Wyobraźnia dobra na wszystko, ale pomoce też są dobre

. Myślę, że troche źle mnie zrozumieliście. Wytłumaczę dokładnie o co mi chodzi.
Żeby zrozumieć możliwości uliczek nazwiemy je drogami (bo ich zastosowanie nie dotyczy tylko uliczek). Budynki mogą służyć jako uliczki, ale mają dużo wad: przede wszystkim nie są uliczkami

. Nie są jak normalna lokacja, a napis "[lepianka]" na końcu nazwy "ulica x" jest troche dziwny. Po drugie, ulic-domów nie można łączyć. Teraz objaśnię wam wszystko, co wpadło mi do głowy (no nie do końca- gdybym wyjawił wszystko, programiści Cantra straciliby głowę

). Przyjmijmy, że nasza postać stworzyła drogę w jednej lokacji. Nazwijmy ją "droga główna". Wyobraźnia gracza widziałaby to tak:
droga główna
miasto x ______________________________________
Droga nie jest żadnym "dobudowaniem" do miasta. Pełni funkcję wykorzystania lokacji. Postacie z drogi głównej nie widzą i nie słyszą tego, co postacie z miasta x. Jest to dość realistyczne- dziwne jest miasto, w którym 50 postaci widzą każdy ruch innej osoby i słyszą doskonale ich głosy. Tworzenie mapki podzielonej na tysiące małych kwadracików byłoby zbyt czasochłonne dla programistów. A dzięki temu mamy obraz naszego otoczenia
Teraz nasza postać tworzy na drodze głównej 3 ulice. Obrazowo wygląda to tak:
| | |
| ulica 1 |ulica 2 |ulica 3
| | |
| | |
__________________drogagłówna_____________________
Niby wszystko tak jak w budynkach. Ale dzięki łączeniu dróg możemy połączyć ze sobą wszystkie drogi, które znajdują się w jednej lokacji:
| _____ulica 4_____| |
| ulica 1 |ulica 2 |ulica 3
| | |
| | |
__________________drogagłówna_____________________
Przy tworzeniu projektu budowy drogi ukazuje się panel w którym wybieramy drogę (jak się wybierze "żadna" droga będzie prowadzić tylko do drogi, w której jest utworzona i ewentualnych innych, które są stworzone w niej). Dlaczego to takie ważne? Jeśli w budynku (pełniącym funkcję ulicy) trzeba dojść do samego końca (a przybudówek jest dużo), to jest naprawdę duży kłopot. W takiej drodze jest inaczej:
/-------------a-----------------\
| |
b| |
| |
\_______________________|
Jeśli postać chce pójść do punktu b nie musi iść tą dłuższą drogą. W budynkach jest to niemożliwe.
Drogi mogą rozwiązać problemy samotników ("ten człowiek żyje w domu z dala od miasta"), "wszystkowidzących" ("Tadek, idź no do ulicy Krótkiej i złap tego oszusta"). Drogi są więc "kreatorami terenu" i dają obraz tego, co się widzi. Mapy nie dotyczyłyby już samych miast, ale ich otoczenia ("pójdź tą drogą, miń karczmę i zaraz zobaczysz osadę"). Możecie powiedzieć "od czego są drogi do innych lokacji". Prawda, ale lokacja to nie skraweczek ziemi do kilku domków. To są kilometry kwadratowe! Jeśli nie pomoże to w budowie miast, to uprzyjemni życie podróżnikom (bo podczas podróży i tak nie robią nic twórczego). Zapomniałem też zupełnie dodać, że do budynków nie można wjechać samochodem (do ulicy też nie?), wydobywać surowców i najważniejsze- budynek to nie ulica!
Jeśli to was nie przekonało to napisałem się na darmo...
edit: niestety plany nie wyszły dobrze, ale może się połapiecie (nie sądzę

).