Latarnie morskie czyli co za duzo to niezdrowo.
Moderators: Public Relations Department, Players Department, Programming Department, Game Mechanics (RD)
- Hal
Latarnie morskie czyli co za duzo to niezdrowo.
Latarnie morskie w rzeczywistym swiecie spelnialy doskonale swoja role gdy przyjrzymy sie im w swiecie Cantr to dostrzezemy kilka problemow.
Znam miejsce gdzie z morza widac az 10 latarni morskich, wsrod takiej ilosci naprawde bardzo trudno sie polapac, ktora latarnia gdzie nas zaprowdzi. Owszem mozna mniej wiecej wyznaczyc na mapie kierunek z ktorego swieci ale to zajecie dosyc zmudne gdy chcemy to zrobic dla wiecej niz jedenj latarnii. W swiecie rzeczywistym kapitan kierowal sie wzrokiem wiec dlaczego by w Cantr nie moglo byc podobnie?
Moja propozycja jest bardzo prosta, przy kazdej widocznej latarnii bylby checkbox, po jego zaznaczeniu na mapie pokazywalaby sie linia z wyznaczonym kierunkiem do tej latarni. Moglaby byc tez opcja "pokaz wszystkie latarnie" Proste a ulatwiloby to nawigacje szczegolnie, ze czas jest czynnikiem waznym w Cantr bo jak wiemy jest on ograniczony do 200 min.
Znam miejsce gdzie z morza widac az 10 latarni morskich, wsrod takiej ilosci naprawde bardzo trudno sie polapac, ktora latarnia gdzie nas zaprowdzi. Owszem mozna mniej wiecej wyznaczyc na mapie kierunek z ktorego swieci ale to zajecie dosyc zmudne gdy chcemy to zrobic dla wiecej niz jedenj latarnii. W swiecie rzeczywistym kapitan kierowal sie wzrokiem wiec dlaczego by w Cantr nie moglo byc podobnie?
Moja propozycja jest bardzo prosta, przy kazdej widocznej latarnii bylby checkbox, po jego zaznaczeniu na mapie pokazywalaby sie linia z wyznaczonym kierunkiem do tej latarni. Moglaby byc tez opcja "pokaz wszystkie latarnie" Proste a ulatwiloby to nawigacje szczegolnie, ze czas jest czynnikiem waznym w Cantr bo jak wiemy jest on ograniczony do 200 min.
Last edited by Hal on Mon Nov 20, 2006 5:32 pm, edited 1 time in total.
Rob z kobietami co chcesz, ale nie probuj ich rozumiec. cytat Izabeli
- Marcin24
- OktawiaN :)
- ushol
- CzerwonyMag
- marshall
Przydatne by to bylo. Ale tu problem lezy gdzie indziej. W tym ze nasze postacie nie mysla. Tworzymy postac i ta postac ma plan: stworzyc ogromne miasto (a taki plan ma tak z 80% postaci
pewnie dla nich lokacji nie wystarczy). A plan budowy miasta jest zawsze taki sam.
1 wybudowac wedzarnie
2 wybudowac kamienny stol
....
xx wybudowac port
xx wybudowac latarnie
...
i potem w kazdym miejscu na wybrzezu swieca nam neony
w prawdziwym swiecie latarnie sa w wysunietych punkatach i jest ich nie za malo i nie za duzo. A w Cantr? Każdy widzi.

1 wybudowac wedzarnie
2 wybudowac kamienny stol
....
xx wybudowac port
xx wybudowac latarnie
...
i potem w kazdym miejscu na wybrzezu swieca nam neony

