Fotografie budynków

Forum dla graczy Cantr II do pozapostaciowego dyskutowania na temat nowych pomysłów dla rozwoju gry Cantr II.

Moderators: Public Relations Department, Players Department, Programming Department, Game Mechanics (RD)

domeq

Fotografie budynków

Postby domeq » Fri Sep 15, 2006 9:49 am

Jak wiemy, większość typów lokacji ma swoje zdjęcia (ewentualnie grafiki).

Proponuje, zeby także w budynkach była możliwość zobaczenia ich wnętrz ;)

Zdjęcia dla kilku typów budynków (shack, cottage, mud hut) postaram się wykonać własnym aparatem... pobawie sie troche w najblizszym czasie, i przesle efekty ;)
Artur

Re: Fotografie budynków

Postby Artur » Fri Sep 15, 2006 9:53 am

jezeli ktos chce to moze w notatce zamiescic zdjecia budynkow od srodka ;)
ushol

Postby ushol » Fri Sep 15, 2006 11:53 am

Lepiej chyba zindywizualizować wnętrze budynków niż je uogalniać... W Cantr budynki już nie dzielą się na chaty, kamienne budynki itt. (i takie tam :P )

Mamy przecież zamki, pałace więc grafiki jak już w notatkach by się zdały z planem budynku itt.
Image
Image
Federacja RP
dstankiewicz

Postby dstankiewicz » Fri Sep 15, 2006 12:53 pm

Ale Cantr to gra w ktorej glowna role odgrywa wyobraznia... A wiec albo zrobic ogolne zdjecia kazdej grupy budynkow, alebo nie robic nic.
A jak ktos chce pokazac innym jak konkretnie wyglada jakis budynek, to OOC sobie namaluje go, zeskanuje i wrzuci do notki w Cantr ;) Znam jedno takie miejsce gdzie jest troche notatek tego typu :P Swietna rzecz :)
Sztywna

Postby Sztywna » Fri Sep 15, 2006 1:37 pm

Łyso by było, gdyby na przykład każda chatka miała takie samo wnętrze jak każda inna :?
Zgadzam się z poprzednikiem, że można "urządzić" je po swojemu i pomęczyć się z notatką.
Strzeż się! Cantr silnie uzależnia...

<autolans> [url=http://www.grapheine.com/bombaytv/movie-uk-f0063db4f171b228025e719ce414cee1.html]A co "góra" na drugi serwer? :P[/url] </autolans>
As Kalash

Postby As Kalash » Fri Sep 15, 2006 4:53 pm

To może zrobić grafiki budynków od zewnątrz? Trzeba by zrobić ich kilka na każdy typ budynku (inny kolor, wielkość). Z zewnątrz bydynki wyglądają podobnie. I trzeba by dać budującemu możliwośc wyboru wyglądu budynku.
Terlas

Postby Terlas » Fri Sep 15, 2006 5:14 pm

zdiecie zewnetrzne czy tez wenetrzne czemu nie bo i tak cantryjczycy nie poznajli zaduzo technologi i wszystkie domy wygladaja podobnie/ A wnetrze hmmm jak bede szedł jakas postacia na emeryture to zaczne robic swoj dom sadzic drzewo (moze juz sie da) i wtedy bedzie liczył sie widok w sirodku chodz, tak samo jak z zewnetrznym widokiem ile moze byc odmian tego samego wnetrza z tym samym łużkiem i innymi meblami ?
A ja zawsze sie zastanawiam czy jak moja postac sie starzeje, to ja powinienem płakac, czy cieszyc sie ze przezyła tyle
Rusalka

Postby Rusalka » Fri Sep 15, 2006 5:20 pm

Nie nie nie nie nie nie nie nie nie nie nie nie nie nie nie nie nie nie nie nie nie nie nie nie nie nie nie nie nie nie nie nie nie nie nie nie nie nie nie nie nie nie nie nie nie nie nie nie nie nie nie nie nie nie nie nie nie!!!!!!!!

Zadnych grafik budynkow. Celowo typow budynkow jakie mozna postawic jest malo, zeby byly one jak najbardziej uniwersalne i kazdy mogl dopisac do nich co mu sie podoba. Obrazki budynkow zupelnie zepsulyby idee, na podstawie ktorej je implementowano.

Jak chcecie obrazki mozecie sobie robic notatki na ich temat, z grafikami wlacznie. Ale nie bedzie nic odgornie.
Artur wrote:ja chce miec fabryke i czarnuchow w niej a nie dom z ogrodkiem kurna i nie zycze sobie zeby mnie ktos pouczal o graniu w cantr qrka
ActionMutante

Postby ActionMutante » Fri Sep 15, 2006 5:26 pm

Rusalka wrote:Nie nie nie nie nie nie nie nie nie nie nie nie nie nie nie nie nie nie nie nie nie nie nie nie nie nie nie nie nie nie nie nie nie nie nie nie nie nie nie nie nie nie nie nie nie nie nie nie nie nie nie nie nie nie nie nie nie!!!!!!!!

