Starring: Pustynia!

Forum dla graczy Cantr II do pozapostaciowego dyskutowania na temat nowych pomysłów dla rozwoju gry Cantr II.

Moderators: Public Relations Department, Players Department, Programming Department, Game Mechanics (RD)

Marz

Starring: Pustynia!

Postby Marz » Wed May 09, 2007 6:54 pm

Otóż właśnie zarejestrowałem się tutaj i chcę przedstawić kilka moich pomysłów z pustynią na czele.

1. PUSTYNIA

Otóż myślałem sobie, że brakuje nam pustyń. Na pustyni był by głównie piasek i śladowe ilości minerałów takich jak hematyt, soda, itp. W niektórych miejscach były by oazy. W takim miejscu można wydobywać obowiązkowo piasek, drewno i daktyle. Ewentualnie inne warzywka.

2. DAKTYLE

Daktyle- żywność lecznicza. Leczą mniej więcej tak jak orzechy (54g na 1%) Po wysuszeniu można zmielić je na mąkę daktylową, a z niej wypiekać placek, tudzież podpłomyk. trochę bardziej pożywny od zwykłego chleba.

Oczywiście obie propozycje wymagają nowej wyspy.

3. ZBROJA

Wydaje mi się, że coś takiego było na angielskim forum, ale nie jestem pewien. Otóż moim zdaniem trochę to dziwnie wygląda, gdy np. straż miejska niczym nie wyróżnia się od reszty. Zawsze w średniowieczu straż się wyróżniała. Możecie powiedzieć- mogą wyróżniać się bronią, ale powiedzmy sobie szczerze. Dziś prawie każdy w Cantr ma broń.

Zbroja była by bardzo droga, a pełną zbroję płytową robiło by się np. rok, lub dwa. Zbroja zmniejszała by obrażenia, ale utrudniała uniki. Dodatkowo niszczyła by się stosunkowo szybko i po kilku starciach trzeba by ją zreperować

4. DRABINA

Taki dodatek- zwiększa wydobycie wszystkiego co rośnie na drzewach. Dodatkowo była by potrzebna do robienia niektórych duży budynków. Np. latarni.

To chyba wszystko, jak coś mi się przypomni to dopiszę *uśmiecha się, kłania i oddala się czekając na krytykę*
OktawiaN :)

Postby OktawiaN :) » Wed May 09, 2007 6:57 pm

1. jest
2.za
3.było
4.było
:roll: :idea:
[url=http://pajacyk.pl][img]http://www.stoczek.net.pl/gmina/files/baner_pajacyk%5B1%5D.jpg[/img][/url]Pajacyk.pl
Cantryjczyk

Postby Cantryjczyk » Wed May 09, 2007 7:04 pm

Pustynie sa, w angielskiej strefie, sa tam wyspy z rozleglymi i niebezpiecznymi pustyniami i nawet odpowiednimi zwierzakami na nich. U nas nie ma pustyn z powodow geograficznych, male wyspy, wszystkie miejsce blisko morza, lagodny cieply, wilgotny klimat.

Daktyle jako nowe rosliny? Na pustyniach by sie przydaly, ale zarowno geografia jak i surowce podstawowe zostaly przemyslane i wprowadzone na samym poczatku. Teraz sie juz tego nie zmienia, nigdzie sie magicznie nic nie pojawi nagle. Chyba ze w ekstremalnych przypadkach jak z timbrem, dla daktyli byloby za duzo zamieszania z tym.

Zbroja, pomysl walkowany milion razy. Setki mozliwych pomyslow jak mialoby to dzialac i wygladac, nic z tym sie na razie nie zrobi. Tarcze sa odpowiednikami zbrojii. Byl nawet pomysl by zmienic nazwy tarcz na zbroje. Ale system broni i tarcz jest jaki jest i taki bedzie.

Drabina. To akurat swietny pomysl. Mozna by zbierac dzieki niej wiecej jablek itp. RD powinno sie tym zainteresowac :)

P.S. Witaj na forum Marz
Każdy ma swój punkt widzenia, ale nie każdy z niego coś widzi.
Eresan

Postby Eresan » Wed May 09, 2007 7:14 pm

1. pustynia jest ciekawa ale na naszych wyspach nierealna. Nie.
2. Nie.
3. Nie.
4. Świetny pomysł!

Pozdrawiam.
robin_waw

Postby robin_waw » Wed May 09, 2007 7:15 pm

W sumie zbroje mogły by być i mieć zastosowanie jak zwykłe ubranie przy czym były by dosyc ciężkie i do wykonania trzeba by uzywać żelaza i narzędzi kowalskich poza tym można by je ozdabiać kamieniami szlachetnymi, srebrem i złotem
domeq

Re: Starring: Pustynia!

Postby domeq » Wed May 09, 2007 7:26 pm

1. PUSTYNIA

Otóż myślałem sobie, że brakuje nam pustyń. Na pustyni był by głównie piasek i śladowe ilości minerałów takich jak hematyt, soda, itp. W niektórych miejscach były by oazy. W takim miejscu można wydobywać obowiązkowo piasek, drewno i daktyle. Ewentualnie inne warzywka.

