Dzwig / wozek na bagaz lub cos w tym stylu
Moderators: Public Relations Department, Players Department, Programming Department, Game Mechanics (RD)
- Artur
Dzwig / wozek na bagaz lub cos w tym stylu
no wiec mamy teoretycznie taka sytuacje: do naszego sporego miasta przyplywa spory statek, na nim jeden kupiec z innego duzego miasta... oferuje nam calkiem korzystna wymiane 200kg wapienia za 100kg hematytu... akurat potrzebny nam jest hematyt na pozniej wiec przystajemy na to... rozpoczyna sie rozladunek, i trwa, hmmm, dosc dlugo;) mnie osobiscie wnerwia to ze musze wylazic czasami po 10 razy w ta i spowrotem zeby wykonac jakas operacje na duzej ilosci sorowcow, a w tym przypadku kupiec musi wejsc/wyjsc na statek co najmniej 14 razy, do tego osoba odpowiedzialna za wymiane musi dac mu 100kg hematytu, wylazic / wlazic do magazynu, a potem ladowac wapien do niego itd itp... no i teraz pomysl:
maszyna "Dzwig"
wymaga np. 5000g stali, 3000g zelaza, 2000g grubej liny (lub wiecej innej, jezeli grubej nie da sie jeszcze zrobic), mlotek, srubokret i daje mozliwosc przekladania z ziemii na statek i odwrotnie duzej ilosci towaru, np. jakies 50kg za jednym uzyciem
do tego maszyna lub pojazd "Wozek na Bagaz" lub "Wozek Widlowy" lub cos w tym stylu, wymagajace mniej sorowcow i pozwalajace na przewozenie duzych ilosci towaru miedzy budynkami...
nie wiem czy jest mozliwe zaimplemetowanie czegos takiego, ale na pewno umililo by to zycie w wielu miastach...
maszyna "Dzwig"
wymaga np. 5000g stali, 3000g zelaza, 2000g grubej liny (lub wiecej innej, jezeli grubej nie da sie jeszcze zrobic), mlotek, srubokret i daje mozliwosc przekladania z ziemii na statek i odwrotnie duzej ilosci towaru, np. jakies 50kg za jednym uzyciem
do tego maszyna lub pojazd "Wozek na Bagaz" lub "Wozek Widlowy" lub cos w tym stylu, wymagajace mniej sorowcow i pozwalajace na przewozenie duzych ilosci towaru miedzy budynkami...
nie wiem czy jest mozliwe zaimplemetowanie czegos takiego, ale na pewno umililo by to zycie w wielu miastach...
- Loc
- ActionMutante
- marshall
- Loc
- Artur
hmm, zalozmy ze mozna przenosic rzeczy tylko z otwartej lodzi, pojawiala by sie lista sorowcow na pokladzie i na ziemii w lokacji, cos jak notatki w kopercie, i mozna by szybko przenosic wieksze ilosci w jedna i druga strone... mozna by tez zrobic np. jednogodzinny projekt przenoszenia, np. 100kg na godzine mozna by przeniesc... teoretycznie szybciej mozna recznie, ale komu by sie chcialo 14 razy w ta i spowrotem wlazic, podnosic i upuszczac sorowce i jeszcze to samo do magazynu, ja bym wolal poswiecic ta godzinke lub nawet dwie po to tylko zeby sie nie wk****ac...
- OktawiaN :)
Wedlug mnie dzwig powienien wygladac jak podnoszenia surowca z ziemi tylko ze ukazywaloby sie kilka okienek do wpisywania ilosci gramow dla kazdego surowca. Potem zeby mozna bylo wybrac budynek do ktorego to sie ma wzucic. Jest male zamieszanie ale inaczej tego sie zrobic nie da. Trzeba jeszcze brac pod uwage zabierania surowcow z ladowni na statku.
- Mattan
Myśle że zacznijmy od żurawia portowego. Budowany by był wewnątrz portu i byłby magazynem z możliwością przechowywania surowców i produktów oraz możliwością ich załadowania na wskazany statek. W statku gdyby przybił do portu z żurawiem obok surowców pojawiła by się ikona. "załaduj na żuraw" po naciśnięciu której można byłoby wpisać ilość przeładowywanego do magazynu towaru. To samo pojawiałoby się w żurawiu.
