OGLUSZANIE

Forum dla graczy Cantr II do pozapostaciowego dyskutowania na temat nowych pomysłów dla rozwoju gry Cantr II.

Moderators: Public Relations Department, Players Department, Programming Department, Game Mechanics (RD)

Gin

OGLUSZANIE

Postby Gin » Sat Oct 28, 2006 1:45 pm

Nie mogłem się powstrzymać, a to moim zdaniem jeden z najciekawszych pomysłów, jaki słyszałem grając w Centr. Na wstępie chciałbym zaznaczyć, że jest to właściwie pomysł Luka Cyntryjczyka i powstał przy skromnym współudziale moim i WojDa podczas pewnej dyskusji na irc’u.

Pomysł polega na tym, że w momencie zadnia przez naszą postać śmiertelnego ciosu innej postaci zamiast tradycyjnej śmierci atakowanego, mielibyśmy do wyboru dwie opcje: uśmierć i ogłusz, z której jedna musielibyśmy wybrać.

Opcja uśmierć: postać ginie w tradycyjny sposób – tak jak stosujemy to teraz.

Opcja ogłusz: postać nie ginie tak jak do tej pory, zostaje natomiast ogłuszona przez jeden dzień(nie może nic wykonywać, mówić etc.). Z ogłuszonej postaci wysypywały by się wszystkie przedmioty, i zostawałby jej 1% zdrowia (ilość zdrowia do dyskusji). Po upływie tego jednego dnia postać żyje normalnie dalej.

jak sądzicie
Milo

Postby Milo » Sat Oct 28, 2006 1:56 pm

Bardzo ostrozne tak...

- Opcja oglusz pojawiala by sie przy atakowaniu postaci ktorym zostalo 20 % zycia lub mniej
- Taki cios bylby latwiejszy do sparowania tarcza
- Ogluszona postac nie otrzymywala by zadnych obrazen, zostawalo by jej tyle i le miala w momencie ogluszenia
Gin

Postby Gin » Sat Oct 28, 2006 2:01 pm

nie o to do końca mi chodziło:

cios zadawało by sie normalnie i wtedy pojawiałby się komunikat:

"twój cios jest smiertelny mozesz uśmiercić lub ogłuszyć atakowaną postać."

i tu wybierało by się co sie chce zrobić.
matt_

Postby matt_ » Sat Oct 28, 2006 2:03 pm

a moze po prostu ogluszanie byloby automatyczne dla postaci ktore mialyby ponizej np 10% zycia...tzn jesli ktos ma wartosc zycia ponizej okreslonej jest ogluszany po nastepnym ciosie...
Quijo

Postby Quijo » Sat Oct 28, 2006 2:14 pm

Bardzo dobry pomysl i tak jak powiedzial Matt moglo by byc automatyczne ogluszanie. Zabieralo by ono wiekszosc zycia i dopierwo wtedy pojawiala by sie dodatkowa opcja "usmierc" i mogla by byc wykonana przez ta sama osobe, ktora zadala ogluszajacy cios
http://www.gks-murcki.com
Milo

Postby Milo » Sat Oct 28, 2006 2:19 pm

Aaa... Niezle Gin, naprawde niezle. Choc calkiem nielogiczne :D

Matt, Quijo proponuje nie przekombinowywac.
Gin

Postby Gin » Sat Oct 28, 2006 2:27 pm

Aaa... Niezle Gin, naprawde niezle. Choc calkiem nielogiczne :D

czyli tak swojsko po Cantryjsku :lol:
Milo

Postby Milo » Sat Oct 28, 2006 2:33 pm

Tylko nad efektami mozna by sie zastanowic. Moze ogluszona postac miala by 100% zmeczenia? Zreszta to szczegoly techniczne. W tej formie jestem za.
in vitro...

