OGLUSZANIE
Moderators: Public Relations Department, Players Department, Programming Department, Game Mechanics (RD)
- Gin
OGLUSZANIE
Nie mogłem się powstrzymać, a to moim zdaniem jeden z najciekawszych pomysłów, jaki słyszałem grając w Centr. Na wstępie chciałbym zaznaczyć, że jest to właściwie pomysł Luka Cyntryjczyka i powstał przy skromnym współudziale moim i WojDa podczas pewnej dyskusji na irc’u.
Pomysł polega na tym, że w momencie zadnia przez naszą postać śmiertelnego ciosu innej postaci zamiast tradycyjnej śmierci atakowanego, mielibyśmy do wyboru dwie opcje: uśmierć i ogłusz, z której jedna musielibyśmy wybrać.
Opcja uśmierć: postać ginie w tradycyjny sposób – tak jak stosujemy to teraz.
Opcja ogłusz: postać nie ginie tak jak do tej pory, zostaje natomiast ogłuszona przez jeden dzień(nie może nic wykonywać, mówić etc.). Z ogłuszonej postaci wysypywały by się wszystkie przedmioty, i zostawałby jej 1% zdrowia (ilość zdrowia do dyskusji). Po upływie tego jednego dnia postać żyje normalnie dalej.
jak sądzicie
Pomysł polega na tym, że w momencie zadnia przez naszą postać śmiertelnego ciosu innej postaci zamiast tradycyjnej śmierci atakowanego, mielibyśmy do wyboru dwie opcje: uśmierć i ogłusz, z której jedna musielibyśmy wybrać.
Opcja uśmierć: postać ginie w tradycyjny sposób – tak jak stosujemy to teraz.
Opcja ogłusz: postać nie ginie tak jak do tej pory, zostaje natomiast ogłuszona przez jeden dzień(nie może nic wykonywać, mówić etc.). Z ogłuszonej postaci wysypywały by się wszystkie przedmioty, i zostawałby jej 1% zdrowia (ilość zdrowia do dyskusji). Po upływie tego jednego dnia postać żyje normalnie dalej.
jak sądzicie
-
- Gin
-
- Quijo
-
- Gin
-
- in vitro...
- Rusalka
- Cantryjczyk
Mozliwosc zabrania komus kluczy, broni i surowcow po pokonaniu go w walce, ale bez koniecznosci zabijania... To bardzo by sie przydalo.
Co prawda jakos mi sie nie widzi, zeby duzo osob bylo zadowolonych z dalszego grania postacia bez niczego z 1% zdrowia. To ma sens tylko wtedy, jesli ta postac ma przyjaciol i wsparcie, lub umie zyskac sobie sympatie otoczenia. No i kazdy newspawn moglby taka ranna postac dobic. Moze zeby chociaz 5% drowia miala po wybudzeniu sie?
Ale to szczegoly techniczne, ja tu zachwalam sama koncepcje, ktora daje sporo nowych i sensownych mozliwosci, a nie rezygnuje sie i nie traci niczego co bylo wczesniej.
Ale ile by to dawalo mozliwosci. Moglyby powstac znacznie surowsze prawa dotyczace zabijania niz walki. bylby wybor, czy zabijac czy nie. Mozna by stosowac wojny z wprowadzeniem kodeksu wojennego, mozna by brac zakladnikow bez niespodzianek w stylu zakladania przez nich bezsensownych nieusuwalnych projektow w zamknieciu. I daloby sie odzyskac od kogos klucze w nowy sposob, zamkniete pokonane postacie zwykle zasypiaja jak nie zostaje im zadne wyjscie poza kapitulacja. I tylko robia problem, mozna sie wysilac w rozmowach na prozno, brak reakcji frustruje, a potem trzeba i tak zabic by cos zyskac i grac konsekwentnie. A to nie zawsze jest takie przyjemne (wiem o czym pisze).
Niech smierc nie bedzie nieuniknionym nastepstwem walki, a morderstwo jedynym sposobem odzyskania/pozyskania rzeczy od kogos innego wbrew jego woli.
Co prawda jakos mi sie nie widzi, zeby duzo osob bylo zadowolonych z dalszego grania postacia bez niczego z 1% zdrowia. To ma sens tylko wtedy, jesli ta postac ma przyjaciol i wsparcie, lub umie zyskac sobie sympatie otoczenia. No i kazdy newspawn moglby taka ranna postac dobic. Moze zeby chociaz 5% drowia miala po wybudzeniu sie?

Ale ile by to dawalo mozliwosci. Moglyby powstac znacznie surowsze prawa dotyczace zabijania niz walki. bylby wybor, czy zabijac czy nie. Mozna by stosowac wojny z wprowadzeniem kodeksu wojennego, mozna by brac zakladnikow bez niespodzianek w stylu zakladania przez nich bezsensownych nieusuwalnych projektow w zamknieciu. I daloby sie odzyskac od kogos klucze w nowy sposob, zamkniete pokonane postacie zwykle zasypiaja jak nie zostaje im zadne wyjscie poza kapitulacja. I tylko robia problem, mozna sie wysilac w rozmowach na prozno, brak reakcji frustruje, a potem trzeba i tak zabic by cos zyskac i grac konsekwentnie. A to nie zawsze jest takie przyjemne (wiem o czym pisze).
Niech smierc nie bedzie nieuniknionym nastepstwem walki, a morderstwo jedynym sposobem odzyskania/pozyskania rzeczy od kogos innego wbrew jego woli.
Każdy ma swój punkt widzenia, ale nie każdy z niego coś widzi.
- Quijo
- Cantryjczyk
Quijo wrote:Według mnie to jest świetny pomysł.
Mogły by wtedy powstać grupy drechów, które wbijały by na miasto robiły paru osoba przekopkę, zabrały by łup i poszli dalej
Aha

P.S. Co do tematu szubiennic, gilotyn itp. Moim zdaniem mialoby toto sens tylko wtedy gdyby dalo sie wieszac czy scinac postacie uprzednio pokonane w walce, obezwladnione, schwytane.
Każdy ma swój punkt widzenia, ale nie każdy z niego coś widzi.
-
Gin wrote:cios zadawało by sie normalnie i wtedy pojawiałby się komunikat:
"twój cios jest smiertelny mozesz uśmiercić lub ogłuszyć atakowaną postać."
i tu wybierało by się co sie chce zrobić.
Ogluszenie moze zastapic zabicie ale nie musi. Dlatego podoba mi sie ten pomysl. Dodaje po prostu nowa mozliwosc interakcji miedzy postaciami.
- Quijo