Fajna byłaby możliwość budowania kilku żurawi w jednym porcie. Tak samo jak możliwość budowania kamiennych przybudówek wtedy porty z pustych miejsc utrudniających komunikację stałyby się centrami handlowymi.
Takie same żurawie można budować w budynkach tylko z możliwością załadunku i rozladunku pojazdów.
Żuraw portowy:
Materiały: 15000g kamienia, 3000g drewna, 500g żelaza, 200g stali, 1000g grubej liny, 1000g liny, 3szt. bali, 2szt. belek, 3szt. desek.
Czas: 25 dni.
Narzędzia: kielnia, młotek, toporek ciesielski, śrubokręt.
Fajna byłaby możliwość budowania kilku żurawi w jednym porcie. Tak samo jak możliwość budowania kamiennych przybudówek wtedy porty z pustych miejsc utrudniających komunikację stałyby się centrami handlowymi.
Takie same żurawie można budować w budynkach tylko z możliwością załadunku i rozladunku pojazdów.
Żuraw portowy:
Materiały: 15000g kamienia, 3000g drewna, 500g żelaza, 200g stali, 1000g grubej liny, 1000g liny, 3szt. bali, 2szt. belek, 3szt. desek.
Czas: 25 dni.
Narzędzia: kielnia, młotek, toporek ciesielski, śrubokręt.
- Rusalka
wymaga np. 5000g stali, 3000g zelaza, 2000g grubej liny
Wiecie co? Ja się obawiam, że gdyby ktoś miał wydać takie ilości surowców na dźwig to wolałby sobie raczej poklikać i pobiegać.
Jak już byście chcieli mieć dźwig to musiałby być on tani. Z drewna chociażby. 5kg drewna + jakieś 300 żelaza i do tego lina, maksymalnie.
Oczywiście wymagałoby to programowania. Ja bym to rozwiązał tak, że dźwig mógłby przenosić kontenery/skrzynki tylko. Do skrzynki by się ładowało towar i tyle. Takie duuuże skrzynki byłyby oczywiście na klucz i tylko do przenoszenia za pomocą dźwigów i takich tam.
A i jeszcze jedno - gdyby rozbudowąc cantr pod tym kątem, wprowadziłbym rosnące zmęczenie jak ktoś zasuwa w te i wewte obładowany towarem.
Artur wrote:ja chce miec fabryke i czarnuchow w niej a nie dom z ogrodkiem kurna i nie zycze sobie zeby mnie ktos pouczal o graniu w cantr qrka
-
- Mattan
Rusalka wrote:wymaga np. 5000g stali, 3000g zelaza, 2000g grubej liny
Wiecie co? Ja się obawiam, że gdyby ktoś miał wydać takie ilości surowców na dźwig to wolałby sobie raczej poklikać i pobiegać.
Jak już byście chcieli mieć dźwig to musiałby być on tani. Z drewna chociażby. 5kg drewna + jakieś 300 żelaza i do tego lina, maksymalnie.
To może zlikwidujmy kopalnię wapienia i kamieniołom i wiertla? Tyle surowców na nie trzeba.

- Artur
hmm, drewniany dzwig tez jest ok
i pomysl z zurawiami tez ok
a przenoszenie pojazdow to juz wogle super ekstra
mozna by rozroznic taki latwy do zrobienia drewniany dzwig do sorowcow, i taki stalowy wielki dzwig do pojazdow
jeszcze zeby ktos o tym napisal na angielskim forum, ja to nawet nie wiem jak jest dzwig po angielsku 

-
- Agent 0007
- Rusalka
wadko wrote:Gdyby można by było przenosić dźwigiem też i pojazdy na statki to byłoby to cudowne urządzenie
O właśnie, a to mi kompletnie wyleciało z głowy. Możliwość przenoszenia pojazdów na statki za pomocą dźwiga, stałoby się pewnie szybko głównym zastosowaniem takiej machinerii.
Artur wrote:ja chce miec fabryke i czarnuchow w niej a nie dom z ogrodkiem kurna i nie zycze sobie zeby mnie ktos pouczal o graniu w cantr qrka