opisy lokacji

Forum dla graczy Cantr II do pozapostaciowego dyskutowania na temat nowych pomysłów dla rozwoju gry Cantr II.

Moderators: Public Relations Department, Players Department, Programming Department, Game Mechanics (RD)

kemesO

opisy lokacji

Postby kemesO » Fri Aug 11, 2006 4:05 pm

wiadomo, że podróżując przez wiele lokacji, napotykając wiele osób, widząc wiele przedmiotów wszystko zaczyna nam się powoli mieszać...jeśli jeszcze do tego dochodzi większa ilość postaci, to mamy niezły galimatias

Co byście powiedzieli na wprowadzeniu dodatkowego przycisku, okna, zakładki albo czegokolwiek w tym rodzaju, która to rzecz pojawiałaby się po kliknięciu na nazwę osady--->np jesteśmy w miejscowości A, na północ prowadzi droga do osady B, klikamy na zakładkę Miejsce i widzimy opis tej drogi, klikamy na B i voila! Pojawia się nam opis tego miejsca (który notabene możemy sobie sami uprzednio sporządzić) np liczba mieszkańców, surowce itp różne ciekawostki.

Myślę, że byłoby to spore ułatwienie---->już nie byłoby konieczności szukania wszystkiego w setkach notatek, jeśli ktoś zada proste pytanie:"Dokąd prowadzi ta droga?" lub "Co tam jest"?
ActionMutante

Postby ActionMutante » Fri Aug 11, 2006 4:08 pm

Ciekawe, ale nie jestem na tyle doswiadczony, zeby ocenic czegos takiego funkcjonalnosc... Po kolejnych komentarzach zweryfikuje zdanie. Naerazie za.
All my friends are dead.
You got dragged outta bed,
Now they're buried and they're dead.
OktawiaN :)

Postby OktawiaN :) » Fri Aug 11, 2006 4:11 pm

Ty nie widzisz wszystkich ludzi w lokacji bo niektorzy sa w budynkach. A poco ktos ma liczyc Ci osoby we wszystkim i ocenic ile ludzi jest w wiezieniu :twisted:

Ale chetnie dowiem co chcialbys jeszcze dodac do tej zakladki?
kemesO

Postby kemesO » Fri Aug 11, 2006 4:16 pm

Źle zrozumiałeś...To mogłaby być po prostu zakładka Opis, a co tam by się znalazło, to zależałoby by tylko od Ciebie! Po prostu w to miejsce mógłbyś podstawić sporządzoną wcześniej przez siebie (albo kogoś innego) notatkę. Nie chodzi o systemowe generowanie danych! Pomyśl, że byłeś np tam i tam, jesteś w osadzie, skąd prowadzi droga do tej miejscowości, ale nie pamiętasz dokładnie, co tam jest, jaki ustrój, jak nastawieni ludzie itp. Klikasz na nazwę tej miejscowości w zakładce Opis i pojawia Ci się...jej opis :D :D :D

Nie irytowałeś się nigdy, kiedy być może szukałeś jakichś swoich dawnych zapisków z podróży? Nie łatwiej byłoby, gdybyś miał to wszystko pod ręką?
Bziur

Postby Bziur » Fri Aug 11, 2006 4:17 pm

Coś w rodzaju notatnika- można użyć notatek by zapisywać takie informacje.
Image
kemesO

Postby kemesO » Fri Aug 11, 2006 4:18 pm

To jest właśnie sposób na uporządkowanie takich notatek...dopóki nie pojawią się książki - już nie mogę się doczekać :D
Artur

Postby Artur » Fri Aug 11, 2006 4:19 pm

bardziej chodzi chyba o to zeby dodac np. taki opisik: "tu mnie szczenięsyny napadli, dwoch ich bylo, jeden to sie nazywal Pytong z tego co pamietam" , albo "a ta osada to jakas nuda, nie idz tam wiecej Artek, zajzyj lepiej tam obok" wiecie takie ze niby postac po kliknieciu na opis ktory wczesniej dodala niby sobie przypomina cos o tym miejscu kiedy gracz nie bardzo pamieta...

edit: znaczy jestem za:)
kemesO

Postby kemesO » Fri Aug 11, 2006 4:20 pm

o właśnie! :D Brawo za błyskotliwość, hehehe :D
Myślę, że to nie będzie zbyt trudne do zaimpletowania
Agent 0007

Postby Agent 0007 » Fri Aug 11, 2006 4:31 pm

Jestem Za...
marol

Postby marol » Fri Aug 11, 2006 4:40 pm

Podoba sie mie to.
AUTO

Postby AUTO » Fri Aug 11, 2006 4:51 pm

Nie za bardzo rozumiem.

Ja jak jestem w jakiejś osadzie to zapisuję sobie jej nazwę, a w nawiasie wypisuję najważniejsze informacje (surowce, iliść ludzi i budynków, ewentualnie inne informacje). Wystarczyłoby stworzyć możliwość aby dało się tam zmieścić dłuższy opis. Jak jestem w sąsiedniej lokacji i nie pamiętam co jest gdzie to klikam na zakładkę miejsca i przy okazji widzę moje wcześniej zrobione opisy sąsiednich lokacji.
Artur

Postby Artur » Fri Aug 11, 2006 5:49 pm

tak, to tez jest sposob;) ale mozna by wydzielic do tego jakis dodatkowy obszar w postaci wlasnie takiej zakladki/przycisku opisu miejsca
Elm0

Postby Elm0 » Fri Aug 11, 2006 5:59 pm

Bardzo fajny pomysł... ale podobnie możnaby zrobić również z napotykanymi ludźmi, pojazdami...
I don't know but I've been told,
Deirdre's got a Network Node.
Likes to press the on-off switch,
Dig that crazy Gaian witch!
OktawiaN :)

Postby OktawiaN :) » Fri Aug 11, 2006 6:03 pm

Fajny pomysl alenei do konca... Powiedz co sie bedzie z takim notatnikiem dzialo po smierci postaci? Tam ebda bardzo wazne infromacje dla ktorych naprzyklad ktos kogos ciach...
Artur

Postby Artur » Fri Aug 11, 2006 6:04 pm

hej, niezla mysl, mozna by w grze zapamietywac cos o innych postaciach, no wydaje sie to byc rozwiazaniem wielu problemow z cantryjska pamiecia:) zwlaszcza dla tych co maja >10 postaci

edit:
OktawiaN :) wrote:Fajny pomysl alenei do konca... Powiedz co sie bedzie z takim notatnikiem dzialo po smierci postaci? Tam ebda bardzo wazne infromacje dla ktorych naprzyklad ktos kogos ciach...

to raczej nie powinno byc cos co moze zobaczyc w jakikolwiek sposob inna postac, dawalibysmy opis np. pod zmiana imienia, bylo by pole na imie postaci, i nizej pole na opis , ktore bylo by widoczne tylko twojej postaci...

a dawanie dlugich opisow w polu imienia postaci jest bezcelowe, bo tylko by przeszkadzalo w "zdarzeniach", zawalalo miejsce...
Last edited by Artur on Fri Aug 11, 2006 6:08 pm, edited 1 time in total.

Return to “Sugestie”