Rewolucja w zywieniu

Forum dla graczy Cantr II do pozapostaciowego dyskutowania na temat nowych pomysłów dla rozwoju gry Cantr II.

Moderators: Public Relations Department, Players Department, Programming Department, Game Mechanics (RD)

Lena Katina

Rewolucja w zywieniu

Postby Lena Katina » Fri Feb 16, 2007 6:18 pm

Umieściłam już ten pomysł w Sugestjach i odesłali mnie tu.

A ja mam pomysł na wprowadzenie totalnej rewolucji w mechanice gry. Wprowadzenie Exclamation Kalorii Exclamation
Postać musi zjeść dziennie 2500 kalorii (może byc rozróznienie na wiek, płec)
3 Kilo marchwi daje dokładnie 2500 kalorii (załóżmy bo nie sprawdzałem) i tyle owej marchwi postać musi zjeść aby nie być głodną.
Dodatkowo:
Wykonanie młotka kosztuje Cię 500 kalorii dziennie, co odejmujesz od tych 2500 kcal.
Ale odejmować tylko aż pozostanie 500kcal inaczej postać będzie głodna na koniec dnia.
Podsumowując:
Postać która zjadła 2500 kalorii i wykorzysta z tego na rózne działania 1800kcal kładzie się spać najedzona, a wstając i tak zjeść musi 2500kcal (bez chomikowania), ale nie więcej niż 5000kcal (żeby nie było najadania się jednego dnia żeby zrobić więcej młotków). To zmusiłoby do większej aktywności.

Wiem ze to niemozliwe do wprowadzenia, ale urozmaiciłoby grę. Po(s)marzyć można:P
Vincelli Perbelli - Zwycięstwo Poprzez Zniszczenie
Artur

Re: Rewolucja w żywieniu

Postby Artur » Fri Feb 16, 2007 6:31 pm

ale fajnie gupie :lol:
domeq

Postby domeq » Fri Feb 16, 2007 6:45 pm

A ja mam pomysł na wprowadzenie totalnej rewolucji w mechanice gry. Wprowadzenie Exclamation Kalorii Exclamation
Postać musi zjeść dziennie 2500 kalorii (może byc rozróznienie na wiek, płec)

Madre i nie gupie ;-)

Ale juz cos "takiego" jest. Dlaczego ryzu musisz zjesc ponad 150 gram, a miesa tylko okolo 30?

Bo wystepuje roznica w "kalorycznosci" danego rodzaju pozywienia.

Natomiast kwestia pracy i zjadania wiekszych ilosci posilkow - pewnie ze to ladne i realistyczne, ale za bardzo wszystko komplikuje... ze nie wspomne o tym, ze jakiekolwiek dalsze podroze stracilyby sens. 3kilogramy marchwii na dzien? No ja podziekuje.
Lena Katina

Postby Lena Katina » Fri Feb 16, 2007 6:51 pm

No oczywiście zmieniłoby się wydobycie. Poza tym niekoniecznie musiałoby być tak że 3 kilo marchwi = 2500kcal. Poza tym powinna pojawic się uprawa, że marchew uprawia się w wielkiej ilości, ale rośnie sama i zbierać można ją tylko raz w roku. Wprowadzenie pól, które:
od 1-3 dnia trzeba zaorać
od 4-5 sianie
od 6-14 wzrost i nawożenie żeby zwiększyć plony
od 15-16 zbieranie z pola
od 17-20 zima i nic nie można robić.
a po takim cyklu w osadzie byłoby 600 kilo marchwi.
NiKnight

Postby NiKnight » Fri Feb 16, 2007 6:56 pm

W Cantrze nie ma stref klimatycznych ani pór roku, dlatego wszystko może rosnąć kiedy tylko chce...
Ni Ni Ni Ni!
domeq

Postby domeq » Fri Feb 16, 2007 6:56 pm

Lena Katina wrote:No oczywiście zmieniłoby się wydobycie. Poza tym niekoniecznie musiałoby być tak że 3 kilo marchwi = 2500kcal. Poza tym powinna pojawic się uprawa, że marchew uprawia się w wielkiej ilości, ale rośnie sama i zbierać można ją tylko raz w roku. Wprowadzenie pól, które:
od 1-3 dnia trzeba zaorać
od 4-5 sianie
od 6-14 wzrost i nawożenie żeby zwiększyć plony
od 15-16 zbieranie z pola
od 17-20 zima i nic nie można robić.
a po takim cyklu w osadzie byłoby 600 kilo marchwi.