Czy trzeba cos jeszcze dodawac.... moze np. NIE!!!
All my friends are dead.
You got dragged outta bed,
Now they're buried and they're dead.
domeq

Postby domeq » Fri Sep 15, 2006 7:10 pm

Rusalka wrote:Nie nie nie nie nie nie nie nie nie nie nie nie nie nie nie nie nie nie nie nie nie nie nie nie nie nie nie nie nie nie nie nie nie nie nie nie nie nie nie nie nie nie nie nie nie nie nie nie nie nie nie nie nie nie nie nie nie!!!!!!!!

Zadnych grafik budynkow. Celowo typow budynkow jakie mozna postawic jest malo, zeby byly one jak najbardziej uniwersalne i kazdy mogl dopisac do nich co mu sie podoba. Obrazki budynkow zupelnie zepsulyby idee, na podstawie ktorej je implementowano.

Jak chcecie obrazki mozecie sobie robic notatki na ich temat, z grafikami wlacznie. Ale nie bedzie nic odgornie.

A ja sie glupi nafociłem ;)

Co powiecie w takim razie na zdjecia maszyn i narzedzi?

hebel do drewna - wystarczy przerobić w PS na grafike, sam juz to zrobie w wolnym czasie.

Mam jeszcze zdjecia: młotka drewnianego, stalowego, piły do drewna, kowadła żelaznego, dłuta i sierpu. Wszystko w pieknym, wiejsko-cantryjskim stylu ;-)
Forien

Postby Forien » Fri Sep 15, 2006 7:19 pm

1. juz sa
2. wiekszosc ich nie chce
3. bo to gra na wyobraznie, gra tekstowa a nie graficzny shit jak MU, Lineage czy Tibia :p
Image
"Opinia publiczna powinna być zaalarmowana swoim nieistnieniem." (Lec)
Mapokl

Postby Mapokl » Fri Sep 15, 2006 8:56 pm

Zdjęcia maszyn i narzędzi można zamieszczać w wiki. O ile już ktoś ich nie zamieszczał. Obrazki dodatkowe zwiększają tylko transfer, a nie wszyscy mają bezlimitowe łącze z dużą prędkością.

Może jeszcze po nakierowaniu na nazwę notatki, ukazywałby się jej podgląd.

Ps. A rysująć/malując dom saodzielnie(np. w notatkach), można narysować krzesło którego nie ma...
Rydygier

Postby Rydygier » Sat Sep 16, 2006 6:42 pm

Z tym brakiem wizualizacji otoczenia i budowli i zdaniem sie całkowicie na wyobraźnię wiąże sie jeden problem, z którym sie zetknąłem i którym chcę się podzielić. Otóż jeśli każdy może sobie dowolnie wyobrażać wygląd danej rzeczy, budowli czy człowieka, to może dochodzić do konfliktów w pewnych sytuacjach. Załóżmy, że wybudowałem sobie kamienny dom w osadzie, gdzie żyje postać o malarskich inklinacjach. Postać owa chciałaby "naszkicować" mój portret z moim domem w tle (może to równiez być kronikarz chcący opisać ludzi i budowle). Ma dwie możliwości. Albo zapyta się mnie, jak wyglądam i jak wygląda mój dom (zakładam, że nie opisywałem wcześniej swego wyglądu, ani wyglądu domu) i stworzy obraz (opis) zgodne z moimi wskazówkami, albo też przedstawi mnie i mą siedzibę po swojemu, nie licząc się z moimi wyobrażeniami na ten temat. Pierwsze rozwiązanie wychodzi nienaturalnie, bo na pytanie malarza, jak wyglądam, odpowiem, że ślepiec nie powinien chwytać za pędzel, drugie zaś... Cóż. Nie każdemu się spodoba, że świat zobaczy jego podobiznę jako kędzierzawego blondyna-kurdupla podczas gdy on sam ma się za wysokiego, długowłosego bruneta. Poza tym może się zdarzyć, że ten sam obiekt zostanie przedstawiony jako zupełnie inny przez innego malarza, nieświadomego, że jego poprzednik już to namalował, ale całkiem inaczej.
Widzę dwie możliwości. Albo malarz spyta się o wygląd przez OOC, ale nie zawsze twórca malowanego obiektu będzie dostępny, albo też w opisie postaci i wszelakich budowli czy pojazdów pojawią się jeśli nie obrazki, to chociaż krótkie tekstowe opisy wyglądu, ustalane przez twórcę danego obiektu, a nadawane odgórnie (losowo, lub zgodnie z cechami "rodziców") w przypadku wyglądu postaci.
ActionMutante

Postby ActionMutante » Sat Sep 16, 2006 8:42 pm

Jesli zostawisz notatke z wygladem twojego budynku, to git. Jesli nie to twoj problem.

Moje zdanie.
All my friends are dead.

You got dragged outta bed,

Now they're buried and they're dead.
Rydygier

Postby Rydygier » Sun Sep 17, 2006 8:44 am

ActionMutante wrote:Jesli zostawisz notatke z wygladem twojego budynku, to git. Jesli nie to twoj problem.

Moje zdanie.

No właśnie brak notatki jest też kłopotem dla takiego malarza, który nie wie, czy ktoś wcześniej już nie przedstawił danego obiektu zupełnie inaczej, no i notatkę może ktoś zabrać... Nie czepiałbym się gdyby to było teoretyzowanie, ale jedna z moich postaci miała swego czasu taki dylemat.

Return to “Sugestie”