Plecak i zwiekszenie udzwigu

Forum dla graczy Cantr II do pozapostaciowego dyskutowania na temat nowych pomysłów dla rozwoju gry Cantr II.

Moderators: Public Relations Department, Players Department, Programming Department, Game Mechanics (RD)

domeq

Plecak i zwiekszenie udzwigu

Postby domeq » Tue Jan 23, 2007 4:11 pm

Przyjelo sie, ze okreslenie "plecak" w Cantr jest nazwa ogolnego "pojemnika" kazdej postaci na surowce. Co jednak, gdyby rzeczywiscie wprowadzic takie urzadzenie?

Plecak maly, sama skora plusc sciegna i drewno to dodatkowe 5 kilo miejsca.

Plecak sredni, skora wyprawiona, plus sznurek i zelazo to dodatkowe 10 kilo miejsca.

Plecak duzy, tkanina bawelniana plus aluminium to 15 kilo miejsca.

Kazdy plecak oczywiscie wplywa na szybkosc poruszania sie postaci, spowalniajac kroki.

Wplyw dwoch i wiecej plecakow nie kumuluje sie ;) zawsze wybierana bedzie pojemnosc plecaka najwiekszego.
suchy
Location: Under your bed, waiting for you to turn off the light

Postby suchy » Tue Jan 23, 2007 4:30 pm

Ciekawe, ciekawe...
Według mnie dobry pomysł.
You still stood there screaming
No one caring about these words you tell
My friend, before your voice is gone
One man's fun is another's hell!

Wyjdź z domu. Może pod twoim blokiem napierdalają się magowie.
Sztywna

Postby Sztywna » Tue Jan 23, 2007 4:38 pm

Mi też się podoba ten pomysł...
Strzeż się! Cantr silnie uzależnia...

<autolans> [url=http://www.grapheine.com/bombaytv/movie-uk-f0063db4f171b228025e719ce414cee1.html]A co "góra" na drugi serwer? :P[/url] </autolans>
Eresan

Postby Eresan » Tue Jan 23, 2007 4:44 pm

pomysł dobry.

Pozdrawiam.
w.w.g.d.w

Postby w.w.g.d.w » Tue Jan 23, 2007 4:51 pm

Pomysl nawet ciekawy,podoba mi sie.

ps.Dodalbym namiot z tkaniny,sznurka,drewnianych pretow i zelaznych "sledzi".Mozna by sie schronic w zupelnej gluszy przed zwierzetami i miec niewielki skladzik ale o maszynach i zamkach nie ma co marzyc.A po wyciagnieciu z niego wszystkiego mozna zlozyc (odpowiedni projekt) i isc dalej.
Artur

Postby Artur » Tue Jan 23, 2007 4:59 pm

pomysl dobry, ale zmniejszylbym te wartosci troche, np. do 2-4-6kg, bo postac noszaca 30kg to jakos tak dziwnie, a 21kg to jeszcze ujdzie jak dla mnie...
Quijo

Postby Quijo » Tue Jan 23, 2007 5:04 pm

Jeszcze by mogły być jakieś torby na motor, były by drogie, a szło by pomieścić jedynie kilka kilo więcej niż obecnie.
http://www.gks-murcki.com
domeq

Postby domeq » Tue Jan 23, 2007 5:24 pm

w.w.g.d.w wrote:Pomysl nawet ciekawy,podoba mi sie.

ps.Dodalbym namiot z tkaniny,sznurka,drewnianych pretow i zelaznych "sledzi".Mozna by sie schronic w zupelnej gluszy przed zwierzetami i miec niewielki skladzik ale o maszynach i zamkach nie ma co marzyc.A po wyciagnieciu z niego wszystkiego mozna zlozyc (odpowiedni projekt) i isc dalej.

Moze dwa namioty? Jeden ze skory drewna i kosci, a drugi z tkanin i zelaznych sledzi. Sluzyc moze jedynie jako miejsce do schronienia sie przed zwierzetami, dzialalo by jak motor bez silnika - mozna wejsc, uczestniczyc w zdarzeniach, rozmawiac, ale nic poza drobnymi projektami nie robic.
Quijo

Postby Quijo » Tue Jan 23, 2007 5:37 pm

Namiot to jest świetna myśl, mozna by wtedy wyjeżdżać na obozy
http://www.gks-murcki.com
Gap

Re: Plecak i zwiekszenie udzwigu

Postby Gap » Tue Jan 23, 2007 5:42 pm

Narvego wrote:Przyjelo sie, ze okreslenie "plecak" w Cantr jest nazwa ogolnego "pojemnika" kazdej postaci na surowce.

