Metalurgia - szybszy wytop

Forum dla graczy Cantr II do pozapostaciowego dyskutowania na temat nowych pomysłów dla rozwoju gry Cantr II.

Moderators: Public Relations Department, Players Department, Programming Department, Game Mechanics (RD)

NiKnight

Metalurgia - szybszy wytop

Postby NiKnight » Thu Oct 26, 2006 7:39 pm

Przydałyby się jakieś narzędzia do przyśpieszania wytopu metali. Dla żelaza można wykorzystać istniejące już miechy (po prostu skracałyby czas wytopu o np.: 25%). Do szybszego wytapiania stali możnaby stworzyć jakieś nowe narzędzie.

Co o tym myślicie?
Ni Ni Ni Ni!
kemesO

Postby kemesO » Thu Oct 26, 2006 7:57 pm

może jakieś nowe, ulepszone piece do wytopu?
BZR

Postby BZR » Thu Oct 26, 2006 8:18 pm

Do wytapiania stali moglby byc jakis lepszy rodzaj miechow, mam tutaj na mysli cos mechanicznego.

Ogólnie, popieram wszelkie proby zwiekszenia specjalizacji w Cantr, gdyż powoduje ona powstawanie zawodów i grup współpracy miedzy graczami.
Rusalka

Postby Rusalka » Thu Oct 26, 2006 8:49 pm

Musimy poczekać aż ProgD da nam możliwość regulacji postępu projektu zależnie od posiadanych narzędzi.

Nowocześniejsze piece? Jakieś konkretniejsze propozycje?
Artur wrote:ja chce miec fabryke i czarnuchow w niej a nie dom z ogrodkiem kurna i nie zycze sobie zeby mnie ktos pouczal o graniu w cantr qrka
NiKnight

Postby NiKnight » Thu Oct 26, 2006 10:18 pm

Martenowski przede wszystkim ale może też być piec łukowy, tylko wtedy trzeba jakiś generator prądu zbudować.

Lub po prostu piec łukowy będzie miał wbudowany generator czyli do jego budowy potrzebne byłyby druty miedziane, guma itd. A do samego wytopu dodatkowo ropa do zasilania generatora.
Ni Ni Ni Ni!
Rusalka

Postby Rusalka » Thu Oct 26, 2006 10:23 pm

Brzmi bardzo fachowo :) Zgłębie temat jak nie zapomnę ;)
Artur wrote:ja chce miec fabryke i czarnuchow w niej a nie dom z ogrodkiem kurna i nie zycze sobie zeby mnie ktos pouczal o graniu w cantr qrka
in vitro...

Postby in vitro... » Fri Oct 27, 2006 1:59 pm

piece tak, miech nie. o wiele łatwiej wprowadzić nowy piec, niż leprze miechy. i bdzie 2 razy więcej projektów w piecach

Code: Select all

Manufacturing aluminum
Manufacturing aluminum (charcoal)
Manufacturing aluminum (gas)
Manufacturing steel (coal) (pair of bellows)
Manufacturing steel (gas) (pair of bellows)
Refining iron ore (coal)
Refining iron ore (charcoal)
Refining iron ore (gas)
Smelting bronze (wood)

Code: Select all

Manufacturing aluminum (pair of bellows)
Manufacturing aluminum (charcoal) (pair of bellows)
Manufacturing aluminum (gas) (pair of bellows)
Manufacturing steel (coal) (pair of turbo-bellows)
Manufacturing steel (gas) (pair of turbo-bellows)
Refining iron ore (coal) (pair of bellows)
Refining iron ore (charcoal) (pair of bellows)
Refining iron ore (gas) (pair of bellows)
Smelting bronze (wood) (pair of bellows)
cantr się posypał
Rusalka

Postby Rusalka » Fri Oct 27, 2006 2:44 pm

turbo bellows? :) dobre. To chyba już nie byłyby miechy ale jakieś radiatory czy turbiny. Nie wiem jak to dokładnie wygląda, ale we współczesnej rafinacji na pewno mają jakąś maszynę do tego.
NiKnight

Postby NiKnight » Fri Oct 27, 2006 3:14 pm

A po co dublować projekty? Przecież dzisiaj jak budujesz np.: dom z kamienia to nie ważne czy masz zwykłą kielnię czy całą z żelaza. Podobnie powinien działać wytop stali:

Musisz mieć miechy a to, że masz lepsze miechy (mechaniczne np.:) to po prostu szybciej wytapiasz.

W przypadku wytopu gdzie miechy nie są potrzebne po prostu będą mogły one być liczone tak jak się liczy wszystkie surowce, które można wydobywać szybciej mając odpowiednie narzędzie.
Ni Ni Ni Ni!
in vitro...

Postby in vitro... » Fri Oct 27, 2006 3:18 pm

tylko że łatwiej zdublować projekty niż dopisać rusałkowe "możliwość regulacji postępu projektu zależnie od posiadanych narzędzi"
cantr się posypał
dstankiewicz

Postby dstankiewicz » Fri Oct 27, 2006 6:02 pm

A z tego co pamietam drogi jak sie ulepsza, to taczka nie jest konieczna, ale jak sie ja ma to sie szybciej robi drogi. Tak moze byc i tutaj poprostu. Masz - robisz szybciej, jak nie masz to twoj pech :P
Milo

Postby Milo » Fri Oct 27, 2006 8:00 pm

Dajcie spokoj... Szybszy wytop, lepsze narzedzia do wydobywania...
W swiecie Cantr nie ma praktycznie entropii. Statki nie tona, budynki nie wymagaja remontow, nawet naprawa narzedzi zuzywa czas ale nie surowce. No i zloza sa niewyczerpane... Wszystko sie gromadzi, gromadzi...
Szynszyl

Postby Szynszyl » Fri Oct 27, 2006 9:50 pm

Zgadzam sie z Milo, mozna by wprowadzić złuzuwanie się budynkow maszym i pojazdow a do napraw powinno uzywac sie surowców, bo inaczej za jakis czas Cantr beedzie strasznie zagracony
docent

Postby docent » Fri Oct 27, 2006 10:07 pm

No nie wiem.. Z jednej strony pomysł ciekawy, może jeszcze jakieś szykany dołżyć, żeby był bardziej prestiżowy niz ekonomiczny :evil: . Z drugiej strony Milo dobrze gada...
NiKnight

Postby NiKnight » Fri Oct 27, 2006 10:26 pm

Milo, co jest złego w rozwoju osady? Im mniej ludzi będzie zajętych zdobywaniem podstawowych surowców tym więcej zajmie się sztuką, kulturą, polityką itd. .
Ni Ni Ni Ni!

Return to “Sugestie”