opisy lokacji
Moderators: Public Relations Department, Players Department, Programming Department, Game Mechanics (RD)
-
opisy lokacji
wiadomo, że podróżując przez wiele lokacji, napotykając wiele osób, widząc wiele przedmiotów wszystko zaczyna nam się powoli mieszać...jeśli jeszcze do tego dochodzi większa ilość postaci, to mamy niezły galimatias
Co byście powiedzieli na wprowadzeniu dodatkowego przycisku, okna, zakładki albo czegokolwiek w tym rodzaju, która to rzecz pojawiałaby się po kliknięciu na nazwę osady--->np jesteśmy w miejscowości A, na północ prowadzi droga do osady B, klikamy na zakładkę Miejsce i widzimy opis tej drogi, klikamy na B i voila! Pojawia się nam opis tego miejsca (który notabene możemy sobie sami uprzednio sporządzić) np liczba mieszkańców, surowce itp różne ciekawostki.
Myślę, że byłoby to spore ułatwienie---->już nie byłoby konieczności szukania wszystkiego w setkach notatek, jeśli ktoś zada proste pytanie:"Dokąd prowadzi ta droga?" lub "Co tam jest"?
Co byście powiedzieli na wprowadzeniu dodatkowego przycisku, okna, zakładki albo czegokolwiek w tym rodzaju, która to rzecz pojawiałaby się po kliknięciu na nazwę osady--->np jesteśmy w miejscowości A, na północ prowadzi droga do osady B, klikamy na zakładkę Miejsce i widzimy opis tej drogi, klikamy na B i voila! Pojawia się nam opis tego miejsca (który notabene możemy sobie sami uprzednio sporządzić) np liczba mieszkańców, surowce itp różne ciekawostki.
Myślę, że byłoby to spore ułatwienie---->już nie byłoby konieczności szukania wszystkiego w setkach notatek, jeśli ktoś zada proste pytanie:"Dokąd prowadzi ta droga?" lub "Co tam jest"?
- ActionMutante
- OktawiaN :)
-
Źle zrozumiałeś...To mogłaby być po prostu zakładka Opis, a co tam by się znalazło, to zależałoby by tylko od Ciebie! Po prostu w to miejsce mógłbyś podstawić sporządzoną wcześniej przez siebie (albo kogoś innego) notatkę. Nie chodzi o systemowe generowanie danych! Pomyśl, że byłeś np tam i tam, jesteś w osadzie, skąd prowadzi droga do tej miejscowości, ale nie pamiętasz dokładnie, co tam jest, jaki ustrój, jak nastawieni ludzie itp. Klikasz na nazwę tej miejscowości w zakładce Opis i pojawia Ci się...jej opis
Nie irytowałeś się nigdy, kiedy być może szukałeś jakichś swoich dawnych zapisków z podróży? Nie łatwiej byłoby, gdybyś miał to wszystko pod ręką?

Nie irytowałeś się nigdy, kiedy być może szukałeś jakichś swoich dawnych zapisków z podróży? Nie łatwiej byłoby, gdybyś miał to wszystko pod ręką?
- Bziur
-
- Artur
bardziej chodzi chyba o to zeby dodac np. taki opisik: "tu mnie szczenięsyny napadli, dwoch ich bylo, jeden to sie nazywal Pytong z tego co pamietam" , albo "a ta osada to jakas nuda, nie idz tam wiecej Artek, zajzyj lepiej tam obok" wiecie takie ze niby postac po kliknieciu na opis ktory wczesniej dodala niby sobie przypomina cos o tym miejscu kiedy gracz nie bardzo pamieta...
edit: znaczy jestem za:)
edit: znaczy jestem za:)
-
- Agent 0007
- marol
-
Nie za bardzo rozumiem.
Ja jak jestem w jakiejś osadzie to zapisuję sobie jej nazwę, a w nawiasie wypisuję najważniejsze informacje (surowce, iliść ludzi i budynków, ewentualnie inne informacje). Wystarczyłoby stworzyć możliwość aby dało się tam zmieścić dłuższy opis. Jak jestem w sąsiedniej lokacji i nie pamiętam co jest gdzie to klikam na zakładkę miejsca i przy okazji widzę moje wcześniej zrobione opisy sąsiednich lokacji.
Ja jak jestem w jakiejś osadzie to zapisuję sobie jej nazwę, a w nawiasie wypisuję najważniejsze informacje (surowce, iliść ludzi i budynków, ewentualnie inne informacje). Wystarczyłoby stworzyć możliwość aby dało się tam zmieścić dłuższy opis. Jak jestem w sąsiedniej lokacji i nie pamiętam co jest gdzie to klikam na zakładkę miejsca i przy okazji widzę moje wcześniej zrobione opisy sąsiednich lokacji.
- Artur
- Elm0
- OktawiaN :)
- Artur
hej, niezla mysl, mozna by w grze zapamietywac cos o innych postaciach, no wydaje sie to byc rozwiazaniem wielu problemow z cantryjska pamiecia:) zwlaszcza dla tych co maja >10 postaci
edit:
to raczej nie powinno byc cos co moze zobaczyc w jakikolwiek sposob inna postac, dawalibysmy opis np. pod zmiana imienia, bylo by pole na imie postaci, i nizej pole na opis , ktore bylo by widoczne tylko twojej postaci...
a dawanie dlugich opisow w polu imienia postaci jest bezcelowe, bo tylko by przeszkadzalo w "zdarzeniach", zawalalo miejsce...
edit:
OktawiaNwrote:Fajny pomysl alenei do konca... Powiedz co sie bedzie z takim notatnikiem dzialo po smierci postaci? Tam ebda bardzo wazne infromacje dla ktorych naprzyklad ktos kogos ciach...
to raczej nie powinno byc cos co moze zobaczyc w jakikolwiek sposob inna postac, dawalibysmy opis np. pod zmiana imienia, bylo by pole na imie postaci, i nizej pole na opis , ktore bylo by widoczne tylko twojej postaci...
a dawanie dlugich opisow w polu imienia postaci jest bezcelowe, bo tylko by przeszkadzalo w "zdarzeniach", zawalalo miejsce...
Last edited by Artur on Fri Aug 11, 2006 6:08 pm, edited 1 time in total.