Dodatkowy opis postaci

Forum dla graczy Cantr II do pozapostaciowego dyskutowania na temat nowych pomysłów dla rozwoju gry Cantr II.

Moderators: Public Relations Department, Players Department, Programming Department, Game Mechanics (RD)

NiKnight

Dodatkowy opis postaci

Postby NiKnight » Sat Sep 08, 2007 10:31 am

Nie znalazłem propozycji podobnej do tej poniżej. Znalazłem pomysł dodawania pamięci postaci oraz bardziej szczegółowego opisu ale od strony gracza-postaci. Czyli od "właściciela" postaci.

Dobra, przejdźmy do meritum sprawy:

Na pewno często oprócz imienia postaci zapamiętujecie jej funkcje, na przykład zmieniacie imie na: "Magnus - Jarl" itp. . Jak są to krótkie funkcje to wystarczy okienko z imieniem postaci. Często jednak zdarza się sytuacja gdy któraś z postaci ma więcej funkcji, np.: "Zbyszko z Zatoki Borowicza, kapitan Czarnej Perły, minister handlu", taki długi opis utrudnia czytanie wypowiedzi. Proponuję więc dodanie nowego pola tekstowego (textarea) w oknie postaci gdzie będzie możliwość zapamiętania bardziej szczegółowych danych. Dodatkowo w przypadku niektórych opisów serwowanych przez postacie też warto zapamiętać ich wypowiedzi, by na przykład nie mówić na rudowłosą "ty blondynko" a na chuderlaka "facet jak dąb" :wink:

Wiem, że przeciwnicy mogą powiedzieć, że jak postać zapomniała to jej sprawa, trudno jednak pamiętać grając kilkunastoma postaciami, zwłaszcza jak kilka z nich żyje w dużych miastach. Niby można zapamiętać to u siebie na dysku twardym ale jak już Rusałek wspomniał w innym temacie, nie zawsze ma się dostęp do tych plików.

Co myślicie o tym udogodnieniu? Warto?
Ni Ni Ni Ni!
Robaczek

Postby Robaczek » Sat Sep 08, 2007 11:20 am

Ogólnie pomysł mi się podoba. Zdecydowanie pomogłoby to lepiej zapamiętać wygląd i funkcje wielu postaci. :)
Nie bardzo rozumiem tylko, czy chcesz, aby opis wychodził od właściciela postaci (piszesz tak na początku), czy żeby każdy mógł przypisać do każdej postaci taki opis, jaki chce (to wynika z dalszej części Twojego posta). Ja jestem za drugą opcją.
Glizda :) | 3819319
ImageCzłonek Federacji RP - odgrywaj z nami
isis

Postby isis » Sat Sep 08, 2007 11:47 am

Za.
Arucard

Postby Arucard » Sat Sep 08, 2007 11:52 am

ZA :)
Kto chce stringi w cantr(walić na PM):
Miaua,Arucard,Chimaira,Frogutka,Quijo,Sayuri,Stuff(kto na ircu bywa ten go zna),Sztywna,Isis,Luke,Averus,Jinchuuriki,Miri
cald dashew

Postby cald dashew » Sat Sep 08, 2007 1:13 pm

hm, w sumie za.. i tak nie bede korzystal pewnie albo sporadycznie ale pomysl dobry
Image
Image
Image
NiKnight

Postby NiKnight » Sat Sep 08, 2007 3:48 pm

Robaczek:

Tak, chodzi mi o możliwość by każdy mógł nadać jakiejś innej postaci własny opis :)

O wcześniejszym pomyśle (by gracz sam dawał opis swoich postaci) wspomniałem gdyż taka sugestia pojawiła się już na forum.
Ni Ni Ni Ni!
Robaczek

Postby Robaczek » Sat Sep 08, 2007 4:00 pm

Uważam, że jest to jeden z pomysłów, który powinien być zaimplementowany, jak najszybciej. Po pierwsze - myślę, że dla wszystkich jest oczywiste, że takie coś będzie miłym usprawnieniem. A po drugie - implementacja praktycznie nie wymagałaby większej roboty. Ot, wystarczy dodać oprócz okienka na imię postaci, okienko na opis, który każda inna postać może sobie dowolnie edytować (dokładnie tak, jak okno z imieniem) i który to opis wyświetlany będzie na stronie postaci.
Ze względu na powyższe (przede wszystkim na punkt drugi), pomysł jest moim zdaniem wart zgłoszenia na angielskie forum i wart walki o szybkie wprowadzenie go. :P

Arucard

Postby Arucard » Sat Sep 08, 2007 4:04 pm

Tak łatwiej będzie zapamiętać postacią funkcje innych postaci(chociaz jak nie zapamietaja bedzie bardziej realistycznie)Ale takich rzeczy jak wyglad zeby nie pamietac...to by bylo dziwne(chyba ze odgrywa sie slepa postac lub ze sleroza stulecia)ZA,za i jeszcze raz za.

Miaua,Arucard,Chimaira,Frogutka,Quijo,Sayuri,Stuff(kto na ircu bywa ten go zna),Sztywna,Isis,Luke,Averus,Jinchuuriki,Miri
gawi

Postby gawi » Sat Sep 08, 2007 4:35 pm

Ja jak zwykle powiem mało: TAK!
[img]http://img338.imageshack.us/img338/3060/swiniajj0.gif[/img]

http://gawi.posadzdrzewo.pl
Robaczek

Postby Robaczek » Sat Sep 08, 2007 5:03 pm

Wrzuciłem na angielskie forum z sugestiami. :) Zobaczymy, czy ktoś się zainteresuje. :P

http://www.cantr.net/forum/viewtopic.ph ... 057#275057

kemesO

Postby kemesO » Sun Sep 09, 2007 1:20 pm

Tylko nie wiem, czym to się różni od sugerowanej przeze mnie "pamięci podręcznej", no ale spoko :D
Za.
NiKnight

Postby NiKnight » Sun Sep 09, 2007 2:04 pm

Nie moge znaleźć Twojego wątku, dlatego zasugerowałem dodatkowy opis, jeśli jest tak samo to dobrze. Oznacza to, że co najmniej dwie osoby chcą by zostało to zaimplementowane :D
Ni Ni Ni Ni!
Robaczek

Postby Robaczek » Sun Sep 09, 2007 2:25 pm

Ba. :)
W temacie, który założyłem na forum angielskim już sporo osób jest za. Może ProgD nas wysłucha. :P

Arucard

Postby Arucard » Sun Sep 09, 2007 2:26 pm

Fajnie by było.

suchy
Location: Under your bed, waiting for you to turn off the light

Postby suchy » Sun Sep 09, 2007 5:06 pm

Hmm... Mię się całkiem pomysł podoba.
Wyżyć i bez tego się da, ale zawsze byłoby trochę prościej.
You still stood there screaming
No one caring about these words you tell
My friend, before your voice is gone
One man's fun is another's hell!

Wyjdź z domu. Może pod twoim blokiem napierdalają się magowie.

Return to “Sugestie”