Pamiec postaci w formie notatki
Moderators: Public Relations Department, Players Department, Programming Department, Game Mechanics (RD)
- Rusalka
Pamiec postaci w formie notatki
Nie pamiętam czy już było - najwyżej będzie jeszcze raz.
Każdy, kto dłużej gra w Cantr robi jakieś notatki - czy to na dysku swego komputera - czy też w formie notki w inwentarzu postaci - ja stosuję tą pierwszą opcję.
Mankament? Nie mam tego samego jak korzystam z kompa stacjonarnego i laptopa, nie mówiąc już komputerach znajomych, czy kafejkach.
Mój pomysł to wprowadzić możliwość utworzenia niefizycznej notatki, jaką ma postać (reprezentowałaby ona jej pamięć). Jedyna różnica jest taka, że w wypadku śmierci ta notatka nie ląduje na ziemi tylko przepada bez śladu.
Nie ma co więcej o tym mówić. Tyle. Mówi samo za siebie.
Komentarze?
Każdy, kto dłużej gra w Cantr robi jakieś notatki - czy to na dysku swego komputera - czy też w formie notki w inwentarzu postaci - ja stosuję tą pierwszą opcję.
Mankament? Nie mam tego samego jak korzystam z kompa stacjonarnego i laptopa, nie mówiąc już komputerach znajomych, czy kafejkach.
Mój pomysł to wprowadzić możliwość utworzenia niefizycznej notatki, jaką ma postać (reprezentowałaby ona jej pamięć). Jedyna różnica jest taka, że w wypadku śmierci ta notatka nie ląduje na ziemi tylko przepada bez śladu.
Nie ma co więcej o tym mówić. Tyle. Mówi samo za siebie.
Komentarze?
Artur wrote:ja chce miec fabryke i czarnuchow w niej a nie dom z ogrodkiem kurna i nie zycze sobie zeby mnie ktos pouczal o graniu w cantr qrka
-
-
-
matt_666 wrote:myślę,że graczom powinna wystarczyć ich własna...
Ja korzystam z raportów często. Oczywiście trzeba uważać, żeby nie przesadzić - postać nie może pamiętać wszystkiego sprzed 5 lat ze szczegółami i co do słowa, trzeba mieć pewne "wyczucie". Ale jest to raczej niezbędne, jak się ma ponad 10 postaci.
Natomiast nie rozumiem, po co jakieś dodatkowe pamięciowe notatki...

- robin_waw
- Mattan
Ja często wyjeżdżam z domu i rozumiem pomysł Rusałka bardzo dobrze. Często plułem sobie w brodę jak coś miałem sobie przypomnieć a zapisałem na twardym. Taką pamięć wyobrażam sobie jako dodatkowy przycisk w opisie postaci otwierający notatkę której nie ma w inwentarzu lub już otwarte pole w którym można notować tak jak zmiana imienia tylko większe. Nie wierzę żeby to obciążyło serwer. Bo w jaki sposób. A pamięć własna to nie starcza jak się zatrudnia 10 ludzi lub zawiera umowy handlowe. Teraz to myślę że zmniejszyłoby to w moim przypadku ilość notatek.
Pomysł jest świetny.
Pomysł jest świetny.

- domeq
-
kiedyś proponowałem coś podobnego, a mianowicie dodatkowy przycisk "wprowadź opis" przy postaciach, pojazdach, budynkach, polegałoby to na tym, że widzimy kogoś pierwszy raz, nadajemy mu imię i klikamy "wprowadź opis", a tam dajemy np "Janek, handlowiec, pochodzi z xx, sprzedał mi hematyt", analogicznie z budynkami, pojazdami - sądzę, że wtedy zniknąłby problem, kiedy znamy imię postaci, ale za cholerę nie możemy jej z niczym skojarzyć, wtedy klikamy jej opis i jeśli coś tam wcześniej pisaliśmy, to dostajemy fleszbek wspomnień 

