Narzedzia natychmiastowej(_no coment_) smierci

Forum dla graczy Cantr II do pozapostaciowego dyskutowania na temat nowych pomysłów dla rozwoju gry Cantr II.

Moderators: Public Relations Department, Players Department, Programming Department, Game Mechanics (RD)

RadioActive

Narzedzia natychmiastowej(_no coment_) smierci

Postby RadioActive » Mon Oct 23, 2006 4:43 pm

Hmm... Tak ostatnio siedzialłem na ganeczku mojej siedziby, siedzialem i skrobalem kosciane noze dla nowonarodzonych, skrobalem, skrobalem...
I jak tak wyskrobalem piaty noz, to zauwarzylem kilka(nascie?) osob zaciagających jakiegos biedaka do lochu... No tak patrzylem, patrzylem, za 3 dni nastepnego, za 6 dni nastepnego, i tak się w rok ich nazbieralo 8. I co z nimi zrobc? Glodzic? Maja zapasy. Ranic? Albo maja leki, albo uciekna, kiedy straznik bedzie wchodzil do pomieszczenia. No i, kazdy z nich ma kilkaset gram roznych surowcow, bron, narzedzia... U jednego delikfenta znalezlismy lom, wiec wkrotce moznabylo sie spodziewać proby ucieczki...

No i wpadlem na pomysl: Narzędzia szybkiej śmierci.
No, w wiekszosci krajow wzniesiono kare smierci, ale to nie oznacza, ze w Cantr tez ma tak byc (oczywiscie jak jakas osada sobie nie zyczy, to no problemo)

Chcialem zaproponowac kilka urzadzen, ktore pozwola w mniej niz 8h (w realu) klopotliwego delikwenta.

Szubienica;
mlotek
400g lina
1200g drewno

Gilotyna;
mlotek
200g stal
60g sznurek
600g drewno

Katowski Taboret
460g drewno
kamienny/stalowy tasak(jeśli jest :D)

Takich maszyn jak madejowe lorze nie bede prezentowal, bo moga co najwyzej ciezko poranic - zadko zabic.

A wspomniane osiem godzin, to zeby moznabylo odwolac wyrok, albo dac czas do namyslu skazancowi.
nemo49

Postby nemo49 » Mon Oct 23, 2006 5:04 pm

Mocno kontrowersyjne .Ale jeśli nie padną silne i przekonywujące dla mnie argumenty "na nie " - to jestem za. Musiałyby być jednak spełnione jakieś dodatkowe warunki.
OktawiaN :)

Postby OktawiaN :) » Mon Oct 23, 2006 5:18 pm

To nie jest tak latwo, niektorzy wykorzystywaliby to w innych celach, naprzyklad wojennych, i bylby to lepszy sposoib na zdobycie osad niz zwykle wojowanie z bronia.

Lepiej juz zaimpletowac w koncu lancuchy dla niewolnikow :D
Mattan

Postby Mattan » Mon Oct 23, 2006 5:27 pm

Niewątpliwie byłaby to skuteczna obrona osad przed atakami. Postawić 10 gilotyn i jak przyjdzie wojsko wroga wsadzić ich i po 8 godzinach byłoby po ataku. Tak samo z piratami. Jestem za. 8)

EDIT: Ja naprawdę żartowałem. :lol:
Last edited by Mattan on Mon Oct 23, 2006 6:50 pm, edited 1 time in total.
Marczak

Postby Marczak » Mon Oct 23, 2006 5:31 pm

No nie no, wy chyba nie mówicie serio? :shock: Już to widzę, taka gilotynka jako... dobre narzędzie walki politycznej. Wódz nie obudzi się przez dzień, to już się nie obudzi. Nie mówiąc już o nowych graczach którzy byliby unicestwiani zanim by się przedstawili. :? Nie wy nie mówicie tego poważnie. :D
Rusalka

Postby Rusalka » Mon Oct 23, 2006 5:46 pm

Gdyby takie urządzenia wprosewadzić, skazany musiałby sam do takiej maszyny "wejść". Oczywiście jest pełno różnych środków perswazji aby go przekonać, ale mimo wszystko jakoś nie widzę tego...
Artur wrote:ja chce miec fabryke i czarnuchow w niej a nie dom z ogrodkiem kurna i nie zycze sobie zeby mnie ktos pouczal o graniu w cantr qrka
myszaq

Postby myszaq » Mon Oct 23, 2006 5:49 pm

musialby? a przeciaganie?
nemo49

Postby nemo49 » Mon Oct 23, 2006 5:51 pm

Poważnie, poważnie . Tylko jakieś możliwości ograniczenia nadużywania trzeba wymyśleć. Kajdany -owszem niezależnie też. Kiedyś była propozycja wprowadzenia galer ,która upadła. Też można odkurzyc- wsadzamy delikwenta na statek i przykuwamy do wiosła albo do masztu i niech dmucha w żagle.Jestem wkurzony i jestem za bo się bandytów i piratów namnożyło ....
Artur

