W sumie fajnie by było jakby każdy pojazd składał się z części składowych (koła, silnik, itd.) widzianych w menu Obiekty, (tylko pamiętajmy że jest dość droga metoda konstruowania pojazdów od razu z surowców) które by się psuły i można by je wymontować nawet.
Z psuciem można powiązać kilka istotnych zagadnień:
1. Baaardzo powolne starzenie przez upływ czasu (ma to też tę zaletę że byłoby przeliczane przez serwer np raz na tydzień lub nawet rzadziej).
2. Starzenie się poprzez zużywanie (tu np przy pojazdach trzeba by przeliczyć zużycie wszystkich części np. po każdym zadokowaniu/dotarciu do celu, zawsze to nieco rzadziej niż po każdej turze płynięcia/jazdy)
3. Stan "bardzo stary" lub "zużyty" uniemożliwiałby korzystanie z danego pojazdu bez jego naprawy.
4. Naprawa bardzo starych lub zużytych rzeczy do poziomu lepszego (np "stary") nie wymagałaby narzędzi ani surowców ale wydajność takiego narzędzia/pojazdu byłaby mizerna (np. 10% prędkości maksymalnej przy takim samym zużyciu paliwa).
5. Można by szybko (np w 1 przeliczenie) naprawić rzecz, pojazd do solidnego poziomu używając niewielką ilość surowców (moze nawet bez narzędzi) a do 100% stanu trzeba by zużyć więcej surowców w dłuższym czasie i z narzędziami.
W powyższych punktach chodzi o to by starzenie i znikanie rupieci było ale z drugiej strony by nie zrobić z Cantra zielonej krainy wiecznych naprawiaczy nie mających czasu na nic innego.
No wiem, gruby offtop ale to nie ja zacząłem