Mieszanina czasów?

Forum dla graczy Cantr II do pozapostaciowego dyskutowania na temat nowych pomysłów dla rozwoju gry Cantr II.

Moderators: Public Relations Department, Players Department, Programming Department, Game Mechanics (RD)

Gercu

Mieszanina czasów?

Postby Gercu » Mon Nov 13, 2006 6:34 pm

Gdy niedawno pierwszy raz usłyszałem o tej grze, niesamowicie to mnie zaciekawilo. Gdy zaczałem to grac i przegladac to forum tylko utwierdzilem sie w tym przekonaniu. Gra jest po prostu zajebista. Jednak sa pewne rzeczy ktore po prostu rażą oczy.

Niby wszystko wyglada jak za czasow średniowiecza. Ludzie chodza z mieczami, toporami, nosza zbroje, plywaja lodziami, lecz... skad sie biora samochody, autostrady, helikoptery, radiostacje, kombajny itp! Ta gra moglaby byc o wiele lepsza, gdyby odbywalo sie to w jednolitym czasie!

Nie watpie ze ten temat juz byl poruszany, lecz chcialbym sie dowiedziec jakie sa wasze poglady na ta chwile.
Robaczek

Postby Robaczek » Mon Nov 13, 2006 6:56 pm

Może była poruszana, może nie, też jestem nowy, więc nie wiem. :)
Ale mi jakoś, ta "mieszanina czasów" nie przeszkadza. Moim zdaniem nie psuje to klimatu gry. No bo jeśli przenieślibyśmy się do współczesności to trzeba by wprowadzić karabiny, pistolety, czołgi (?). Według mnie dopiero to popsułoby klimat. A jeśli zostać by przy średniowieczu? Wtedy nie byłoby na przykład radiostacji, które wydają się być bardzo przydatne.
Podsumowując, zupełnie nie przeszkadza mi to, że czas nie jest ujednolicony i nie chciałbym tego zmieniać.
Matix

Postby Matix » Mon Nov 13, 2006 6:57 pm

To jest tzw. specyficzna logika Cantra. W planach jest wiele rzeczy jeszcze bardziej kłujących w oczy :D. Witam nowego forumowicza...
http://www.matix.salon24.pl
Robaczek

Postby Robaczek » Mon Nov 13, 2006 7:00 pm

Matix wrote:W planach jest wiele rzeczy jeszcze bardziej kłujących w oczy :D.

Co na przykład? :)
Quijo

Postby Quijo » Mon Nov 13, 2006 7:04 pm

Cantr to nie jest sredniowiecze, ani tez przyszlosc. Cantr to jest Cantr i rzadzi sie wlasnymi prawami
http://www.gks-murcki.com
OktawiaN :)

Postby OktawiaN :) » Mon Nov 13, 2006 7:12 pm

Najlepsi sa nadzy Cantryjczycy na motorach, z zelaznymi tarczami i stalowymi toporami :P niech zyje Cantr takim jakim jest 8)
Artur

Postby Artur » Tue Nov 14, 2006 10:06 am

na poczatku tez mnie to draznilo, ale mozna sie przyzwyczaic... trzeba sobie wyobrazic ze cantr to taki inny swiat...
Rusalka

Postby Rusalka » Tue Nov 14, 2006 10:08 am

Trochę zbierzności z postapokaliptyką, niczym Mad Max :) Ale to tylko takie luźne skojarzenie
Artur wrote:ja chce miec fabryke i czarnuchow w niej a nie dom z ogrodkiem kurna i nie zycze sobie zeby mnie ktos pouczal o graniu w cantr qrka
Rydygier

Postby Rydygier » Tue Nov 14, 2006 10:26 am

Rusalka wrote:Trochę zbierzności z postapokaliptyką, niczym Mad Max :) Ale to tylko takie luźne skojarzenie

He he... A gdyby tak coś a la cantr, ale w klimatach Fallouta?

Mnie tylko w cantr nie styka, że nie ma wynalazczości ujętej w mechanikę, że wszystko jest dane z góry, wiedza o wszelkich zdobyczach techniki jest wrodzona. Kto umie zagrać odkrycie czegoś, ten zagra. Kto nie umie lub nie chce zepsuje tym potrafiącym i chcącym koncepcję pytając się ni stąd ni z owąd pośród odciętej od świata wioski z błota i trzciny zamieszkanej przez ludzi w niewyprawionych kawałkach skór z biżuterią i bronią z kości czy nie ma ktoś aby szkła na lampy próżniowe, bo chce sobie radio zbudować (i tyle w kwestii odgrywania odkryć i wynalazków).
Rusalka

Postby Rusalka » Tue Nov 14, 2006 2:09 pm

To w takim razie podaj propozycję jak problem wynalazczości rozwiązać, bo nie wyobrażam sobie takiej mechaniki. Chyba, że odwzorowywałaby w każdym detalu rzeczywistość niczym matrix - wtedy można by wynajdować wszystko w identyczny sposób. Nie jest to niestety możliwe.
Artur wrote:ja chce miec fabryke i czarnuchow w niej a nie dom z ogrodkiem kurna i nie zycze sobie zeby mnie ktos pouczal o graniu w cantr qrka
Rydygier

Postby Rydygier » Tue Nov 14, 2006 2:27 pm

Rusalka wrote:To w takim razie podaj propozycję jak problem wynalazczości rozwiązać, bo nie wyobrażam sobie takiej mechaniki. Chyba, że odwzorowywałaby w każdym detalu rzeczywistość niczym matrix - wtedy można by wynajdować wszystko w identyczny sposób. Nie jest to niestety możliwe.