- robin_waw
kemesO wrote:kiedyś proponowałem coś podobnego, a mianowicie dodatkowy przycisk "wprowadź opis" przy postaciach, pojazdach, budynkach, polegałoby to na tym, że widzimy kogoś pierwszy raz, nadajemy mu imię i klikamy "wprowadź opis", a tam dajemy np "Janek, handlowiec, pochodzi z xx, sprzedał mi hematyt", analogicznie z budynkami, pojazdami - sądzę, że wtedy zniknąłby problem, kiedy znamy imię postaci, ale za cholerę nie możemy jej z niczym skojarzyć, wtedy klikamy jej opis i jeśli coś tam wcześniej pisaliśmy, to dostajemy fleszbek wspomnień
Takie rzeczy to możesz akurat sobie w nazwie postaci wpisywać, bo nazwa postaci to nie koniecznie jest imię ale to jest to jak kogoś zapamiętujesz
- Maxthon
robin_waw wrote:Takie rzeczy to możesz akurat sobie w nazwie postaci wpisywać, bo nazwa postaci to nie koniecznie jest imię ale to jest to jak kogoś zapamiętujesz
No nie za bardzo, bo później przy każdej akcji tej postaci wyświetla się cały opis co na pewno dużo bardziej obciąża serwer, niż opis, który wyświetlany jest jak jest potrzebny. Poza tym powoduje to straszne zamazanie podglądu zdarzeń, szczególnie jak ta postać jest bardzo aktywna...
Pomysł Rusałka z pamięcią w formie ginącej notatki jest świetny, ale obawiam się, że "góra" na to nie pójdzie.
Ja puki co używam notatnika wbudowanego w przeglądarkę i dopuki nie przyjdzie mi zalogować się gdzieś poza domem to wszystko gra.
Mając piętnastkę postaci na prawdę nie sposób wszystkiego zapamiętać.
- lukaasz
tez w pelni popieram taki notki.
moze i nie mam 15 postaci, ale granie od 2ch lat 6 postaciami robi swoje. Coraz czesciej lapie sie na tym ze nie pamietam ktora postac co widziala i w czym uczestniczyla.
Zwlaszcza jesli gra sie tak jak ja: na 6 postaci schodzi mi nie wiecej jak 60 min, bo grywam tylko w przerwach w pracy.
moze i nie mam 15 postaci, ale granie od 2ch lat 6 postaciami robi swoje. Coraz czesciej lapie sie na tym ze nie pamietam ktora postac co widziala i w czym uczestniczyla.
Zwlaszcza jesli gra sie tak jak ja: na 6 postaci schodzi mi nie wiecej jak 60 min, bo grywam tylko w przerwach w pracy.
gg:403145
http://www.osobnicy.pl
http://www.osobnicy.pl
- Rusalka
Ja mam na dysku pełno notatek, które definitywnie nie powinny wypaść z mojej postaci w wypadku śmierci. Dlaczego? Bo to nie realistyczne - mam tam na przykład opis prawie każdej postaci z jaką miałem kontakt.
Serwera to nie obciąży w żaden sposób. To tak jakby dorobić jedną notatkę więcej i tyle.
Coraz bardziej skłaniam się jednak ku wersji limitu tej tzw "pamięci". Myślę że 2000 znaków powinno wystarczyć.
A teraz powiem wam czemu tak naprawdę zwróciłem uwagę na ten pomysł (po parę osób gada 'bez sensu!" "niepotrzebne" itp.) Otóż bardzo potrzebne jeżeli zostaną wprowadzone zamki szyfrowe. Gdzie sobie zapiszecie kombinację? Przecież nie w notatce.
Serwera to nie obciąży w żaden sposób. To tak jakby dorobić jedną notatkę więcej i tyle.
Coraz bardziej skłaniam się jednak ku wersji limitu tej tzw "pamięci". Myślę że 2000 znaków powinno wystarczyć.
A teraz powiem wam czemu tak naprawdę zwróciłem uwagę na ten pomysł (po parę osób gada 'bez sensu!" "niepotrzebne" itp.) Otóż bardzo potrzebne jeżeli zostaną wprowadzone zamki szyfrowe. Gdzie sobie zapiszecie kombinację? Przecież nie w notatce.
Artur wrote:ja chce miec fabryke i czarnuchow w niej a nie dom z ogrodkiem kurna i nie zycze sobie zeby mnie ktos pouczal o graniu w cantr qrka
- Elm0
- Susel
- Artur
pomysl jest swietny, a dlaczego? bo jak sie ma postac ktora pol swiata zwiedzila, lub chociazby jedna cala wyspe to ni huja sie nie da wszystkiego samemu spamietac , a jak masz z 10 postaci to juz wogole... i spisywanie w notatkach tez jest gupie i juz... a potem ktos zabierze z ciala taka notatke i bedzie wiedzial wszystko o wszystkich... juz dawno powinno cos takiego byc, albo w formie dodawania opisu do ludzi i miejsc, to juz bylo i goraco bylem za, albo w formie notatki-pamieci... to jeden z lepszych pomyslow jaki padl na forum...