Nikt nie narzekalby, gdyby tak od poczatku bylo :roll:
Lena Katina

Postby Lena Katina » Fri Feb 16, 2007 6:58 pm

No ale w ten banalnie prosty sposób można je stworzyć, samo to że na polu nic się nie robi a rolnik naprawia kosy będzie znaczył że przyszła zima. Poza tym marchew, ziemniaki powinno dać się uprawiać wszędzie, tylko że z różną skutecznością (no może poza wysokimi górami i plażą).
domeq

Postby domeq » Fri Feb 16, 2007 7:01 pm

Lena Katina wrote:No ale w ten banalnie prosty sposób można je stworzyć, samo to że na polu nic się nie robi a rolnik naprawia kosy będzie znaczył że przyszła zima. Poza tym marchew, ziemniaki powinno dać się uprawiać wszędzie, tylko że z różną skutecznością (no może poza wysokimi górami i plażą).

Kiedys rowniez sadzilem, ze Cantr powinien jak w najwiekszym stopniu odzwierciedlac swiat rzeczywisty... ale w koncu zmienilem zdanie.

Cantr to zdarzenia, rozmowy i notatki - reszta jest tylko dodatkiem i smaczkiem. I urozmaicenia powinny byc w miare prosto konstruowane. To o czym piszesz jest logiczne, i moze w innej grze mialoby sens. Ale obawiam sie, ze nie w Cantr.
Avx

Postby Avx » Fri Feb 16, 2007 7:25 pm

Po co zmieniać tak fundamentalne rzeczy w Cantr ? Poważnie zachwiałoby to istniejącymi państwami i systemem ekonomicznym, który musiałby się przestawić z dnia na dzień.

Cantr jest grą idealną. Nic w niej, oprócz dodania nowych mebli i paru tego typu nie zmieniających sensu rozgrywki "bajerów", nie trzeba i nie należy zmieniać - jeszcze ktoś coś zepsuje w ideale.
Averus Wolfmaster

Postby Averus Wolfmaster » Fri Feb 16, 2007 7:40 pm

Nie.

Napisałem krótko, bo jak zacząłem opisywać dlaczego to stwierdziłem, że mam ochote jeszcze dziś pospać.
Echo

Postby Echo » Fri Feb 16, 2007 9:20 pm

Avx wrote:Po co zmieniać tak fundamentalne rzeczy w Cantr ? Poważnie zachwiałoby to istniejącymi państwami i systemem ekonomicznym, który musiałby się przestawić z dnia na dzień.

Cantr jest grą idealną. Nic w niej, oprócz dodania nowych mebli i paru tego typu nie zmieniających sensu rozgrywki "bajerów", nie trzeba i nie należy zmieniać - jeszcze ktoś coś zepsuje w ideale.

właśnie! :D :D :D :D
Maxthon

Postby Maxthon » Fri Feb 16, 2007 10:12 pm

Może jeszcze wprowadzić obowiązek mycia zębów dwa razy dziennie bo inaczej się popsują ? :lol:

Zdecydowanie ta rewolucja mi się nie podoba....
bast

Postby bast » Fri Feb 16, 2007 10:17 pm

Maxthon wrote:Może jeszcze wprowadzić obowiązek mycia zębów dwa razy dziennie bo inaczej się popsują ? :lol:

ZA :twisted:

And the light of a fading star
Is what you were, is what you are
Like the glow that christens the moon
You shone too soon, you shone too soon
Milo

Postby Milo » Fri Feb 16, 2007 10:40 pm

Artur wrote:ale fajnie gupie :lol:

Jak bylismy mlodzi tez glupoty pisalismy :wink:
myszaq

Postby myszaq » Sat Feb 17, 2007 12:58 am