No niestety to prawda. Doskonałego rozwiązania trudno oczekiwać, przy chyba każdym będzie mnóstwo roboty z implementacją. Można by wprowadzić na przykład nową cechę postaci: "wiedzę". Postać mogłaby budować to, o czym posiadła wiedzę. Pytanie, jak ma tę wiedzę posiąść? Można by ją przekazywać ustnie, na piśmie (np. schematy - specjalna kategoria notatek). Miałaby też pewną szansę "podpatrzeć" obserwując konstruktora przy pracy, szansa byłaby znacznie większa gdyby takiemu konstruktorowi czynnie pomagała... To obieg informacji, czyli łatwa część. Ktoś jednak musi pierwszy ją posiąść by puścić w obieg. Trzeba by więc wprowadzić także specjalny projekt (praca koncepcyjna :)) ) Wykonanie którego dałoby szansę na "odkrycie" jakiejś technologii w uprzednio wybranej dziedzinie (narzędzia, broń, pojazdy, pojemniki, budowle...). Szansa byłaby tym większa im bardziej w danym kierunku uzdolniony delikwent, im więcej osób uczestniczy w "burzy mózgów", im większą wiedzę już myśliciel w tej dziedzinie posiadł, a tym mniejsza im większe zaawansowanie technologiczne wynalazku. Co dokładnie "wynajdzie" byłoby losowe w obrębie danej kategorii z zastrzeżeniem, że większa szansa jest na coś prostszego. Wynalezienie młotka byłoby trywialne (duża szansa), zaś silnika samochodowego bardzo trudne (znikoma szansa na "wpadnięcie" na to). He he. Już widze, jak się komuś chce implementować to wszystko . Marzenia. :lol:
Last edited by Rydygier on Tue Nov 14, 2006 3:43 pm, edited 1 time in total.
Rusalka

Postby Rusalka » Tue Nov 14, 2006 2:38 pm

Pisałem o tym już łaaa... kiedyś. Nie chce mi się szukać nawet bo wszyscy tak strasznie psioczyli na ten pomysł, że dałem se spokój. Ieea była taka, że do każdego bardziej skomplikowanego produktu trzebaby zrobić najpierw projekt, który nie wymagałby żadneych surowców ale zajmował kupę czasu (dla motocykla na przykład 100 dni) Kpiowanie projektu byłoby znacznie szybsze oczywiście, dlaego można było handlować technologią.

Ciekwą dokładką byłoby "otagowanie projektu" dzięki czemu łątwo byłoby można potem stwierdzić, żedany obiekt został zbudowany np. w stylu cechowickim ;)

Fantazjuję sobie oczywiście...
Rydygier

Postby Rydygier » Tue Nov 14, 2006 3:34 pm

Fantazjując dalej... Można w mojej koncepcji uprościć wymyślanie. Zamiast "projektu koncepcyjnego". Postać myślałaby "w tle", nieustannie. Ustawiałoby się tylko w panelu postaci, nad jaką dziedziną duma i losowało raz dziennie lub co godzina, czy na coś czasem nie wpadła.
Artur

Postby Artur » Tue Nov 14, 2006 3:37 pm

a mi sie ten pomysl podoba, moglo by tak byc :) i np. jak do miasta przyjedzie pojazd to na jego podstawie mozna by od razu zrobic drugi, bez zbyt dlugiego projektu "wstepnego"
Rusalka

Postby Rusalka » Tue Nov 14, 2006 3:41 pm

Tak? To ja przyjadę samochodem i skopiuj go teraz :D Albo jeszcze lepiej - postawię budynek i teraz zbuduj taki sam. To co widać z zewnątrz akurat najmniej mówi, i na podstawie tego nie można odtworzyć danego obiektu, Trzeba by go przynajmniej rozebrać na części.

Rydygier wrote:Można w mojej koncepcji uprościć wymyślanie. Zamiast "projektu koncepcyjnego". Postać myślałaby "w tle", nieustannie. Ustawiałoby się tylko w panelu postaci, nad jaką dziedziną duma i losowało raz dziennie lub co godzina, czy na coś czasem nie wpadła.

Projekt dumania!! :D :D dobre!!

Return to “Sugestie”