Gablota na notatki

Forum dla graczy Cantr II do pozapostaciowego dyskutowania na temat nowych pomysłów dla rozwoju gry Cantr II.

Moderators: Public Relations Department, Players Department, Programming Department, Game Mechanics (RD)

lacki2000

Gablota na notatki

Postby lacki2000 » Sat Oct 04, 2008 10:15 am

Wkurzają mnie czasem złodzieje notatek bo przez nich trzeba robić jakieś kopie zapasowe itp. więc taka sugestia:

Szklana gablota z zamkiem na notatki

1. Można w niej przechowywać do 20 notatek.
2. Każdą notatkę w gablocie można przeczytać ale nie można notatki wyjąć jeśli zamek jest zamknięty (locked).

Do budowy potrzebne drewno, szkło okienne, zawiasy, młotek.

Hardcorowe rozwinięcie:
4. Szybę w gablocie możnaby spróbować potłuc (może projekt?) przez co gablota dostałaby punkty uszkodzenia.
5. Z gabloty uszkodzonej w jakimś poważniejszym stopniu możnaby wyjmować notatki bez sprawdzania czy zamek jest locked.

99. Nie wiem czy możnaby kopiować notatki z zamkniętej gabloty ale chyba tak...

Podejrzewam że jest to sprawa dość złożona jeśli chodzi o kod, system itp ale dla chcącego to nawet zaimplementowanie gołębi pocztowych to nie problem :)
Te audire no possum. Musa sapientum fixa est in aure. Grasz w zielone? GRAM! Żądamy 24-godzinnego dnia cantryjskiego dla lepszej płynności działań!
j4ro

Postby j4ro » Sat Oct 04, 2008 11:04 am

spokojnie bo programiści się nie wyrobią..
grzybi

Postby grzybi » Sat Oct 04, 2008 12:33 pm

O gablotach na notatki już był kiedyś post. Efekt: wiadomo, jak zwykle...

Oczywiście nadal pozostaje otwarta kwestia niszczenia notatek, zresztą nie raz już poruszana.
w.w.g.d.w

Postby w.w.g.d.w » Sat Oct 04, 2008 1:03 pm

Taa... wszystko już było.Gablota to nawet w tych dobrych starych czasach kiedy to na porządku dziennym byli delikwenci kradnący notatki i inne takie inwidua.
Ja sam pamiętam że np. propopnowałem by wszystkie notatki były edytowalne a notatka oczyszczona z wszelkich informacji powinna poprostu zniknąć a nie figurować jako jeszcze jedna bezużyteczna pozycja w inwentarzu.
Besteer

Postby Besteer » Sat Oct 04, 2008 9:09 pm

Teeż jestem za niszczeniem notatek. I tak nikt ich nie czyta, a denerwuje mnie, jak w kaażdej lokacji albo z kaażdego trupa wylatuje masa tych samych map...
w.w.g.d.w

Postby w.w.g.d.w » Sat Oct 04, 2008 10:15 pm

To akurat można opanować,pod warunkiem że każda nowa osoba weźmie sobie przydatne te mapy po poprzednich właścicielach z kosza a nie skopiuje tę z ziemii.
lacki2000

Postby lacki2000 » Sat Oct 04, 2008 11:12 pm

Uups faktycznie "search" nasz przyjaciel pokazał dwie prawie identycznie propozycje sprzed 2-3 lat więc jedyne pocieszenie to takie, że sugestia ta wciąż potrzebna :)

A niszczenie notatek to taki uproszczony pomysł starzenia się notatek. Osobiście uważam ten drugi za lepszy (nad treścią notatki byłby opis nowa/stara/bardzo stara itp. a pod treścią notatki przycisk 'Odnów notatkę' działający natychmiast. W ten sposób cenne notatki by nie znikały. No i dodatkowy projekt przedłużania życia bardzo cennych notatek do tego no ale to marginesowy off-top choć wg mnie bardzo łatwy do wprowadzenia. Z drugiej strony obawiam się momentu przeliczania wieku notatek każdego dnia, może trochę zmęczyć chomiki napędzające procesor serwera...)
Te audire no possum. Musa sapientum fixa est in aure. Grasz w zielone? GRAM! Żądamy 24-godzinnego dnia cantryjskiego dla lepszej płynności działań!
j4ro

Postby j4ro » Sat Oct 04, 2008 11:32 pm

I tak nikt ich nie czyta
Otwórz szafę i mów do rzeczy... Na notatkach spędzam czasami po 100 minutek więc nie gadaj że nikt nie czyta. Często pytam się o klucz do biblioteki lub po prostu tam wchodzę. Jeśli nie czytasz lub co gorsze nie umiesz czytać to się nie udzielaj... Jest dużo zbędnych notatek owszem ale od zarządcy zależy to co znajdzie się w tej liście... Nie ma już maniaków kopiujących notatek. Mam kilku strażników w kilku dużych miastach i choć mają po 50 lat nie zdarzyło się nigdy aby jakiś maniak nagminnie kopiował notatki. Możliwe, że kiedyś był z tego problem (pamiętam te czasy jednak najwyraźniej minęły).
Besteer

Postby Besteer » Sun Oct 05, 2008 10:15 am

Nadal jednak na 1 wartoościowwą notatkkę przypada 10 śmieci, które moożnaby jakooś rręcznie, przy pomocy specjalnego przycisku usunnąć...
grzybi

Postby grzybi » Sun Oct 05, 2008 6:29 pm

lacki, przekonałeś mnie. Notatki powinny się starzeć. Ale jak sam zauważyłeś byłby problem z przeliczaniem tych wszystkich papierzysk. No, ale niestety, Twój pomysł i tak pewnie zginie w zapomnieniu i bitowym niebycie tego forum. Jak większość naszych propozycji. Na angielskim forum przynajmniej po dyskusji trafiłoby do 'Rejected' ;)

Budynki też już ktoś proponował, żeby się starzały i rozpadały. Jeszcze mi się jakoś szałas nad głową nie rozleciał.

Return to “Sugestie”