już nie mówie że w niektórych rejonach nie ma wcale drewna ale jedzenia też nie. No chyba że przy morzu się coś złowi.
Mars

Postby Mars » Sun Jul 28, 2013 9:59 am

Greek wrote:Nie wiem kto to zrobi. Obrazki map są nieruszalne (tzn. nikt nie umie tego zrobić)

A chociaż pewne zmiany w surowcach lokacji (jak wyżej) są możliwe?
psychowico

Postby psychowico » Thu Oct 17, 2013 4:18 pm

Mars wrote:
Greek wrote:Nie wiem kto to zrobi. Obrazki map są nieruszalne (tzn. nikt nie umie tego zrobić)

A chociaż pewne zmiany w surowcach lokacji (jak wyżej) są możliwe?

Tak, to jest możliwe. Ale weź ogarnij taki wielki kawał lądu, żeby wszystkim było dobrze. To tak ma nie być. Na ziemi też są obszary, gdzie trudno o jedzenie, czy drewno. Niektórzy lubią wyzwania, z samego polowania kościaną dzidą można wyżyć - teraz nawet mam postać która tylko z tego żyje i jeszcze innym pomaga.
"Please give us a simple answer, so that we don't have to think, because if we think, we might find answers that don't fit the way we want the world to be."

https://www.kinkykitty.pl
Yang

Postby Yang » Fri Oct 18, 2013 8:14 pm

Tak są regiony na Fu, gdzie nie ma drewna. Ale wystarczy przepłynąć na drugą stronę zatoczki i już jest miejsce gdzie można wydobywać drewno. Moja postać po prostu kupiła od Portugalczyka drewno i problem był rozwiązany. A jedzenie również nie jest problemem, jeśli są zwierzaki na które można polować. Wystarczy takiego zabić, jego łajno ususzyć a mięso ugotować. Jak się znajdzie alternatywny opał w postaci węgla, czy propanu, to już w ogóle nie ma problemu z jedzeniem. A taki trudny teren nic tylko zachęca do handlu. Już brak gumy w tamtym regionie jest bardziej uciążliwy.

Return to “Sugestie”