Postby in vitro... » Sat Oct 28, 2006 2:55 pm

może każby cios potencjalnie śmiertelny zostawi 1% hp i 100% zmęczenia? a następny zatłucze. tylko tu jest problem - każdy może takiego kogoś dobić... a i jeszcze to mi się podoba
Z ogłuszonej postaci wysypywały by się wszystkie przedmioty,
cantr się posypał
Rusalka

Postby Rusalka » Sat Oct 28, 2006 3:09 pm

Idea dobra, ale kto ma interes w ogłuszaniu kogoś, kto potem będzie chciał się zemścić za krzywdy? Nie lepiej dobić?
Artur wrote:ja chce miec fabryke i czarnuchow w niej a nie dom z ogrodkiem kurna i nie zycze sobie zeby mnie ktos pouczal o graniu w cantr qrka
Cantryjczyk

Postby Cantryjczyk » Sat Oct 28, 2006 3:23 pm

Mozliwosc zabrania komus kluczy, broni i surowcow po pokonaniu go w walce, ale bez koniecznosci zabijania... To bardzo by sie przydalo.

Co prawda jakos mi sie nie widzi, zeby duzo osob bylo zadowolonych z dalszego grania postacia bez niczego z 1% zdrowia. To ma sens tylko wtedy, jesli ta postac ma przyjaciol i wsparcie, lub umie zyskac sobie sympatie otoczenia. No i kazdy newspawn moglby taka ranna postac dobic. Moze zeby chociaz 5% drowia miala po wybudzeniu sie? :) Ale to szczegoly techniczne, ja tu zachwalam sama koncepcje, ktora daje sporo nowych i sensownych mozliwosci, a nie rezygnuje sie i nie traci niczego co bylo wczesniej.

Ale ile by to dawalo mozliwosci. Moglyby powstac znacznie surowsze prawa dotyczace zabijania niz walki. bylby wybor, czy zabijac czy nie. Mozna by stosowac wojny z wprowadzeniem kodeksu wojennego, mozna by brac zakladnikow bez niespodzianek w stylu zakladania przez nich bezsensownych nieusuwalnych projektow w zamknieciu. I daloby sie odzyskac od kogos klucze w nowy sposob, zamkniete pokonane postacie zwykle zasypiaja jak nie zostaje im zadne wyjscie poza kapitulacja. I tylko robia problem, mozna sie wysilac w rozmowach na prozno, brak reakcji frustruje, a potem trzeba i tak zabic by cos zyskac i grac konsekwentnie. A to nie zawsze jest takie przyjemne (wiem o czym pisze).

Niech smierc nie bedzie nieuniknionym nastepstwem walki, a morderstwo jedynym sposobem odzyskania/pozyskania rzeczy od kogos innego wbrew jego woli.
Każdy ma swój punkt widzenia, ale nie każdy z niego coś widzi.
Quijo

Postby Quijo » Sat Oct 28, 2006 3:31 pm

Według mnie to jest świetny pomysł.
Mogły by wtedy powstać grupy drechów, które wbijały by na miasto robiły paru osoba przekopkę, zabrały by łup i poszli dalej :D
Cantryjczyk

Postby Cantryjczyk » Sat Oct 28, 2006 3:35 pm

Quijo wrote:Według mnie to jest świetny pomysł.
Mogły by wtedy powstać grupy drechów, które wbijały by na miasto robiły paru osoba przekopkę, zabrały by łup i poszli dalej :D

Aha :) Ogluszenie wcale by nie bylo latwiejsze niz zabicie, na jedno wychodzi. Ale to juz zupelnie co innego fabularnie, gdy ktos zostanie przez kogos pobity i obrabowany, niz gdy ktos zostanie zabity i obrabowany. Roznica tez dla celu ataku duza. Wiec chyba warto miec obie opcje.

P.S. Co do tematu szubiennic, gilotyn itp. Moim zdaniem mialoby toto sens tylko wtedy gdyby dalo sie wieszac czy scinac postacie uprzednio pokonane w walce, obezwladnione, schwytane.
Każdy ma swój punkt widzenia, ale nie każdy z niego coś widzi.
Milo

Postby Milo » Sat Oct 28, 2006 3:40 pm

Gin wrote:cios zadawało by sie normalnie i wtedy pojawiałby się komunikat:

"twój cios jest smiertelny mozesz uśmiercić lub ogłuszyć atakowaną postać."

i tu wybierało by się co sie chce zrobić.

Ogluszenie moze zastapic zabicie ale nie musi. Dlatego podoba mi sie ten pomysl. Dodaje po prostu nowa mozliwosc interakcji miedzy postaciami.
Quijo

Postby Quijo » Sat Oct 28, 2006 3:52 pm

To moze juz dacie na angielskie forum, albo ankiete ?

Return to “Sugestie”