Laczenie przedmiotow

Forum dla graczy Cantr II do pozapostaciowego dyskutowania na temat nowych pomysłów dla rozwoju gry Cantr II.

Moderators: Public Relations Department, Players Department, Programming Department, Game Mechanics (RD)

Mars

Laczenie przedmiotow

Postby Mars » Wed Jul 04, 2007 8:29 am

Bedzie to bardzo przydatne, dla postaci ktore maja wiele tych samych postaci w inwentarzu, lub w magazynach. Chodzi o laczenie tych przedmiotow w grupy, podobnie jak surowce:

Code: Select all

2 sztuki kamienny mlotek

Mozliwe bedzie masowe podawanie tych przedmiotow innym, deklarujac ilosc sztuk do podania, lub, po "otwarciu" grupy przedmiotow, postepujac jak z wieloma notatkami:

Code: Select all

[] Calkiem nowy kamienny mlotek
[] nowy kamienny mlotek
[] nowy kamienny mlotek
[] uzywany nowy kamienny mlotek

Pierwsze rozwiazanie jest najprostsze, drugie, lepsze, lecz chyba trudniejsze do zaimplementowania.

Bedzie to najbardziej przydatne, jesli postac ma przy sobie na przyklad duzo monet, lub belek.
Arucard

Postby Arucard » Wed Jul 04, 2007 8:36 am

Nawet ile razy o tym myślałem żeby takie coś wprowadzić....ułatwiłoby to znacznie szukanie czegos w ekwipunku i dawanie dajmy na to 10 młotków na raz.....no i by niebyło takiego bałaganu w inwentarzu.
Kto chce stringi w cantr(walić na PM):
Miaua,Arucard,Chimaira,Frogutka,Quijo,Sayuri,Stuff(kto na ircu bywa ten go zna),Sztywna,Isis,Luke,Averus,Jinchuuriki,Miri
Eresan

Postby Eresan » Wed Jul 04, 2007 9:22 am

Osobiście uważam, że dużo lepszym pomysłem byłoby "zaznaczanie" przedmiotów czy surowców i możliwość działania na takiej grupie "zaznaczonych" przedmiotów. Rzadziej podajesz 10 młotków, raczej np: młotek, młotek z okrągłą głownią, klucz nasadowy, śrubokręt i kombinerki. To samo z podnoszeniem czy upuszczaniem przedmiotów (jaka ulga dla pilnujących produkcji w osadach!).

Co więcej, dało by to możliwość masowego usuwania lub chowania do kopert niepotrzebnych notatek i wiele innych plusów.

Pozdrawiam.
Cantryjczyk

Postby Cantryjczyk » Wed Jul 04, 2007 9:28 am

Łaczenie przedmiotów w grupy? Planowane jest, dla monet, na to mozna kiedyś liczyć. Na przedmioty ktore trzeba naprawiac, nie sadzę. A to co Eresan proponuje jest bardzo sensowne i przydatne i jestem za.
Każdy ma swój punkt widzenia, ale nie każdy z niego coś widzi.
Mars

Postby Mars » Wed Jul 04, 2007 9:55 am

Cantryjczyk wrote:Łaczenie przedmiotów w grupy? Planowane jest, dla monet, na to mozna kiedyś liczyć. Na przedmioty ktore trzeba naprawiac, nie sadzę. A to co Eresan proponuje jest bardzo sensowne i przydatne i jestem za.

Tak, to co zaproponowal jest ciekawe. A moze w ogole, urzadzic menu inwentarz jak skrypt z menu budowanie i wytwarzanie? Bedzie tam rozwijanie grup przedmiotow, chowanie, podawanie wielu zaznaczajac je, i tak dalej.
Matix

Postby Matix » Wed Jul 04, 2007 9:30 pm

Nie podoba mi się to! Lenie!
http://www.matix.salon24.pl
lacki2000

Postby lacki2000 » Thu Jul 05, 2007 11:01 am

To raczej nie chodzi o lenistwo lecz przejrzystość interfesju, który w Cantrze aktualnie nie może być nazwany wzorcowym. Ja jestem za grupowaniem tych samych przedmiotów a hurtowe przekazywanie rzeczy możnaby zrobić za pomocą skrzynek, worków, plecaków: najpierw hurtowo wkładamy rzeczy do worka/skrzyni a potem dajemy worek/skrzynię innej osobie. W ogóle przekazywanie i przechowywanie rzeczy mogłoby być zorganizowane jakoś w pojemnikach bo w mej wyobraźni mój Cantryjczyk wszystko trzyma luzem w kieszeniach swych spodni: ryż, młotki, noże, mięso, aż się boję ze pewnego dnia w roztargnieniu będę wbijał marchew chlebem zjadając w tym czasie młotek.
Te audire no possum. Musa sapientum fixa est in aure. Grasz w zielone? GRAM! Żądamy 24-godzinnego dnia cantryjskiego dla lepszej płynności działań!
Mars