\m/,
- Agent 0007
- Mattan
- ushol
- Gin
Już dawno miałem o tym napisać
W rzeczywistości to jest tak – że latarnie morskie różnią się od siebie. To znaczy każda latarnia ma światło o specyficznej charakterystyce...jasność (a co za tym idzie zasięg), kąt (za tymidzie widzialnoś z określonwego miejsca na morzu- to te mniej istotne z punktu widzenia Cantr.
Ja na potrzeby Cantr wprowadziłbym dwie inne charakterystyki:
Częstotliwość i długość rozbłysku.
W każdej latarni ustawiałoby się taka częstotliwość i długość rozbłysku w pewnym zakresie:
na przykład częstotliwość w zakresie od 30 do 120 sekund. A długość rozbłysku w zakresie od 1 do 20.
Żeglarz widziałby to w sposób następujący:
Wtedy większość latarni miałaby swoje indywidualne charakterystyki – a postać, która by je znała mogłaby się kierować wprost do wybranego miejsca. Oczywiście mogło by się zdarzyć że dwie osady ustawiłyby takie same światło – ale to mało prawdopodobne – a nawet gdyby – to implikacje też byłyby ciekawe.
W rzeczywistości to jest tak – że latarnie morskie różnią się od siebie. To znaczy każda latarnia ma światło o specyficznej charakterystyce...jasność (a co za tym idzie zasięg), kąt (za tymidzie widzialnoś z określonwego miejsca na morzu- to te mniej istotne z punktu widzenia Cantr.
Ja na potrzeby Cantr wprowadziłbym dwie inne charakterystyki:
Częstotliwość i długość rozbłysku.
W każdej latarni ustawiałoby się taka częstotliwość i długość rozbłysku w pewnym zakresie:
na przykład częstotliwość w zakresie od 30 do 120 sekund. A długość rozbłysku w zakresie od 1 do 20.
Żeglarz widziałby to w sposób następujący:
Code: Select all
Widzisz latarnię w kierunku 85,światło: częstotliwość 112, okres 17 . Jesteś bardzo daleko.
Wtedy większość latarni miałaby swoje indywidualne charakterystyki – a postać, która by je znała mogłaby się kierować wprost do wybranego miejsca. Oczywiście mogło by się zdarzyć że dwie osady ustawiłyby takie same światło – ale to mało prawdopodobne – a nawet gdyby – to implikacje też byłyby ciekawe.
- Gin
- Mattan
Sam miałem taki pomysł ale Gin był szybszy.
Myślałem o systemie mierzenia odleglości za pomocą porównania kata miedzy dworna latarniami. Jednak było by to możliwe po osobistym odwiedzeniu lokacji w której dana latarnia sie znajduje. Jakiś przycisk obok latarni "tu byłem" ponieważ jeżeli nie wiem gdzie ta latarnia sie znajduje nie wiem jak jest daleko i mogę tylko widzieć kierunek tak jak teraz. Potrzebny by był do tego jakiś przyrząd np. sekstans (nie bić wiem że sekstans służy do słońca). Wyglądało by to mniej więcej tak naciskam na przyrządzie przycisk mierz odległość i podaje namiary na dwie widoczne latarnie które "zaklepałem" i otrzymuje informację od latarni X odleglość 345px a od latarni Y 123px. Problemem jest jednostka (miara) odleglości.
To bardzo ułatwiło by określanie odległości między wyspami i rysowanie map.

To bardzo ułatwiło by określanie odległości między wyspami i rysowanie map.
- Rusalka
Gin wrote:No i jeszcze jedna sprawa - na postwaie światła z dwóch znanych latarni można by wyznaczyć dokładnie pozycje statku...
Istnieje na ten temat notatka w grze nawet. Co więcej, jeżeli widzimy 3 lub więcej latarni i mamy mapy otaczających wysp to możemy precyzyjnie wykreślić położenie miast w których nieznane nam latarnie się znajdują.
Inna sprawa, że na środku moża pomiędzy V. Eelran i Fic widać chyba już z 10 latarni, łatwo się pomylić, gdyż kąty niewiele się różnią.
Pomysł z częstotliwością bardzo mi się podoba, jednak nie jestem przekonany, co do tego, że cantryjskie latarnie są na tyle zaawansowane, by świecić w taki sposób. Mi się zawsze zdawało, że rzucają one światło ciągłe. Z założenia nie ma tam chyba żadnych mechanizmów ani maszyn.
Artur wrote:ja chce miec fabryke i czarnuchow w niej a nie dom z ogrodkiem kurna i nie zycze sobie zeby mnie ktos pouczal o graniu w cantr qrka
- Hal
Rusalka wrote:...Mi się zawsze zdawało, że rzucają one światło ciągłe. Z założenia nie ma tam chyba żadnych mechanizmów ani maszyn.
I dobrze, wystarczy dodac mozliwosc wybudowania w gotowej latarnii urzadzenia spelniajace to zalozenie.
Wciaz tez trwam przy swoim pomysle zaproponowanym na poczatku tego watku
Rob z kobietami co chcesz, ale nie probuj ich rozumiec. cytat Izabeli
- BZR