Istnieja juz miejsca pozbawione surowcow, jak i posiadajace tylko piasek + nieuzyteczne smiecie.

2. DAKTYLE

Daktyle- żywność lecznicza. Leczą mniej więcej tak jak orzechy (54g na 1%) Po wysuszeniu można zmielić je na mąkę daktylową, a z niej wypiekać placek, tudzież podpłomyk. trochę bardziej pożywny od zwykłego chleba.

Oczywiście obie propozycje wymagają nowej wyspy.

Niekoniecznie, nowy surowiec mozna dodac i na starych, ale czy nie za duzo juz mamy lekow? Niedawno pojawil sie miod...

Wydaje mi się, że coś takiego było na angielskim forum, ale nie jestem pewien. Otóż moim zdaniem trochę to dziwnie wygląda, gdy np. straż miejska niczym nie wyróżnia się od reszty. Zawsze w średniowieczu straż się wyróżniała. Możecie powiedzieć- mogą wyróżniać się bronią, ale powiedzmy sobie szczerze. Dziś prawie każdy w Cantr ma broń.

Zbroja była by bardzo droga, a pełną zbroję płytową robiło by się np. rok, lub dwa. Zbroja zmniejszała by obrażenia, ale utrudniała uniki. Dodatkowo niszczyła by się stosunkowo szybko i po kilku starciach trzeba by ją zreperować

Widze tu pewne sprzecznosci - jesli ma niszczyc sie szybko, to nie oplaca sie jej robic, skoro niewiele pomoze w rezultacie. Zbroja dzialalaby w zasadzie jak lek - zbierasz dlugo, leczysz sie krotko, i po pewnym czasie lek znika. Niepotrzebne.

Taki dodatek- zwiększa wydobycie wszystkiego co rośnie na drzewach. Dodatkowo była by potrzebna do robienia niektórych duży budynków. Np. latarni.

Mamy juz kij do stracania orzechow, niepotrzebna wiec chyba drabina :)
Grasz w zielone? Masz zielone?
Mattan

Postby Mattan » Wed May 09, 2007 7:38 pm

Marz

Postby Marz » Wed May 09, 2007 7:40 pm

domeq wrote:

Widze tu pewne sprzecznosci - jesli ma niszczyc sie szybko, to nie oplaca sie jej robic, skoro niewiele pomoze w rezultacie. Zbroja dzialalaby w zasadzie jak lek - zbierasz dlugo, leczysz sie krotko, i po pewnym czasie lek znika. Niepotrzebne.

źle mnie zrozumiałeś. Albo to raczej ja zapomniałem dopisać- zbroję dało by się naprawiać jak narzędzia :)
Artur

Postby Artur » Thu May 10, 2007 8:38 am

najlepiej jakby dodac po prostu zbroje do ubran... z zelaza albo stali... robiona dlugo i noszona tylko dla szpanu, tak by mi sie najbardziej podobalo :wink:
gawi

Postby gawi » Thu May 10, 2007 9:13 am

zbroja jako ubranie bez właściwości ochronnych i zeby była droga i długotrwala w produkcji by sie nie opłacało jej wykonywac pojedyńczej osobie tak by mogły ją nosic tylko straże... w miastach rozwinietych.. bo jak wprowadzimy zbroje łatwe w robieniu to zaraz zobaczymy wysyp ludzi w zbrojach...
Elm0

Postby Elm0 » Thu May 10, 2007 11:31 am

No przecież są pustynie! Bagna też są! A że ich ktoś nie widział, to nie znaczy ze nie istnieją...
I don't know but I've been told,
Deirdre's got a Network Node.
Likes to press the on-off switch,
Dig that crazy Gaian witch!
Danio

Postby Danio » Fri May 11, 2007 12:09 pm

Co do zbroi to jestem na tak, ale powinny się one dzielić na ciężkie i lekkie. Np. zbroja płytowa ograniczała zakres ruchów rycerza i była przy tym cięższa od kolczugi. Poza tym po zniszczeniu pancerz traci swoje właściwości.
Matix

Postby Matix » Sun May 13, 2007 9:59 am

Artur wrote:najlepiej jakby dodac po prostu zbroje do ubran... z zelaza albo stali... robiona dlugo i noszona tylko dla szpanu, tak by mi sie najbardziej podobalo :wink:

Talapus(ResDep) wrote:The reason we have said no to this in the past is twofold. First of all, our plans for the future include armor so these would end up getting in the way. Secondly we have feared that players will expect that they actually do something useful (especially in the days before the wiki).

To było już analizowane na angielskim forum. Zresztą pomysł był rzucony przezemnie.

http://www.cantr.net/forum/viewtopic.ph ... &start=465 :arrow:
http://www.matix.salon24.pl

Return to “Sugestie”