Postby Mars » Thu Jul 05, 2007 11:32 am

lacki2000 wrote:hurtowe przekazywanie rzeczy możnaby zrobić za pomocą skrzynek, worków, plecaków: najpierw hurtowo wkładamy rzeczy do worka/skrzyni a potem dajemy worek/skrzynię innej osobie. W ogóle przekazywanie i przechowywanie rzeczy mogłoby być zorganizowane jakoś w pojemnikach

Za duzo komplikacji. Najlepsze sposoby to latwe sposoby.
Eresan

Postby Eresan » Thu Jul 05, 2007 11:53 am

Dlatego własnie pisałem o zaznaczaniu przedmiotów i działaniu na zaznaczonej grupie. Wyobraźcie sobie że chcecie podać komuś materiały i narzędzia do zrobienia... niech będzie teleskopu. W opisanym powyżej pomyśle Lackiego byłoby to tak:

1. zajzyj do grupy surowce -> do metali -> weź aluminium i cyne srebro i coś tam jeszcze.
2. Zajżyj do grupy narzędzia -> zajzyj do młotklów -> zajżyj do grupy młotki stalowe -> weź młotki -> wyjdź -> wejdź do narzędzi elektronicznych->wybierz lutownice-> wyjdź -> wejdź do innych narzędzi -> wejdź do grupy inne narzędzia stalowe -> weź śrubokręt -> weź kombinerki. -> wyjdź
3. zajzyj do grupy surowce -> zajzyj do grupy szkło -> weź szkło okienne -> wyjdź
4. zajzyj do grupy surowce -> zajżyj do grupy kamienie -> zajżyj do grupy kamienie szlachetne -> weź diamenty -> wyjdź.
5. włóż to do worka. (czyli powtarzasz proces powyższy od 1 do 4!!! tylko tym razem na swoim plecaku a nie na podłodze składziku)
6. podaj xxx worek.

To ja wolę tak jak jest teraz...

Przy moim pomyśle wygląda to tak:

1. kliknij na surowce (leżące w składzie) po kolei ustawiając ich ilość (jak przy podawaniu czy podnoszeniu z ziemi)
2. kliknij po kolei na potrzebne narzędzia.
3. podnieś.
4. powtórz czynności 1 i 2 na "plecaku"
5. podaj xxx wszystko.

Prostsze pomysły zawsze są moim zdaniem najlepsze. A pomyślcie jaki byłby zakręt z grupami przedmiotów jak musisz ze składzika wziąć 6 różnych narzędzi i surowce do wytopu stali na przykład! W przypadku mojego pomysłu po prostu klikasz na odpowiednich rzeczach i podnosisz wszystko na raz.

Pozdrawiam.
Matix

Postby Matix » Fri Jul 06, 2007 10:25 am

Gram na tym interfejsie kawałek czasu i nigdy nie narzekałem...
http://www.matix.salon24.pl
Miri

Postby Miri » Fri Jul 06, 2007 7:14 pm

Popieram pomysł Eresana
Mniej żmudnej roboty -> więcej minutek zostaje na RP :D
Echo

Postby Echo » Sat Jul 07, 2007 6:50 am

Zdecydowanie opowiadam się za pomysłem Eresana!

(bez emotek, bo uważam wręcz za niezbędne wprowadzenie tego udogodnienia)
tehanu

Postby tehanu » Sat Jul 07, 2007 8:50 am

I ja jestem za pomysłem Eresana. Spytajcie raczej: kto nie jest? ;)
Arucard

Postby Arucard » Sat Jul 07, 2007 8:58 am

Jestem.............ZAAAAAA :D
Kto chce stringi w cantr(walić na PM):

Miaua,Arucard,Chimaira,Frogutka,Quijo,Sayuri,Stuff(kto na ircu bywa ten go zna),Sztywna,Isis,Luke,Averus,Jinchuuriki,Miri
Eresan

Postby Eresan » Sat Jul 07, 2007 9:46 am

hmm... może w takim bądź razie, jak by się jeszcze pozytywnie wypowiedział ktoś z "naszych" ludzi w departamentach, jakiś dobry człek o przynajmniej umiejętnej znajomości języka angielskiego przetłumaczył by pomysł i wrzucił na angielskie forum?

Pozdrawiam.

Return to “Sugestie”