Pojemnika? A ja myślałem, że każdy Cantryjczyk ma na brzuchu torbę, jak kangury. Widać niewiele wiem o zyciu *śmieje się*
Artur wrote:pomysl dobry, ale zmniejszylbym te wartosci troche, np. do 2-4-6kg, bo postac noszaca 30kg to jakos tak dziwnie, a 21kg to jeszcze ujdzie jak dla mnie...

30kg to akurat stadardowe obciążenie żołnierza piechoty nie przeszkadzające zbytnio w walce i nie spowalniające marszu. Bodajże od czasów rzymskich niewiele się zmieniło w tym temacie.
pipok

Postby pipok » Tue Jan 23, 2007 5:53 pm

Artur wrote:postac noszaca 30kg to jakos tak dziwnie
Żołnierze legionów rzymskich maszerowali w zbrojach i z ekwipunkiem, ponad 30kg. Nawet na dystanse 30-40km dziennie.
in vitro...

Postby in vitro... » Tue Jan 23, 2007 5:54 pm

a mi sie nie podoba. poza tym i tak nie przejdzie
cantr się posypał
Susel

Postby Susel » Tue Jan 23, 2007 6:13 pm

pipok wrote:
Żołnierze legionów rzymskich maszerowali w zbrojach i z ekwipunkiem, ponad 30kg. Nawet na dystanse 30-40km dziennie.

Pozwole sobie przypomniec wam, ze to jest swiat w ktorym wcale nie maly dom buduje sie z 25 kilogramow kamienia...(Przy czym zauwaze, ze w takim razie dom wazy tyle co polowa czlowieka w nim zyjacego...)
Chcecie byc jak slimaki czy co? :P

Ogolnie jestem za, ale plecaki powinny miec mniejsze pojemnosci i byc trudniejsze do zrobienia. (Taki 'plecak maly' byle dzikus moglby sobie zrobic, a chyba nie o to chodzi.)
Last edited by Susel on Tue Jan 23, 2007 6:14 pm, edited 1 time in total.
ImageImage
Tak, mam za dużo wolnego czasu i rejestruje się do wszystkiego...
domeq

Postby domeq » Tue Jan 23, 2007 6:14 pm

in vitro... wrote:a mi sie nie podoba. poza tym i tak nie przejdzie

Misie to zyja w lesie, poza tym i tak gdybanie nic nie daje ;)

Zmiana ta wprowadza troche nowosci, i lekko wywraca dotychczasowy porzadek. Dzisiaj zeby przenosic wieksze ilosci towaru buduje sie pojazd, nawet skladajac na niego kilka lat, a w przypadku plecakow nie bedzie juz takiej potrzeby. Pojazdy sa nie tyle wazne ze wzgledu na szybkosc poruszania sie, przynajmniej dla mnie, ale ze wzgledu na udzwig. I to glownie dlatego mysle o zbudowaniu wozka rowerowego, a nie inwestowaniu w kolejne maszyny itp.

Kazde za oraz przeciw trzeba rozwazyc. Do ustalenia takze jest to, z czego plecak ma zostac uszyty - wydaje sie mi jednak, ze zaproponowane przeze mnie rodzaje surowcow sa dosyc dobre...

Pozostaje jednak pytanie - czy osobie z dostepem do tkaniny bawelnianej i aluminium, nie latwiej bedzie zrobic rowerowy wozek? Z drugiej strony, plecak moze sluzyc rownie dobrze tylko do poruszania sie po lokacji, i noszenia wiekszej ilosci surowcow oraz narzedzi.
domeq

Postby domeq » Tue Jan 23, 2007 6:16 pm

Susel wrote:
pipok wrote:

Pozwole sobie przypomniec wam, ze to jest swiat w ktorym wcale nie maly dom buduje sie z 25 kilogramow kamienia...(Przy czym zauwaze, ze w takim razie dom wazy tyle co polowa czlowieka w nim zyjacego...)
Chcecie byc jak slimaki czy co? :P

Ogolnie jestem za, ale plecaki powinny miec mniejsze pojemnosci i byc trudniejsze do zrobienia. (Taki 'plecak maly' byle dzikus moglby sobie zrobic, a chyba nie o to chodzi.)

Co do dzikusa - dodatkowe 5 kilo to tak naprawde nic. 15 kilo owszem, ale 5 kilogramow? Wydaje mi sie, ze taki prosty plecak powinien byc rzeczywiscie prosty w wytworzeniu.

Return to “Sugestie”