Postby Artur » Mon Oct 23, 2006 5:57 pm

hmm... z jednej strony fajno by bylo powiesic jakiegos bandziora... z drugiej strony fajno by bylo powiesic szefa miasta... jak z obu stron fajno to jestem za :P z tym ze mozna by nagiac troche reala i zrobic to po cantryjsku, znaczy np. trzeba by ze 3 razy wiecej wkladu z przeciaganie na szubienice, znaczy co najmniej 3 silnych chlopow zeby delikwenta zakulbaczyc w sznura, do tego projekt wieszania na jakies 2 dni wykonujacy sie samoczynnie, czyli zawsze 2 dni i bez ludzi przyspieszajacych go, to bedzie cos jak zabijanie kolaesia bronia, pare dni, ale bez broni z uzyciem sily przeciaganych... i trudniejsze do zrobienia, np. szubienica to duzo drewna i jakies zelazne badz stalowe czesci plus gruba lina, gilotyna to kupa roboty i duzo stali... tak, zeby tylko rozwiniete miasta mogly sobie na to pozwolic...
Elm0

Postby Elm0 » Mon Oct 23, 2006 6:26 pm

Fajny pomysł, ale nie przejdzie u tych pacyfów Angoli.
I don't know but I've been told,
Deirdre's got a Network Node.
Likes to press the on-off switch,
Dig that crazy Gaian witch!
-verri-

Postby -verri- » Mon Oct 23, 2006 6:31 pm

Tak, dużo ludzi do przeciągania, dużo surowców i długi czas robienia.
I przede wszystkimdługie wieszanie

Ale i to możnaby było wykorzystać -

Spokojna osada, paru mieszkańców, wszystko dobrze się układa.
Nagle, o 22.00 dokuje ośmiu piratów na jakimś większym statku. Zaczynają gilotynę, nad ranem kończą, i każdego mieszkańca ścinają po kolei. Zanim gracze wstaną - postacie ścięte.

Ale ogólnie jestem na nie. Jeśli ktoś chce zabić to bierze i zażyna się delikwenta za pomocą szabli czy toporów.
nemo49

Postby nemo49 » Mon Oct 23, 2006 7:04 pm

-verri- wrote:Spokojna osada, paru mieszkańców, wszystko dobrze się układa.
Nagle, o 22.00 dokuje ośmiu piratów na jakimś większym statku. Zaczynają gilotynę, nad ranem kończą, i każdego mieszkańca ścinają po kolei. Zanim gracze wstaną - postacie ścięte..

Budowa powinna zajmować co najmniej tyle czasu co postawienie kamieniołomu i nie więcej niż dwa sloty do jej stawiania. I juz nie ma tego problemu. Wiecie jakodstraszająco by działał widok szubienicy albo gilotyny po wejściu do miasta ? - nie byłoby potrzeby jej w ogóle używać :D
banialuk

Postby banialuk » Mon Oct 23, 2006 7:08 pm

A mnie sie to w ogole nie podoba. O! 8)
RadioActive

Postby RadioActive » Mon Oct 23, 2006 7:25 pm

-verri- wrote:\
Spokojna osada, paru mieszkańców, wszystko dobrze się układa.
Nagle, o 22.00 dokuje ośmiu piratów na jakimś większym statku. Zaczynają gilotynę, nad ranem kończą, i każdego mieszkańca ścinają po kolei. Zanim gracze wstaną - postacie ścięte.
\

Ty powinieneś horrory pisać :D Po okrojeniu przez cenzure, zostanie jeszcze sporo materiału na czwartą serie Lost'ów i na jakiś porzadny kryminał...

A na poważnie... Żeby takiego kolesia powiesić, r i tak trzeba 8 (słownie;osmiu) gdozin żeby sie udusił... No ale czego się spodziewać po grze, gdzie sie z młotka i grabi helikopter robi, a gas chowa do kieszeni.. Oczywiście jeśli ma sie spodnie, bo tutaj 50% osob nago chodzi...

To mozeby tak.. zmienic ilosc dnui potrzebnych do zakonczenia "projektu" zmienic na 13? Taka optymistyczna liczba...
-verri-

Postby -verri- » Mon Oct 23, 2006 7:44 pm

Pojawiałby się komunikat: Widzisz jak XXX, YYY, ZZZ wieszają cię na szubienicy.
Automatycznie byłby też projekt: "Duszenie się". Nabijałoby się po 20 % na godzinę. Postacie nie mogłyby opuścić miasta, ani przerwać projektu. Nie, pomysł zły. :?

Return to “Sugestie”